Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

play off o Euro - skupina C - semifinále
21.03.2024 20:45 CET
5 : 0
(4:0)
Stadión:
OPAP Arena, Atény

Reportáž

Oslavující Dimitrios Pelkas (© AFP)

Řečtí bojovníci v Aténách zničili nájezdníky z Kazachstánu, o postup se porvou s Gruzií

Řecko využilo výhody domácího prostředí k ovládnutí semifinálového zápasu baráže o Euro a porazilo Kazachstán 5:0. Naděje na překvapivý výsledek Jestřábů v Aténách se rozplývaly od samého začátku, když Řeky nastartoval už v deváté minutě k velkému vítězství kapitán Anastasios Bakasetas. Ještě do poločasu obdrželi Kazaši další tři branky, a i počtvrté tak ve vzájemném klání padli. Mistry Evropy z roku 2004 tak dělí od účasti ve skupině F s českou reprezentací již jen závěrečné utkání s Gruzií.

Kazachstán se na mistrovství Evropy ještě nikdy nepředstavil a jeho postup do Německa by byl velkým překvapením. V Aténách totiž bookmakeři favorizovali Řecko, které v tamní OPAP Areně odehrálo všechny domácí kvalifikační duely a padlo jen s Nizozemskem kvůli pozdní penaltě. Rostoucí sílu ukázalo i proti Francii, pro niž byla remíza 2:2 jedinou ztrátou bodů při suverénním průchodu skupinou.

Roli favorita potvrzovali mistři Evropy z roku 2004 od samého začátku. V osmé minutě se faulem v pokutovém území provinil Bagdat Kairov a rozhodčí přiřkl domácím penaltu. K její exekuci se postavil Anastasios Bakasetas a pumelicí do pravé šibenice poslal Řecko do vedení. Náskok domácích zvýšil o pár minut později přesnou hlavičkou pod břevno Dimitrios Pelkas. K nečekanému snížení se mohli Kazaši dostat ve 24. minutě. Ránu Islama Chesnokova z dálky však jeden z obránců srazil na levou tyč. Do konce poločasu měli Řekové výhru takřka v kapse. Po šikovné přihrávce Georgiose Masourase uklidil míč do prázdné brány Fotis Ioannidis. Vzápětí zvýšil už na 4:0 hlavou Dimitrios Kourbelis.

Nohu z plynu Řekové nesundali ani ve druhé půli. Do odraženého balonu se na hranici vápna opřel Bakasetas, ale Igor Shatskiy zasáhl. Krátce před hodinou hry již domácí nejspíš uznali, že je jejich vedení dostačující, a tak se k míči dostali Kazaši. Ramazan Orazov však z dálky těsně přestřelil a Yan Vorogovskiy hlavou zamířil kousek vedle levé tyče. V závěru se Jestřábi přece jen prosadili, nicméně Erkin Tapalov si nechtěně srazil míč po rohovém kopu za záda vlastního gólmana.

Předzápasové prognózy se tak vyplnily a rozhodující souboj s Gruzií si vybojovalo Řecko. Hrát se bude 26. března.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele