Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina A, 10. kolo
19.11.2023 20:45 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

Oslavující Ferran Torres (© AFP)

Španělé si hořkosladkou výhrou pojistili první příčku. Gruzie bude mít šanci na Euro v play off

Španělská reprezentace ve svém posledním utkání kvalifikace na mistrovství Evropy porazila na domácí půdě Gruzii 3:1, a ovládla tak skupinu A. Hosté předvedli velmi sympatický výkon, který jedním zásahem podpořil Chviča Kvaracchelia. Za Španěly ovšem zazářil především Ferran Torres, jenž kromě asistence na první trefu sám vstřelil vítěznou branku.

Tu útočník Barcelony oslavil s dresem spoluhráče Gaviho, který vinou zranění kolene opouštěl utkání v slzách. Tým ze Zakavkazska ale prohra příliš mrzet nemusela, protože jejich jediná šance na Euro stále zůstává přes kvalifikační play off.

Španělsko již mělo vstupenku na mistrovství Evropy v kapse, a tak mu v této kvalifikační skupině zbývalo získat alespoň bod, který by mu s největší pravděpodobností stačil k tomu, aby se stalo i vítězem skupiny A. Proti Gruzii se ovšem očekávalo mnohem více než jen remíza, zejména vzhledem k tomu, že Španělé vyhráli každý z posledních 25 domácích kvalifikačních zápasů na Euro, včetně sedmi v řadě bez inkasované branky.

Španělé na nic nečekali a velmi záhy se ujali vedení. Přímý kop Torrese si na zadní tyči našel Robin Le Normand a obránce Realu Sociedad svou první reprezentační brankou otevřel skóre. Gruzie však s odpovědí dlouho nečekala, už v 10. minutě chirurgicky přesnou přihrávku za obranu Giorgiho Čakvetadzeho s přehledem proměnil ve vyrovnávací gól Kvaracchelia. Vedení zpět na stranu domácí reprezentace se pokusil vrátit překvapivou střelou z přímého kopu Fabián Ruiz, Giorgi Mamardašvili si však jeho zakončení na přední tyč pohlídal. Gruzínci nadále hrozili spíše z protiútoků, které vedli přes neapolskou hvězdu Kvaraccheliu, většinou ale neúspěšně. Větší tlak si vytvářeli Španělé, když už se však dostali k zakončení, nevyzráli na skvěle chytajícího Mamardašviliho.

Gruzínský brankář však byl nucen kapitulovat už po 10 minutách druhé půle. Na centr Josého Gayá si na malém vápně naskočil Torres a znovu zvrátil průběh utkání na stranu Španělů. Ti i nadále drželi míč a hledali mezery v dobře organizované hostující obraně. Ta se nakonec překonala sama, v 72. minutě si centr Lamine Yamala srazil do vlastní branky Luka Ločošvili. Domácí reprezentace si už zbytek zápasu pohlídala a pojistila si první místo v kvalifikační skupině.

Španělé tak podle předpokladů domácí duel s Gruzií zvládli, čímž si zajistili finální první místo ve skupině A.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Barták

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele