Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina G, 10. kolo
19.11.2023 15:00 CET
2 : 2
(1:0)

Reportáž

Radost hráčů Srbska (© AFP)

Srbsko pod dohledem mládežníků dokráčelo na Euro, k cestě do Německa stačil bod s Bulhary

Fotbalisté Srbska zvládli klíčovou bitvu osmého kola skupiny G kvalifikace o postup na mistrovství Evropy a po remíze 2:2 na vlastním hřišti s Bulharskem si zajistili místenku na závěrečném šampionátu. Domácí potvrzovali roli favorita od prvních minut, svého soupeře zamkli na jeho polovině a díky přesné dorážce Miloše Veljkoviče také otevřeli skóre. Po změně stran se sice hostům nečekaně podařilo vývoj duelu otočit, krátce před koncem se ovšem prosadil Srdjan Babič a body se nakonec dělily.

Za podpory solidně zaplněného stánku v Leskovaci, jehož ochozy kvůli trestu od UEFA obsadily především děti, čekal srbskou reprezentaci velmi důležitý zápas o postup na mistrovství Evropy. Orli totiž stále neměli jistou místenku na finálním turnaji, a to navzdory tomu, že v minulém klání porazili Černou Horu. Právě jejich poslední soupeř na ně ztrácel jen dva body, a tak Srbové potřebovali pojistit svou účast minimálně remízou. To však neměl být příliš těžký úkol, jelikož Bulhaři byli beznadějně poslední.

A právě podle papírových předpokladů to byli domácí, kdo od úvodních minut ovládal hru, což vedlo v 17. minutě k první trefě utkání. Po rohovém kopu se na zadní tyči dostal ke hlavičce Nemanja Gudelj, jehož pokus sice zamířil pouze do břevna, od něj se však míč odrazil na hlavu Veljkoviče, který poslal Srbsko do vedení. Jen o čtyři minuty později měl první velkou šanci kanonýr Aleksandar Mitrovič, jenž zakončoval rovněž hlavou, tentokrát jej ale skvělým zákrokem vychytal Daniel Naumov. Konstrukce brány zvonila ve 28. minutě i na druhé straně hřiště, když se dalekonosná střela Kirila Despodova odrazila od břevna do tyče.

Po změně stran se blýskl světovým zákrokem brankář italského Turína Vanja Milinkovič-Savič, jenž vytáhl tvrdou pumelici Iliy Grueva. Vlažný výkon domácích ve druhé půli ale hosté přece jen potrestali. V pokutovém území se v 59. minutě ke střele probojoval střídající Georgi Rusev, který umístil míč přesně k levé tyči. Velký šok pro domácí přišel o 10 minut později, kdy se Bulhaři překvapivě dostali do vedení. Srbsko se ovšem nevzdalo a v závěru srovnalo, když se po rohovém kopu prosadil Babič.

Srbové tak klíčovou bitvu zvládli a zajistili si postup na mistrovství Evropy. Bulhaři naopak zakončili skupinu bez jediného vítězství.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele