play off - osmifinále
05.12.2022 16:00 CET
1 : 1
1:3 pen.
(1:0, 1:1)

Reportáž

Dominik Livaković (© AFP)

Osmifinálové prokletí nezlomeno. Japonsko tentokrát vypadlo s Chorvatskem po penaltách

Hodně se mluvilo o tom, jak Japonci ve skupině dokázali ve vzájemném klání otočit skóre proti oběma evropským favoritům, tedy Německu a Španělsku. Třetí střetnutí s týmem ze Starého kontinentu ale dospělo až k penaltovému rozstřelu. Stejně jako v roce 2010, také letos se po něm Samurai Blue s šampionátem rozloučili, zatímco pro Chorvaty po čtyřech letech znovu znamenal postup.

První velká šance byla k vidění v době, kdy z časomíry neuteklo ani 180 sekund. Po centru do vápna hlavičkoval o kousek vedle levé tyče Shogo Taniguchi. Ještě během úvodní desetiminutovky předvedl velikou chybu Takehiro Tomiyasu. Ivan Perišić tak mohl z levé strany postupovat na brankáře Gondu, který jeho úmysl výborně přečetl.

Poté z pravého křídla poslal do pokutového území přízemní centr Junya Ita. Bohužel pro tým Hajimeho Moriyasua na něj nedosáhnul ani Maeda, ani na zadní tyči si nabíhající Nagatomo. Podobná situace se opakovala po dvaceti minutách hry. Ito pláchnul Barišićovi, jenže před číhajícím Dōanem sbalil míč do náruče Dominik Livaković.

V závěru otevírací půl hodiny borci z Balkánu svému protivníkovi zatopili, první změnu skóre však jejich snahy nepřinesly. Pět minut před vypršením řádné hrací doby úvodního poločasu předvedli reprezentanti ze Země vycházejícího slunce rychlý protiútok, doprovázený nějakou tou líbivou technickou finesou. Zkušený Daichi Kamada se k jejich škodě ve výborné pozici pohříchu poněkud ukopnul.

Netrvalo dlouho a hráči v modrém zahrávali rohový kop. Po Dōanově centru do šestnáctky a šťastnějších odrazech dorážel pravačkou z hranice malého čtverce Daizen Maeda - 1:0. Stejně jako v předchozích třech katarských osmifinálových duelech ze čtyř, taky v tomto byl tedy k vidění pro inkasující výběr nepopulární "šatňák".

Hned po změně stran se připomněl na klubové úrovni za Eintracht Frankfurt nastupující Kamada. Jeho pokus zpoza šestnáctky se k nelibosti příznivců a příznivkyň asijského mančaftu mezi tři tyče nevešel. V 52. minutě se svěřenci Zlatka Daliće dožadovali odpískání penalty po zákroku Taniguchiho na Petkoviće. Rozhodčí Ismail Elfath nechal pokračovat ve hře.

Vatreni to dlouho mrzet nemuselo, jelikož záhy při nenápadném centru Dejana Lovrena a skákavé hlavičce Ivana Perišiće z jedenácti metrů stála paní štěstěna jednoznačně na jejich straně - 1:1. S odpovědí zatoužil přispěchat Wataru Endo a muž v rukavicích musel vyrážet na roh. Další střela patřila Dōanovi, jenž to zkusil v pádu z hranice vápna. Po své pravé ruce měl přitom o dost lépe postaveného a zcela neobsazeného spoluhráče.

Až po hodině hry o sobě dal poprvé vědět Luka Modrić. Jeho ránu ze dvaceti metrů za sebe japonská jednička nepustila. Při další šanci kulatý předmět od Kramariće neplánovaně doputoval ke střídajícímu Ante Budimirovi, jenž hlavou minul zařízení. V minutě sedmasedmdesáté Japonci chybovali ve středu hřiště. Perišić ale netrestal, neboť Tomiyasu tečoval na rohový kop.

Japonský obránce následně po standardní situaci a přihrávce od Mitomy nesmyslně místo zakončení hledal některého z kamarádů. Zbývající pasáž druhého dějství už žádnou vyloženou příležitost nepřinesla. A tak se šlo v rámci 22. mistrovství světa nepřekvapivě poprvé do prodloužení. Jak známo, při utkáních skvadry v šachovnicových dresech se ve vyřazovací fázi na velkých turnajích málokdy rozhodne během devadesáti minut.

První část přidané půlhodinky zaujala snad jenom tím, že byl během ní z hrací plochy stažen Luka Modrić. Tedy až do jejího závěru, kdy se s balonem proběhnul přes polovinu hřiště Mitoma, leč ve finále svého sóla cílil pouze do prostoru, kde stál připravený Livaković. Ve finální minutě této partie se do šance dostal Lovro Majer a zamířil mimo.

Rozhodnout o postupujícím do čtvrtfinále tedy musely až střely z penaltového puntíku. Asijská půda při nich přála Evropanům, protože Japonci, s výjimkou Takumy Asana, podle očekávání selhávali. Za Chorvaty neuspěl pouze Marko Livaja, a tak ve čtvrté sérii přinesl velikou radost obhájcům stříbra Mario Pašalić.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (463)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele