Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina A, 8. kolo
15.10.2023 20:45 CET
0 : 1
(0:0)
Stadión:
Ullevål, Oslo

Reportáž

Gavi střílí jedinou branku utkání (© AFP)

Španělsko zastavilo stíhací jízdu Norska a postupuje. Porážka Seveřanů se slavila i ve Skotsku

Norsko nenavázalo na tři po sobě jdoucí vítězství a v osmém kole kvalifikační skupiny A o mistrovství Evropy prohrálo v Oslu se Španělskem 0:1, kvůli čemuž přišlo o možnost umístit se na prvních dvou příčkách tabulky. Hosté se jednou prosadili už v první půli, ale domácí příznivce potěšil ofsajdovým verdiktem videorozhodčí. Ani ten už však nezachránil Seveřany po změně stran, kdy se o rozhodující zásah postaral Gavi. Tým z Pyrenejského poloostrova tak nebude chybět na závěrečném šampionátu v Německu, kde ho doplní Skotsko.

Skandinávský celek ve čtvrtečním utkání na Kypru potvrdil roli velkého favorita a také díky dvougólovému příspěvku Erlinga Haalanda zvítězil jednoznačně 4:0. Zkompletoval tak sérii tří po sobě jdoucích triumfů a zároveň si udržel šanci na přímý postup. K tomu ale Norové museli porazit právě Španělsko, kterému se podařilo zlomit do té doby stoprocentní Skoty, a před svým severským soupeřem se tak stále těšilo dvoubodovému náskoku.

Od úvodního hvizdu se hrálo především na polovině Norska. Španělé vyprodukovali velké množství přihrávek, které ale k ničemu nevedly. První velké ohrožení norské branky přišlo ve 20. minutě. Álvaro Morata doklepl míč těsně před čarou do prázdné brány i přesto, že nemusel, balon by tam totiž doputoval po teči domácího Stefana Standberga. Po přezkoumání videa však bylo jasné, že kvůli ofsajdu gól platit nemohl. Morata chtěl napravit své počínání ve 41. minutě, kdy se dostal k hlavičce, ale Örjan Nyland nemusel zasahovat, neboť balon mířil nad horní tyč.

Brzy po změně stran se v nepřehledné situaci odrazil míč ke Gavimu, ten pohotově zakončil k levé tyči, a španělský národní tým tak mohl ve 49. minutě slavit. Norsko vyslalo první přímou ránu na branku Unaie Simóna po 20 odehraných minutách druhé půle. Střídající Antonio Nusa ale mířil přesně doprostřed brány, a proto výrazně neohrozil španělského gólmana. V 84. minutě se objevil Haaland na malém vápně a střílel k levé tyči, jeho zakončení ale nemělo potřebné parametry, a norský kanonýr tak potvrdil ne zcela povedené utkání.

Norové tedy s favorizovaným soupeřem padli a přišli o šanci na přímý postup, ten naopak získali Španělé. Seveřané své účinkování v bojích o evropský šampionát uzavřou 19. listopadu ve Skotsku. Jihoevropany čeká předposlední vystoupení o tři dny dříve na Kypru.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele