Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 5. kolo
09.09.2023 20:45 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

„Horký brambor“ z kopačky Stanciua Euro nepřiblížil. Vyrovnal zlatý hoch izraelské zálohy

Klíčový souboj pátého kola kvalifikace o mistrovství Evropy mezi domácím Rumunskem a Izraelem skončil remízou 1:1. Duel o kýženou druhou příčku skupiny I otevřela trefa Denise Alibeca, jenž do branky pohotově dorazil střelecký pokus Nicolaeho Stanciua, který hostující gólman neudržel v náruči. Někdejší hráč pražské Slavie či Sparty byl aktivní i v dalším průběhu utkání, ani on však nedokázal zabránit konečné dělbě bodů, kterou zařídil izraelský klenot hrající za rakouský Salcburk Oscar Gloukh. Před závěrem bojů o postup na Euro ale i přesto zůstali Tricolori v o něco výhodnější pozici, neboť na svého soupeře udrželi jednobodový náskok.

Izrael dorazil k souboji největších aspirantů na výslednou druhou příčku ve skupině, Rumuni ale po úvodu kvalifikace začali pokukovat i výše. V červnovém okně totiž po senzačním závěru remizovali ve Švýcarsku a zůstali zatím neporaženi. To již neplatilo o hostech, kteří naopak na půdě největšího favorita padli. Kromě toho navíc remizovali doma s Kosovem a naposledy s vypětím všech sil porazili trpaslíka z Andorry. Jejich cesta na Euro by se tak bez úspěchu z Bukurešti pravděpodobně neobešla.

Oba týmy začaly duel ve velkém tempu. Obzvlášť modrobílí ukázali hned od začátku širokou škálu dovedností, a to od aktivního napadání až po pohlednou kombinaci s míčem na kopačkách. Hráči ve žlutých dresech se ale chtěli před domácím publikem vytáhnout, a tak se nezatáhli do obrany. Místo toho se i sami snažili tvořit hru. Do záběrů kamery se sice často dostával v Česku dobře známý Stanciu, tribuny bukurešťského stadionu ale po situaci ze 27. minuty vyznávaly ovace Alibecovi, jenž dorazil pokus prvně jmenovaného Rumuna za záda Omriho Glazera.

Ve druhé půli odpověď přišla záhy v podobě gólu izraelského mladíka Gloukha. Hráč, který v červnu gólovou asistencí rozesmutnil českou jednadvacítku, teď zklamání přenesl i na domácí fanoušky. V 64. minutě se povzbuzený Alibec snažil duel opět překlopit na stranu týmu Tricolori, Glazer si ale svého přemožitele z první půle tentokrát pohlídal. V 76. minutě mohl definitivně dotlačit Izrael k výhře právě Gloukh, jeho pokusu ale chyběly centimetry a druhé gólové oslavě zabránila tyč branky Horatia Moldovana.

První soutěžní střetnutí mezi těmito soupeři od roku 1995 tak skončilo nerozhodným výsledkem. Rumunsko v příštím kole 12. září přivítá Kosovo, v Izraeli se tentýž den představí Bělorusko.

Autor: Livesport.cz / Adam Stránský

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele