čtvrtfinále
28.02.2024 18:00 CET
2 : 3
po prodloužení
(1:0, 2:2)

Reportáž

Adam Karabec (© AC Sparta Praha)

Sparta nemilosrdně trestala chyby sešívaných, Slavia ztratila derby v prodloužení

Slavia ztratila v pikantním čtvrtfinále MOL Cupu dvoubrankový náskok a před zaplněnou Fortuna Arenou padla se Spartou 2:3 po prodloužení. Jedním z rozdílových hráčů 309. vzájemného duelu znepřátelených celků se stal dvougólový Victor Olatunji. Hostující kanonýr v soubojích Nigerijců několikrát těžil z chyb Igoha Ogbua, jenž tak opět ukázal, že mu střetnutí s úřadujícím českým mistrem vůbec nevychází. Rozhodnutí následně zajistil chvíli před koncem z pokutového kopu Adam Karabec. Za zmínku stojí, že penaltu odpískal Karel Rouček, který se stal ve věku 27 let nejmladším rozhodčím, co kdy tento prestižní zápas řídil.

Los osmifinále Evropské ligy se ani s jedním z pražských "S" nemazlil, velkou část fanoušků však více než Liverpool či AC Milán zajímal výsledek vzájemných střetnutí. Pohárový souboj byl prvním z minimálně tří derby, která měla jarní část sezony na programu. Spartu těšil fakt, že při vítězném klání na hřišti Slovácka nepřišla při karetním mariáši o žádného hráče, to Slavia stále nemohla spoléhat na distancovaného Václava Jurečku.

Domácí si sami zadělali na problém v sedmé minutě, kdy Qazim Laci vystihl záměr Ogbua přihrát brankáři. Temperamentní Albánec ještě hledal na hranici vápna svého krajana Indrita Tuciho, ten však míč do odkryté brány neposlal. Plejáda hrubek sešívaných stoperů pokračovala i nadále, Letenští si ale s nabízenými příležitostmi nedokázali poradit. Slavia se znovu připomněla až po půlhodině hry, a ačkoliv první souboj s Ivanem Schranzem vyhrál Vojtěch Vorel, ve 39. minutě z kopaček stejného hráče inkasoval. Ofenzivní univerzál využil fantastické práce Mojmíra Chytila, který nejprve obehrál Asgera Sörensena a posléze skvěle vyřešil přečíslení dvou proti jednomu.

Druhého gólu se zaplněná Fortuna Arena dočkala bleskově po změně stran. Lukáš Masopust, jenž nastoupil netypicky ve středu zálohy, napřáhl zpoza vápna a Vorel míč vyrazil pouze k pohotově dorážejícímu El Hadjimu Malickovi Dioufovi. Jeho defenzivní kolega Ogbu se ovšem nezklidnil ani během poločasové přestávky a za jeho minimálně třetí chybu v utkání už červenobílí zaplatili, když Olatunji proměnil samostatný únik. Domácí obránce si zdánlivě vysloužil odpustek v 70. minutě, kdy skluzem zastavil nebezpečnou pobídku Angela Preciada směrem do pokutového území, jenže balon se odrazil k Olatunjimu a ten přízemní ranou srovnal skóre.

Prodloužení odstartovalo obrovskou šancí Muhameda Tijaniho po přihrávce Petra Ševčíka z pravé strany. Vytáhlého Nigerijce však obral o gólovou radost Filip Panák, jenž patou srazil míč na tyč. Ještě větší příležitosti se dočkali sparťané, když dostali po ruce Tomáše Vlčka možnost zahrávat pokutový kop. K němu se nemohl postavit již vystřídavší Ladislav Krejčí, pevné nervy ale prokázal i Karabec a zápas ranou k levé tyči rozhodl.

Nejsledovanější čtvrtfinálový duel aktuálního ročníku MOL Cupu tak skončil výhrou hostující Sparty. Ta se stala třetím týmem s jistou účastí mezi čtyřmi nejlepšími celky soutěže, o tom posledním se rozhodne až v dohrávce mezi Jabloncem a Plzní.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (751)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele