Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 10. kolo
20.11.2023 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Benjamin Šeško (© AFP)

Slovinci míří po 24 letech na Euro. V klíčové bitvě s Kazachy jim pomohl hrdina Šeško

Slovinsko porazilo v závěrečném 10. kole kvalifikace na mistrovství Evropy Kazachstán 2:1. Přímý souboj o druhé místo ve skupině H zaručující postup na evropský šampionát gólově odstartoval v závěru první půle Benjamin Šeško, který proměněnou penaltou a zároveň svou pátou trefou potvrdil pozici nejlepšího týmového střelce kvalifikace. Hosté sice po změně stran dokázali srovnat, domácím však v 86. minutě zajistil vítězství Benjamin Verbič. Tým z bývalé Jugoslávie se tak na Euro podívá po 24 letech, naopak Jestřábi se o svou první účast na velkém turnaji poperou v jarní baráži.

Pondělní večer nabídl hned tři přímé souboje o postup na evropský šampionát a jeden z nich byl trochu překvapivě na programu v Lublani. Slovinsko představovalo spolufavorita skupiny ještě před započetím kvalifikace, ale Kazachstán se v této pozici objevil nečekaně. Dostal se do ní však jen a pouze svými výkony, přičemž k nejvýznamnějším výhrám patřil březnový skalp Dánska a říjnový úspěch z Finska. Na druhou příčku se ale Jestřábi mohli probojovat jedině v případě tříbodového zisku a Slovinci ještě doma neprohráli.

Domácí diváci pozorovali v úvodu vyspělý výkon slovinských reprezentantů, kteří drželi balon, kontrolovali hru a nepouštěli Kazachy na útočnou polovinu. Předem stanovený postupový sen byl cítit v ovzduší. "Jestřábi" s ubíhajícím časem začali ztrácet nervy, kvůli čemuž se množily nedovolené zákroky a drobné roztržky mezi oběma tábory.

Další vášně vzplanuly ve 40. minutě, kdy Yan Vorovskij ve vápně nešikovně srazil jednoho z útočících Slovinců. Nařízený pokutový kop s ledovým klidem proměnil nejlepší střelec týmu Šeško a Lublaň už pomalu propukala v oslavy.

Ihned po změně stran se Kazachstán postaral o vyrovnání díky Ramazanovi Orazovi. I přes chvilkový zkrat Slovinců, fotbalisté v bílých dresech nadále dominovali zápasu a směle kráčeli za postupem. V závěru zápasu Jestřábi otevřeli svou obranu ve snaze vstřelit vítěznou branku, což nahrávalo rychlým výpadům domácího celku. To se jim nakonec stalo osudným, protože v 86. minutě po učebnicovém protiútoku vsítil vítězný gól Verbič.

Slovinsko tak získalo všechny body a na tribunách mohly naplno propuknout postupové oslavy. Kazachstán o první účast na velkém turnaji zabojuje v jarní baráži.

Autor: Livesport.cz / Jaroslav Junek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele