FORTUNA:LIGA - souhrn 26. kola

29.03.2019, 19:55, aktualizováno 31.03.2019, 19:30
Komentáře a souhrny
Plzeň nakonec přece jen zdolala Bohemians 1905 a přiblížila se vedoucí Slavii na rozdíl sedmi bodů. Důvodem je skutečnost, že sešívaný celek pouze remizoval s Libercem. Sparta na jaře poprvé ztratila, když prohrála na půdě Mladé Boleslavi. Jablonec naplnil úlohu favorita a poradil si s Příbramí...

Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905 3:2

31.03.2019 17:30

Góly: 7. Jean-David Beauguel, 11. Jean-David Beauguel, 86. Tomáš Chorý - 63. Lukáš Hůlka, 73. Josef Jindřišek

Plzeň po hodně upocené výhře zvýšila náskok na třetí Spartu a naopak snížila ztrátu na vedoucí Slavii. Hostující Bohemians sice dokázali smazat dvoubrankové manko, avšak v závěru neuhlídali Chorého a zůstávají na třináctém místě v tabulce.

Základní jedenáctku Viktorie vyztužil pravý bek Řezník, na stoperu se zase vedle stálice Hubníka objevil Brabec. Na křídla se vrátili Kopic s Kovaříkem a na hrotu operoval Beauguel. Hosté se museli vypořádat s několika absencemi a místo v sestavě našli také obránci Bederka se Schumacherem a záložníci Záviška s Jindřiškem.

Na úvodní gól se čekalo pouhých sedm minut. Centr od Limberského propadl k Řezníčkovi, jehož střílený pas uklidil Beauguel za záda bezmocného brankáře klokanů Fryštáka. Za další čtyři minuty se po zmatku v pokutovém území Bohemians dostal míč přes Hrošovského a Kopice znovu k Beaugelovi, který střelou k tyči zvýšil vedení Západočechů.

Bohemians se do zápasu mohli dostat po půlhodině hry, kdy domácí Brabec zahrál ve vlastní šestnáctce rukou. Nařízenou penaltou však pohrdl Jindřišek, který trestuhodně netrefil plzeňskou svatyni. Ve 38. minutě byl Beauguel blízko ke zkompletování hattricku, jenže zakončení mu na poslední chvíli znemožnila obrana Pražanů. O čtyři minuty později odvrátili hosté centr Kopice pouze k Řezníkovi, jehož v obrovské šanci vychytal Fryšták.

Třináct minut po změně stran usilovali klokani opět o vyrovnání. Po Hořavově ztrátě míče se na gólmana Hrušku řítil Reiter, svou šancí ovšem pohrdl. Za dalších pět minut již však Jindřišek prodloužil rohový kop na zadní tyč, kde skóroval Hůlka - 2:1. A o dalších pět minut bylo srovnáno. Reiter po pasu od Jindřiška vrátil míč do předbrankového prostoru, kde se zjevil všudybyl Jindřišek, jenž zblízka překonal Hrušku.

Fantastický obrat mohli hosté dokonat v 79. minutě. Reiter po dalším úniku ještě našel Ljovina, jehož střelu do prázdné brány na poslední chvíli zblokoval Řezník. Otřesená Plzeň mohla zápas na svou stranu zvrátit pět minut před koncem, jenže Pačinda trefil po rohovém kopu tyč. Za další minutu ale prodloužil Kovařík dlouhý nákop do vápna na střídajícího Chorého, jenž prostřelil Fryštáka a nakonec zařídil Plzni vydřený, avšak důležitý zisk tří bodů.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - 1. FK Příbram 3:0

31.03.2019 15:00

Góly: 12. Vladimir Jovović, 43. Michal Trávník (pen.), 49. Martin Doležal

Jablonec s přehledem zdolal Příbram a pojistil si čtvrté místo. Severočeši položili základ vítězství dvěma góly ještě v první půli a vedení po přestávce ještě jednou navýšili. Hosté po dalším nezdaru zůstávají čtrnáctí.

Domácím chyběl vykartovaný stoper Hovorka, kterého ve středu obrany zastoupil Kubista. Nový kouč Středočechů Nádvorník vsadil na mladou stoperskou dvojici Chaluše a Kingueho. Do zálohy se posunul Soldát, kde se po delší době objevil také Hlúpik. Hlavní útočnou hrozbou mělo být duo Matoušek a Fantiš.

Také Jablonec sází na jednu sehranou dvojici, a sice pány levé strany Sobola s Vătăjeluem, kteří ve čtvrté minutě rozjeli akci, po které Trávníka vychytal z blízka gólman Příbrami Kočí. Z následného rohového kopu pálil Holeš z voleje vedle tyče. Hosté odpověděli obrovskou šancí za dalších šest minut. Akci táhl Fantiš, který před pokutovým územím ještě nahrál Hlúpikovi, kterému skvělým zákrokem vzal radost z dosažení branky brankář domácích Hrubý.

Ve dvanácté minutě viděli diváci na Střelnici první gól. Jovović po pravé straně prošel nedůraznou obranou soupeře jako nůž máslem a velkolepé sólo zakončil přesnou střelou k tyči. Po půlhodině hry zkusil štěstí z přímého kopu Trávník, míč však zakroutil až příliš a trefil jen reklamní banner. Severočeši zahrozili i o šest minut později, kdy nad branku pálil Hübschman.

Nakonec ale šli domácí ještě před přestávkou do dvoubrankového trháku. Považanec byl ve 41. minutě faulován v pokutovém území hostů a z nařízené penalty skóroval Trávník. Třetí gól přidal Jablonec čtyři minuty po změně stran. Celou akci rozehrál zprava Jovović, který prostrčil balón na Hübschmana, jenž poslal pas do pokutového území, kde jej do sítě uklidil Doležal.

Severočeši dohrávali utkání v pohodě a mohli slavit i počtvrté, avšak Jovovićovu ránu z 68. minuty nadvakrát pokryl Kočí. O šest minut později se Příbram mohla postarat alespoň o čestný zásah. Keïta se dostal za obranu protivníka, udělal kličku Hrubému, jenže zakončení z úhlu do prázdné brány mu překazil Kubista. Jablonec tak kromě zisku tří bodů dokázal navíc udržet čisté konto.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Slovan Liberec 1:1

30.03.2019 17:30

Góly: 69. Jan Bořil - 73. Radim Breite

Fotbalisté Slavie ve 26. kole první ligy doma jen remizovali 1:1 s Libercem. Pražané vedli od 69. minuty po trefě Jana Bořila, ale o čtyři minuty později srovnal Radim Breite. Červenobílí v lize nezvítězili poprvé po čtyřech zápasech a v čele tabulky mají desetibodový náskok před mistrovskou Plzní, která v neděli hraje s Bohemians 1905. Liberec podruhé za sebou bodoval a ztrácí dva body na šestou Mladou Boleslav.

Jen na lavičce zůstal na začátku slávistický záložník a reprezentant Král, hostující trenér Hornyák zase překvapivě postavil na pravý kraj obrany osmnáctiletého Fukalu, který dosud v lize odehrál jen minutu.

Jako první zahrozil v páté minutě domácí Zmrhal, jenž trefil v dobré pozici boční síť. Liberec ale nepřijel do Edenu jen bránit a brzy si vytvořil gólovou šanci. V sedmé minutě propadl centr přes Kozáka až k Potočnému a domácí po jeho střele zachránila tyč. Stejný hráč vzápětí protáhl slávistického gólmana ranou z dálky.

V desáté minutě měli pro změnu blízko k vedení Pražané, ale Traoré hlavičkoval nad. Ve 23. minutě zasáhl proti Stochově střele hostující gólman Nguyen, který o chvíli později ustál i závar ve vápně. Ve 38. minutě pak liberecký brankář vychytal i Škodu, jenž se ho snažil přehodit.

Do druhé půle slávistický kouč Trpišovský poslal Hušbauera a právě střídající záložník na konci 50. minuty střelou k tyči po rohu pořádně protáhl Nguyena.

Poté se z úhlu neprosadil Coufal, ale v 69. minutě už domácí svou převahu po přestávce zužitkovali. Hušbauer křížným centrem přenesl míč na levou stranu vápna, kam si naběhl Bořil a z voleje napálil balon pod břevno. Domácí obránce skóroval v lize počtvrté a poprvé proti jinému soupeři než Příbrami.

Slavii ale vydrželo vedení jen chvíli. Liberec přidal, vynutil si roh a po něm a prodloužené hlavičce doklepl míč na zadní tyči do sítě Breite. Asistent signalizoval ofsajd, ale hlavní sudí Machálek po poradě s videorozhodčím verdikt opravil a gól uznal. Hostující kapitán se trefil poprvé v ligové sezoně. Slavia v nejvyšší soutěži inkasovala po více než čtyřech zápasech.

Slavia se snažili znovu získat zpět vedení, ale Van Burenovi chyběl k míči krok a následně v 85. minutě vytáhl Hušbauerovu ránu Nguyen. Hostující brankář pak v závěru nastavení vyrazil i Stochův přímý kop.

Více informací k zápasu

SFC Opava - Dukla Praha 2:0

30.03.2019 15:00

Góly: 6. Tomáš Smola, 72. Bronislav Stáňa

Fotbalisté Dukly ve 26. kole první ligy prohráli v Opavě 0:2 a zůstali na posledním místě tabulky o bod za Karvinou. Slezského nováčka poslal do vedení už v šesté minutě Tomáš Smola a po změně stran přidal pojistku střídající Bronislav Stáňa. Oba týmy dohrávaly zápas v deseti, když v závěru první půle dostal červenou kartu Jan Žídek a v 53. minutě byl vyloučen také hostující Ivan Ostojič. Opava v jarní části poprvé zvítězila a je jedenáctá.

Domácí začali dobře. Už po šesti minutách hry si na Zavadilův přímý kop naskočil Jurečka, jeho hlavičku Rada vyrazil před sebe a Smola zády k bráně dopravil balon do sítě.

Vzápětí mohli Slezané vedení navýšit. Zavadil centroval opět z podobné pozice na Smolu, ten však zblízka hlavičkoval nad bránu. Dukla držela balon, jenže se nedokázala probít do zakončení. Po půlhodině to zpoza šestnáctky zkusil González, ale míč poslal nad opavskou bránu.

Pak přišla pro domácí velká komplikace. Žídek fauloval Douděru, dostal druhou žlutou a červenou kartu a zápas pro něj skončil. V závěru první půle Janetzkého přízemní ránu skvěle zlikvidoval brankář Rada, na druhé straně pokus Hadaščoka gólman Fendrich vytěsnil na roh.

Krátce po změně stran šla do deseti i Dukla. Ostojič sáhl na Jurečku a po druhé žluté kartě byl vyloučen. Paradoxně to byl dejvický tým, kdo byl v dalších okamžicích blíž gólu. Raspopovič přízemním centrem našel Gonzáleze, který z dobré pozice pálil bez přípravy vedle pravé tyče.

Krátce nato se Pražané dožadovali pokutového kopu po pádu Holendy, ale rozhodčí Orel daný zákrok nevyhodnotil jako penaltový a Hadaščok svou hlavičku nenasměroval mezi tyče.

Následně Opavě vyšlo střídání. Stáňa byl na trávníku sotva minutu, když mu Jurečka naservíroval ideální přihrávku do malého vápna a opavský záložník v 72. minutě upravil na konečných 2:0. Opava vyhrála poprvé po šesti kolech, Dukla venku nebodovala počtvrté za sebou.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Sparta Praha 2:1

30.03.2019 15:00

Góly: 53. Nikolaj Komličenko, 81. Marek Matějovský - 72. Guélor Kanga (pen.)

Mladá Boleslav jako první tým na jaře dokázala zastavit sparťanskou mašinu a zvítězila 2:1. Tříbodový zisk katapultoval Středočechy na důležité šesté místo. Hosté byli především v prvním poločase jasně lepší, ale po přestávce dvakrát zaváhali a nesnížili ztrátu na druhou Plzeň.

Domácí kouč Weber poněkud překvapivě nasadil na kraje obrany Hubínka s Tuliem, do zálohy se zase vysunul Fulnek. Ve středu pole operoval Tatajev a z pravého křídla měl hrozit Bucha. Do sestavy Pražanů se vrátil pravý bek Zahustel. Šanci dostal i záložník Hašek, naopak opět chyběl zraněný Dočkal.

Hosté vstoupili do zápasu aktivněji a v sedmé minutě byla blízko úvodní branky, Karlssona ale po přihrávce Sáčka vychytal ve velké příležitosti gólman Středočechů Šeda. Za další minutu pálil Karlsson z voleje daleko mimo tři tyče a podobně dopadl v jedenácté minutě Kanga. Gabonský fotbalista rozjel další nebezpečnou akci o šest minut později, následně Sáček hledal před bránou Tetteha, ten však v tísni nezakončil ideálně.

V osmnácté minutě se Šeda nepohodl s Jugasem a namazal míč Haškovi, jenže ten v těžké pozici minul Boleslavskou svatyni. Za dalších jedenáct minut se Kanga opět dostal ke střele, ale ani nyní nepálil na bránu. Tu konečně trefil o tři minuty později, našel však připraveného Šedu. V závěru první půle neuspěl ani Karlsson. Domácí působili velice nervózním dojmem a mohli být rádi, že šli do kabin za bezbrankového stavu.

Boleslav si však všechno vynahradila osm minut po změně stran. Matějovský rozehrál akci na Fulneka, který výborně našel Komličenka, jenž již uklidil kulatý nesmysl do odkryté sítě - 1:0. Sparta se z překvapivého direktu mohla oklepat o dvě minuty později, jenže Frýdek těsně netrefil Šedovu svatyni. V 69. minutě reklamovali hosté hru rukou domácího hráče v pokutovém území. Sudí Nenadál nejprve nechal celou akci být, avšak po shlédnutí videozáznamu nařídil pokutový kop, z kterého Kanga vyrovnal stav utkání.

Jenže Středočechy inkasovaná branka nepoložila, naopak se začali hnát dopředu. V 80. minutě ještě Tatajev hlavičkoval po rohovém kopu nad břevno, avšak následný nepovedený výkop brankáře letenských Nity zachytil Komličenko, po něm převzal pumlíč Matějovský, který přesnou střelou k tyči vrátil Boleslavi vedení. Sparta se v závěru duelu nedostala k žádné šanci k zisku bodu a poprvé na jaře pocítila hořkost porážky.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Sigma Olomouc 0:2

30.03.2019 15:00

Góly: 40. Jakub Yunis, 90+2. Milan Lalkovič

Zlín podruhé v řadě prohrál a vypadl z první šestky tabulky. Na domácí půdě sice předvedl sympatický výkon, ovšem žádnou ze svých šancí nevyužil. Branky střílela pouze Olomouc, která se po dalším zisku bodů opět posunula vzhůru, jen na dva body za dnešního soupeře.

V sestavě ševců se Holík posunul z obrany do zálohy, čímž uvolnil místo do Matejova. Ve středu pole operoval navrátilec a kapitán v jedné osobě Jiráček a o branky se měl starat útočník Vyhnal. Hostům chyběli vykartovaní Plšek s Nešporem, které nahradili Dvořák a Yunis. Po delší odmlce se do základní jedenáctky vrátil středopolař Falta.

Kouč Sigmy Jílek však musel již v deváté minutě poprvé střídat, když zraněného stopera Beneše nahradil Štěrba. O dvě minuty později poprvé vážně zahrozil Zlín. Džafić nacentroval na hlavu Vyhnala, jehož skvěle vychytal brankář Miloš Buchta. Hanáci drželi míč častěji na kopačkách, ovšem šance si v úvodu připisovali především domácí. V 22. minutě vypálil Jiráček, ke své smůle však nepřesně.

Za další dvě minuty měli ševci opět gól na kopačkách. Podiovu ránu vyrazil Buchta a z následné dorážky nedopravil míč do sítě Džafić. O dvě minuty si Vyhnalovu přihrávku málem srazil do vlastní sítě Zahradníček, ale Buchta na poslední chvíle zabránil pohromě. Z následného rohového kopu pálil nad břevno Bartošák.

Sigma začala hrozit až ke konci první půle. Nejprve se po přihrávce od Zahradníčka těsně netrefil Sladký. Ve 40. minutě potáhl Falta míč po levé straně, na jeho přízemní centr si naběhl Yunis, který šikovnou patičkou nečekaně poslal Olomouc do vedení. Domácím po změně stran chvíli trvalo, než se vzpamatovali z nečekaného zásahu. Až po hodině hry se k odraženému balónu dostal Bartošák, avšak jej napálil pouze do břevna.

V 62. minutě zase zahrozili hosté, když Yunis našel před bránou Dvořáka, jenž těsně minul. Za dalších sedm minut dopravil Zahradníček míč po přihrávce od Kalvacha do sítě, byl mu však odmáván ofsajd. Následně musel gólman Zlína Rakovan zasáhnout proti střele Dvořáka. V 74. minutě měl Zahradníček další slibnou příležitost, jenže přehodil vyběhnuvšího Rakovana.

Blízko vyrovnání byl v 79. minutě Hlinka, toho ale u tyče vychytal strážce olomoucké svatyně. Jinak ale odehrála Sigma závěr utkání velice zkušeně, držela míč na útočné polovině a nepouštěla protivníka k ohrožení vlastní brány. V nastavení navíc střídající Lalković pláchl Bačovi, Rakovan jeho první pokus vyrazil, ovšem z dorážky se již slovenský fotbalista nemýlil a pojistil vítězství Hanáků.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FC Slovácko 2:0

30.03.2019 15:00

Góly: 10. Jakub Hora, 15. Jan Kuchta

Teplice po dalším výborném úvodu přelstily Slovácko. Dvoubrankový náskok zajistili Středočechům již v první patnáctiminutovce Hora s Kuchtou. Hosté se ve zbytku zápasu nezmohli na téměř žádný odpor.

Kouči domácích Hejkalovi nadále chyběli kapitán Ljevaković a obránce Krob, do hry se po karetním trestu naopak vrátil záložník Kučera. V sestavě Moravanů se zase objevilo hned trio nových hráčů, konkrétně pravý bek Juroška, středopolař Havlík a útočník Hološko. Alespoň na lavičku náhradníků již usedl dlouhodobě zraněný Harba.

V páté minutě mohlo být pro skláře zle, když se Shejbal nedohodl s Grigarem, avšak brankář Teplic stihl celou situaci zachránit. O pět minut později zase zachyboval gólman Slovácka Trmal, jehož nepovedený odkop zachytil Hora, který hrubici soupeře potrestal, když míč z velké dálky uklidil do opuštěné svatyně - 1:0. Za dalších pět minut našel Hyčka z levé strany Kuchtu, který si v pokutovém území píchl míč do běhu před obránce a přesným zakončením přidal druhý gól Severočechů.

Při chuti hrající Hora vymyslel další zajímavou akci v devatenácté minutě, kdy Žitný nakonec přehodil Trmala i bránu hostů. Za dalších pět minut opět zafungovala spolupráce Hyčky s Kuchtou, ten však tentokrát netrefil přihrávku svého spoluhráče. Až ve 38. minutě si Moravané vypracovali kloudnou akci, jenže proti Sadílkovi výborně zasáhl Grigar. Následně hřiště předčasně opustil zraněný Kuchta, kterého nahradil mladík Radosta.

Dobrý zápas hrál levý obránce domácích Hyčka, jenž v 58. minutě vymyslel další akci, Jindráček však ze záklonu Trmala příliš nevystrašil. O chvíli později se předvedl Žitný, jehož dalekonosný pokus vytáhl Trmal konečky prstů. Nedlouho poté našel Hora v šestnáctce Trubače, tomu ale v rozhodujícím momentu nevyšel první dotyk.

Patnáct minut před koncem vběhl do pokutového území Vondrášek, jeho nabídka doputovala k Trubačovi, jenž našel připraveného Trmala. Za dalších osm minut hlavičkoval nepřesně Jeřábek. Hosté se ve druhém poločase osmělili až v nastaveném čase, kdy Sadílkův pokus zblokovala obrana sklářů na roh. I tak si ale Teplice pohodlně dokráčely k vítězství.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Baník Ostrava 2:0

29.03.2019 18:00

Góly: 49. Lukáš Budínský, 72. Petr Galuška

Karviná v derby zcela zaslouženě zdolala Ostravu a připsala si důležité tři body v boji o záchranu. Baník na hřišti soupeře předvedl velmi špatný výkon a pokračuje v jarním trápení.

Do sestavy MFK se po dlouhé době vrátil zkušený stoper Dreksa. Po karetním trestu se na pravý kraj obrany postavil Krivák a v záloze zase dostali prostor také Budínský s Ba Louou. Hosté nastoupili ve stejné sestavě jako v posledním zápase proti Mladé Boleslavi, tentokrát ovšem v neobvyklém rozestavení 3-4-3.

A nová formace vyrobila velkou neplechu již ve čtvrté minutě, kdy Fillo na pravé straně trestuhodně ztratil míč, načež Ba Loua upaloval sám na brankáře Ostravy Laštůvku, který však pokus soupeře zlikvidoval po výborném vyběhnutí proti míči. I v následujících pasážích zápasu byli nebezpečnější domácí, avšak další velká příležitost z jejich strany nepřicházela. Jen Ba Loua po dvaceti minutách pozdravil Laštůvku nepřesným pokusem z dálky.

Záložník z Pobřeží Slonoviny byl v prvním poločase hodně vidět, což dokázal znovu ve 27. minutě, kdy se dostal ke střele zpoza šestnáctky a tentokrát jen těsně přestřelil. Baník měl zajímavou možnost v podstatě až ve 35. minutě, avšak Kuzmanovićovi volej příliš nesedl a skončil v zámezí. Ostrava se ke konci první půle přece jen začala víc tlačit do útoku, jenže ve většině případů zůstalo jen u snahy.

Po změně stran se opět předvedl Ba Loua, ale Laštůvka jeho střelu k tyči kryl. Ve 49. minutě se již Karviná dočkala branky. Ba Louův centr z rohového kopu poslal za Laštůvkova záda přesnou hlavičkou Budínský. Pro domácí šlo o zasloužené vedení a ani po inkasované brance se Baník ne a ne probrat.

A tak přišel v 72. minutě druhý trest. Budínský z Ba Louou vyšachovali obranu soupeře na pravé straně, druhý jmenovaný poslal pumlíč do pokutového území, kde jej do sítě uklidil Galuška. Za dalších deset minut chtěl skórovat i po celý zápas fantastický Ba Loua, ale opět nevyzrál na Laštůvku. Ostrava byla i v posledních minutách směrem dopředu zoufalá a zaslouženě prohrála.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha26212364:1965
2.Viktoria Plzeň26184439:2558
3.Sparta Praha26155645:2350
4.FK Jablonec26135847:2444
5.Baník Ostrava26116932:2939
6.FK Mladá Boleslav26107946:4037
7.Fastav Zlín261131231:3336
8.Slovan Liberec2698927:2335
9.FK Teplice261051130:3535
10.Sigma Olomouc261041230:3734
11.SFC Opava26861236:4030
12.1. FC Slovácko26931427:4030
13.Bohemians Praha 190526681225:3526
14.1. FK Příbram26751429:5926
15.MFK Karviná26551630:4820
16.Dukla Praha26541721:4919

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (543)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele