základní skupiny - skupina A, 1. kolo
09.06.2006 21:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

EKVÁDOR PŘEHRÁL MATNÉ POLÁKY

Svůj první zápas na šampionátu v Německu si v pátek večer odbyly i druhé dva týmy skupiny A, Polsko a Ekvádor. Polsko bylo před utkáním favorizováno minimálně sázkovými kancelářemi a na stadionu v Gelsenkirchenu mělo takřka domácí prostředí. Nicméně Ekvádor, jenž dokázal v kvalifikaci porazit doma i Brazílii, nechtěl prodat kůži zadarmo. Oba soupeři se před tímto utkáním potkali pouze jednou, vloni, a naši sousedi tehdy zvítězili 3:0.

V prvních minutách se hrál bojovný fotbal bez šancí, míč měli ve svém držení sice převážně Poláci, ale na bránu nevystřelili, Ekvádorci byli při zakládání akcí bezradní a častokrát jen zbytečně nakopávali míč. První zajímavá situace přišla až ve 14. minutě, kdy pokaženou útočnou akci "zachránil" pro Polsko faul Ekvádorců a mužstvu v bílém se skýtala zajímavá možnost pro střelu z přímého kopu kousek za velkým vápnem. Krzynowkovi ale rána vůbec nesedla a branku o hodně překopl. V 18. minutě zažilo Polsko horkou chvíli - Jop v tísni špatně zahrál malou domů a brankář Boruc měl co dělat, aby ochránil míč před Tenoriem a zároveň s ním nevyběhl z pokutového území.

První gól přišel jako blesk z čistého nebe v 24. minutě. Ekvádorci vhazovali aut, na hranici velkého vápna přeskočil Delgado svého strážce, zády k hráčům v pokutovém území odhlavičkoval za sebe a druhou hlavičkou míč do sítě usměrnil Carlos Tenorio. Další branku mohli Jihoameričané přidat již po pěti minutách, šance přišla opět po vyhraném souboji po autovém vhazování, míč se k dostal k Delgadovi, ale ten z malého vápna přestřelil. Ve 32. minutě Valencia kousek za půlkou prosvištěl okolo bránícího Poláka, přihrál De La Cruzovi, zaskočená obrana nestihla napadat a Ekvádorcovu střelu musel společně s Borucem likvidovat i jeden z obránců.

Nehrál se moc pohledný fotbal, Poláci nebyli schopní vystřelit na bránu ani v dalších minutách, a to ani při sérii tří rohů po 40. minutě. Ekvádorce vstřelená branka povzbudila, nicméně jejich pokusy o ohrožení Boruce byly sporadické a neúčinné. Po prvním poločase tedy Jihoameričané zaslouženě vedli 1:0, ale nezaujatý fanoušek musel především doufat ve zlepšení kvality předváděné hry, která zatím dosahovala pouze průměrné úrovně.

Hořký moment pro Poláky přišel v 52. minutě, kdy se do úniku po levé straně dostal zcela nepokrytý Krzynowek, zakončil, ale rozhodčí hru zastavili kvůli údajnému ofsajdu. Červenobílí pak chvíli vypadali, jako by zvyšovali obrátky, ale brzy se vrátili do svého oblíbeného herního módu, kdy jeden hráč má míč a ostatní se snaží dělat vše, jen aby nedostali přihrávku, či aby si nenaběhli do výhodné pozice. Pokud už byl Szymkoviak v 59. minutě sám v pokutovém území, čekal tak dlouho se střelou, až se mu pod nohy vrhnul agilní obránce. Kdo ví, čím to bylo, možná šli hráči na stadion pěšky až z Varšavy, možná se prostě šetřili na pozdější fázi hry.

V 69. musel střídat poraněný kapitán Ekvádoru Hurtado. Na hřiště ho nahradil 24letý Guagua. Slibnou šanci po velice dlouhé době měl v 72. minutě Mendes, když se k němu poblíž velkého vápna dostal odražený míč a on mohl po zpracování tvrdě vystřelit, Boruc ale jeho pokus kryl. V 78. minutě se Pavel Janas odhodlal střídat Krzynowka, muže, jenž se ukázal světlým momentem v 52. minutě, který ale vyvážil mnoha pokaženými standardními situacemi.

Zápas rozhodla v 80. minutě dvojice Kaviedes a Delgado, když oba na hranici ofsajdového postavení unikli polským obráncům a tváří v tvář Borucovi prvně jmenovaný nezištně přihrál Delgadovi, proti němuž byl gólman už bezmocný. Hrdina zápasu Delgado vzápětí vystřídal a na hřiště pustil Urrutiu. Největší šance v celém utkání měli Poláci v závěru - nejprve si v 85. minutě Jelen obešel jednoho obránce a pohlednou střelou z vápna orazítkoval břevno, na začátku nastaveného času pak ještě Brožek nastřelil pravou tyč. S blížícím se koncem zápasu se výkon Poláků sice zlepšoval, ale jejich snaha přišla už příliš pozdě.

Zápas skončil pro někoho překvapivou výhrou Ekvádoru 2:0, největším překvapením byl ale výkon Poláků. Ti, pokud by nadále praktikovali líný fotbal s mizernými standardkami, který dnes ukazovali 80 minut, nemohou proti Kostarice a především Německu počítat ani s bodem...

Autor: Tomáš Bělonožník

Komentáře (18)

Přidat komentář
Marv

0:1(Mendez)

Reagovat
smazaný uživatel

Zurawski - Delgado

Reagovat
smazaný uživatel

Nic zajímavého....vyhraje ten, kdo do toho zápasu zapojí více bojovnosti

Reagovat
HOST*vazquez

presne, čistá remízka, jasnejšia tu už nebola dobre dlho - aj som si vsadil, bol dobrý kurz cez 3.

Reagovat
Shevchenko

1:0 (Krzynówek)

Reagovat
HOST*

Polsko vyhraje 2:1 ! Góly- ???

Reagovat
Shevchenko

2 Žurawski a jeden... MORA

Reagovat
deadlife

Poland-Ecuador 2:1 goly: Krzynowek, Žurawski

Reagovat
smazaný uživatel

ekvádor vyhraje určitě...ste hlupáci že věříte polsku

Reagovat
Marv

jak kdo...

Reagovat
smazaný uživatel

myslim ze 1:0 pro polsko..

Reagovat
HOST*propi

2:1 smolarek zuravski-delgado

Reagovat
smazaný uživatel

1:0 Smolarek

Reagovat
smazaný uživatel

rozjel jsem sázení ve velkém

král střelců na Ronalda, Kloseho, Villu a Torrese

titul na Španělsko a Holandsko

GER - KOS 0

Reagovat
smazaný uživatel

Kloseho že bude nejlepší střelec Němců

Reagovat
HOST*

prý španělsko hahahhahaahhahahhhahahahahhahahahah to snad není ani možne však tam nikdo není

Reagovat
smazaný uživatel

co ty seš to za debila

Reagovat
smazaný uživatel

tak Ekvador vyhral a celkom som to aj cakal.Polaci hraju sracky uz dobrych par rokov

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele