Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina B, 9. kolo
18.11.2023 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Wout Weghorst (© AFP)

Oranjes vybojovali vstupenku na mistrovství Evropy. Odevzdané Iry potrestal Weghorst

Fotbalisté Nizozemska zvítězili v sedmém kole kvalifikační skupiny B o postup na mistrovství Evropy nad Irskem 1:0, čímž si zajistili účast na závěrečném turnaji. Klíčovým mužem úspěchu celku ze země tulipánů se stal hned zkraje utkání Wout Weghorst. Ten přesnou ranou k bližší tyči zakončil individuální akci, a potvrdil tak formu z Hoffenheimu, v jehož dresu se prosadil ve všech třech uplynulých ligových duelech.

Celek z Britských ostrovů ještě do čtvrtka živil teoretickou naději na účast v Německu. K té mu mohla paradoxně pomoct porážka právě s Oranjes, které Irové potřebovali dostat na druhou příčku, aby zvýšili vlastní šanci na účast v jarní baráži. Kvůli úspěchu Slováků ovšem všechny tyto teorie pozbyly platnosti, a pozornost tak byla upřena především na domácí celek. Ten se v případě výhry mohl definitivně radovat z postupu.

Oranjes na nic nečekali a ujali se vedení už ve 12. minutě. Weghorst dostal na pravé straně překvapivě mnoho prostoru, ze kterého vypálil nechytatelně k bližší tyči. Nizozemsko po rychlé vedoucí trefě rozhodně nestáhlo nohu z plynu. Irové byli po celý poločas pod velkým tlakem, při němž vyčníval zejména aktivní Cody Gakpo. V největší příležitosti se ovšem na konci úvodní půle objevil Tijjani Reijnders, jehož střelu z plné rychlosti vytěsnil Gavin Bazunu na břevno.

Krátce po změně stran se po pohledné kombinaci dostal k zakončení Xavi Simons, jeho dorážku však před brankářem zablokoval spoluhráč Gakpo, a mladý Nizozemec se tak první trefy v národním týmu nedočkal. O chvíli později se opět vytáhl Bazunu, když konečky prstů vytáhl na levou tyč ránu Reijnderse. Irové působili bezradně a nedokázali si vytvořit žádnou nebezpečnou akci. Naopak Oranjes se snažili jednogólový náskok pojistit, skvěle chytající Bazunu však další změny ve skóre nepřipustil.

Nizozemsko tak zvítězilo a zajistilo si výslednou druhou příčku. V příštím kole se představí 21. listopadu na hřišti Gibraltaru, Irsko vyzve tentýž den v přátelském zápasu Nový Zéland.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele