Reportáž

Oslavy hráčů FC Porto (© AFP)

Porto zvládlo finále s Bragou a obhájilo triumf z Taça de Portugal

Letošní ročník na portugalské scéně vyvrcholil očekávaným finále národního poháru mezi Bragou a Portem, ze zisku cenné trofeje se nakonec radoval mírný favorit. Porto totiž zvítězilo po výsledku 2:0 díky dvěma trefám ve druhém poločase a v této sezóně získalo již třetí velkou trofej, když v předchozím průběhu ovládlo Superpohár i Taça de Liga. Braga naopak končí bez jakéhokoli prvenství, ale úplně nespokojená být nemůže.

Výběr vedený trenérem Arturem Jorgem skončil na ligové scéně třetí a čeká ho předkolo Ligy mistrů, ani v tomto střetnutí příliš za svým rivalem nezaostával. První poločas na Estádio Nacional do Jamor v lisabonské části Oeiras toho příliš zajímavého nenabídl. Porto přeci jen bylo mírně aktivnějším týmem a první větší možnost si vypracovalo po necelých dvaceti odehraných minutách, kdy bombu Evanilsona z dvaceti metrů skvěle odvrátil do zámezí gólman Matheus.

Braga se poprvé ozvala necelých deset minut před přestávkou, jenže dělovku Ricarda Horty z pravé strany pokutového území brilantně zneškodnil pozorný brankář Cláudio Ramos. Asi nejdůležitější okamžik tohoto utkání se zrodil osm minut po změně stran. Po hezké akci středem hřiště se na levém křídle zjevil Galeno a svou přihrávkou hledal před brankou nabíhajícího Toniho Martíneze, nicméně skluzující André Horta si smolně srazil balón doprostřed vlastní branky.

Svěřenci trenéra Sérgia Conceiçãa si zkomplikovali situaci krátce po hodině hry, protože Wendell velmi nešetrným způsobem nakopl holeň Víctora Gómeze a rozhodčí João Pedro Pinheiro mu po přezkoumání videozáznamu udělil přímou červenou kartu. Braga však početní výhodu nevyužila a v 79. minutě se síly na trávníku vyrovnaly, neboť Sikou Niakaté ve vyložené brankové možnosti zastavil pronikajícího Taremi a taktéž byl tedy vyloučen po přímé červené kartě.

Porto definitivně rozhodlo o nedělním úspěchu za další dvě minuty. Druhou uklidňující trefu totiž přidal Otávio, jenž po parádní samostatné akci Galena a následné finální nahrávce do středu šestnáctky rozvlnil síť i v pádu přízemní střelou kolem bezmocného Matheuse. V nastaveném čase mohl též skórovat aktivní Galeno, ovšem jeho technický pokus z dvanácti metrů pouze orazítkoval vzdálenější spojnici.

Autor: Viktor Sandev / vsports.pt, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
czech_mira

Co to je za stadion? Proč nehrají normálně na Benfice nebo Sportingu?

Reagovat
FC Porto FC

Stadion portugalský fotbalový federace, tak finále hrají na svým stadionu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele