Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina B, 8. kolo
16.10.2023 20:45 CET
0 : 1
(0:0)
Stadión:
OPAP Arena, Atény

Reportáž

Momentka z utkání Řecko - Nizozemsko (© AFP)

Řekové přišli o důležitý bod v nastavení. Weghorstovo selhání napravil kapitán van Dijk

Nizozemsko v osmém kole evropské kvalifikační skupiny B zvítězilo v Řecku 1:0. Hosty dlouho trápil dobře chytající Odysseas Vlachodimos, který v prvním poločase dokázal zlikvidovat také pokutový kop Wouta Weghorsta. Oranjes nakonec musela zachránit až druhá penalta, ze které v 93. minutě vstřelil rozdílový gól obránce Virgil van Dijk. Nizozemci se tak na svého soupeře bodově dotáhli a díky méně odehraným zápasům mají k postupu blíž.

Těžko se dal v tomto kvalifikačním kole představit zajímavější zápas, než bylo pondělní utkání mezi Řeckem a Nizozemskem. V této bitvě šlo totiž oběma reprezentacím o hodně, jelikož napřímo bojovaly o druhé postupové místo ze skupiny. Domácí fotbalisté, kteří měli tříbodový náskok na svého soupeře, se spoléhali především na Georgiose Masourase, jenž byl jedním z nejlepších střelců celé kvalifikace. I přesto však byli favority Oranjes, jež první vzájemné střetnutí jasně ovládli poměrem 3:0.

Nizozemci se své role ujali už od začátku duelu, svého soupeře téměř nepouštěli k míči. První střelu na branku si však připsali až ve 22. minutě. Za vápnem si odražený míč našel Tijjani Reijnders, jeho tvrdá rána ale Vlachodimose nepřekvapila. Po velkém závaru a nepřehledné situaci se ve vápně dopustil faulu jeden z Řeků, načež ve 28. minutě výhodou pokutového kopu pohrdl holandský dlouhán Weghorst. Útočník Hoffenheimu byl vidět také o pět minut později, kdy mu v šestnáctce obětavě padl do střely jeden z řeckých obránců, celé akci ale předcházel ofsajd. V závěru poločasu se do úniku dostal rychlík Steven Bergwijn, jeho střelu na přední tyč ale pokryl Vlachodimos.

Hned zkraje druhé půle protáhl pěknou ranou řeckého gólmana Bergwijn, ten jako poslední zvládl zastavit holanďanův drzý průnik obranou. Ovšem na druhé straně o sobě dali vědět také Řekové, v 51. minutě Fotis Ioannidis dokázal projít s balonem do vápna, z velkého úhlu ale pálil jen do boční sítě. Oba týmy osvěžily hru nově příchozími hráči, přesto se fanoušci na stadionu dlouho nemohli dočkat brankové příležitosti. Řecko odolávalo holandskému nátlaku především díky disciplinovanému a obětavému výkonu. V průběhu zápasu si jihoevropané budovali větší sebevědomí a začali se více prezentovat i dopředu. V nastavení druhého poločasu však dobrý výkon Řeků pohřbil další faul ve vápně a nařízenou penaltu s přehledem proměnil van Dijk.

Nizozemci tak klíčový duel zvládli a v Řecku posbírali všechny tři body. V rámci kvalifikace se oba národní týmy vrátí do akce v listopadu. Jihoevropané změří síly s Francií, Oranjes poté vyzvou Irsko.

Autor: Livesport.cz / David Pěchota

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele