Godenzonen jim vydělali balík, nedoplatí však v Ajaxu na jejich výprodej?

23.06.2022, 10:55
Aktuality
Horké zboží Ajaxu - Haller a Antony (© AFP)
Na jaře oslavili už 36. ligový titul. Kromě toho však v amsterdamském Ajaxu cílí během léta na další milník. Pokud totiž Sébastien Haller, Lisandro Martínez a Antony napodobí Frenkieho de Jonga či Matthijse de Ligta, utrží nejslavnější nizozemský klub za poslední čtyři sezony na přestupovém trhu přes půl miliardy eur (asi 12,3 miliard korun)!

Když v první polovině roku 2019 Ajax udivoval fotbalovou Evropu, bylo jasné, že jeho hvězdičky brzy vystřelí na prestižnější adresy. Logicky, však ten Hagův tým na cestě do semifinále Ligy mistrů vyřadil Juventus a Real Madrid. A především bavil fantastickým fotbalem.

Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Kasper Dolberg, Maximilian Wöber, Daley Sinkgraven, Rasmus Kristensen, ale třeba i Václav Černý. Ti všichni amsterdamskému celku vydělali podle renomovaného serveru Transfermarkt na konci sezony přes 200 milionů eur (asi 4,9 miliardy korun).

A výkup Godenzonen, v překladu Synů božích, jak se hráčům Ajaxu přezdívá, pokračoval i další léto. Johan Cruyff Arenu tehdy opustilo "zboží” v hodnotě přesahující 100 milionů eur (asi 2,5 miliardy korun). Nejžhavější položky putovaly do Anglie: Hakim Ziyech posílil za 40 milionů eur (asi 987 milionů korun) Chelsea, jeho spoluhráč ze záložní řady Donny van de Beek pak stál Manchester United o jeden milion eur méně. Dva obří transfery na Britské ostrovy ještě doplnil přestup Sergiña Desta za 21 milionů eur (asi 518 milionů korun) do Barcelony a poněkud skromnější přesun Quincyho Promese za 8,5 milionů eur (asi 210 milionů korun) do Spartaku Moskva.

Také minulou sezonu zakončil Ajax, co se přestupové politiky týče, v zelených číslech. Nebylo to sice tak slavné jako v předchozích dvou letech, ale prodej Davida Nerese, Răzvana Marina, Lassiny Traorého, Noa Langa a Kjella Scherpena vynesl něco málo přes 40 milionů eur (asi 987 milionů korun). Vzhledem k tomu, že nizozemský gigant opačným směrem investoval pouze do Mohameda Daramyho (12 milionů eur, asi 296 milionů korun) a Stevena Berghuise (5,5 milionů eur, asi 136 milionů korun), opět vydělal.

A co víc, zájem o ten Hagovy "děti” neutichl. Ajax před nedávnem oslavil už 36. ligový titul a řada jeho stěžejních strůjců opět patřila či patří na seznam vysněných posil evropských gigantů úplně nejvýše. Příkladem je duo Ryan Gravenberch a Noussair Mazraoui, které si vyhlédl a následně pořídil mnichovský Bayern.

Obchod to byl vskutku povedený. Tedy obzvláště z pohledu bavorského celku, který za talentované duo, jehož odhadovaná cena je podle Transfermarktu 55 milionů eur (35+20), zaplatil pouze 18,5 milionů eur.

Stěhování za ten Hagem i náhrada za Hålanda

V Amsterdamu však smutnit nemusí. Pravda, nebýt končících smluv, mohli za své klenoty inkasovat mnohem více. Současné přestupové období nebude ani tak pro Ajax fiaskem. Nepříliš působivou částku od Bayernu totiž s velkou pravděpodobností doplní injekce spojená s přestupem dalšího tria. Sébastien Haller, Lisandro Martínez a Antony by měli klubu vydělat přibližně 100 milionů eur (asi 2,48 miliardy korun)!

Hallera si jako náhradu za Erlinga Hålanda vyhlédla Borussia Dortmund. Částka za reprezentačního útočníka Pobřeží slonoviny a zároveň třetího nejlepšího střelce minulého ročníku Ligy mistrů není vůbec nízká, německý klub za osmadvacetiletého střelce zaplatí 35 milionů eur (asi 865 milionů korun).

Velký zájem je také o brazilského křídelníka Antonyho, kterého by si nejraději Erik ten Hag přivedl s sebou na Old Trafford. Pokud se mu to podaří, Ajax inkasuje částku přesahující 58 milionů eur (asi 1,43 miliardy korun).

Stejný zájemce jeví rovněž snahu o zisk Lisandra Martíneze. Střední obránce přestoupil do Ajaxu před dvěma roky z argentinského klubu Defensa za sedm milionů eur, přičemž aktuálně ve čtyřiadvaceti letech je jeho cenovka takřka pětinásobná. Odchod stopera nevelkého vzrůstu je ovšem na spadnutí, neboť kromě Manchesteru United jeví enormní zájem také Arsenal.

Potřebuje však Ajax všechny své klenoty rozprodat? Pod vedením nového trenéra Alfreda Schreudera, jenž naposledy vedl belgické Bruggy, budou chtít Godenzonen uspět na domácí scéně i v Lize mistrů. Bez pěti opor základní sestavy to nebude vůbec jednoduché, zvláště pak, když se v souvislosti s posilami skloňuje pouze jméno Stevena Bergwijna z Tottenhamu...

Autor: Livesport.cz / Dominik Reiniš

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny

Komentáře (70)

Přidat komentář
AjaxFans

Super článek.Ale posílá určitě nebude jen Bergwijn,ale asi i Wijndal a buď Brobbey,či Zirkzee

Reagovat
SunFells

Tak snad pustí Martineze do Arsenalu, ať se Daley může posunout a udělat Wjindalovi místo

Reagovat
AjaxFans

Ať se Blind může posunout na tribunu

Reagovat
SunFells

To vážně?

Reagovat
AjaxFans

Jasné.Ten Hag byl slepý,že přes ty jeho chyby byl stále v základu.Nechapu.I z tribun se ožívalo Nico,Nico a on ho prostě nevystridal

Reagovat
SunFells

Tak tribuny nejsou směrodatné, tam drtivá většina lidí ví o hře hovno

Reagovat
fenixLFC

jak tak clovek cita tie prestupy tak ma pocit ze sa fakt nikto z nich nechytil alebo ani zdaleka nenaplnil ocakavani

Reagovat
JeséRodriguez

a moc nevěřím ani těch dalším...třeba i Neres byl před posledním MS považován za budoucí top křídlo a pak už nic moc, u Antonyho bych se nedivil, kdyby to bylo podobné. Gravenberch s Mazraouim asi něco odehrají, zapadnou, podobně jako třeba de Ligt nebo de Jong, ale nemyslím si, že by mohli časem Bayern třeba i táhnout. Hallerovi se u článku ohledně jeho přestupu do Dortmundu taky moc nevěří...

Reagovat
Largo

Tak to já si u Gravenbercha myslím, ten má na to táhnout zálohu Bayernu. Ne hned samozřejmě, ale potenciál na to má.

Reagovat
JeséRodriguez

Stát se může určitě. Jen tam má docela velkou konkurenci, a když nebude pravidelně hrát, tak mu to moc nepomůže.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Seydou Doumbia

Ono to taky není jen čistě o fotbalových kvalitách daného hráče. Ajax má dobrý skauting, přivádí hráče, kteří mají poteciál a pak je prodávají dále. Ale nemyslím si že je kupují ty správné kluby. Ono dost často když odchazi hráči z holandské ligy tak se držím za hlavu, do jakých sraček to šli. Většina si vybírá naprosto nevhodný klub a tam logicky pohoří. Depay, Ziyech nebo Bergwijn z holandské hurá ligy do PL to byla jasná katastrofa třeba. Dle mého většina z nich, kdyby šla do německé ligy, byla by na tom líp. Neříkám že by všichni byli světového hvězdy, ale minimálně by nepřišel takový útlum jaky u většiny přišel.

Reagovat
JeséRodriguez

taky si myslím, že ten výběr klubů nebyl ideální. Jinak ono i to Německo je celkem skok, ale třeba teď měl Malen sezónu asi celkem OK. Teda na to, že to byla jeho první v nové soutěži. Třeba hráči z portugalské ligy se prosazují snadněji.

Reagovat
Seydou Doumbia

Rád bych nějak argumentoval, proč hráči z Porta/Benfiky můžou jít do city, realku, bars, live a hrát tam špičku hned ale netuším hráči z holandské ligy potřebují ale ten výkonostní posun dělat menší, než brutální skok z hraní proti de grašafu, go ahe egles nebo co to je za pastviny a hned do PL

Reagovat
JeséRodriguez

Jojo, ten skok je fakt velikej no. Tak třeba portugalskou ligu moc nesleduji, ale taky tam není každý zápas úplně s top soupeřem. Je tam ale určitě větší konkurence, i ta Braga není špatná.

Jinak se mi ale moc líbí, jak ta portugalská trojka, Ajax, Salzburg, atd. dělaj fotbal. Má to hlavu a patu.

A co se týče odchodů z Portugalska, Vitinha prej do PSG? Vieira už je v Arsenalu, Nunez v liverpoolu, jsem zvědavej na ty další hráče, jestli někdo odejde, třeba Palhinha, Otávio, Evanilson, Taremi, Inácio, Goncalves, Ramos, Sarabia, atd.

Reagovat
Seydou Doumbia

Sarabia tam jen hostoval z PSG tuším, ale jinak tam je pořád dost zajímavých jmen jsem rád že zatím výprodej z Ligue 1 nepřišel, protože budu nasraný

Reagovat
JeséRodriguez

Jo vlastně. Uvidíme, jestli si ho Mbappe bude chtít nechat Tak odešel Kamara do Aston Villy, Tchouameni do Realu, jinak mě tak nikdo z hlavy nenapadá. Ale víš jak to je, přestupové okno je dlouhé

Reagovat
pistacik11

Ale v Nemecku není nikto okrem Bayernu, čo by za nich dal požadované čiastky. Také kluby sú iba v PL a špička la ligy, série a a psg.

Reagovat
Seydou Doumbia

bohužel je to tak no...oni mají vysoké cenovky, týmy které mají přesrané kádry hráči s obrovskou konkurenci a potenciálem je přivádí a oni si tam prostě ne vždy dokážou poradit...přitom v systémově lépe vedených týmech bych jím věřil mnohem více no...

Reagovat
Muffi

Sinkgraven šel do Leverkusenu, Dolberg do NIce a nezáří ani jeden.

Reagovat
Spalovač šancí

Po přestupu holt už nemohou hrát hurá fotbal

Reagovat
SunFells

Lang se teda doposud prosadil výrazně.

Reagovat
Grahf

však šiel do horšej ligy

Reagovat
SunFells

A získal si místo v repre a teď pravděpodobně angažmá v lepší lize než holandské.

Reagovat
Seydou Doumbia

co teprve Botman...z rezervy, tuším ani za áčko nikdy nehrál (ale to nevím na 100%) a šel si s Lille pro titul v repre nehraje ale i tak

Reagovat
SunFells

Ten tam velice rychle bude a na rozdíl od Langa ho nepotopí mentalita

Reagovat
Largo

Skvělý článek, díky za něj.

Reagovat
Fairplay

Docela se divím, že na to ještě top kluby ajaxu skáčou, však z těch posledních deseti přestupů se nepovedl ani jeden a např Antony za 58 mega je úplně padlé na hlavu.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
SunFells

Tomu Antonyho přestupu hodně fandím

Reagovat
afc ajax

Neni.

Reagovat
smazaný uživatel

Keď už sme u tej témy koľko zarobil Ajax, celkom by ma zaujímalo koľko zarobili za posledných 5 rokov na prestupoch také Porto alebo Benfika. Len v tejto sezóne už zarobili ranec, možno by bolo zaujímavé urobiť takú 5 ročnú štatistiku aj u týchto klubov.

Reagovat
Seydou Doumbia

porto prodalo s letošní sezonou za pět let hráče za 330 mega, koupilo za 170...benfica prodala 500 mega za a koupila za 270 mega...

Reagovat
thewall

Tj. oba prodávají cca za dvojnásobek. Měl jsem pocit, že ten poměr mezi nákupní a prodejní sumou je větší. Přišlo mi, že běžně jednou tak na trojnásobku a výše.

Reagovat
smazaný uživatel

Človeče ty vieš fakt všetko Díky za info

Robia to velmi dobre, financie stále v pluse, každý rok sú v hre o titul, každý rok hrajú o európske poháre, krásna ukážka ako sa to má robiť.

Reagovat
Seydou Doumbia

Porto, Benfica, Sporting respekt takovým týmum, dělají to fakt skvěle se skautingem a práci se svými domácími hráči ve Francii zase profitují z mládežnických akademii, stejně jako v holandsku...tenhle systém se mi dost líbí

Reagovat
KubaM

Reagovat
Remt

urcite me opravis/poopravis, ale nebyl to jeden z techto trech tymu (myslim jeden z Lisabonskych), ktery mel problemy s financemi cca 2-3 roky zpet?

Reagovat
smazaný uživatel

Viem že sportnign mal nejaký problém s UEFA, kde musel platit, ale to bola relatívne zanedbatelna čiastka, nejakých 2 500 000 eur. už ani neviem za čo to dostali.

Reagovat
Seydou Doumbia

možná Sporting? ale ted si taky přesně nevybavuji podrobnosti...vím že před pár lety prodávali dost hráčů, měli tam i nepokoje s fanoušky a tak...ale přesnou problematiku si nevybavuji

Reagovat
Remt

to byl sporting jak jim pak utekl brankář do Wolves, jeden hráč do Atletica, za ktereho pak museli platit dodatečně a cele to bylo kvuli tomu, ze si s nimi spatne vykony sli fans vyridit na trenink?

Reagovat
Seydou Doumbia

nějak tak vím že i dostovi rozbili hlavu nějakým předmětem, celkem prdel v té době

Reagovat
Remt

tehdy me to prekvapilo, protoze mi prijde ze kazdorocne udelaji minimalne jeden velky prestup

Reagovat
FC-RUBRIKA

Ma tu nekdo permici na Ajax?

Reagovat
AjaxFans

Bohužel nemám.A už ani nejsu v NL

Reagovat
Abbe Faria

mival jsem v roce 2008 nebo tak nejak, kdyz jsem tam pracoval. do sektoru kuraku hasise

Reagovat
AjaxFans

To ty jsi bydlel ve Walwijku?

Reagovat
Abbe Faria

ne, ja dojizdel z Purmerendu

Reagovat
AjaxFans

A chodil jsi na Walwijk s českou vlajkou?

Reagovat
Abbe Faria

ne chodil jsem akorat na Ajax, vypalil se v ty stodole, kde se schazeli fans pred zapasama, nechal tam 30 euro za kreditku na pivo na kazdej match a jednou, mozna dvakrat jsem se probudil v Bruselu

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Trand

Reagovat
Čenda

Reagovat
SunFells

Reagovat
RadekVonCZE

Tak to musely být super časy a zážitek, snad to za to stálo

Reagovat
Nihilister

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry za možno blbú otázku ale čo je to permica ? :D tá jazyková bariéra medzi nami je ešte stále dosť poznať kurňa

Reagovat
Remt

permanentka

Reagovat
AlevsakNevadi

pemanentka preboha, koľko mas rokov btw ?

Reagovat
Abbe Faria

no rekl bych, ze spis zacina byt poznavat ... ja jeste vyrustal na Majce z Gurunu

Reagovat
smazaný uživatel

Hej no, to je asi lepsia definícia....ja ani neviem co je Majka z Gurunu, tak tam bude asi problém

Reagovat
Pablos

brácha Pernici

Reagovat
Remt

Reagovat
Neutron

Este? Praveze mladsie rocniky ju vytvaraju.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Gazdo

Wtf

Reagovat
FC Porto FC

Letos už je PSV překoná

Reagovat
Mönchengladbach

Skvěle ty přestupy dělají, dokonalý opak Manchesteru United, Juventusu a Barcelony.

Reagovat
SunFells

Srovnání jak víno

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele