23. kolo
27.01.2009 21:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Portsmouth FC - Aston Villa 0:1

První zápas, první střela, první gól. Hvězdná vizitka nového hráče Villans, Emila Heskeyho, rozhodla o těsném vítězství jeho týmu. Portsmouth po přestávce předváděl výtečný fotbal, soupeř se mu ovšem rovnal skvělou obranou, která měla oporu i v dobře chytajícím Friedelovi. Aston Villa se tedy prozatím dostala před čtvrtou Chelsea, Portsmouth prohrál doma potřetí v řadě a blíží se sestupovým vodám.

Oba týmy sázely především na pečlivou silovou obranu, hra se tak někdy zbytečně kouskovala. Dlouho se tak ani hráči nedostávali do vápna. Až po čtvrthodině hry se obě mužstva dostala k prvním střelám. Nejprve Petrov z pětadvaceti metrů zahrál opačnou faleš, než bylo třeba. Na druhé straně střílel lépe Mullins, jehož zblokovaný pokus branku o necelý metr minul.

Vážná šance přišla ve 21. minutě. Nejprve vyhrál hlavičkový souboj Heskey nad Campbellem, následně i Agbonlahor nad Distinem, díky čemuž se debutující útočník uvolnil na vápně a střelou bez přípravy přesně k tyči překonal Jamese. Po čtyřech minutách zkoušel srovnat zpoza obránců Crouch, ale nepříjemnou ranou po zemi našel pouze náruč Friedela.

Hra stále byla velmi vyrovnaná - Pompeys byli po inkasovaném gólu otřesení, přesto se srdnatě snažili vyrovnat. Blízko tomu byl deset minut před koncem první půle Mullins. Belhadj našel překvapivou přihrávkou naprosto volného Pennanta, který z kraje vápna centroval na penaltu, kde z voleje střílela nová posila z West Hamu, míč však břevno těsně přeletěl. Kdyby balon do brány směřoval, s velkou pravděpodobností by skončil v síti, Kanu totiž velmi šikovně stínil před Friedelem.

Na druhé straně se o nebezpečí staral Milner. Jednou stačili obránci odvrátit na roh, po druhé střílený centr musel vyrážet James. Blízko svému druhému gólu byl i ostře sledovaný Heskey, když z malého vápna střílel z otočky pouze do boční sítě. A Aston Villa ve snaze vstřelit pojišťující gól nepřestávala. Po padesátimetrovém sprintu mířil Agbonlahor z blízka velmi nepřesně.

Nepříjemný závěrečný tlak těžce nesl Belhadj a mohl děkovat rozhodčímu, že po zbytečném a surovém podkopnutí Gardnera, jehož jednoznačně nestíhal, viděl pouze žlutý kartonek. A právě domácí záložník mohl v počátku nastaveného času vrátit zápasu nerozhodný výsledek. Prudký half-volej ovšem nedokázal dostatečně sklopit a míč branku přelétl.

V první půlminutě se obrana hostů nestačila ani rozkoukat a už se neúspěšně hrnul do šance Crouch. Jenže rozhozená defenzíva nedokázala míč odvrátit a k do nebezpečné pozice se dostal Pennant, který naštěstí pro Villans nevyslal žádnou prudkou střelu a brankář Friedel si ji tak v klidu pohlídal. Stejný střelec to zkoušel o poznání lépe v 50. minutě, ale i tentokrát měl navrch brankář Aston Villy, který míč směřující pod břevno vyrazil.

Horlivé tempo znamenalo brejkové možnosti pro vedoucí tým, blíže gólu ovšem byli opět domácí. Kanu chytře sklepnul pro Belhadja, ten však zpoza vápna mířil metr vedle. Obrovskou šanci měl také Crouch. Nejprve napálil míč do padajícího Daviese, Pennant mu následně míč vrátil před odkrytou branku, ale míč z první letěl nad.

Výkon Portsmouthu byl opravdu skvělý a často připomínal hru Aston Villy proti Arsenalu - herní převaha vedoucí ke gólovým příležitostem, které zůstavaly nevyužity. V 70. minutě zahrál Cuellar zřetelně rukou u postranní čáry, přesto se pomezní rozhodl pro aut ve prospěch hostů. To značně rozčílilo Belhadja a jeho zbrklý sprint proti asistentovi rozhodčího znamenal druhou žlutou kartu a předčasný odchod do sprch. Prakticky okamžitě toho mohl využít Milner, k němuž se odrazil míč po souboji Heskeyho s Jamesem. Pohotová střela směrem k odkryté brance ovšem nebyla dostatečně přesná.

V další příležitosti nejspíše rozhodnout utkání se ocitl Davies po stadnardce Barryho, ale nevyužil své volnosti a hlavičkoval vysoko. Po aklimatizaci ovšem opět převzali vládu na hřišti Pompeys a na míle šel cítit gól při šanci Utaky, který pohybem těla oklamal postupně tři hráče, až se dostal před Friedela, který mu na poslední chvíli sebral míč zpod nohou. To ovšem bylo vše a Aston Villa si díky skvělé obraně pohlídala své šesté vítězství v řadě na hřišti soupeře a tím prodloužila sérii zápasů bez proher na úctyhodné číslo 11.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1x

Reagovat
smazaný uživatel

podívál ses vůbec na posledních 10 zápasů Pompeys?

Reagovat
smazaný uživatel

a?

Reagovat
smazaný uživatel

ono to zas není tak nereálné podle bacilka.pl je plná překvapení a av už dlouho neprohrála,vždycky může přijít výbuch.já dám čistou nulu

Reagovat
smazaný uživatel

nehledě na to,že výhry AV venku byly často docíleny až v posledních minutách,když se pompeys zkoncentrují,neměli by to pustit

Reagovat
smazaný uživatel

pozeram to na nete ale trochu sa trapia pompeys

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele