Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina C, 8. kolo
17.10.2023 20:45 CET
1 : 3
(1:2)

Reportáž

Slavící Ukrajinci (© AFP)

Obrat s trpaslíkem nastartoval kuriózní vlastní gól, výhra Ukrajiny dostala pod tlak Itálii

Fotbalisté Ukrajiny v osmém kole kvalifikační skupiny C o postup na mistrovství Evropy i přes nepříznivý vývoj zápasu přehráli domácí Maltu 3:1. Outsidera duelu sice poslal do vedení Paul Mbong, hosté ale zvládli utkání obrátit i díky vlastnímu gólu Ryana Camenzuliho. Středomořskému celku tak teprve druhý střelecký zápis v kvalifikaci k bodovému zisku nestačil, zatímco Ukrajinci poskočili v tabulce před Itálii. Právě s týmem z Apeninského poloostrova se žlutomodří v závěrečném utkání střetnou v přímém boji o druhou příčku.

Celek z východní Evropy zatím proplouval kvalifikací velmi obstojně i vzhledem k tomu, že všechna svá domácí utkání musel absolvovat v zahraničním azylu. Při poslední příležitosti, kdy Ukrajincům poskytla dočasné útočiště pražská Sparta, si připsali veledůležité vítězství nad Severní Makedonií. Aby si udrželi reálnou naději na postup z druhého místa, potřebovali nyní uspět také na hřišti Malty. Ta zatím nezískala ani bod, vstřelila pouze jeden gól a v soutěžním zápase neuspěla již více než rok.

Podle předpokladů začali aktivněji hráči Ukrajiny. Už ve třetí minutě pláchl po křídle Mychajlo Mudryk a po narážečce s Arťomem Dovbykem trefil z úhlu boční síť. Obrovské překvapení pak přišlo krátce před čtvrthodinou hry, když se Mbong uvolnil po parádní týmové kombinaci a pumelicí dostal outsidera do vedení. Reprezentanti Malty poté statečně bránili a nepouštěli soupeře na dostřel. Nicméně v závěru poločasu přišla chyba, když míč letící mimo bránu usměrnil za záda vlastního gólmana Camenzuli. Do konce půle navíc stihli Ukrajinci skóre otočit, když Dovbyk proměnil pokutový kop střelou kolem Henryho Bonella.

Vyrovnat mohl zpočátku druhé půle Mbong, ale jeho slabý pokus lapil Anatolij Trubin. Stejně si na opačné straně vedl Heorhij Sudakov, jehož nedůrazná střela se také nepotkala s úspěchem. Ukrajinci ve svém tlaku polevili, a domácí se tak začali více potkávat s míčem. Většina akcí nicméně skončila ještě před vápnem hostů. Reprezentanti Ukrajiny se tak často dostávali k protiútokům, jeden takový zakončoval Mudryk, gólovou radost mu však na poslední chvíli překazil pohotovým zákrokem Bonella. Hráči londýnské Chelsea se nakonec poštěstilo, když vypálil zpoza vápna přesně k tyči.

Ukrajina tedy uspěla, a přímý postup tak má čistě ve svých rukou. Stvrdit jej bude moct 20. listopadu, kdy se v přímém souboji utká s Itálií. Malta o tři dny dříve zakončí skupinu duelem s Anglií.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (1)

Přidat komentář
DidusIneptus

Už jim tam asi válka skončila když si tu hrajou fotbal. To je dobře. Konečně! Asi už dostali rozum že je to všechno nesmysl. Užívejme si sportu, užívejme si života!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele