play off - osmifinále
24.06.2006 21:00 CET
2 : 1
po prodloužení
(1:1, 1:1)

Reportáž

ARGENTINA JE MEZI NEJLEPŠÍMI OSMI

Ze druhého osmifinále odehraného v sobotu večer v Lipsku postoupila favorizovaná Argentina, ač ji Mexiko notně potrápilo. Mexičané brzy vedli, ale o vedení rychle přišli díky gólu Hernana Crespa. Stav 1:1 vydržel až do konce zápasu, v 9. minutě prodloužení pak báječnou ránou rozhodl pětadvacetiletý záložník Maxi Rodriguez. V čtvrtfinále tak jihoameričné narazí na domácí Němce.

Mexiko do osmifinálového zápasu nastoupilu s již uzdraveným nejlepším útočníkem Jaredem Borgettim, ale v základní sestavě nevyzbylo místo na Omara Brava, muže, jenž proti Portugalsku neproměnil penaltu.

Zápas začal poměrně překvapivě, už po šesti minutách slavili Mexičané první gól. Pavel Pardo centroval, Castro prodloužil ke vzdálenejší tyči, tam si naběhl Rafael Marquez, muž jenž hloupou rukou zavinil penaltu v zápasu proti Portugalsku, a levou nohou poslal míč za záda brankáře Abbondanzieriho.

Vyrovnání přišlo už po třech minutách, Riquelme kopal roh a Hernan Crespo na hranici malého vápna míč nohou usměrnil do brány. Opakované záběry spíše ukazovaly na vlastní gól hlavou Jareda Borgettiho, nicméně Crespova noha se dostala před hlavu mexického útočníka a pravděpodobně to přeci jen argentinský reprezentant byl tím, kdo akci zakončil.

Velikou šanci zmařil Argentincům v 18. minutě barcelonský Marquez. Cambiasso úžasnou přihrávkou na hranici ofsajdu našel Crespa v pokutovém území, ale Argentinci v přesném zakončení zabránil právě střelec prvního gólu, respektive jeho noha.

Další spolupráce Cambiassa s Crespem v 22. minutě málem přinesla své ovoce. Cambiasso předvedl kolmou přihrávku podobnou té před pár minutami, Crespo se pokusil přehodit brankáře, to se mu sice podařilo, ale bránu minul. O dvě minuty Borgetti ukázal, že není jen výtečným hlavičkářem. Ve vzdálenosti dvaceti metrů od brány dostal kousek prostoru a protáhl argentinského brankáře, jenž musel jeho střelu do horní poloviny branky vyrazit na roh.

V 38. minutě přišla velká rána pro Mexičany, kteří přišli kvůli zranění o tvůrce hry a tahouna týmu Pavla Parda. Vystřídal ho defenzivnější záložník Torrado.

Ještě před koncem poločasu mohli Argentinci přijít o Heinze. Ten po špatném odkopu přišel o míč, přibližně tři kroky od něj ho získal mexický útočník a Heinze ho okamžitě skluzem poslal na zem. Naštěstí pro Argentince, švýcarský rozhodčí Busacca prokázal značnou míru benevolence a obránci Manchesteru United ukázal pouze žlutou kartu.

Prvních 45 minut tak skončilo skórem 1:1, Mexiko jasně ukázalo, že pro Argentinu nebude snadným soustem a o postup se navzdory předpokladům tvrdě popere.

Do druhého poločasu vstoupily oba týmy velice opatrně, ani jeden viditelně nechtěl udělat chybu. První šanci si vypracovalo Mexiko v 53. minutě. Ramon Morales si z levého křídla udělal kličku doprava, odcentroval ke vzdálenější tyči na Borgettiho a jeho střelu vyrazil Abbondanzieri pouze reflexivně.

Zajímavou šanci měla o pár minut později i Argentina. Riquelmeho roh našel zcela volného Rodrigueze ve vzdálenosti patnácti metrů od brány, hráč Atlética Madrid pálil z voleje, ale střela mu nesedla a od země zamířila do středu brány, odkud ji Sanchéz vytáhl na roh.

V 60. minutě stadionem zavanula vůně gólu, ale přehlušil ji zápach Saviolova sobectví. Po další z Riquelmových přihrávek šel Saviola na brankáře, ale místo přihrávky na lépe postaveného Crespa volil střelu, kterou mexický gólman sice s problémy, ale vyrazil.

Hra se v dalších minutách vrátila do kolejí průměrnosti, strach z inkasování byl stále patrnější. V 75. minutě došlo k dvojitému střídání na straně Argentiny. Na hřiště se dostal Carlos Tevez místo Crespa, jenž v druhé půli už nebyl tolik vidět. Druhou změnou podporující ofensivu bylo vystřídání Cambiassa za Aimara. O osm minut později využila Argentina i možnost třetího střídání a opět zvýšila svou útočnou sílu – odešel Saviola a do hry se dostal Lionel Messi.

V 86. minutě chybělo velmi málo k rozhodnutí ve prospěch Mexika. Po levé straně prošel Pineda, nasadil bránícímu hráči jesličky a povedeně odcentroval na Fonsecu, nicméně míč letěl lehce za něj a mexický útočník tak nemohl hlavičkovat úplně ideálně.

Argentinci se v závěru více snažili o rozhodující gól, ale nedostávali se do šancí. Srdce citlivějších fanoušků polechtal v 90. minutě Tevez jdoucí osamocený na bránu, ale mexičtí obránci se stihli vrátit včas. Regulérní hrací doba tedy skončila remízou a na řadu muselo přijít první prodloužení na Mistrovství Světa 2006.

V prodloužení se pokračovalo ve stejném duchu jako se po devadesáti minutách skončilo. Mexiko bránilo v šesti hráčích, nikam Argentice nepouštělo a samo se o nic moc nesnažilo. Gordický uzel rozťal v 9. minutě prodloužení Maxi Rodriguez jedním z nejkrásnějších gólů MS. Juan Sorin poslal z levého křídla veledlouhý pas na Rodrigueze, ten zpracoval míč na prsou a z voleje z dobrých třiceti metrů obloučkem napálil balón k levé tyči. Do konce prvního prodloužení se Mexiko nestihlo z branky ani oklepat a zbývalo mu posledních patnáct minut na vyrovnání.

Ve druhém prodloužení nepředvedl ani jeden z týmů prakticky nic, co by stálo za zaznamenání. Z mexické strany jsme viděli jen pár nepovedených centrů, Argentinci se nikam nehnali a vítězství si pohlídali. Ze závěru zápasu bolely oči, protože Argentinci příliš zdržovali, na druhé straně zase Mexičané hráli nervózně. Nejočividnějším případem byla chvíle, kdy Fonseca, poté co mu sudí odpískal jasnou ruku při zpracování míče, rozčileně zakopl míč, vysloužil si žlutou kartu a zdržel svůj tým.

Mexiko tak podlehlo Argentině po bojovném výkonu 1:2, ale domů se rozhodně nevrací s ostudou. Argentinci postoupili zaslouženě, za nerozhodného stavu ve druhém poločase se o gól snažili přeci jen více než Mexičané a ze zápasu měli celkově více.

Autor: Tomáš Bělonožník

Komentáře (18)

Přidat komentář
Shevchenko

3:0 (Riquelme,Tevéz,Messi)

Reagovat
HOST*Andy

2:0 (Crespo,Tevéz)

Reagovat
HOST*Andy

Argentinci si od začátku budou hlídat hru. Prosadí se Crespo, který promění skvělý centr Sorína. Mexičané působí zakřiknutě, nespasí je ani snaživý lídr Marquez. Ten se bud postupem času hrnout do předu, avšak stereo mexičanů nestačí na rychlou a důraznou obranu. Argentina se bude trpělivě dostávat do šancí a Oswaldo Sanchéz se bude mít co oháňet. Druhý gól vsítí do oteřené obrany Tevéz, který se po pasu Romana prosadí pře dva bránící. Mexický tlak přejde do křeče a modro-bílo-černí vklidu dohrají. Mexiko se rozpačitě loučí.

Reagovat
HOST*Andy

Reagovat
HOST*Olis

Finále MS - Nizozemsko Argentita

Reagovat
Shevchenko

jj... Argentita

Reagovat
smazaný uživatel

A nedá Aimara do základu, a nedá, a nedá, ...... !!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

kua Andy..tak to uz ani nemusime kukat :))

Reagovat
Mr.Jindros

Jůůů, Argentina prohrává... očekávám útočnou smršť - zajímavý fotbal. Doufám že to modrobílí otočí a pak vyřadí Němce.

Reagovat
HOST*jiri - fcb

Nezlobte se na mě, ale ten sudí, je určitě mázlej. Tolik "divnejch" rozhodnutí a všechny pro jeden tým ... Ať se jde vycpat. Ještě pořád fandím Argentině, ale pokud by postoupilo Mexiko, tak se zlobit nebudu. Připískávání prostě z duše nesnáším a to se dneska děje. Pfuj

Reagovat
Mr.Jindros

Chápu to správně - myslíš, že rozhodčí píska pro Argentinu? A co třeba ten Messiho gól, který asi měl platit....

Reagovat
smazaný uživatel

Tak teď jsi mě nachytal na hruškách. Byl jsem asi 8 - 10 minut pryč od TV a tahle situace se musela stát někdy v ten moment, páč nevím, o čem mluvíš . Ale i kdyby tahle situace nastala, tak to byla chyba spíš pomezního rozhodčího. Já jsem psal o tragickým chvílema dost jednostranným výkonu hlavního.

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, to je pravda...

Reagovat
smazaný uživatel

V prodloužení se Argentina bude tlačit dopředu, Mechiko bude čekat na brejky a na penalty... To se jim ale nevyplatí a prohrajou 4:3 Jejich soupeř je bude následovat hned ve čtvrtfinále po zápase s Německem...

Reagovat
smazaný uživatel

MAxi Rodriguez dal krasny banan..mexkanci maju este slabych 15 min. na zvrat

Reagovat
smazaný uživatel

Gól Maxiho Rodrigueze byl jedním z důvodů, proč sledovat fotbal. Výborně! Ještě aby se mu dařilo i v Atléticu víc...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*kaka

Argentina je jasným favoritem celeho mistrovstvi.Má vynikajici

hrače jako je třeba Riqeulme,Ayala nebo brankář Abondanzierri.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele