Africký zápisník X. aneb Jeden gól a už se chipeVezeze

01.07.2019, 16:23
Názory a komentáře
První gól a máte vyhráno, taková byla včera formulka. Žádné 1:0 a žádné dotahování manka. Přitom tu máme první velkou ostudu, kterou si překvapivě uřízla do té doby neohrožená Nigérie a vzdala se tak první příčky ve skupině. Áčko se vším jenom ne přehledem opanoval devítibodový Egypt. DR Kongo debaklem Zimbabwe vylepšilo své vyhlídky...

Jen pár dnů zpátky vypadalo být DR Kongo zcela odevzdané, na prahu konce Ibengého éry, teď dost možná stojí na prahu osmifinále, a jak ho známe, tak nejspíš rovnou i čtvrtfinále. Zimbabwe se totiž zase jednou totálně složilo a mimo jiné skrze dvě hrubky své brankářské trojky nabídlo DRC možnost vyrovnat skóre a vrátit se do hry o jedno z lepších třetích míst.

Nigérie mezitím v béčku končí druhá poté, co na Afconu utrpěla nejpřekvapivější vlastní porážku od roku 1982 a debaklu 0:3 od Zambie. Od té doby Nigérii na Afrických pohárech porážely pouze tyto týmy: Egypt, Ghana (3x), Pobřeží Slonoviny (2x), Maroko, Senegal, Alžírsko (2x), Kamerun (2x)... a nyní Madagaskar. Někdo z té řady jaksi vyčnívá, kdo to asi bude?




SKUPINA A

Uganda - Egypt 0:2

30.06.2019 21:00

Góly: 36. Mohamed Salah, 45+1. Ahmed Elmohamady

Více informací k zápasu

Egypt — hodnocení 4/10


1. Tohle musí být nejslabší 9bodový výsledek v turnajových dějinách. Ne vážně, schválně vyzývám kohokoliv, kdo tohle čte, aby v diskuzi nahazoval své favority na nejhaluznější stoprocentní výkon ve skupinové fázi. Já si asi žádného lepšího aspiranta nevybavím.

Egypt má všechno, co dobrý kandidát potřebuje: spoléhal se na výkony přesně dvou hráčů (Trézéguet, Salah), dvěma góly mu pomohl 33letý borec, který ve svých prvních 79 startech za reprezentaci vstřelil právě ty dva góly (Ahmed Elmohammady), brankář El Shenawy dnes se svým nasimulovaným zraněním (jednou to byl bolavý krk či ucho poté, co byl trefený do ramene) natahoval čas celkem třikrát a dvakrát během prvního poločas; a celý tým pak nebyl schopný kontrolovat tempo hry, druhé poločasy proti dvěma dalším (pravděpodobně) postupujícím týmům strávil jen kompletně zalezlý na své vlastní půlce doufaje, a ve finále neinkasoval jen díky nějaké záhadné kolizi ve vesmíru nebo cojávimčemu, protože to je prostě úplně nevysvětlitelný jev.

2. Javier Aguirre je jen Héctor Cúper v mexickém balení. Egypt roku 2017 neudělal devět bodů, jinak by byl rivalem Egypta roku 2019 v námi oznámené soutěži v rámci prvního bodu. Protože tehdejší 7bodový výkon se skóre 2:0 má s tím letošním bohužel tolik společného, že lze těžko uvěřit, že na oba výsledky dohlíželi dva jiní muži. Bylo nám slibováno, že Aguirre rozváže nohy útočníkům Mohsenovi či Kokovi? Výborně, potom gratulace k nula gólům ve skupině a kombinovaným dvěma střelám na bránu. Byl nám slibovaný proaktivní Egypt? Paráda, to musí odpovídat týmu, který měl v průběhu prvního poločasu proti Ugandě stabilně kolem 60 % držení míče a přece se zmohl na o jeden útok více než soupeř.

Jediný slib, jakého Aguirre skutečně dostál, je, že dává více prostoru oběma bekům k útočení. Elmohammady ostatně střílí i góly, což už jsme si řekli. Jenže to jde taky na úkor toho, že pak speciálně Ashraf Ayman na levé straně moc nepřispívá bránění. Jak Trézéguet, tak Salah se typicky nehnou dozadu ani na krok, a když pak Ayman zároveň brání dosti natěsno se svým levým stoperem, je o zábavu postaráno. Egypt měl jediné štěstí, že se pravý bek Ugandy Wadada uživí hlavně do defenzívy. Egypt měl vlastně pořád štěstí, ať už to byly několikeré zbytečné fauly kolem pokutového území trestané akorát mizernými pokusy jinak výtečného exekutora přímých kopů Farouka Miyi, nebo cokoliv jiného. Haluz na entou.

Uganda — hodnocení 5/10


1. Uganda byla jasně lepší, netřeba se zdržovat s nějakými okecávačkami. Trenér Desabre aspiruje na jeden z největších objevů turnaje, protože s tímhle týmem zatím nakládá opravdu výtečně. Na stopera pro tento duel namísto veterána Jjuka dosadil 22letého Timothyho Awanyiho z domácího KCAA, a ten se mu hned odvděčil parádním obráním Trézégueta ve skluzu a obecně zodpovědnou, silovou hrou. Spolu s dalším mladším nováčkem v sestavě Wadadou, který levé křídlo Egypta výborně navazoval, se de facto postarali o to, že tahle strana pro Egypt neexistovala a jediná cesta k nebezpečí vedla přes neschopného veterána Hassana Wasswu na levém stoperu (faulujícího na ten přímý kop Salaha).

Alespoň to tedy platilo, dokud Wadada jednou zbytečně neopustil linii a nenechal za sebou akry volného prostoru, které vedly ke druhé brance. *povzdech*

Každopádně tahle Uganda jinak vážně moc dobře věděla, co dělá. V první půli se bez balonu stavěla do 4-4-2 s Faourkem Miyou jako pravým záložníkem, a Egypt byl takhle zcela konsternovaný. Směrem dopředu pak středem hřiště Cranes proplouvali jako nic. Lumala Abdu už po dvou zápasech platil za objev šampionátu a dnes se k němu přidal další křídelník Kyambadde; oba mají chuť překonat hráč 1 na 1 a počínají si přitom obratně, s parádní rovnováhou. Jejich průniky vedly k četným faulům, jedné žluté kartě a mnohým příležitostem pro Miyu vyrovnat z přímého kopu. Bohužel, tak se nestalo, nicméně příslib tu je.

2. Falešná devítka nemusí být ta správná cesta. Kyambadde s Awanyim se tedy osvědčili, ale zlehka kontroverzní rozhodnutí posadit útočníka Kaddua se zas tolik nevyplatilo. Takhle, s Okwim na falešné devítce měli Uganďané na hřišti více borců schopných si narazit a v rychlosti přejít dopředu. To je fajn základ, a proto to asi Desabre dělal - egyptský střed pole ani Hegazy ostatně nejsou nejrychlejší.

Jenže Okwi byl zároveň celou dobu fyzicky vyloženě šikanovaný silnějšími Baherem El Mohamadym a Hegazym, přičemž samozřejmě nezabíhal za obranu, a Ugandě tak opravdu vůbec neposkytoval cokoliv jiného. Kaddu má sice sklony se často chytat do ofsajdových pastí, ale aspoň tyhle atributy jakž takž má.

A pak je tu ještě jedna věc k řešení: veterán Denis Onyango sice nebyl úplně nejbystřejší při Salahově gólu, ale jinak je velkou oporou Ugandy a z tohoto utkání musel odstoupit zjevně velmi otřesený. Na trávníku seděl dobrých pět minut a doktoři mu museli intenzivně chladit prostor za krkem. To nevypadalo vůbec dobře, a pokud Uganda musí nastoupit s náhradníkem, dojde vážně k drastickému propadu v kvalitě. (td)



Zimbabwe - DR Kongo 0:4

30.06.2019 21:00
Více informací k zápasu

Zimbabwe — hodnocení 3/10


1. A cenu pro nejvíc frustrující vystoupení na turnaji získává... Zimbabwe. Vážně. Brave Warriors dokonce ani včera, navzdory prohře 0:4, nevypadali opticky až tak špatně. Dá se dokonce argumentovat, že v poli byli na pohled právě oni tím lepším týmem. Rozhodně jejich hra vypadala elegantněji. Khama Billiat, Knowledge Musona a Talent Chawapiwa opět udržovali soupeře v pozoru svým pohybem a sehraností. Do protivníkova vápna se opět snášely tucty potenciálně nebezpečných centrů. Kouč Sunday Chidzambwa dokonce správně vytušil, že by levému bekovi Rolandu Pfumbidzaiovi slušela vytaženější pozice, a posílil zálohu o jednoho muže; ve vzniklém 4-3-3 tak čtyřiadvacetiletému obránci Bloemfontein Celtic vykrýval záda Ovidy Karuru, a Pfumbidzai několikrát z pozice falešného křídla skvěle zahrozil. Potud vše v pořádku.

Jenže Zimbabwanům prostě tento turnaj nesedl. Je to paradoxní, protože zanechali mnohem lepší dojem než předloni, ale nakonec (stejně jako předloni) odjíždí domů jako spráskaní psi. Musona by na tomto turnaji netrefil ani vrata od stodoly, i když fotbal hrát evidentně umí - do těch šancí se koneckonců nějak musel dostat. První dva gólmani se v průběhu turnaje zranili a ten třetí pustil úplně všechno. Skoro jako by na Brave Warriors někdo uvalil nějakou bizarní kletbu. Škoda. Jenže když z patnácti střel na bránu míří jedna (!!), a to ještě nepodařený pokus o přetažený centr přímo z rohu, asi moc víc očekávat nemůžete.

2. Chudák Elvis Chipezeze. Na jeho obranu musíme říct, že gólmani jako on by asi na mezinárodních turnajích startovat neměli - Chipezezemu je 29 a chytá zimbabwskou ligu za tým, který loni skončil čtrnáctý. Taky jel jen jako trojka, pro všechny případy. Jenže... do té nominace se snad nějak dostat musel. I brankářské trojky by měly umět aspoň chytit míč, který se plouží po zemi doprostřed brány. Chipezeze nevypadal ani jako fotbalista, ale spíš jako nějaký borec, kterého našli před odletem v Harare na nádraží.

Toto byl bez přehánění nejhorší výkon brankáře na velké reprezentační akci, který jsem kdy v životě viděl - nebo minimálně nejhorší od památné show Jihoafričana André Arendseho na MS 2002 proti Španělsku. Dokonce i různí Mathlouthiové a podobní babralové většinou zkoní jenom jednu akci. Chipezeze totálně vypnul hned dvakrát, do toho ještě zavinil penaltu (to se mu vyčítat moc nedá, ale na psychice taková věc asi taky nepřidá) a po gólu na 0:4 se na hřišti regulérně složil. Možná bylo na vině i lehčí zranění, které si přivodil v první půli, ale protože Zimbabwe už žádného dalšího gólmana v nominaci prostě nemá, musel na hřišti zůstat. Jako bylo to vtipný jako prase, ale stejně je mi ho líto. Chudák.

DR Kongo — hodnocení 6/10


1. Florent Ibengé je služebně nejstarším koučem na turnaji, takže by člověk tak nějak předpokládal, že svůj tým bude nejspíš dobře znát. To je největší výhoda toho, že někde pracujete dlouho: poznáte své pracovní prostředí, jeho filozofii, základní podmínky, detaily a specifika. Zkrátka by se vám nemělo stávat, že najednou přijedete na akci, která má sloužit jako vyvrcholení celé vaší dosavadní práce, a tam začnete úplně zničehonic dělat všechno úplně jinak.

Zaprvé: Trésor Mputu odehrál na turnaji přesně jeden poločas, proti Egyptu, než ho Ibengé za stavu 0:2 stáhl ze hřiště. Když už tedy kouč z bůhvíjakého důvodu musel nechat svého nejkreativnějšího hráče trčet na lavičce, nedávalo by smysl, já nevím, třeba nesnažit se na jeho pozici mermomocí nacpat někoho, kdo se tam nehodí, a místo toho přeskupit systém tak, aby co nejvíce vynikly přednosti hráčů, kteří nejsou Trésor Mputu? Dávalo, že?

Florent Ibengé přesně toto udělal, když proti Zimbabwe přepnul na humpolácké 4-4-2 s Bolingim a Bakambuem v útoku a většinu útoků tahal přes lajny, hlavně napravo, kde velmi slušně fungovala spolupráce Mpeka s Akolem. Najednou se Leopardům dařilo dostávat míče k útočníkům a útočníci dali 4 góly. Wow. Já nevím, ale můžeme vůbec chválit kouče, který má znát celý tým jak své boty, za to, že našel nějaký fungující systém po pouhých 180 minutách destilované trapnosti?

Protože tohle není žádná atomová fyzika, žádný geniálně nečekaný, bezprecedentní tah. To je prostě pohled na dispozici mužstva, které i při výhře 4:0 zaregistruje úspěšnost přihrávek 69% (takže se tady opravdu nebavíme o žádné Barceloně), a vytvoření jediné strategie, která vypadá, jako že by mohla fungovat.

Fungovala, ne že ne. Jenže protože přišla moc pozdě, musí teď Leopardi čekat do úterního večera, aby vůbec zjistili, jestli postupují nebo ne.

2. Chudák Jonathan Bolingi. Vše podstatné už bylo řečeno v předchozím bodu, takže jen krátce: Bolingi včera slavil 25. narozeniny a celá Demokratická republika Kongo si připomínala výročí nezávislosti. Právě Bolingi, tentokrát využitý ve dvoučlenném útoku (proti Egyptu se trápil na křídle), zaznamenal první gól a celkově dělal zimbabwské obraně velké problémy... až do doby, než se smolně zranil a musel střídat (jeho náhradník Brit Assombalonga pak v závěru zvyšoval na 4:0). Kamera ho pak zabírala na střídačce se slzami v očích. Chudák.

(dz)

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Egypt33005:09
2.Uganda31113:34
3.DR Kongo31024:43
4.Zimbabwe30121:61





SKUPINA B

Madagaskar - Nigérie 2:0

30.06.2019 18:00
Více informací k zápasu

Madagaskar — hodnocení 9/10


1. Je načase přestat zacházet s Madagaskarem jako s trpaslíky. Ano, tahle madagaskarská pouť za prvním místem je bezesporu pohádka jako málokterá jiná, ale teď už je nejvyšší čas přestat žvanit o zázraku a začít se soustředit na to, jak přesně to Madagaskar dokázal. Protože tohle je v jádru mnohem suverénnější triumf ve skupině než ten egyptský. Madagaskar se může pochlubit více či méně hmatatelným příspěvkem od všech útočníků, jeho gólman nešaškuje, jeho střed pole se s ničím nezdržuje a je vyvážený s míčem i bez něj, a jeho krajní beci (především Mombris) se regulérně řadí k nejlepším na turnaji.

2. Jedna suspendace však může Madagaskar notně rozhodit. Bylo to nesmírně frustrující sledovat. Marco Ilaimaharitra si nezahraje historické osmifinále kvůli (druhému žlutému) faulu, který kdyby se žlutou na tomto turnaji oceňoval pravidelně, vidíme asi tak o čtyřicet karet a dvacet vyloučení více.

Co to každopádně znamená, ztratit zrovna Ilaimaharitru? Inu, Madagaskar takhle přichází jednak o hráče, který pro něj rozhodl utkání s Burundi parádním přímým kopem, jednak o jednoho z mála klasických deep-lying playmakerů na šampionátu. Ilaimaharitra je schopný přispět jednoduchým pasem i dlouhou diagonálou a je pro tvorbu hry Malgašů zcela zásadní. Křídelníci jako Andrea životně závisí na přihrávkách do nohy či do běhu, jak se to zrovna hodí, a Ilaimaharitra je stabilně jejich hlavním zásobitelem.

Nigérie — hodnocení 2/10


1. Škrtněte a přepište celý první bod mé minulé analýzy. Tehdy jsem se rozplýval nad rozumnými změnami Gernota Rohra a jeho schopným využíváním celého 23členného kádru. To už nyní zcela určitě neplatí. Nigérie jde do vyřazovacích bojů s trapasem v zádech a aniž by jedinkrát jakkoliv využila talentovnaé mladíky Uzoha, Oneykura a Osimhena, přestože — a tohle je zvlášť důležité — na jejich postech nepůsobí žádní zázraci, ba jsou přímo jejich posty na první i druhý pohled špatně obsazené.

Brankáře ještě v rychlosti přeskočme. Sice je jaksi bizarní náhle vidět svého času stabilního staréra reprezentace jako třetí volbu za chybujícím Akpeyiem a nikterak přesvědčivým Ezenwou, ale to teď vem čert. Pojďme se radši v první řadě zaměřit na fakt, že levé křídlo Onyekuru dosud nedostal ani minutu, mezitímco před ním dostali nalevo přednost Iwobi (který není levé křídlo), Musa (který umí běhat, ale nemá finální řešení) a Kalu (který se tam přesunul během třetího utkání a je primárně pravé křídlo).

Proč proč proooooč?

A pak je tu Victor Osimhen, hvězda mládežnických turnajů, bývalý CAF mladý hráč roku a autor 20 branek v belgické první lize, který zatím jen nevyužit přihlíží, kterak jednogólovému Ighalovi na hrotu odskakuje míč od nohy, jak se skoro vůbec neumí hýbat, a jak ho do kapsy strčil i 32letý Pascal Razak ze čtvrté francouzské ligy. Taky Osimhen, jenž od začátku dubna za Charleroi nasázel 10 branek, je až třetí volbou (po Onuachovi) na svou pozici, a taky Osimhen tou třetí volbou nemá být v žádném z vesmírů.

PROČ PROBOHA PROČ?

2. Tyhlety hvězdy Premier League mě už opravdu unavují. Gernot Rohr se evidentně rozhodl to prostě v Egyptě postavit na "hvězdách" Premier League druhého až třetího sledu, protože Premier League je přece nejlepší liga na planetě Zemi, a nikdo o tom nepochybuje, a... světe div se, nyní se přesvědčuje o tom, že to nevede k velkému užitku. Etebo rozdává nepřesné přihrávky jak na drátku a má sklony k prasáckým zákrokům, Iwobi se stále pořádně nenašel, a byť je aktivní, po hřišti povětšinou brouzdá bez valného smyslu a rozmyslu, a Ndidi má sice obří srdíčko, ale taky se nechává přespříliš unést a tuze často fauluje, přičemž jako spasitel pro druhou půli hned Madagaskaru daroval přímý kop a druhý gól.

Poněkud ironické nakonec je, že zdaleka nejdůležitějším hráčem z Premier League je pro Nigérii Kenneth Omeruo, stále ještě kmenový fotbalista Chelsea, který si v Premier League naposledy kopl... ou, vlastně nikdy. To se dnes beze zbytku potvrdilo i přesto, že Omeruo nenastoupil. Vzadu to totiž bez jeho vůdcovských a organizačních schopností byl vpravdě neuvěřitelný binec. Nejprve Ogu trochu hloupě nahrával na velké vápno Balogunovi, který vyloženě hloupě od míče odskakoval a daroval tak Madagaskaru první gól, aby později sám Balogun směřoval dozadu svou vlastní hloupou přihrávku, a obecně to celé vypadalo tak nějak... hloupě. Ani ty útočné standardky bez Omerua nebyly tak nebezpečné.

(Na tomto místě se sluší dodat, že o dalším hráči asociovaným s Premier League se odmítám bavit, protože vyjadřovat se o fungování Johna Obiho Mikela na "desítce" by se rovnalo prachobyčejnému rouhání, a to tady my neděláme. Řekněme jen v rychlosti, že pokud Mikel dál v turnaji nebude pokračovat výhradně v roli maskota, půjde Gernota Rohra definitivně označit za cvoka.)

(td)



Burundi - Guinea 0:2

30.06.2019 18:00
Více informací k zápasu

Guinea — hodnocení 7/10


1. Trvalo to, ale konečně jsme se i na tomto Afconu dočkali stereotypně dominantní výhry favorita nad outsiderem, která nepřekvapila vůbec v ničem a nabídla přesně takový průběh, jaký jsme všichni tak nějak očekávali. Guinea zkrátka byla lepší úplně ve všem - a to jak opticky, tak i čistě statisticky (Burundi zaostalo dokonce i v defenzivních metrikách; jediná disciplína, kde Vlaštovky "zvítězily”, byl počet ztracených míčů). Svěřenci Paula Puta zkrátka v relativně suchém triku dokráčeli k pohodlnému vítězství a postup do osmifinále mají na dosah.

Jedinou skvrnou je utopený výkon Francoise Kamana na AM; původním povoláním šikovný křídelník svoji pozici držel zodpovědně a k lajnám se moc nepouštěl, což mělo za následek, že byl vlastně na hřišti tak nějak navíc. Jenže v důsledku to nikomu moc nevadilo, protože jak dvougólový Yattara napravo, tak Ibrahima Traoré nalevo zahráli ukázkově a guinejskou ofenzivu ve spolupráci s pracovitým Sory Kabou na hrotu odtáhli sami.

2. Situace kolem Nabyho Keity je jak z nějakého obzvlášť blbého sitcomu. Pokud Guinea opravdu postoupí, bude muset vyřešit hlavně otázku efektivity: i proti Burundi favorit často předržoval míč, což pramení z toho, že ačkoliv je guinejská záloha více než schopná kontrolovat zápas, bez Nabyho Keity jí přece jen chybí přímočarost a drajv. Liverpoolský záložník přitom na turnaj odjel zraněný, což Liverpool guinejské FA ostatně sám vzkazoval; Put svoji největší hvězdu nominoval i tak, aby se následně přesvědčil, že Keita opravdu je zraněný. Ale až potom, co africká výprava osočila Liverpool z toho, že o jeho zdravotním stavu lhal. Nelhal. A Keita se následně po včerejším zápase (do kterého nezasáhl) sebral a z Egypta odjel.

Představujeme si to asi takto:

Liverpool: "Naby je zraněnej."
Guinea: "Kecáš."
Liverpool: "Nekecám, je zraněnej."
Guinea: "Nevěřím ti, může hrát, hele." (posílá Nabyho na hřiště)
Naby: "Ale já jsem zraněnej..."
Guinea: "Nekecej a hraj."
Naby: *je zraněnej*
Guinea: "Hej, on je fakt zraněnej."
Liverpool: "A co asi říkám celou dobu, vy experti?!"
Naby: "Seru na vás, jdu domů."


Burundi — hodnocení 4/10


1. Po vyloučení už bylo jasné, že Burundi na turnaji končí. Vlaštovky to měly dost těžké už od první minuty - Guinea je přesně tím týmem, který dokáže v klidu ovládnout hřiště a outsidera jednoduše "udusit” - jakmile se ale po deseti minutách poroučel ze hřiště levý bek Christophe Nduwarugira, v podstatě se už jen čekalo na výši konečného skóre.

V jakémsi provizorním 4-4-1, s úplně odříznutým Razakem na hrotu, pak po zbytek zápasu Burundi lepšímu soupeři tak nějak sekundovalo a nakonec odjíždí se vztyčenou hlavou. Nebyl to vyloženě průšvih, na víc asi Vlaštovky přece jen neměly. Prostě narazily na svůj strop. Za pár týdnů si na jejich vystoupení nejspíš nikdo už ani nevzpomene.

2. Co dál? Burundi každopádně ukázalo prvky, na kterých může do budoucna stavět. Jeho defenziva vypadala po většinu turnaje překvapivě solidně, stejně jako teprve devatenáctiletý gólman Nahimana. Saïdo Berahino sice působil dojmem, že své spoluhráče vidí poprvé v životě, Gaël Bihirimana, Cédric Amissi (ten hlavně v prvním zápase) i Fiston Abdul Razak ale ukázali, že potenciálně mohou skromný tým táhnout i v budoucnu.

Kvalifikace na Mundial nebo nějaký nečekaný útok na play-off na některém z příštích Afconů z toho nejspíš nebude; na to přece jen chybí talent. Toto Burundi ale zvítězilo už tím, že se na turnaj vůbec dostalo.

(dz)

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Madagaskar32105:27
2.Nigérie32012:26
3.Guinea31114:34
4.Burundi30030:40

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
PODCAST: Velké ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2019
25.07.2019, 20:29
Africký zápisník XXI. aneb NamlSané Alžírsko slaví
21.07.2019, 00:23
Africký zápisník XX. aneb Žádné IgHaló se nekonalo. Maestro, je to zasEtebou
18.07.2019, 08:35
Africký zápisník XIX. aneb Aliou domů, Giresse! Alžírsko Raïsuje na Senegal
15.07.2019, 16:00
Africký zápisník XVIII. aneb Sbohouo Sloni, Bronnjour Tunisko
12.07.2019, 16:55
Africký zápisník XVII. aneb Semifinále jen pro Zwane
11.07.2019, 15:45
Africký zápisník XVI. aneb Maestru Giressemu nikdo neZaha ani po kotníky
09.07.2019, 17:40
Africký zápisník XV. aneb Doktor Kongo chmAtal po výhře, černí Koné jsou venku
08.07.2019, 17:16
Africký zápisník XIV. aneb Překvápko! Další severoafrický erRohr
07.07.2019, 14:48
Africký zápisník XIII. aneb Hakime, Žiyech?
06.07.2019, 16:13
Africký zápisník XII. aneb Favoriti formou nepolíBenin
03.07.2019, 19:20
Africký zápisník XI. aneb Mon Dié! Takhle se Ounas dávají góly!
02.07.2019, 03:02
Africký zápisník IX. aneb Střelba jak u Verdonu, ať N'Jie Gold Cup!
30.06.2019, 12:49
Africký zápisník VIII. aneb Pan Tau: Od zítřka nečaruji
29.06.2019, 15:56
Africký zápisník VII. aneb Vítězství Keni pOmolo, alžírský fotbal m'Bolí
28.06.2019, 13:48
Africký zápisník VI. aneb Kongo nemá šAinu, uGandalf Onyango čaroval
27.06.2019, 15:59
Africký zápisník V. aneb Kamerunu stačily dva Banany, Poté přišlo drama
26.06.2019, 15:06
Africký zápisník IV. aneb Tunisané zklaMali, Mauritánci se koupali na Adama
25.06.2019, 16:32
Africký zápisník III. aneb Jak Maroko Horaebníkovi z lopaty uteklo
24.06.2019, 13:50
Africký zápisník II. aneb Mamma Miya! To je začátek turnaje!
23.06.2019, 16:23
Africký zápisník I. aneb Porazit Zimbabwe není žádný mohaMed
22.06.2019, 12:46

Komentáře (72)

Přidat komentář
John Obi Mikel

Reagovat
John Obi Mikel

(Na tomto místě se sluší dodat, že o dalším hráči asociovaným s Premier League se odmítám bavit, protože vyjadřovat se o fungování Johna Obiho Mikela na "desítce" by se rovnalo prachobyčejnému rouhání, a to tady my neděláme. Řekněme jen v rychlosti, že pokud Mikel dál v turnaji nebude pokračovat výhradně v roli maskota, půjde Gernota Rohra definitivně označit za cvoka.) Ti dám Maskota

Nasadit na tebe de Funese, Fantomasi

Reagovat
fantomas

Hele... já miluju Mikela i Diého, legendy Afconu atd. atd., ale na tomhle turnaji už v základu fakt nemaj co pohledávat.

Reagovat
adoxx

Reagovat
domingo

O Xavim bys to rekl taky?

Reagovat
fantomas

Nejmíň o dva roky dřív než o Mikelovi!

Reagovat
Trapný diskutér

dyť xavi mlel nohama už v době, kdys eště řádil na písmáku.cz

Reagovat
John Obi Mikel

Tak taky to vypadá, že v repre skončí a dá se šance mladým. Tohle je jen rozlučka

Reagovat
smazaný uživatel

Madagaskar for win.

Reagovat
adoxx

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Mad a kdo že?

Reagovat
TheTopFootbaler

Co že?

Reagovat
Kixi Syhimour

A ví se na jak dlouho je Keita ještě zraněn, ještě mi řekněte, že nestihne přípravu, pro něho značně stěžejní

Reagovat
fantomas

Ne, ví se jen, že opustil kemp a už se nevrátí.

Reagovat
Kixi Syhimour

alespoň něco

Reagovat
fantomas

No těžko říct, jestli je to dobrá zpráva, nebo špatná zpráva, a jaká je to vůbec zpráva.

Reagovat
Kixi Syhimour

jasně, ale tak alespoň už nebude hrát a bude mít pauzu, snad to nebude vážné, příprava bude pro něho dost důležitá

Reagovat
Remt

no jsem na něj tuhle sezonu hodně zvědavej Uplynulou sezonu měl sice světlé okamžiky ale čekal jsem (doufal jsem), že mě nadchne daleko víc

Reagovat
adoxx

Snad stihne kemp, byla by škoda, kdyby se v Liverpoolu neprosadil jenom kvůli zranění, protože fotbalově na to určitě má

Reagovat
Kixi Syhimour

Tak loni ty výkony nebyly úplně ono. Myslím, že mu měl dát Klopp čas jako Fabinhovi, ale po bitvě je každý generál. Ke konci už to bylo lepší, ale pořád to není to, co jsem od něho očekávali, i když i ona ta očekávání byla, dle mého, nesmyslně veliká. A ty mnohé predikce na nejlepšího záložníka PL tomu moc nepomohly.

Reagovat
adoxx

Prostě jenom potřebuje čas...je mu pořád teprve 24 let a pořád si zvyká na Premier League Jestli dostane dost času, tak za 2 roky bude jeden z minimálně top 5 záložníků v PL

Reagovat
fenixLFC

tak ako tak zacinam byt viac a viac presvedceny ze nanho sa spolahnut neda a ked on ma byt tou deklarovanou posilou do zalohy (ako ox) tak to je zas nikto...

Reagovat
Kixi Syhimour

Oxladea akceptuju jako posilu, leč dost nejistou. Keitu ani ne, ten má před sebou důležitý rok. Ale snad Klopp ví, co dělá

Reagovat
Tuxedo

Prečo je na titulku Pogba ?

Reagovat
Modroočko

Chcel som sa spýtať, aké má Uganda šance v osemfinále, keď dostala také dobré hodnotenie, ale pravdepodobne bude hrať proti Senegalu...well.

Reagovat
Modroočko

Otázka na fantomasa - dá sa pri Madagaskare predpokladať, že na tomto úspechu budú stavať, alebo len vychytali formu a nedlho po APN pôjde zase do zabudnutia? Pamätám si ešte, ako ma pred šiestimi rokmi bavila Etiópia, ktorá skoro postúpila na MS, a odvtedy sa po nej zľahla zem.

Reagovat
fantomas

Psal sem už v preview, že tohle spíš vypadá na one ride and done. Ten tým je dost starej, speciálně útok, a myslim si, že tohle je jejich strop na hodně dlouho. Ale třeba se mýlim.

Reagovat
Stannis Baratheon

No,a nebo třeba Gabon, který má slušné hráče, Rovníková Guinea jednu chvíli taky vypadala slušně, ale to asi jen kolem toho šampionátu co hostila. Ale hlavně Zambie, která několik ročníků zpět celý APN a její mládežnické reprezentace patřily k tomu nejzajímavějšímu, co MS U20 nebo jiných kategorií nabízelo.

Reagovat
Modroočko

Hej, tá Zambia je aj pre mňa úplný hlavolam. Štvrťfinále na MS do 20 rokov a v senioroch sú biedni. Čo by nebolo až také zvláštne, ale tie výkyvy, čo majú (nedostanú sa na APN a predtým v kvalifikácii MS sú de facto jediným súperom Nigérie), sú pre mňa nepochopiteľné.

Reagovat
smazaný uživatel

To nechytal Chipeveze, ale převlečený Paul Pogba

Reagovat
smazaný uživatel

Pogba skřížený s Ahmedem Musou

Reagovat
Stannis Baratheon

No, to je v háji. Jakožto milovník "livingstonské" Afriky nemám důvod být spokojen. Od Keni a Tanzánie jsem nic nečekal, i když třeba alespoň uhaluzený postup jednoho z nich ze třetího místa. Do Zimbabwe nebo Namibie jsem taky moc nadějí nevkládal. Má oblíbená Zambie se sem ani nedostala, Botswana jakbysmet ale JAR a Angola pro mě byli trošku černí koně. No, a teď to vypadá že nepostoupí ani ze skupiny.

Tak ještě dejme tomu DKR a Uganda.

Reagovat
Stannis Baratheon

Maročani jsou taky imbecilové, to ten gol museli dávat?

Reagovat
domingo

Na druhou stranu RSA fakt v play-off nemaji co delat, Maroko evidentne neni ve sve kuzi a stejne je prakticky neohrozili, nemeli ani strelu na branu

Reagovat
Stannis Baratheon

Jasně, ale alespoň pro takový menší pocit ukojení že alespoň někdo komu jsem fandil by byl v play-off. Navíc, člověk fakt neví co se může stát a třeba by to čtvrtfinále nějak uhaluzili, a to už je úspěch.

Reagovat
Liquid

Reagovat
Liquid

Maroko teď hodně pomohlo doktorům z Konga, a to je dobře, raději Kongo s Bakambuem a dalšími než plitký JAR, byť dnes tak mizerní jak proti Slonům nebyli

Reagovat
adoxx

Kessie 3 asistence

Reagovat
Benfica

Kena - Senegal oni hraju na remizu? ale ina Senegal teda stvrtfinale bude uspechu..

Reagovat
smazaný uživatel

Golman Keni za pulhodku chyceny dve tutovky a navic penaltu (kterou teda Mane kopl katastrofalne)

Reagovat
Modroočko

Senegal hrá profesorsky, majstri sveta bez medaily na toto na turnaji doplatia.

Reagovat
smazaný uživatel

Sarr ma patent na ty krasny goly

Reagovat
domingo

Jako ja vim ze je to jenom Tanzanie, ale Alzirsko zatim vypada z tech favoritu suverenne nejlip. U nich a Maroka si umim predstavit, ze to cely vyhrajou, u ostatnich zatim moc ne.

Reagovat
Modroočko

presne na to som myslel, zatiaľ jediné suverénnejšie výkony na turnaji (hoci Maroko zatiaľ ukázalo tak 40% svojho potenciálu). Navyše kontrontácia severoafrických tímov so subsaharskými zatiaľ vyznieva pomerne jednoznačne, takže ak nevystrelí motyka ako Kamerun alebo Mali, mohli by konečne vyhrať.

Reagovat
fantomas

Neni náhoda, že se tak děje zrovna, když se hraje v Egyptě. :)

Reagovat
Modroočko

svoju optimistickú prognózu na semifinálové zloženie (CIV, GHA, CMR, SEN) asi zahadzujem

Reagovat
Thelvin

Mané

Reagovat
adoxx

Alžírsko poďme to celé vyhrát Ounas

Reagovat
Modroočko

Reagovat
mayday

Doktoři ještě nakonec pohodlnej postup, ani nemusí čekat na poslední den skupin.

Reagovat
John Obi Mikel

1. Tohle musí být nejslabší 9bodový výsledek v turnajových dějinách. Ne vážně, schválně vyzývám kohokoliv, kdo tohle čte, aby v diskuzi nahazoval své favority na nejhaluznější stoprocentní výkon ve skupinové fázi. Já si asi žádného lepšího aspiranta nevybavím.

Máš tady Maroko

Reagovat
domingo

Maroko vypadá o dost líp než Egypt

Reagovat
John Obi Mikel

Ale 9 bodů a skóre 3:0 je 9 bodů a skóre 3:0.

Reagovat
domingo

Jasne, ale u Egypta se fakt da mluvit o tom, ze to uhaluzili. Maroko proste projelo vyrazne tezsi skupinou na pul plynu

Reagovat
fantomas

No to ani omylem. Maroko čelilo Slonum, který sou silnější než kdokoliv ve skupině A, a skoro jim nedali čuchnout. Ve třetim zápase už skoro neměli o co hrát a jen si to hlídali; Egypt hrál stále o první místo a nehlídal si nic. Jen skóre se řídit nemůžeš.

Reagovat
John Obi Mikel

Naprosto tě chápu. Ale nadhodil jsem favorita a přidal jsem druhej pohled na věc

Reagovat
fantomas

Za to dík, ale já doufal trošku v něco historičtějšího třeba.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
ttopi

Maroko 3x 1:0 a z toho jednou v 89. a pak v 90.minutě

Reagovat
DrQQ

Dúfam, že to ešte vygradujú a ďalej budú postupovať s výsledkami 0:0 na penalty. :-)

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
John Obi Mikel

Proto to sem dávám

Reagovat
Modroočko

Južná Afrika ešte postúpi s jedným streleným gólom

Reagovat
fantomas

Néé, Benin i Angola zejtra ty remízy daj.

Reagovat
Modroočko

Angole neverím a Benin ma v poslednom zápase sklamal. Obom fandím a chcem od nich vidieť dobré výkony, ale Mali a Kamerun sú podľa mňa oveľa kvalitnejšie.

Reagovat
smazaný uživatel

Maroko tady zatím nepodává vůbec špatné výkony. Dokud se nezmění to zastaralé bodování fotbalu, tak je tato cesta tou nejlepší, jak získat maximální počet bodů. Příště ještě omezit střely na 1 (tzv. nutné zlo) a přitlačit na FIFU na změnu pravidla bodování. Teď postupovat jen stylem 0:0+penalty (další tzv. nutné zlo) a zlato může být vaše.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,jo,hezky to vrátit na 2/1/0/

Reagovat
Whitemedia

Mikel maskotem i v repre.. konečně

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele