Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina C, 7. kolo
14.10.2023 15:00 CET
2 : 0
(1:0)
Stadión:
epet ARENA, Praha

Reportáž

Oslavující hráči Ukrajiny (© AFP)

Pražská Letná se převlékla do žluto-modrého hávu. Ukrajinci uspěli zásluhou Sudakova

Ukrajina porazila v sedmém kole kvalifikační skupiny C o postup na mistrovství Evropy Severní Makedonii 2:0. V první půlhodině byli ukrajinští fotbalisté mnohem aktivnější a svého soupeře k ničemu nepouštěli, což nakonec vyústilo i ve šťastnou trefu Heorhije Sudakova. Po jeho zásahu hráči v bílém vyrovnali hru a diváci na pražské Letné viděli množství šancí na obou stranách. Zásah záložníka Šachtaru se nakonec ukázal být tím vítězným, a tým z Balkánského poloostrova tak v klíčovém souboji na body nedosáhl.

Ukrajina v září nezvládla stěžejní duel v Itálii a ve zbylém průběhu kvalifikace musela být bezchybná. První test jí připravila Severní Makedonie, která zejména díky dvojitému skalpu Malty rovněž dosud nasbírala sedm bodů, a pro něj země zmítaná válkou zvolila český azyl. Před slávistickou Fortuna Arenou nakonec dostala přednost sparťanská epet Arena, do níž Serhij Rebrov povolal například Mychajla Mudryka, jenž konečně zaznamenal svůj první gól v dresu Chelsea.

První střelecké zakončení zprvu aktivnějších žlutomodrých přišlo ve 12. minutě, kdy Arťom Dovbyk střílel k pravé tyči, Stole Dimitrievski však ránu pohotově vykryl. V ještě větší šanci se objevil pár minut poté Mudryk, z blízkosti ale nedokázal překonat hostujícího gólmana. Ukrajinský tlak vyústil ve vstřelenou branku po odehrané půlhodině poté, co Sudakov vybojoval balon před velkým vápnem a po střele s přispěním teče soupeře rozvlnil síť. Obdržený gól Severní Makedonii nepoložil, naopak se po něm Červení lvi začali více prosazovat a několikrát nebezpečně ohrozili branku Anatolije Trubina.

Dvě obrovské šance byly k vidění hned v úvodu druhé půle, na ukrajinské straně ovšem selhal Dovbyk, na severomakedonské Darko Churlinov. Po rychlém protiútoku se mohl trefit Mudryk, severomakedonský gólman se ale blýskl skvělým zákrokem. Z následného rohu Mykola Matvijenko k ukrajinské smůle hlavičkoval pouze do břevna, a Severní Makedonie tak mohla žít stále v naději na srovnání. V zajímavé situaci se objevil znovu Mudryk, který nedokázal prolomit smůlu a střelou z dálky zamířil těsně vedle levé tyče. V úplném závěru ještě upravil skóre Oleksandr Karavajev, jenž využil chybného vyběhnutí gólmana a překonal ho střelou z pořádné dálky.

Žlutomodří tak ovládli už pátý vzájemný duel v řadě. V příštím kole se 17. října představí na Maltě, Severní Makedonie tentýž den sehraje přátelské utkání s Arménií.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele