GAMBRINUS LIGA POKRAČOVALA DRUHÝM KOLEM

04.08.2003, 14:58
Aktuality
V sobotu pokračovala Gambrinus liga druhým kolem. Magnetem kola byl bezpochyb zápas Ostrava - Liberec. Po pauze se do naší ligy vrátilo také tradiční derby dvou Viktorií, Plzně a Žižkova. Loňský mistr Sparta se letos poprvé představil doma, proti nováčkovi z Opavy.

Sparta Praha - Opava

Opava začala v Toyota Areně beze strachu. Až do 18. minuty se Opava statečně držela, to se však zřejmě nelíbilo sudím. V 18. minutě Tichota fauluje dva metry před vápnem pronikajícího Sionka, rozhodčí Dvořáček reflexivně zapíská. Podívá se na svého asistenta Ondu a po krátké poradě ukáže na značku pokutového kopu - penalta! Televizní záběry ale odhalují, že Tichota skutečně fauloval zhruba dva metry před vápnem. K penaltě se staví kapitán Poborský a penaltu proměňuje. "Bylo to opravdu před vápněm. Hlavní rozhodčí mi řekl, že to ze své pozice neviděl a že mu to poradil asistent," říká po utkání Karel Tichota. Ani to ale opavské hráče nesloží a bojují dál. Běží 33. minuta a opavský Rilke se dostane přes sparťanskou obranu a jde sám na brankáře, zezadu ho ale zfauluje Johana. I když by jasně měla následovat červená karta, rozhodčí vytahuje pouze žlutou... Podobných přehmatů bylo ale daleko víc, například když domácí Němec udeřil při přerušení do hlavy jednoho z opavanů - rozhodčí ovšem opět reaguje pouze žlutou kartou. Hvězdou zápasu byl domácí Ježek, který fanoušky udivoval skvělými kličkami. V 53. minutě se prosadil také gólově. Po druhém gólu Opava zcela rezignovala a Sparta zcela ovládla hru, gólově se pak prosadila ještě dvakrát. "Výhra se rodila dlouho a těžce, v poločase jsme vedli jen 1:0. V první půli jsme hráli příliš složitě, byla tam spousta zbytečných přihrávek hlavně dozadu," uvedl kouč Sparty Kotrba. "O přestávce jsem musel Němce s Kováčem upozornit na to, aby hru zjednodušili, aby rychleji přenášeli hru před branku soupeře na naše hrotové útočníky. Ve druhém poločase byla již hra z části podle našich představ. My teď potřebujeme čas a hlavně hodně hrát a hrát. Pět nových hráčů v sestavě je zatím ještě na souhře týmu znát," dodal k utkání Kotrba. "Bylo prostě vidět, že na Spartu nemáme. Škoda jen, že jsme za stavu 1:0 nedokázali využít některé rychlé kontry, pak by měli domácí více starostí," dodal kouč hostí Matějček.

Viktoria Plzeň - Viktoria Žižkov

V dalším zápase na sebe narazily dvě Viktorie - Plzeň a Žižkov. Plzeň měla v přípravě velice dobré výsledky a tak se čekalo, že v tomto zápase outsiderem rozhodně nebude. Při této příležitosti představili domácí také své nové maskoty - Viktora a Viktorku. Ze začátku diktovala tempo hry právě Plzeň, moc dlouho jí to ale nevydrželo a po čtvrt hodině pomalu začal přebírat tempo hry Žižkov. Hráči Plzně poté začali dělat zbytečné chyby a do útoku se téměř nedostali. Žižkov svůj tlak zúročil až ve druhém poločase góly Ščasného a Hottka. Zápas se okořenil ještě tím že v 75. minutě byl kouč domácích Cipro za protesty vykázán z lavičky. Do ochozů plzeňského stadionu si našlo cestu slušných 6028 diváků. "Je možné, že na se na hráčích v ligové premiéře projevila nervozita. První půle byla vyčkávací, byli jsme nervózní a ve středu pole jsme neudrželi míče, které jsme lehce ztráceli. Zaplatili jsme nováčkovskou daň. Můžeme litovat především laciných inkasovaných branek. Góly jsme si dali svým způsobem vlastně sami. Takové chyby dělat zkrátka nemůžeme. Nemoho být ani spokojen s koncovkou, kterou hráči v utkání předvedli. Ve druhé půli jsme měli čtyři jasné šance a nedali jsme nic. V koncovce nám chyběl důraz a finální nahrávka. To vám na klidu nikdy nepřidá. Soupeř naopak skóroval ze tří možností dvakrát. Někteří hráči si alespoň uvědomí, že první liga je úplně o něčem jiném," řekl k zápasu trenér domácích Cipro. "Začínat ligu se dvěma porážkami, to by vůbec nebylo příjemné. Proto pro nás má dnešní výhra velkou důležitost a tří bodů ze hřiště soupeře si v této situaci moc ceníme. Zpočátku jsme trochu vyčkávali. Nevěděli jsme totiž, co od Plzně můžeme čekat. Minulý týden nehrála a věděli jsme, že výsledky v přípravě měla dobré. Později jsme hráče vybízeli k větší aktivitě a dočkali se až po přestávce. Po první brance to už bylo lepší a pomohla nám. Ocenit mohu výkon Petra Pižanowského, když nás dostali domácí v závěru pod tlak, tak nás podržel, ohodnotil výkon svého týmu kouč hostí Lavička.

Chmel Blšany - Slavia Praha

Chmel Blšany byl většinou odborníků odepsán ještě dříve, než začala nová sezóna. Přes léto odešli snad všichni klíčoví hráči, udržet se jim ale zřejmě nakonec podařilo gólmana Chvalovského. Ten byl přes léto na testech ve druholigovém francouzkém celku Rouenu, z přestupu ale nakonec asi sešlo - Chvalovský se v sobotním zápase objevil v bráně "chmelařů". Blšany hrají své domácí zápasy v azilu v Příbrami. Celý zápas se hrál díky velkému vedru ve velice nízkém tempu. Blšany navíc nemohly postavit Stubůrka a Šilhavého, kteří hostují právě ze Slavie, díky dohodě mezi oběma kluby. Lehce prořídlá byla i sestava pražského celku, trenér Beránek šetřil některé hráče na odvetu druhého předkola Ligy Mistrů proti Leotaru Trebinje, jež se hraje ve středu. Blšany si zápas "prohrály sami", centr Doška z 29. minuty si totiž ramenem do vlastní sítě srazil Vorel. Když už to vypadalo, že utkání skončí 0:1, dostal se do brejku Adauto, brilantně přihrál Pavlu Kukovi a ten tak mohl vsítit už svůj celkově 150. ligový gól. Rovnou stovku nastřílel doma, zbylých padesát pak na angažmá v německé Bundeslize. "Avizoval jsem, že v náročném programu zátěž rozložíme na víc hráčů. Do vedení jsme se dostali paradoxně po nešanci. Neproměnili jsme několik příležitostí a soupeři naopak jednu dovolili. Ve druhé půli jsme byli svědky festivalu neproměněných šancí z naší strany. Jsem spokojený hlavně s výsledkem, jako trenér jsem v Příbrami vyhrál snad poprvé. Ale k optimálnímu výkonu jsme měli daleko," zhodnotil výkon svého týmu trenér Slavie Beránek. "Slavia byla lepší, ale kluci ze sebe vydali vše, co v nich je. Dostali jsme hloupý vlastní gól, škoda, že jsme nezužitkovali svou šanci. A taky mě mrzí, že sudí nepískl ruku Petrouše ve vápně," řekl trenér Blšan Bittengel.

1. FC Brno - 1. FC Synot Staré Město

Dalším duelem druhého kola bylo jihomoravské derby mezi Brnem a Starým Městem. Oba celky letos okusili letní pohár Intertoto, Synot ve druhém kole přešel přes OFK Bělěhrad ale ve 3. kole byl nad jeho síly německý Wolfsburg (0:1, 0:2). To Brno si vede o poznání lépe. V prvním kole se dostalo přes arménský celek Kotajik, ve druhém vyřadilo švýcarský Thun a ve třetím kole na ně číhal sedmý tým minulého ročníku Francouzké ligy - Guingamp, přes který nakonec brňané teké přešli (1:2, 4:2). Teď mají rozehranou partičku se španělským Villarealem. Doma remizovali 1:1 a v odvetě určitě budou bojovat o finále. Teď už ale zpátky k ligovému zápasu. Mnoho lidí si myslelo, že hráči Brna budou před zápasem nemotivovaní - Guingamp, Villareal,... a teď "jen" Synot? Trenér Večeřa to ale vyvracel, říkal, že Brno má letos vysoké cíle a hráči budou motivovaní na každý zápas. Na začátku zápasu udávalo tempo horko a tak chvíli trvalo, než se hráči aklimatizovali. Brňanům to očividně trvalo kratší dobu, protože ve 25. minutě si na Belejův centr skvělě naběhl Libor Došek a nohou nedal gólmanu Drobiszovi šanci. O osmnáct minut později se zrodila téměř totožná akce - tentokrát ale centroval Křap a skóroval Pacanda. Třetí hvězdný brněnský útočník Švancara odpočíval kvůli angíně. Parádní představení brňanů dokončil v 51. minutě svým druhým gólem Libor Došek. Brňané poté zvolnili tempo, Synot toho ale dokázal využít až v závěru - pět minut před koncem se prosadil M. Abrahám. Na stadion na Srbské si našlo cestu pouze 3265 diváků, což je po dvou předchozích pohárových návštěvách lehké zklamání. Mohli jste si všimnout, že jsem nepoužil slovo domácí, tento zápas byl totiž kuriózní v tom, že domácí byli oba dva týmy, Synot totiž brněnský stadion používá jako azyl. "Proti Guingampu i Villarrealu si hráči sáhli na dno svých sil. Utkání proti Synotu jsme ale zvládli nad očekávání dobře. Branky jsme stříleli po krásných akcích, jen mě mrzí, že jsme neproměnili další příležitosti. Chyběly nám už síly a koncentrace. A zbytečná byla také obdržená branka," řekl trenér Brna Večeřa. "Utkání se ale nevyvíjelo podle našich představ. Chtěli jsme vycházet ze zajištěné obrany a spoléhat na rychlé protiútoky. Brzy jsme ale dostali branku a role se otočily. My jsme měli velký problém po obdržené brance. Naše snaha nebyla korunována kvalitním zakončením. Částečně k vedení Brna přispěly chyby naší obrany, nikdo neorganizoval naši hru v defenzívě a nechali jsme soupeři hodně prostoru. Snahu našeho mužstva nedokázal nikdo zúročit až na kosmetickou úpravu v podobě branky Martina Abraháma pět minut před koncem zápasu," řekl trenér Synotu Rabušic, jež je bývalým brankářem Brna.

Baník Ostrava - Slovan Liberec

Zápas Ostrava - Liberec už dopředu sliboval skvělou podívanou, čehož si byli vědomi i ostravští fanoušci, kterých přišlo 10 546. Zápas to byl doopravdu famózní - spousta šancí a dramatických situací. Domácí poprvé orazítkovali bránu gólmana Kinského v 23. minutě po střele Z. Pospěcha. O tři minuty později přišel sporný okamžik - Čížka ve vápně rukou stáhl k zemi Zápotočný a sudí Hlaváč nařídil pokutový kop, který ale vzápěti odvolal poté, co asistent Holub odmával ofsajd, který ale zřejmě nebyl. Ve 43. minutě pálil Žůrek, střela se opět odrázila od tyč, od tyče do Kinského nohy a od nohy opět do tyče, gól to ale nebyl. Ani Liberec nechtěl v razítkování tyčí a břeven zůstat pozadu a tak v 48. minutě vysunul Kisel Ančiče, který tvrdou ranou trefil břevno Laštůvkovy brány. O tři minuty později zkusil pevnost brankové konstrukce i liberecký Kisel. V 56. minutě padl první gól, Žůrek odcentroval na Pospěcha, ten vystřelil a míč se tečí odrazil o Heinze za záda gólmana Kinského. Liberec po inkasovaném gólu ještě zvýšil už tak velké tempo hry, ale Zápotočný trefil v 79. minutě opět jen tyč, o pět minut později zase Pospíšil nastřelil břevno. Když už to vypadalo ze Baník přecejenom výhru uhájí, Liberec vyrovnal. Papouškovu střelu zblokoval Drozd, míč se dostal k Pospíšilovi, jeho ránu vykopl z brankové čáry Látal, míč se ale odrázil opět k Papouškovi a ten hlavou vyrovnal - 1:1. Ostrava ale mohla i prohrát, v 93. minutě totiž Nezmar trefil hlavou opět jen břevno. Na góly tedy 1:1 (0:0), na břevna a tyče 3:5 (3:0). "Zápas byl zajímavý od samotného počátku. Myslím, že Baník byl dlouhou dobu nebezpečnější. My jsme se zvedli po inkasované brance, a přestože jsme vyrovnali až v poslední minutě, mohli jsme dokonce zvítězit. Vzhledem k průběhu utkání považuji dělení bodů za spravedlivé," řekl k zápasu trenér Liberce Škorpil. "Nemohu hráčům vůbec nic vytknout. V době kdy jsme vedli, jsme měli hodně příležitostí utkání rozhodnout, ale v závěru utkání naopak přijít o všechny body. Samozřejmě branka z poslední minuty hodně mrzí," řekl trenér Ostravy Komňacký.

Jablonec - Sigma Olomouc

Jablonec po dvou odehraných ligových zápasech zřejmě naznačuje svůj letošní úděl - boj o záchranu. V prvním utkání výprask od Přibrami 4:1 a teď domácí prohra s Olomoucí 0:2. V prvním poločase se spíše bránilo než útočilo. Trenér Olomouce Uličný měl ale pro druhý poločas schovaný trumf, v 51. minutě poslal na trávník brněnského odchovance Patrika Siegla, který vnesl do hry Olomouce řád. Siegl několikrát výborně vystřelil a parádně přihrával. Gól sice nedal, ale i tak Olomouc vyhrála 2:0 po gólech Hudce a Urbánka hlavně jeho zásluhou. "Z celkového pohledu vyhrál soupeř zaslouženě. V prvním poločase nikdo nechtěl udělat chybu. My jsme měli náznaky šancí po křižných pasech, ale neujaly se. Chléb se začal lámat okolo šedesáté minuty, kdy se nám nepodařilo využít několik slibných situací. Poté soupeř kopal rychle za sebou tři rohy, dokázal vsítit první gól a viditelně pookřál. Nepříjemné bylo, že právě okolo šedesáté minuty již nestačili kondičně naši dva střední záložníci, soupeř je přehrával a já jsem musel chystat střídání. V závěru jsme po hrubé chybě inkasovali podruhé a potom to již z naší strany byla křeč," okomentoval utkání trenér domácích Palička. "V prvním poločase jsme trochu zaostávali v bojovnosti a v agresivitě, potíže nám dělaly dlouhé míče na Maška a Majsniara. Po přestávce se vše rozhodlo během několika minut. Nejprve jablonecké šance odvrátili na poslední chvíli Vaniak a také Caha se Zbožínkem. My jsme se pak velmi pěkným gólem ujali vedení. Jablonec hrál i poté bojovně a snažil se vyrovnat, ale udělal hrubku a inkasoval. Poprvé jsem ve své trenérské kariéře porazil ve vzájemném souboji svého kolegu a kamaráda Vlastu Paličku," dodal trenér Olomouce Uličný.

Dnes se dohrávaji zbylé dva zápasy 2. kola Gambrinus ligy, Teplice - Příbram a Zlín - Č. Budějovice (v Drnovicích).

Autor: Jan Werner

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tipuju ze Zlin aji Teplice vyhrajou 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

muhehe skoro me to vyslo

Reagovat
HOST*Maršál Malinowski

Článek jsem dočetl pouze do konce reportáže o zápasu Sparty s Opavou. Pane autore, nevím komu fandíte Vy (dle článku přímo se nabízí seshitý trikot), ale zřejmě Vám objektivní novinařina neříká nic. Na zápase jsem byl a zde jsou fakta.

Sparta měla trvalou a celozápasovou převahu, míč opavským moc nepůjčovala. Na Blažkovu branku šly za zápas dvě střely !!! S penaltou souhlasím, ve vápně to stoprocentně nebylo (což nemění nic na tom, že zapískat měl, protože to faul byl - a minimálně na žlutou - před Sionem nikdo nebyl). Poborák i Němec jsou nerváci, známá věc. Poboráka jste nezmínil, sejmul doslova likvidačním zákrokem opaváka u čáry - o nic nešlo a bylo to naprosto zbytečné - tam měla být červená a následně stop na tři zápasy. Po odpískání nejdříve hráč Opavy do Němce strčil a pak schválně zdržoval hru držením míče, o nějž se s Němcem přetahoval. Němec do něj následně strčil také - jasná žlutá pro oba aktéry. Johanův zákrok byl zboku - ne zezadu - tedy běžný faul, vzhledem k tomu, že byli oba "posledními", žlutá je adekvátním trestem. A když už píšete o velkomožné Spartě a utiskované Opavě, připomenu Vám, že jasný faul na Ježka ve vápně (a tedy jasná pentle + žlutá karta) pan rozhodčí přehlédnul úplně. Opavu vyzdvihujete, ale ona hrála na sedm osm hráčů vzadu, naprosto destruktivní fotbal a navíc - pětkrát se nechali "borci" odnést na nosítkách, aby z nich po odnesení z čáru zase vstali a pobíhali vesele dál. Opaváci u mě výkonem v tomto zápase naprosto upadli a Vy jako novinář také.

Reagovat
Webmaster

Co se týká autorova "oblíbeného" klubu, tak pokud vím, není to ani Sparta ani Slavia. To jen na okraj. Dále k oné objektivitě. Nevím, zápas jsem neviděl, ale četl jsem dnešní Sport a tam je psáto téměř totéž. Takže je docela možné, že autor vycházel z toho, co se píše v tisku a na internetu, zcela jistě na zápase osobně nebyl. Samozřejmě Vy, jako fanoušek Sparty, máte jiný názor, který zcela jistě také nebude stoprocentně objektivní. Ale nemohu posoudit, zápas jsem neviděl.

Každopádně bych ale nerad, aby se zde jakkoli napadali autoři článků. Nejsou to profesionální novináři, jsou to jen fotbaloví nadšenci, kteří jen z vlastní vůle pomáhají vytvářet tento web. Neříkám, že musíte souhlasit s tím, co je tu psáno, ale pokud s tím nesouhlasíte, nemusíte napadat autora. Většina článků totiž není psána z našeho osobního pohledu, ale z pohledu "objektivního", z informací posbíraných z různých zdrojů. A pokud je těchto zdrojů více, dá se čekat, že informace budou skutečně objektivní.

Reagovat
HOST*Maršál Malinowski

No, snad jen v krátkosti: Za prvé, já nenapadnul nikoho, napsal jsem jen, že autorovi neříká objektivní novinařina nic. A to jste potvrdil, o napadení z mojí strany nemůže být řeč. Za druhé - brát deník Sport jako objektivní novinařinu může jen absolutní ignorant novinářského a fotbalového prostředí - deník Sport je nejhorší (a bohužel objemem a zaměřením de facto jediný) sportovní čtivo jak formou tak obsahem (což Vám jistě potvrdí drtivá většina sportovních fandů). O objektivitě radši psát nebudu, mohlo by to být (dle Vašeho pohledu) neobjektivní...

Na závěr: Pokud berete konstruktivní kritiku jako napadání autora a ne jako impuls ke zlepšení celkového stavu Vašeho serveru, je mi to líto. Váš server rozhodně patří k tomu lepšímu, co lze na internetu najít, reagoval jsem pouze na tento článek, který se svojí nekvalitou vyjímal, toť vše.

Reagovat
Webmaster

Stoprocentně objektivní může být snad jen ten, kdo zápas osobně viděl a není fanouškem ani jednoho klubu. Což není nikdo z nás, ani Vy, takže těžko říci, jak to skutečně objektivně bylo... A na závěr - jsem rád, že se Vám server líbí a doufám, že na něj nezanevřete, i když zde občas potkáte články, které se Vám třeba nebudou líbít :-)

Reagovat
HOST*Maršál Malinowski

Tip:

Teplice - Příbram 10

Zlín - Č.B. 1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele