Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina A, 7. kolo
12.10.2023 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Álvaro Morata (© AFP)

Obranný val Skotů se pod španělským náporem zhroutil. Jízdu ostrovanů ukončil Morata

Reprezentanti Španělska porazili v domácím utkání kvalifikační skupiny A o mistrovství Evropy Skotsko 2:0, a částečně tak napravili březnové zaváhání právě s tímto ostrovním celkem. Favorit si v Seville od úvodních minut vytvořil výraznou převahu a soupeře takřka nepouštěl do větších příležitostí. Sám pak v závěrečné fázi zápasu dokázal udeřit, když se tradičně hlavou prosadil jako první Álvaro Morata. Fotbalisté ze země kiltu tak sice poprvé v tomto cyklu ztratili body, udrželi však první místo v tabulce a účasti na turnaji v Německu jsou velmi blízko.

Španělé vstupovali do klíčového domácího zápasu s jasným cílem zvítězit. Skotsko bylo totiž až doposud překvapivě stoprocentní a se ziskem 15 bodů ovládalo skupinu, přičemž při pěti výhrách v řadě inkasovalo pouze jednou. La Furia Roja tak před sebou měla velmi těžký úkol, který nutně potřebovala dotáhnout do zdárného konce. Na třetí Norsko totiž měla v tabulce náskok pouhých dvou bodů. V minulých dvou utkáních však nastřílela 13 gólů, na což chtěla navázat i v boji se Skoty.

Zápas byl od začátku z obou stran opatrný. Španělé drželi míč na kopačkách a čekali na mezeru v hostující obraně, ale pětičlenný blok soupeře jim moc skulinek nenabízel. Skoti se soustředili především na udržení čistého konta a snažili se hrozit z rychlých protiútoků, které však domácí dokázali bez větších problémů přerušovat.

První velkou šanci si připsal až ve 33. minutě Mikel Merino, jenže jeho dorážka z hranice vápna pouze orazítkovala tyč za Angusem Gunnem. Ještě před poločasem přišel ostrovní tým o kapitána, po souboji s Unaiem Simónem musel být s poraněným ramenem střídán obránce Liverpoolu Andrew Robertson.

I ve druhém poločase dominovali Španělé v držení míče, hosté jim však v 60. minutě udělili lekci z produktivity. Prohřešek na hranici vápna potrestal Scott McTominay, když přímý kop od brankové čáry zakroutil na zadní tyč a první střelou Skotů v utkání otevřel skóre. Po kontrole videa však rozhodčí Serdar Gözübüyük sedmou kvalifikační trefu záložníka Manchesteru United kvůli faulu na gólmana Simóna neuznal.

A tak se v 74. minutě mohli z vedení radovat domácí fotbalisté. Jesús Navas přesným centrem našel hlavu Moraty, ten se z malého vápna nemýlil a připsal si čtvrtý gól v rámci kvalifikace. Pojistka přišla v 86. minutě, kdy po podklouznutí Aarona Hickeyho odcentroval Joselu a i přes skluz jednoho ze Skotů vstřelil svou první branku v A-týmu reprezentace Oihan Sancet.

Španělsko tak důležitý domácí zápas zvládlo a získalo tři body. V následujícím kole se 15. října střetne v dalším klíčovém klání s Norskem, Skoti sehrají o dva dny později přátelské střetnutí s Francií.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Barták

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele