29. kolo
02.03.2019 13:30 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Penaltové drama vítěze nepřineslo, Tottenham uhájil první remízu sezony

V moderní historii Premier League žádné utkání dvou klubů neskončilo častěji dělbou bodů než severolondýnské derby mezi Arsenalem s Tottenhamem, a to se potvrdilo i tentokrát. Dramatický zápas plný nepřesností a kontroverzních rozhodnutí sudích nakonec skončil 1:1, přestože v poslední minutě měl Arsenal výhodu pokutového kopu.

Oproti předešlému kolu zahýbal Unai Emery takřka s polovinou základní sestavy, ovšem dlužno dodat, že po první půli mohl být španělský kouč se svým rozhodnutím spokojen. Arsenal se dokázal domácím minimálně vyrovnat v nasazení, aktivně přistupoval k ofenzivním hráčům a dlouho Spurs znemožňoval vypracovat si větší příležitost.

Směrem dopředu to po úvodní neproměněné šanci Alexandra Lacazetta už ze strany Kanonýrů tolik valné nebylo, ovšem po čtvrthodině hry selhal Davinson Sánchez na polovině hřiště při snaze odhlavičkovat dlouhý nákop, čehož využil Lacazette pohotovým vysunutím Aarona Ramseyho do samostatného úniku a velšský záložník si s noblesou poradil i s Hugem Llorisem, jehož oběhl a poslal míč do prázdné branky.

Od inkasovaného gólu Spurs ještě přidali na aktivitě a vytvořili si výraznou územní převahu, ovšem netradičně pozorná a neprostupná obrana Arsenalu dlouho odolávala všem atakům a Bernd Leno s výjimkou Kaneova gólu z ofsajdu zůstával neohrožen. To se však rázně změnilo na samém sklonku první půle, kdy musel německý gólman vytáhnout hned dvě špičkové zákroky v rychlém sledu za sebou. Nejprve Leno vykryl nohou ránu Eriksena z bezprostřední blízkosti a vzápětí fantastickým reflexem vytěsnil nad břevno i ostrou dorážku Sissoka. Do kabin se tak odcházelo za těsného vedení hostí, ovšem navrch měli v tu chvíli výrazně hráči Tottenhamu.

Po změně stran sáhl Unai Emery ke stažení tápajícího Mattea Guendouziho, jehož nahradil na vyztužení obranného bloku Lucas Torreira a Arsenalu se skutečně znovu úspěšně dařilo držet hráče v bílém v dostatečné vzdálenosti od vlastní branky. Navíc stejně jako v první půli hosté odstartovali hru velkou příležitostí Lacazetta, jehož našel zpětnou přízemní přihrávkou v hloubi pokutového území Nacho Monreal, jenže francouzský forvard si s míčem lehce před sebou nezvládl v rychlosti poradit a vystřelil hrubě nepřesně. Víc už toho Lacazette předvést nestihl, neboť přepustil místo Piérru-Emerickovi Aubameyangovi.

Až v devětašedesáté minutě se domácí dostali k možnosti srovnat, když Lamelův centr propadl na zadní tyči až k Dannymu Roseovi, jenže anglického beka zradilo zpracování a místo řádného zakončení jen nataženou kopačkou nešetrně fauloval vyběhnuvšího Lena. Pět minut nato se ale Spurs přece jen dočkali. Shkodran Mustafi totiž při bránění přímého kopu postrčil nabíhajícího Kanea a sudí Andrew Taylor ukázal okamžitě na značku pokutového kopu. Dle opakovaných záběrů se sice kapitán anglické reprezentace nacházel v postavení mimo hru, ovšem k Mustafiho zákroku došlo dříve, než se Kane mohl vůbec pokusit míč zahrát, což dle aktuálních pravidel penaltu umožňuje odpískat. Kane se sám ujal penaltové exekuce a tvrdou ranou do Lenova protipohybu srovnal na 1:1.

V devadesáté minutě rozhodčí Arsenalu předešlý penaltový incident vynahradili, neboť Aubameyangův pád po velmi jemném přistrčení Sáncheze Taylor rovněž posoudil jako penaltový. V tomto případě ovšem sám faulovaný nabídnutou příležitostí pohrdl a hrdinou okamžiku se stal Hugo Lloris, jemuž vzápětí při Aubameyangově dorážce pomohl skvělým obranným zákrokem Jan Vertonghen, který těžil z brzkého náběhu do šestnáctky.

Zmar Kanonýrů v poslední minutě dokonal Torreira, jemuž ostrý skluz kolíky napřed proti Dannymu Roseovi vynesl červenou kartu. Dramatické utkání tak skončilo remízou 1:1, s níž mohou být spokojenější domácí, neboť si před svým rivalem udržují na třetím místě čtyřbodový náskok.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (10)

Přidat komentář
Kuchta

1:2

Reagovat
Mikesh

1:4

Reagovat
vanGomm

X.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Pharrell

1:1

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
justcall

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
John Obi Mikel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:2 (Kane-Ozil, Lacazette)

Leno- Sokratis, Koscielny, Monreal-Jenkinson,Torreira, Xhaka, Kolašinac-Ozil, Mkhi- Laca

V pruběhu Auba za Laca, Ramsey za Ozil, Iwobi za Mkhi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele