13. kolo
09.12.2023 21:30 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Evanilson (© AFP)

Porto si poradilo s Casa Piou a bodově se dotáhlo na vedoucí Sporting

Porto před klíčovým zápasem Ligy mistrů s ukrajinským Šachtarem napravilo selhání v Ligovém poháru s Estorilem (1:3) a nyní na ligové scéně přehrálo zachraňující se Casa Piu stejným poměrem. Díky zaváhání lisabonských gigantů se tak dotáhlo na čelo Primeira Ligy, s jednatřiceti body je momentálně druhé o skóre za vedoucím Sportingem. Hosté po minulém těsném skalpu Portimonense (1:0) tentokráte nepřekvapili a jsou třináctí se třinácti body.

Svěřenci dlouholetého trenéra Sérgia Conceiçãa zahájili tento duel s velkou aktivitou a první velkou možnost si vypracovali již po necelých třech odehraných minutách, ale pohotovou dorážku Eustaquia skvěle zneškodnil brankář Ricardo Batista. Domácí výběr se dostal do důležitého vedení ve 12. minutě, když brazilský forvard Evanilson obdržel finální pobídku do brankového území soupeře od agilního Eustaquia a chladnokrevně zamířil doprostřed poloprázdné branky.

FC chtělo zvýšit svůj náskok po necelé půlhodině hry, ovšem ránu Pepêho Aquina zlikvidoval připravený Batista. Jasný favorit vsítil druhý uklidňující gól čtyři minuty po změně stran. V tuto chvíli se totiž prosadil šestadvacetiletý stoper Zé Pedro Figueiredo, jelikož po rohovém kopu Joãa Mendese vyskočil nejvýše do vzduchu a prudkou hlavičkou z hranice brankového území zamířil k pravé konstrukci mimo dosah marně se natahujícího hostujícího strážce.

Hosté se mohli vrátit do hry o bodový zisk zhruba v polovině závěrečné části, kdy se Clayton zbavil bránícího Zé Pédra svým důrazem, avšak z mírného úhlu orazítkoval bližší tyč. Porto hodlalo definitivně rozhodnout o svém úspěchu zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem, nicméně íránský kanonýr Taremi pálil vedle pravé tyče. Domácí přeci jen přidali třetí pojistku v 81. minutě.

Po ráně ze střední distance a zákroku Batisty ukázal velký přehled Eustaquio a před zcela prázdnou brankou našel čtyřicetiletého veterána Pepeho, jenž ze dvou metrů jako správný kapitán nekompromisně rozvlnil síť. Casa Pia zaznamenala alespoň čestný úspěch v předposlední minutě základní hrací doby, neboť rozhodčí João Ferreira nařídil v její prospěch penaltu za nedovolený zákrok na Jajáu a Fernando ji proměnil přesnou střelou k levé tyči do protipohybu gólmana Dioga Costy.

Autor: Viktor Sandev / vsports.pt, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele