2. kolo
23.08.2015 20:15 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

FC Arouca - SL Benfica 1:0

Fanoušci lisabonské Benfiky s tím nejspíš souhlasit nebudou, celý zbytek Portugalska však už bezesporu ano - nedělní večerní duel nabídl opravdu skvělou podívanou. Arouca se věhlasného soupeře vůbec nezalekla, vedla už od 3. minuty a nakonec díky kombinaci odvážného výkonu a neuvěřitelných zákroků gólmana Bracaliho uhájila stav 1:0 až do konce..

Loni neduživá Arouca už v prvním kole překvapivě udolala Moreirense na jeho půdě 2:0, toto je ale mnohem větší triumf - který mimochodem nuluje úvodní výhru Benfiky nad Estorilem (4:0) a staví nového kouče Orlů Ruie Vitóriu do nepříjemné situace. Dva ze tří dosavadních soutěžních duelů ve funkci totiž prohrál, a na takovou bilanci nejsou v červenobílé části hlavního města vůbec zvyklí.

Přišlo to rychleji, než se hosté stačili na hřišti vůbec zorientovat: třetí minuta, Jaílson zakládá akci přesným centrem, Simao posouvá míč na Roberta a brazilský forvard tváří v tvář krajanovi Júliu Césarovi chladnokrevně zakončuje. Stadion propuká v jásot, domácí hrdinové vedou nad obhájcem titulu 1:0. Místo však aby si Benfica promptně zjednala respekt a zatlačila drzého soka do defenzivy, měli domácí i další šance - v 9. minutě měl Roberto další samostatný nájezd. César sice tentokrát odolal, ale jak může obrana jednoho z nejlepších klubů Evropy něco takového vůbec dopustit?

Ve skutečnosti se Orli k první gólovce dostali až po 20 minutách, a to ještě Jonas napálil odražený míč několik metrů za hranicí vápna. Jedovatá střela Bracaliho nepřekvapila; domácí gólman se teprve zacvičoval. Teď ještě byla řada na domácích, kteří stále neměli dost a ve 22. minutě opět Roberto donutil Césara k dalšímu pohotovému zásahu.

Bracaliho one-man show začala až pár minut poté, když suverénně zlikvidoval povedenou dalekonosnou ránu Pizziho. Tentýž hráč si na brazilského gólmana nepřišel ani ve 31. minutě. Krátce před změnou stran pak domácí strážce už doslova čaroval - Luisaova hlavička měla stoprocentní gólové parametry. Když pak Bracali v nastavení první půle vychytal z několika metrů i Olu Johna, byla frustrace Benfiky blízko vrcholu.

Arouca však nespala. Ještě v úvodním dějství to odvážně zkoušel z přímého kopu David Simao, krátce po změně stran pak Roberto jen těsně nedokázal zakončit po Limově pasu. V 65. minutě zase chtěl rychlý brejk zakončovat nabíhající Maurides, zkušený César však včasným výběhem situaci zneškodnil.

Zbytek zápasu už se nesl ve znamení boje střelců Benfiky s osudem - Bracali si po heroickém výkonu v úvodních 45 minutách mohl dopřát trochu volna, neboť hostující fotbalisté zahazovali šance i bez jeho přispění. Gaitán v 68. minutě i Giménez o čtvrt hodiny později mířili vedle; tentýž osud potkal i hlavičku Jonase. To už se psala třetí minuta nastavení. O pár vteřin později sice Jonas míč do sítě konečně dostal, už předtím však byl pískán útočný faul. Orlům tak zbyly pouze oči pro pláč..

Autor: Dominik Zezula / ojogo.pt

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Koncert 0:4

Reagovat
smazaný uživatel

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele