21. kolo
11.02.2024 19:00 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Radost hráčů Sportingu (© AFP)

Sporting se pomstil Braze se vším všudy a potřetí v řadě jí doma porazil 5:0

Kuriozní trend zavedli hráči Sportingu a Bragy v zápasech konaných v Lisabonu. Sporting totiž v rámci 21. kola Ligy Portugal porazil svého soupeře ze severu potupně 5:0. Tento výsledek na Estádio José Alvalade zopakovali domácí proti Braze už potřetí v řadě a sami si nejspíš nemohli představit lepší pomstu za nedávné vyřazení v semifinále Ligového poháru.

Domácí tým měl o motivaci opravdu postaráno, neboť ve všech ještě rezonovalo vyřazení z pohárového semifinále, ve kterém spálil opravdu velké množství šancí. Není tak divu, že se Braga v úvodu zápasu proti rychlému tempu soupeře hlavně bránila. První náznak šance měl hned v prvních minutách po Gyökeresově průniku Pedro Gonçalves, první opravdová příležitost nicméně přišla na řadu v 8. minutě. Trincão vystihl Gómezovu špatnou rozehrávku a levačkou poslal z hranice pokutového území střelu na zadní tyč, na kterou brankář Matheus neměl nárok.

O necelých deset minut později nejspíš musely hráčům Bragy problesknout hlavou vzpomínky na poslední dva neslavné duely na Estádio Jose Alvalade. Gonçalves dostal přihrávku do volného prostoru za obranu a zatáhl míč až do pokutového území, kde upadl. Naštěstí pro něj z druhé vlny dobíhal stoper Quaresma a přesným zakončením zvýšil na 2:0.

Sporting byl směrem dopředu nebezpečný i po dvou vstřelených brankáchgólech. Do hry se sice dostali i hosté, ale museli řešit zejména nebezpečné protiútoky rychlých útočných hráčů. Po jednom takovém získali domácí výhodu volného přímého kopu z dobré pozice před pokutovým územím, jenže Trincão poslal balón jen vysoko nad.

V úvodu druhého poločasu se příliš nezměnilo. Braga v první půli Adána neohrozila, a naopak problémy s tím vymyslet něco dopředu měla i nadále. Až v 62. minutě se musel španělský brankář ve službách Sportingu natahovat proti Djalóvě hlavičce. V hlavní roli byl Djaló i v 70. minutě, kdy v dobrém postavení uvnitř pokutového území trestuhodně minul bránu.

Hra hostů se však zvedala, a tak domácí chtěli utnout veškeré pochyby. A povedlo se jim to právě jen o minutu později po velké šanci Djala. Trincão si na pravé straně hřiště navedl míč na svou silnější levačku a přesným centrem našel Gyökerese, pro kterého bylo v současné formě zakončení z voleje jednoduchým oříškem k rozlousknutí - 3:0.

Špatné vzpomínky na nedávné debakly na půdě Sportingu se začaly hráčům Bragy definitivně vracet v 73. minutě. Ochromená obrana hostů vůbec nehlídala průnikovou přihrávku Inácia ani náběh Bragançy, na kterého prodloužil míč do šestnáctky Gonçalves. Domácí středopolař tak měl jednoduchou práci a přidal za záda bezradného Matheuse už čtvrtý domácí gól.

Zápas se od dvou rychlých gólů Sportingu už jen dohrával a hru kouskovaly zbytečné fauly a nepřesnosti z obou stran. Odevzdaná sestava Bragy ovšem nedostatečně dostupovala soupeře, a ten měl tedy v ofenzivě hodně prostoru. V 85. minutě se k odraženému míči v oblasti penaltového puntíku dostal Nuno Santos a střelou šajtlí přidal už pátý přesný zásah svého týmu.

Sporting tak potřetí v řadě porazil Bragu na svém stadiónu 5:0 a alespoň na krátkou chvíli se vrátil do čela ligové tabulky. Jestli na něm zůstane, bude záležet na výsledku zápasu mezi Vitórií a Benficou. Lisabonský konkurent měl mimochodem i díky zápasu k dobru před začátkem tohoto kola dvoubodový náskok.

Autor: Martin Jedlička

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele