Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina B, 7. kolo
13.10.2023 20:45 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Kylian Mbappé (© AFP)

Francouzská jízda kvalifikací pokračovala i v Amsterdamu. Razítko na postup dal Mbappé

Francouzští reprezentanti zvládli jeden ze šlágrů sedmého kola kvalifikace o mistrovství Evropy, když zvítězili v Amsterdamu nad Nizozemskem 2:1. Suverénní průchod skupinou B podtrhl dvěma góly Kylian Mbappé, jenž se v bojích o závěrečný šampionát prosadil již šestkrát. Les Bleus pak sice v 83. minutě poprvé v kvalifikaci inkasovali, na stvrzení jejich postupu to však nic nezměnilo. Naopak Oranjes propadli na třetí příčku a v pondělí je čeká klíčová bitva s Řeckem.

Předešlé dva kvalifikační duely odehráli oba giganti proti stejným soupeřům a ani jeden z nich nezaváhal. Šestibodový rozdíl mezi týmy byl způsoben zaprvé tím, že Nizozemsko odehrálo o zápas méně, a zadruhé úvodním vzájemným utkáním. To zcela dominantním způsobem ovládla Francie. Ta výhrou 4:0, na které se dvěma góly podílel Mbappé, úspěšně rozjela kvalifikaci, v níž zatím ani na moment nezabrzdila. Důkazem bylo celkové skóre 11:0 a plný bodový zisk.

A celek ze země Galského kohouta šel hned v sedmé minutě do vedení. O to se střelou z voleje postaral Mbappé, když uprostřed vápna skvěle zužitkoval centr, který z levé strany vyslal po pěkné kombinaci Jonathan Clauss. O 20 minut později mohli Oranjes vyrovnat. Denzel Dumfries našel zpětnou přihrávkou ve vápně Joeyho Veermana, ten ale dobré pozice nevyužil a poslal míč mimo branku. Chvíli poté už se domácí mezi tři tyče trefili. Zpoza vápna napřáhl Xavi Simons a pěkně protáhl Mikea Maignana. Těsně před odchodem do kabin francouzskou jedničku prověřil i Quilindschy Hartman. I s jeho pokusem si ale aspoň nadvakrát dokázal gólman milánského AC poradit.

I do druhého dějství vstoupili svěřenci Didiera Deschampse výborně, když se v 53. minutě podruhé prosadil Mbappé. Francouzská superstar si skvěle přebrala míč od Adriena Rabiota a krásným obstřelem na zadní tyč navýšila vedení svého týmu. Chvilku po tom, co se zápas přehoupl do poslední desetiminutovky, se v zajímavé šanci objevil Donyell Malen. Fotbalista Dortmundu se rychle otočil s míčem na hranici pokutového území a zakončil jen těsně vedle levé tyče. Prvním úspěšným střelcem na domácí straně se tak místo něj stal debutující Hartman, který proklouzl do vápna a propálil Maignana.

Francie přesto nezaváhala ani v šestém kvalifikačním utkání a postup na Euro jí už nikdo nesebere. Ve druhé části říjnového reprezentačního srazu vyzve 17. října v přátelském klání Skotsko, Nizozemsko se o den dříve představí v Řecku.

Autor: Livesport.cz / Petr Riska

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele