play off - finále
24.05.2014 16:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Zamora po bezmála 10 letech rozhodl další finále, do PL vrací QPR

Finále play-off League Championship píše další fantastický příběh! Když šlo QPR po necelé hodině hry do deseti, nedával mu nikdo příliš šancí. Pak však doslova pár vteřin před koncem Bobby Zamora využil hrubky Keogha a stejně jako roku 2005 West Ham neomylně nasměroval zpět do Premier League další londýnský celek...

Queen’s Park Rangers je tak definitivně poněkud osudovým protivníkem pro Stevea McClarena, jenž Derby letos úctyhodně vytáhl ze 14. příčky až na play-off pozice. Právě Hoops bývalému kormidelníkovi Middlesbrough připravili první porážku v nové funkci; a teď pro změnu porážku nesmírně bolestivou.

Té doopravdy moc nenasvědčovalo, jakkoliv Derby hodně dlouho trvalo, než se dostalo do své kůže; než se uklidnilo a začalo předvádět svou hru, kterou v semifinále doslova smetlo Brighton. V první dvacetiminutovce se tak nesmělými střeleckými pokusy prezentovali akorát Londýňané. Austin osvědčil svou fyzickou odolnost a z více než 20 metrů zkusil štěstí, aby jen těsně přestřelil. Úvodní pozdrav druhého z obávaných útočníků QPR, Kevina Doylea, potom stihl zablokovat Wisdom.

Derby se v první půli zřejmě nejblíže ocitlo gólu, když nakrátko přečíslilo QPR 3 na 2, a na konci tohoto ataku se Hughes vehementně pokoušel vymodlit si penaltu. Ke kontaktu s Dunnem v pokutovém území nicméně spíše došlo - to však ke zcela minimálnímu, nedostatečnému.

Právě tehdy se do herního projevu Rams konečně začala vkrádat ta proslulá energie, dynamičnost. A proces zvedání se Derby jedině urychlovalo očividné tápání Nika Kranjčara, jenž ve 33. minutě kvůli zranění ze hry raději rovnou odstoupil. Těžko potom tedy někoho překvapilo, že se záhy první poločas dohrával pod taktovkou Derby. Green musel být po 40 minutách ve střehu, když k němu nečekaně nikým nevyrušena propadla Wardova dodávka ze standardky.

Druhé dějství načala série rohových kopů pro Derby, byli to však čím dál méně nápadní Hoops, kdo významně zahrozili jako první: Charlie Austin v 57. minutě konečně dostal míč tam, kde ho potřebuje mít - na osu hřiště, doprostřed šestnáctky -, přesto však nezakončil přesně.

Hned vzápětí jiného útočníka Doylea nahradil Bobby Zamora, čímž Harry Redknapp vyplýtval již druhou možnost střídání. A toho okamžitě musel litovat. Krátce před završením hodiny hry totiž O'Neil zbytečně okatě a nehledě na dobíhajícího spoluhráče Hilla, skluzem zastavil unikajícího Russella - a hlavní rozhodčí Lee Mason po poradě se svým asistentem vytáhl z kapsičky červenou kartu.

Náhlou početní výhodu se Steve McClaren, znovu sledující dění na hrací ploše z tribuny, pokusil vytučnit hned dvojím střídáním. A nově příchozí klubový hráč roku Craig Bryson ihned nebezpečně zakončoval pohlednou akci, kterou následovala ještě Martinova rána zpoza přední tyče do připravené paže Roberta Greena. QPR i v příštích minutách sotva překročilo půlící čáru a zdánlivě akorát čekalo na prodloužení.

Jenže pouze chvíli poté, co Barton pálil z větší vzdálenosti mimo, to přišlo. Houževnatý Hoilett na pravé straně vybojoval ztracený míč, poslal ho do vápna, tam ho trestuhodně nedokázal odpálit Keogh a Zamora již levačkou pohodlně úřadoval. Přesně po devíti letech tak znovu ve finále play-off stanovil konečné skóre 1:0...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (381)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele