Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina E, 9. kolo
17.11.2023 18:00 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Sokol Çikalleshi (© AFP)

Albánci se stali prvním postupujícím z „české“ skupiny. Moldavsko vybojovalo bod v závěru

Reprezentanti Albánie remizovali v devátém kole kvalifikační skupiny E v moldavském Kišiněvě s domácími fotbalisty 1:1 a definitivně potvrdili svou účast na příštím mistrovství Evropy. Hosty poslal v prvním poločase do vedení z pokutového kopu Sokol Cikalleshi. Domácí dokázali odpovědět pár minut před koncem duelu zásluhou Vladyslava Babogloa. Orli tak i přes lehké zaváhání neprohráli již v sedmém zápase v řadě a v kvalifikaci inkasovali teprve čtvrtý gól. Zajímavostí bylo, že hned sedm členů základní sestavy hostů působí v italské Serii A.

Albánie se dostala do pozice, o které se jí po losu snad ani nesnilo. Ve skupině byli dva jednoznační favorité, právě Česko i Polsko však v posledních dvou měsících porazila bez inkasované branky a k razítku na postup na německý šampionát jí scházel pouze bod z Moldavska. To rovněž nejednou šokovalo fotbalovou Evropu, přičemž největší úspěch zapsalo v dvojutkání s týmem okolo Roberta Lewandovského, s nímž ani jednou neprohrálo a na své půdě ho zdolalo i navzdory dvougólovému poločasovému manku.

V úvodní čtvrthodině se celky pouze rozkoukávaly. Albánci drželi míč, ale do blízkosti branky soupeře se nedostali. Nepomohla jim ani jejich častá kvalifikační zbraň, když střela Kristjana Asllaniho ze střední vzdálenosti byla zblokována. Ozvali se také domácí fotbalisté, jenže Ion Nicolaescu po samostatném průniku ze značného úhlu neuspěl. K prolomení bezbrankového stavu došlo až ve 25. minutě, kdy hosté po faulu v pokutovém území dostali příležitost zahrávat penaltu. S tou si bez problému poradil Cikalleshi. Moldavsko si před změnou stran vytvořilo jednu šanci, gólové naděje však ztroskotaly střelou do obránce Orlů.

Úvod druhé půle patřil Etritu Berishovi v albánské brance. Nejprve výběhem zneškodnil Nicolaescův průnik a krátce poté zlikvidoval povedenou střelu soupeře ze střední vzdálenosti. Velkou šanci spálil v 70. minutě opět Nicolaescu, když hlavou nedokázal přesně zamířit z malého vápna. O chvíli později mohl výhru hostů potvrdit Taulant Seferi, ale Dorian Railean vyrazil jeho střelu na břevno. V 86. minutě rozehrálo Moldavsko přímý kop z poloviny hřiště a následný centr ze strany do pokutového území doputoval k střídajícímu Vitalie Damascanovi. Toho však skvěle vychytal Berisha. Jenže o minutu později bylo přece jen vyrovnáno, když po závaru ve vápně propálil vše před sebou Baboglo.

Bod z Kišiněva tak byl pro hosty zcela dostačujícím, a tak se Albánie radovala z teprve druhého postupu na finálový šampionát. S úspěšnou kvalifikací se rozloučí 20. listopadu proti Faerským ostrovům, Moldavsko se tentýž den představí v Česku.

Autor: Livesport.cz / Patrik Ledvinka

Komentáře (7)

Přidat komentář
Coutinho10

a v tv samozřejmě nikde....hlavně, že Sport 2 dává Finsko - Sev. Irsko a Sport 1 radši slovenskej hokej , když toto je celkem zásadní zápas v naší kvaldě..

Reagovat
DidusIneptus

Souhlasím!

Reagovat
DidusIneptus

Výsledek tipuji 1:1. Albánie dnes postoupí do ME

Reagovat
0:1

Reagovat
DidusIneptus

Kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp

Reagovat
oli9

1:2

Reagovat
Coutinho10

Albánie zatím zkuseně a díky penaltě vede a je blízko definitivnímu postupu...nevypadá to, že by Moldavsko je snadno otevíralo...uvidíme, co 2. poločas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele