Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 10. kolo
19.11.2023 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Oslavující Bruno Fernandes se spoluhráči (© AFP)

Portugalsko zakončilo kvalifikaci bez ztráty. Jeho dominanci stvrdila spolupráce z Manchesteru

Portugalská reprezentace zvládla i poslední utkání kvalifikace na mistrovství Evropy, když v rámci skupiny J porazila na vlastní půdě Island 2:0. O vítěznou trefu se postaral klíčový hráč Manchesteru United Bruno Fernandes, kterému paradoxně asistoval, na klubové úrovni jeho rival z Citizens, Bernardo Silva. Portugalci tak zakončili skupinovou fázi bez ztráty jediného bodu s celkovým skóre 36:2. Hosté naopak zůstali předposlední.

Portugalsko potvrdilo, že je v kvalifikaci na mistrovství Evropy neporazitelnou silou, když ve čtvrtek porazilo Lichtenštejnsko, a udrželo si tak stoprocentní bilanci. I přes vítězství 2:0 to však nebyl od týmu z Pyrenejského poloostrova příliš oslnivý výkon, a to i přes poměrně ofenzivní sestavu. Herní zlepšení chtěli svěřenci Roberta Martíneze předvést před vlastními fanoušky, kde přivítali Island. Ten se v prvním vzájemném měření sil ve skupině příkladně bránil, nakonec jej však přece jen poslal do kolen Cristiano Ronaldo, jenž ve skvělé střelecké formě nastupoval i do odvety.

A stejnou roli si ostrovní fotbalisté přiřkli i v Portugalsku, tentokrát se ovšem útočníci domácího týmu ke střelám dostávali. První pokusy sice gólmanovi mnoho starostí nenadělaly, vrásky na čele mu však způsobil nenápadný pokus Otávia, který nakonec skončil na tyči. Po úvodní náročné desetiminutovce se do útoku občas dostali i hosté, jejich zakončení ale domácí obraně příliš nevadila. Naopak s další šancí přispěchal Joao Félix, který z první nastřelil boční tyč. Krátce nato zakončoval hlavou vedle Goncalo Inácio. Otevření skóre tak přišlo až osm minut před koncem první půle, kdy Bernardo Silva patičkou nabil v pravém rohu vápna Fernandesovi, který vypálil přesně ke vzdálenější tyči.

Střelec úvodní branky si i krátce po změně stran navedl míč k zakončení z podobné pozice, tentokrát však mířil mimo. V 51. minutě si první nebezpečný pokus připsal i Ronaldo, hlavičkoval ale přesně na gólmana. Islanďané na sebe po dlouhé době upozornili střelou Ísaka Bergamanna Jóhannessona, jeho rána však byla lahůdkou pro Dioga Costu. Druhou branku přidali Portugalci v 66. minutě, kdy gólman neudržel dělovku Joaa Félixe a z dorážky se prosadil Ricardo Horta, který měl v nohách teprve čtyři odehrané minuty, a určil tak konečný stav 2:0. Islanďané si největší šanci připsali ve třetí minutě nastavení, kdy nejdříve z bezprostřední blízkosti napálil hostující útočník gólmana a následně pálil do tyče Arnór Ingvi Traustason.

Portugalci tak i v posledním utkání skupiny potvrdili roli jednoznačného favorita a připsali si další vítězství.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele