Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 7. kolo
14.10.2023 15:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Josh Magennis (© AFP)

Severní Irové si konečně zastříleli, výhru na závěr zpackané kvalifikace rozjel akrobat Smyth

Sedmé kolo skupiny H kvalifikace na mistrovství Evropy přineslo v souboji trápících se celků očekávané vítězství Severního Irska, které porazilo San Marino 3:0. První branka týmu z Ostrovů přišla již v páté minutě, kdy se efektně prosadil útočník QPR Paul Smyth. Papírové prognózy promeňoval favorit i nadále v jasnou herní převahu, kterou ještě dvakrát přetavil v gól. Domácí tak sice ovládli i druhé vzájemné utkání a nadále drží matematickou šanci postoupit, jejich posun z předposlední příčky by ovšem byl překvapením.

Sobotní hrací den kvalifikace na Euro otevíral mimo jiné zápas dvou otloukánků skupiny H. Severní Irové totiž přivítali na vlastní půdě fotbalového trpaslíka ze San Marina. Domácí fotbalisté už stihli nasbírat pět proher a jediný duel, ve kterém si připsali tři body, byl právě proti týmu z Apeninského poloostrova. Ten naopak potvrzoval papírové předpoklady, když byl se skóre 0:21 a šesti porážkami v řadě na posledním místě.

Nerozhodné skóre udržel věčný outsider pouze necelých pět minut, Smyth po centru Jamala Lewise perfektně zastříhal nohama a nekompromisně ze vzduchu prostřelil Eliu Benedettiniho. Zanedlouho se fanoušci v Belfastu dočkali další gólové radosti, když opět Smyth našel přihrávkou po zemi Joshe Magennise a ten v pádu dokázal nasměřovat balon za záda brankáře. Ačkoliv svěřenci Michaela O’Neilla s dvoubrankovým náskokem za zády sundali nohu z plynu, jejich jasná převaha pokračovala, což ve 31. minutě zdánlivě rezultovalo ve druhou branku Smythe. Videorozhodčí nicméně odhalil ofsajdové postavení, které krásnému lobu předcházelo, a gól uznán nebyl.

Extrémně slabý výkon týmu z Apeninského poloostrova pokračoval i ve druhém poločase. Vrásky na čele domácího lodivoda přinesl až okamžik ze 65. minuty, kdy byl u videa prověřován zdánlivě nesportovní šlapák Conora Washingtona, sudí nicméně nakonec nevylučoval. Vše se okamžitě vrátilo do starých kolejí a po brilantní kličkované Isaaca Price se opět musel vytáhnout gólman. Ani on však nemohl zachránit vše, po jednom z jeho zákroků se míč odrazil přímo k nebráněnému Conoru McMenaminovi, jenž lehký úkol v podobě zakončení do prázdné branky zvládl.

Severní Irové tak na domácí půdě ostudu nedopustili a připsali si povinné tři body. Následující zápas odehrají obě reprezentace 17. října. Tým z Ostrovů se střetne se Slovinskem, San Marino vyzve Dánsko.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rulf

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele