semifinále - 1. zápasy
12.04.2023 20:30 CET
0 : 5
(0:2)

Reportáž

Pizzi (© AFP)

Braga deklasovala Nacional na jeho půdě a je jednou nohou ve finále národního poháru

Úvodní duel semifinále Taça de Portugal se podle původního plánu odehrál o čtrnáct dní dříve a prvoligová Braga v něm jasně dominovala, protože druholigový tým CD Nacional rozdrtila 5:0 a o jejím postupu do finále už v tuto chvíli nikdo nepochybuje. Domácí celek, který se momentálně zachraňuje v druhé portugalské lize, zaostával za svým rivalem ve všech ohledech, a mohl dokonce prohrát i vyšším rozdílem.

SC bylo aktivnější od samého začátku a první větší možnost si vytvořilo již po necelých deseti odehraných minutách, kdy z pěti metrů nebezpečně pálil pozdější autor dvou gólů Simon Banza, ale jeho projektil skončil o pár decimetrů vedle pravé tyče. Nacional chtěl z ničeho nic skórovat krátce po čtvrthodině hry, jenže ránu Pipeho Gómeze zkrotil ve svých rukavicích pozorný gólman Matheus.

Jasný favorit se dostal do důležitého vedení ve 25. minutě. Střídající srbský záložník Uroš Račič ani ne po čtyřech minutách strávených na trávníku obdržel zpětnou nahrávku od nejlepšího muže na trávníku Banzy, míč si bleskově přehodil na svou silnější levačku a z hranice šestnáctky parádně zamířil přímo pod břevno. SC zvýšilo své vedení necelých pět minut před přestávkou, neboť Pizzi přelstil ofsajdovou past po finální kolmici Banzy a svým vynikajícím lobem přehodil bezmocného brankáře Lucase Françu.

Hosté definitivně rozhodli o svém úspěchu osm minut po změně stran. Clayton totiž ve vlastní šestnáctce nešťastně podrazil Banzu a rozhodčí Cláudio Pereira bez váhání nařídil pokutový kop. K němu se postavil urostlý Račič a svůj druhý zásah přidal pohotovou střelou doprostřed branky - 0:3. Braga byla aktivnější také v následujícím průběhu a čtvrtou trefu přidala v 76. minutě z druhé nařízené penalty.

Nezastavitelného Banzu tentokráte přistrčil Rafael Vieira a za svůj zákrok navíc uviděl žlutou kartu, Pereira i v tomto případě správně ukázal na penaltový puntík. Zodpovědnost vzal na sebe právě Banza a balón s přehledem poslal do pravého dolního růžku. Šestadvacetiletý francouzský útočník uzavřel gólový účet tohoto klání v první nastavené minutě, jelikož po famózním obloučku Pizziho akrobaticky z otočky zavěsil k bližší konstrukci.

Autor: Viktor Sandev / vsports.pt, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele