FORTUNA:LIGA - preview 9. kola

13.09.2019, 08:38, aktualizováno 16.09.2019, 08:39
Previews
Slavia v sobotu neměla problémy se Slováckem a nyní čeká na odpověď Plzně. Západočeši budou mít výhodu domácího prostředí a proti sobě těžkého soupeře, na jejich trávníku se představí Jablonec...
Viktoria Plzeň - FK Jablonec  (pondělí 18:00)
To nejlepší na konec. Toto nepsané pravidlo platí i pro deváté kolo české nejvyšší soutěže, v jehož pondělní dohrávce budou diváci sledovat duel o druhé místo. To zatím drží Plzeň, Jablonec ji však je v patách.

Viktoriáni podle všeho již mají za sebou krizi obsahující vypadnutí z obou evropských soutěží a tři ligové ztráty. V závěru srpna totiž dokázali vyhrát oba zápasy, po jednoznačném vítězství s Opavou dokázali vyloupit i Příbram. Tam po úvodním Krmenčíkově gólu rozhodl v závěru Kopic.

Doma se však Západočechům v tomto kalendářním roce daří. Ve Štruncových sadech odehráli patnáct soutěžních zápasů, v nichž jen jednou prohráli a dokázali porazit i Záhřeb, Slavii, Spartu nebo Antverpy. K pokračování této série budou potřebovat přičinění některého z ofenzivní es, zatím nejvíce branek mají na kontě Kopic a Krmenčík, a sice tři.

Jablonečtí se z evropských pohárů kvůli nezdaru s Pjunikem pakovali hodně rychle, soustředění na ligu se jim však zatím vyplácí. Jedinou vadou na jinak zdařeném vstupu do sezóny je tři týdny starý výsledek v Příbrami, odkud si zelenobílí odvezli čtyřgólový debakl.

Na druhou stranu tento duel pouze vypovídá o venkovní formě Severočechů v roce 2019. Na začátku února zvítězil v Olomouci, od té doby jedenáctkrát v řadě nevyhráli, získali jen tři body a ani jednou nevstřelili více než jednu branku. Předpoklady k jejímu prolomení mají nejlepší dva kanonýři, který dosud patří mezi deset nejlepších ligových. Sýkora se prosadil už čtyřikrát, Matoušek má na kontě o gól méně.

Červenomodří se musí obejít bez zraněných Hubníka a Kayamby, jejich soupeři budou ze stejného důvodu chybět Kubista, Curikov, Pleštil a Štěpánek.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Brabec, Hejda, Limberský - Kalvach, Hořava - Kopic, Čermák, Kovařík - Krmenčík
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holík, Plechatý, Břečka, Krob - Hübschman - Jovovič, Považanec, Sýkora - Matoušek - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.55 - 4.25 - 6.86
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - Bohemians Praha 1905  (neděle 15:00)
Po bezbodových třech kolech fotbalisté Karviné zabrali a už nejsou na dně ligové tabulky, odlepit se ještě více mohou proti Bohemians. S těmi se doma v tomto kalendářním roce potkali již dvakrát, v obou případech odcházeli bez bodu a gólu.

Karviná poprvé bodovala ve čtvrtém kole, když bezbrankovou plichtou zaskočila Slavii. To ji zřejmě nakoplo, neboť v dalším průběhu podlehla pouze Liberci, remizovat dokázala i se Sigmou a Teplicemi, jednoznačně navíc zvítězila ve Zlíně a v poháru ve Frýdku-Místku. Jedním z hlavních tahounů zvedajících se Slezanů je Michal Petráň, který ve své debutové sezóně v první lize vstřelil již tři branky. Dvěma se podílel na zisku bodů, ta třetí byla do sítě Plzně.

"Je to nepříjemný, těžký a běhavý mančaft. Rukopis kouče Haška je na jejich hře hodně znát. My ovšem potřebujeme a chceme doma vyhrát, protože se nám to v předchozích domácích zápasech ještě nepodařilo. Uděláme pro to všichni maximum, tři body potřebujeme jako sůl," tvrdí trenér František Straka.

Klokani se sice v tabulce drží na konci elitní desítky, všech deset bodů ale získali na svém stadionu v Ďolíčku, kde naposledy porazili zásluhou dvou premiérových Vodhánělových branek Liberec. Venku se jim ale vůbec nedaří, postupně si odvezli porážky z Jablonce, Příbrami, Ostravy i Edenu. Na rozdíl od předchozí sezóny se však zelenobílí prezentují poměrně vysokým počtem vstřelených gólů, na dvanácti trefách má zásluhu zejména pětice dvougólových střelců.

Kamil Vacek slibuje, že se svými spoluhráči zabojuje o první venkovní body. "Dokázali doma obrat o body i Slavii a vyhrát ve Zlíně. Máme k soupeři respekt, ale potřebujeme přivézt body ze hřiště soupeře. Uděláme všechno pro to, abychom náš cíl splnili," burcuje záložník Bohemians.

Oba soupeře trápí četné absence. Ze zdravotních důvodů budou chybět hostující Dostál, Le Giang, Puškáč a Vondra, stejně tak domácí Dreksa a Moravec. Karviná se musí obejít i bez vykartovaného Rundiće.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Hrdlička - Ndefe, Kouřil, Krivák, Čonka - Hanousek - Ba Loua, Janečka, Bukata, Guba - Petráň
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Hůlka, Krch, Pokorný - Bartek, Vacek, Jindřišek, Podaný - Hronek, Keita, Vodháněl
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.40 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fastav Zlín - Sparta Praha  (neděle 15:00)
Nedělní program FORTUNA:LIGY otevřou dva celky, které do reprezentační pauzy rozhodně nešly dobře naladěny. Oba totiž v posledních dvou zápasech nedokázali vyhrát a pohybují se níže, než by se jim líbilo.

Zlín měl na konci prázdnin poměrně jednoduchý los, který ale absolutně nezvládl. Doma nejprve schytal čtyřgólový debakl od Karviné, aby následně s prázdnou odjížděl i z Českých Budějovic. Zmíněná porážka od Slezanů byla prvním nepovedeným domácím zápasem ševců, ti předtím totiž dokázali porazit Teplice i Karvinou a po dobrém výkonu těsně padli se Slavií.

Sparta je navíc v poslední době poměrně oblíbeným soupeřem na té zlínské Letné. Domácí z posledních tří ligových vzájemných zápasů získali hned pět bodů, mezitím ještě vyřadili soupeře z poháru. Žlutomodří mají před dalším pokusem o skalp favorita ve svém středu jediného vícególového střelce, Tomáš Poznar se prosadil třikrát.

Pražané před přestávkou ukázali hlavní slabinu své hry - děravou obranu. Dvakrát v řadě totiž obdrželi tři branky, nejprve při porážce v Liberci, poté i doma s Olomoucí. To se ale prosadili i Kozák, Hložek a Kanga, díky čemuž utkání skončilo alespoň remízou.

Spartě se v soutěžních duelech na půdě soupeře v poslední době vůbec nedaří. Naposledy vyhráli na konci dubna v Opavě, od té doby remizovali v Českých Budějovicích a pětkrát prohráli, přičemž dohromady obdrželi sedmnáct branek. Kompenzovat špatnou defenzivu budou muset ofenzivní hráči, spoléhat se rudí budou zejména na Kangu, jenž zapsal již pět gólů a dvě asistence, Hložek se prosadil třikrát a na stejný počet gólů i přihrál.

Oba týmy nadále trápí rozsáhlá marodka. Domácí budou postrádat hned čtveřici hráčů i se zraněným Podiem, velký počet mužů chybí i hostům, a to včetně kapitána Dočkala. V ohrožení je nyní navíc i start Hanouska.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Hlinka, Buchta, Azackij - Fantiš, Jiráček, Hnaníček, Mašek, Čanturišvili - Wágner, Poznar
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Sáček, Štetina, Hancko, Hanousek - Hložek, Hašek, Mandjeck, Kanga, Plavšič - Kozák
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.34 - 3.88 - 1.86
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice  (neděle 17:00)
Napůl úspěšná je zatím sezóna Baníku, který ke čtyřem vítězstvím přidal čtyři porážky. Nyní bude čelit nováčkovi z Českých Budějovic, jenž před reprezentační pauzou po dlouhé době bodoval.

Ostravští v dosavadním průběhu sezóny střídají dobré výsledky s těmi špatnými a o žádných velkých sériích se u nich hovořit nedá. Zatímco v prvních čtyřech kolech vždy doma prohráli a venku vyhráli, poté se situace otočila a do přestávky tak šli s porážkou z Jablonce v zádech.

Na druhou stranu fanoušci chodící pouze do Vítkovic mívají po utkáních v poslední době dobrou náladu, neboť v srpnu Baník porazil Bohemians i Slovácko, přičemž dohromady nastřílel sedm branek. Slezané se na útočné polovině spoléhají především na duo Smola, Kuzmanović, každý z nich nastřílel tři góly.

Jihočeši po postupu vstoupili do nového ročníku velmi dobře, když z prvních čtyř duelů vytěžili pět bodů. Poté však třikrát v řadě hladce prohráli, avšak útěchou jim může být poslední vítězství proti Zlínu, na němž se při svém debutu podílel Michael Rabušic. Jeho příchod nebyl jedinou změnou v závěru přestupního období, neboť do Slavie naopak odešel Provod.

Domácí pro zápas nemohou počítat se zraněným Pazderou, zdravotní důvody do hry možná nepustí Stronatiho. Marodka hostí je prázdná, avšak Kladrubský do duelu nezasáhne vinou trestu za červenou kartu, z Baníku hostující Helešic zase nenastoupí kvůli dohodě klubů.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Fillo, Procházka, Stronati, Fleišman - Reiter, Jánoš, Jirásek, De Azevedo - Kuzmanovič, Smola
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Staněk - Čolič, Havel, Kulhánek, Novák - Čavoš, Havelka - Brandner, Javorek, Schranz - Ledecký
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.42 - 6.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - FK Teplice  (sobota 16:30)
Oba sobotní soupeři, Liberec i Teplice, se v úvodu sezóny spíše trápí a namísto bojů o evropské poháry se potácejí ve spodní šestce. Hosté jsou dokonce až na samém dně tabulky, nutno podotknout, že mají utkání v Mladé Boleslavi k dobru.

Pro hráče Slovanu bylo krizové zejména měsíční utkání od poloviny července do poloviny srpna. Po úvodním úspěchu v Ostravě totiž čtyřikrát v řadě prohráli, a přestože další dvě utkání zvládli (mimochodem i se Spartou), porážka v Ďolíčku je ale zase srazila mimo elitní desítku.

Právě vítězství proti letenskému celku bylo prvním domácím od dubna, mezitím přišly ztráty hned ve čtyřech zápasech. O další tři body bude v ofenzivě usilovat zejména Roman Potočný, který je se třemi góly nejlepším střelcem svého týmu.

Jako nevyzpytatelný by se dal hodnotit tým Teplic v dosavadním průběh sezóny. Skláři totiž dokázali získat tři body v Ostravě nebo doma remizovat s Plzní. Na druhou stranu inkasovali pět gólů od Slavie nebo naposledy před reprezentační pauzou uhráli jen bezbrankovou remízu proti Karviné.

Pavel Drsek moc dobře ví, co si žlutomodří musí pohlídat. "Breite a Oskar a k tomu ještě Mara, o němž nevíme, na jaké pozici bude hrát, tvoří běhavou a technicky velmi dobře vybavenou zálohu. Hra Liberce stojí hlavně na středu pole, tam je potřeba to pokrýt," varuje asistent potrestaného Hejkala.

Obou soupeřů se zatím drží štěstěna ohledně zdravotního stavu hráčů. Z důvodu zranění bude chybět hostující Nazarov, v ohrožení je i start domácí dvojice Karafiát, Kuchta. Mikula a Jakub Mareš si odpykávají disciplinární trest za čtyři žluté karty.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Fukala, Kačaraba, Mara, Hybš - Breite, Oscar - Malinský, Potočný, Pešek - Musa
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Shejbal, P. Mareš - Trubač, Ljevakovič, Žitný, Kučera, Moulis - Vyhnal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.79 - 5.79
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram  (sobota 16:30)
Mladá Boleslav i Příbram zatím naplňují předsezónní očekávání a ještě si polepšit mohou ve vzájemném duelu. V těch se v poslední době příliš nedaří celku od Litavky, který vyhrál jediný z posledních sedmi soutěžních střetnutí.

Muži z města automobilky měli vstup do sezóny okořeněný ještě zápolením v předkolech Evropské ligy, v nichž prošli přes Ordabasy a vypadli s FCSB, přesto se jim daří i v lize. Alespoň tedy doma, kde jsou prozatím ve čtyřech utkáních stoprocentní, třikrát vstřelili čtyři branky a dokázali porazit i Spartu.

Naopak venku to vůbec žádná sláva není, po porážkách v Ďolíčku a Jablonci přišly před reprezentační pauzou první bodu za remízu na Slovácku, kterou v nastavení vystřelil Klíma. Modrobílí se jinak i přes zápas k dobru řadí mezi nejofenzivnější týmy v lize, o což se starají dva z pěti nejlepších ligových střelců. Komličenko vstřelil už pět gólů, Mešanović má na kontě o jednu méně.

Příbramští v sezóně zatím jedou podle podobného metru jako jejich soupeř. Všech deset svých bodů totiž uhráli Na Litavce, venku třikrát prohráli a nevstřelili ani gól. Nevedlo se jim ani v poháru, z něhož vypadli v Chlumci nad Cidlinou. Jejich hlavním tahounem je druhý nejlepší kanonýr FORTUNA:LIGY Škoda, jenž vstřelil pět z jedenácti branek.

Zatímco domácím bude chybět jen zotavující se Wiesner, naopak hosté se musí obejít bez zraněných Kingueho s Květem a vykartovaného Rezka.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Jakub Klíma, Křapka, Pudil, Túlio - Bucha, Hubínek, Matějovský, Fulnek - Komličenko, Mešanovič
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Boháč - Tregler, Kodr, Šimek, Cmiljanovič - Alvir, Voltr, Soldát, Polidar, Zeman - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.94 - 7.66
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - 1. FC Slovácko  (sobota 19:00)
Už v úterý vypukne Slavii základní skupina Ligy mistrů na půdě Interu Milán, předtím ji ale ještě čeká náročná šichta na domácí půdě. Napravit zaváhání s Opavou chce proti Slovácku, které je v tabulce zatím překvapivě páté.

Sešívaní v dosavadním průběhu sezóny odehráli deset utkání, z nichž v osmi udrželi čisté konto a ve stejném počtu zápasů získali plný počet bodů. Jediným ztrátami byla bezbranková remíza v Karviné a naposledy remíza proti deseti v Opavě - Slezsko tedy slávistům zřejmě příliš nesvědčí.

V soutěžních duelech červenobílí vyhráli na domácí půdě už devětkrát za sebou. V této sezóně navíc ve čtyřech duelech ani jednou neinkasovali, a to včetně duelu o Ligu mistrů s Kluží. Slavia sice vstřelila v lize už šestnáct branek, přesto její hráči v tabulce střelců nijak nezáří. Nejlépe je na tom se třemi zářezy Hušbauer.

Slovácko v tomto ročníku FORTUNA:LIGY prohrálo jen třikrát, vždy to ale stálo za to. Šlo totiž o poměrně nečekané porážky, z nichž nejvýraznějších bylo šest inkasovaných gólů v Jablonci. Naposledy s připsalo první remízu sezóny, když proti Mladé Boleslavi ztratilo vedení v závěru.

Mužům z Uherského Hradiště se proti Slavii v poslední době vůbec nedaří, osmkrát v řadě ji nedokázali porazit. Naposledy si z Edenu odvezli čtyřgólový příděl. Aby se to neopakovalo, o to se budou snažit i dosud nejlepší střelci Zajíc a Petržela, kteří se trefili dvakrát.

Patrik Šimko varuje před fyzickými přednostmi soupeře. "Největší síla Slavia je v presinku a represinku. Nenechají svému soupeři kousek prostoru, jsou velmi běhaví. Navíc mají velmi široký kádr, který má kvalitu jak individuální, tak i celkově herní," říká slovenský obránce.

Týmy se nepotýkají s velkým počtem absencí, domácím chybí ze zdravotních důvodů Hromada, hostům z disciplinárních Navrátil. Nejistý je i start Dvořáka s Juroškou.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil - Souček - Masopust, Stanciu, Hušbauer, Olayinka - Škoda
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Šimko - Havlík, Daníček - Petržela, Šašinka, Kalabiška - Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.49 - 15.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - SFC Opava  (pátek 18:00)
Šest ligových zápasů v řadě bez jediného vítězství, taková je aktuální série fotbalistů Opavy. Ti se pokusí zaskočit na jeho půdě favorita z Olomouc, kde v poslední době všechna vzájemná utkání končila remízou.

Sigma si před reprezentační přestávkou připsala hned tři cenné výsledky. Po úspěších s Teplicemi a v poháru v Rosicích si dojel pro remízu na Letnou. Tamní atraktivní duel skončil 3:3 a za Hanáky se prosadili dvakrát Plšek a jednou Hála.

Olomoučtí letos doma sehráli tři zápasy, v nichž drží neporazitelnost. Nutno ale dodat, že nešlo o bůhvíjak těžké soupeř. Kromě zmíněných sklářů porazili Zlín a smírně se rozešli s Karvinou. Spoléhat se budou zejména na nejlepšího ligového střelce Plška, vinou zranění naopak do utkání nenaskočí Sladký.

Radoslav Látal očekává náročné utkání. "Nečeká nás nic lehkého. Jestli si myslíme, že přijede Opava a bude to jednoduché, na to zapomeňme. Naší povinností je teď bodovat a o to je to těžší," varuje olomoucký kouč.

Slezanům se po stoprocentním startu do ligy vůbec nedaří. Paradoxně jediným úspěchem z posledních šesti zápasů je dva týdny starý bod proti Slavii, který v nastavení trefil Žídek a vstřelil teprve pátou trefu Opavy v probíhající sezóně. Skutečně bídná je venkovní bilance žlutomodrých v aktuálním kalendářním roce. Na stadionech soupeřů odehráli dvanáct ligových utkání, v nichž oslavili jediné vítězství.

Hosté navíc přijedou se značně zúženým kádrem, vinou zranění totiž nejsou k dispozici Knejzlík, Šulc a Rychlý, trest za červenou kartu si zase odpykává Svozil. V ohrožení je i start Řezníčka a Opokua.

Ivan Kopecký připouští tlak na svůj tým. "Sigma naposledy po velmi dobrém výkonu remizovala na Spartě, předtím doma porazila Teplice. Je v pohodě. Při pohledu na tabulku je jasné, že potřebujeme bodovat. Všichni si uvědomujeme, o co hrajeme," uvedl trenér.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Reichl - Hála, Beneš, Jemelka, Vepřek - Pilař, Houska, Plšek, Greššák, Falta - Yunis.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Hrabina, Simerský, Schaffartzik, Žídek - Souček, Zavadil - Mondek, Jurečka, Zapalač - Dedič.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 4.24 - 5.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha862016:220
2.Viktoria Plzeň852115:817
3.FK Jablonec851215:1016
4.FK Mladá Boleslav741215:1213
5.1. FC Slovácko84138:1213
6.Baník Ostrava840413:1012
7.Sparta Praha832316:1411
8.Sigma Olomouc832311:1111
9.1. FK Příbram831411:1110
10.Bohemians Praha 1905831412:1610
11.Slovan Liberec83059:109
12.Fastav Zlín83057:109
13.Dynamo České Budějovice82249:138
14.SFC Opava82155:167
15.MFK Karviná81348:96
16.FK Teplice71334:106

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (951)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele