Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina F, 1. kolo
24.03.2023 20:45 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Romelu Lukaku (© AFP)

Belgie dominovala ve Švédsku, hattrickem se blýskl nezastavitelný Lukaku

Švédsko chtělo odčinit nedávný nezdar v Lize národů i neúspěšnou baráž o MS 2022 v Kataru proti favorizované Belgii, ovšem ve Stockholmu nepředvedlo dobrý výkon a nakonec utrpělo vysokou porážku v poměru 0:3. Belgičané se naopak oklepali z nečekaného vyřazení na MS již v základní skupině. Jejich hrdinou se stal kanonýr italského Interu Romelu Lukaku, který zaznamenal hattrick během sedmačtyřiceti minut.

Jasný favorit skupiny F tedy vykročil tou správnou nohou za postupem na evropský šampionát, naopak severský výběr bude muset do příštího utkání s Ázerbájdžánem svou hru výrazně změnit. Hosté byli v úvodu mírně aktivnějším týmem, nicméně první větší možnost si vytvořil soupeř krátce po odehrané čtvrthodině. Skvělou individuální akci přes dva protihráče předvedl Kulusevski a z bezprostřední blízkosti dokonce překonal brankáře Courtoise, jenže toho na poslední chvíli zastoupil na brankové čáře dobře postavený Faes a míč odkopl do bezpečí.

Belgičané poprvé zahrozili ve 26. minutě, avšak hlavičku Theateho skvěle odvrátil do zámezí pozorný gólman Olsen. První chvíle Lukakua nastala zhruba deset minut před přestávkou. Devětadvacetiletý rodák z Antverp se po vynikajícím pasu Lukébakia z pravého křídla zjevil mezi dvěma švédskými obránci a svou pohotovou hlavičkou uklidil balón do sítě s pomocí levé tyče.

Belgie hrála od této chvíle ve velké pohodě, Lukaku přitom čtyři minuty po změně stran zvýšil její náskok. Na pravé straně znovu odvedl pořádný kus práce Lukébako, díky neuvěřitelné rychlosti se bez potíží zbavil Forsberga, prudkou přihrávkou téměř od brankové čáry našel dobře postaveného Lukaka, jenž s naprostým přehledem tečoval míč doprostřed branky.

Švédové byli v následujícím průběhu naprosto bezzubí a vůbec nic nebezpečného si nevypracovali až do závěrečného hvizdu. Naopak výběr vedený novým italským trenérem Domenicem Tedescem pokračoval v aktivitě a dočkal se ještě jednoho gólu. Zhruba v polovině druhého poločasu sice Carrasco těsně minul levou tyč svou ranou z hranice šestnáctky, ale necelou čtvrthodinu před koncem završil svůj hattrick Lukaku po přesně načasované nahrávce střídajícího Bakayoka a okamžité střele k bližší konstrukci.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele