Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 6. kolo
11.09.2023 20:45 CET
3 : 0
(3:0)

Reportáž

Milan Škriniar (© AFP)

Raketový start Slovenska odpálil Hancko, ke kolapsu obrany horské země stačilo pár sekund

Slovenská reprezentace v šestém kole kvalifikační skupiny J o postup na mistrovství Evropy zdecimovala na vlastní půdě bezmocné Lichtenštejnsko 3:0. O vítězi bylo rozhodnuto již po šesti minutách první půle, ve kterých domácí vsítili všechny branky. K nevídanému a zároveň fantastickému vstupu do zápasu zavelel po 11 sekundách obránce nizozemského Feyenoordu Dávid Hancko. Gólově se poté prosadil i Róbert Mak, kterému se střelecky daří i v australském Sydney FC. Sokoli si tak povinnou výhrou upevnili druhou příčku v tabulce.

Příjezd Cristiana Ronalda a dalších hvězd portugalského týmu probudil na Slovensku fotbalovou horečku, sami fotbalisté ale tohoto povoleného dopingu nevyužili a favoritovi těsně podlehli. Relativně povedený výkon ale v myšlenkách všech fanoušků zcela vylučoval jakékoliv zaváhání proti Lichtenštejnsku, které se ve značně vyrovnané skupině mohlo ukázat být kritickým. Hosté však na bodový zisk z kvalifikace na Euro čekali už od listopadu 2019.

Domácí přivítali protivníka vskutku grandiózně. Modročervení se nestihli na Tehelném poli ani rozkoukat a brankář Benjamin Büchel už ve třetí minutě tahal podruhé míč z vlastní brány po bleskových trefách Hancka a Ondreje Dudy. Sokoli v útocích střemhlav neustávali a už v šesté minutě zaťali drápy do bezmocné oběti potřetí. Po krásném centru a jen přihlížející obraně se prosadil Mak, který se tak osamostatnil v tabulce nejlepších střelců slovenské reprezentace v dosavadním průběhu kvalifikace. Po této kanonádě úvodních minut se slovenská reprezentace poněkud zklidnila a s přehledem kontrolovala svůj náskok. I tak s ním aktuálně 200. tým žebříčku FIFA jen stěží držel krok a všechnu svou snahu upínal na zalepení obranných řad.

Krátce po začátku druhé půle si úspěchem povzbuzený Mak vyzkoušel pozornost Büchela ranou ze střední vzdálenosti, ten však oproti začátku zápasu zůstal klidný a zvýšení skóre nepřipustil. Problém modročervených umocňoval fakt, že si nedokázali vypracovat jakoukoliv vážnější šanci k ohrožení brány Martina Dúbravky. Slovákům po zbytek duelu stačilo už jen kontrolovat hru, jejich soupeř otřesený úvodními minutami se na zdramatizování koncovky nezmohl.

Slovensko tak zlepšující se výkony z posledních měsíců potvrdilo přesvědčivým vítězstvím. V příštím kole se 13. října představí v Portugalsku, Lichtenštejnsko tentýž den přivítá Bosnu a Hercegovinu.

Autor: Livesport.cz / Adam Stránský

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele