Jsem pro trenéra repre z ciziny. Svaz ukázal, že nemá nápady ani chuť situaci řešit, říká Morávek

18.10.2023, 21:20
Rozhovory
Jaroslav Šilhavý (© AFP)

Je zvyklý na německou mentalitu. Pečlivý a analytický přístup. Žádný alibismus. Také proto když Jan Morávek (33) sledoval dění při jednání Výkonného výboru FAČR o budoucnosti trenéra Jaroslava Šilhavého (61), musel si povzdychnout. "Jde se pohodlnou cestou. Svaz nám fanouškům svým rozhodnutím vzkázal, že nemá nápady ani chuť situaci řešit," říká bývalý hráč Schalke či Augsburgu v rozhovoru pro Livesport Zprávy.

Reprezentace z posledních čtyř zápasů (dvakrát Albánie, Maďarsko a Faerské ostrovy) vyhrála jen jeden - doma gólem z penalty proti Faerským ostrovům. Co to podle vás o jejím stavu vypovídá?

"Když to člověk hodnotí zpětně, tak asi řekne, že ho to nepřekvapuje, to je jednoduché. Nicméně bychom se měli zamyslet nad tím, jakou kvalitu třeba zmíněná Albánie má. V jejím kádru je asi osm kluků, kteří pravidelně hrají Serii A. My takový komfort v kádru nemáme, to je realita. Bylo to znát v utkání proti Faerům, kdy byli kluci pod tlakem, nervózní, sám jsem to jako hráč zažil a to není vůbec jednoduché se s tím popasovat, ale kreativita a vytvoření nadstandardní věci tam nebylo. V tomhle nás tlačí bota."

Narážíte na to, že v Česku chybí kreativní fotbalisté?

"Podívejte se na Spartu se Slavií. Hrají poháry, celkem se jim daří, ale nadstandardní věci tam vytváří cizinci. U Slavie jsou to Zafeiris, Oscar či Wallem, v případě Sparty se bavíme o Kairinenovi, Lacim, Haraslínovi či Birmančevičovi... Není to vyloženě kritika kluků, kteří za reprezentaci hrají, ale jsou to fakta o českém fotbale. Dnes se umí takticky připravit a bránit každý, těžce se proti tomu hraje, potřebujete na to kreativní hráče."

Albánie českou reprezentaci nachytala se stejnou taktikou jako před měsícem v Edenu. Není zarážející, že si na to Češi nedali pozor?

"Když se na to člověk podívá do detailů, tak je to samozřejmě lehce nepochopitelné. Logicky se na to tak dívají i fanoušci, a proto volali po odvolání trenéra. Nevidí žádnou změnu, překvapivý tah, který by vedl k úspěchu. Nedivím se pak tomu, že v nich nároďák vyvolává zklamání a pocit, že se reprezentace nedělá dobře."

Trenér Jaroslav Šilhavý provedl razantnější změny až pro zápas s Faerskými ostrovy po masivní kritice...

"Ale to už bylo trochu pozdě. Myslím si, že se dalo předejít tomu, co se dělo v Albánii, protože jsme s nimi měli celkem čerstvou zkušenost. Nechci všechnu vinu shazovat na trenéry, ale chápu lidi, kteří jsou nyní nahněvaní a chtějí změny."

Trenér Šilhavý v televizi po zápasech působil až zlomeně, bez energie. Máte stejný pocit?

"Viděl jsem to dost podobně. Trenér byl obrovský zklamaný z toho, co se předvedlo a vypadalo to, jako by už neměl chuť pokračovat. Hodnotím to jako řadový fanoušek, který si to pustil v televizi stejně jako tisíce dalších."

Nicméně Výkonný výbor FAČR rozhodl, že současný realizační tým bude pokračovat i nadále. Jaká je to zpráva pro veřejnost?

"V podstatě ukázali, že nemají chuť nastalou situaci řešit, nemají nápady a možná ani finance. Těžko se o tom mluví, když tam s nimi nesedíte, ale takhle to prostě zvenku vypadá. Argumenty, že už za 14 dní se dělá další nominace a není čas na změny, jsou slabé výmluvy."

Je to o přístupu odpovědných lidí?

"Samozřejmě. Podívejme se ostatně na tu Albánii. Má zajímavý kádr namíchaný z hráčů z Itálie, domácí ligy i celého světa. Nebála se jít cestou zahraničního trenéra. Vsadili na Sylvinha, který hrál dlouhá léta v Barceloně, Arsenalu či Manchesteru City. Šli do rizika, ale věřili mu. A vylezl jim z toho takový úspěch. Hrají zajímavý fotbal, mají obrovskou podporu fanoušků. Úplně žasnu nad tím, jak to zvládli ukočírovat a očividně mají lidi, kteří umí věci správně vyhodnotit."

Vidíte tam rozdíl oproti Česku?

"Nic takového v Česku nevidím. My radši jdeme pohodlnou cestou a jen se vymlouváme. Pro fanoušky je to pak zklamání. Na druhou stranu lidé z asociace mají na své straně fakta - výsledky. Obrovsky nám nahrály. Díky tomu, jak dopadly ostatní zápasy, ne ty naše, máme velkou šanci, že se na Euro dostaneme, což je v konečném důsledku dobrá věc, přitečou svazu peníze, ale jestli se český nároďák někam posune, to si nemyslím."

Skupina E

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Albánie
6
4
1
1
11 : 3
13
2
Česko
6
3
2
1
8 : 5
11
3
Polsko
7
3
1
3
9 : 9
10
4
Moldavsko
6
2
3
1
6 : 6
9
5
Faerské ostrovy
7
0
1
6
2 : 13
1

Zbývající zápasy

17.11. 00:00
Moldavsko - Albánie
17.11. 00:00
Polsko - Česko

Čekal jste, že jednání o trenérovi dopadne tak, jak dopadlo?

"Upřímně říkám, že mě to nepřekvapilo, protože jsem v minulých měsících strávil nějaký čas v českém fotbale po návratu do Bohemky a i když nechci házet špínu, protože se tu dělá spoustu věcí dobře, nicméně s tímhle pohodlným přístupem jsem se také setkal. Takže shrnutí, že jsme krůček od postupu na Euro a proto se jede dál, pro mě nebylo nijak překvapivé."

Už jste nahodil linku se zahraničním trenérem. Nicméně velkou překážkou by byly platové podmínky. Je pro vás zarážející, že trenér české reprezentace není nejprestižnější trenérskou židlí? Alespoň z pohledu financí?

"Překvapuje mě hodně, že jsou tam takové rozdíly... Na druhou stranu tohle téma se hodně řeší v Německu, že Julian Nagelsmann bere opravdu dost peněz. Ozval se kvůli tomu třeba i Philipp Lahm, že by se u reprezentačního trenéra neměl tolik řešit plat, protože je to přeci čest vést národní tým. To samé by mělo platit i u nás, aby trenér upozadil finance a dělal svoji práci s elánem a entuziasmem už jen proto, že má takové privilegium."

Bylo by reálné angažovat zahraničního trenéra v této situaci?

"Z pohledu financí by to bylo složité, to jsme si řekli, ale jednoduché není ani najít vhodného kandidáta. Nicméně když se dobře analyzuje trh, tak to jde. To se podle mě nyní povedlo Augsburgu, který angažoval Jesse Thorupa, jenž měl úspěchy s Midtjyllandem i FC Kodaň. Trénoval v Champions League. Pracoval se spoustou mladých hráčů, které dokázal zlepšit, posunul je na vyšší herní level a následně z toho kluby profitovaly. Je to jen o dobré analýze trhu a kvalitní trenéři se najdou."

Zeptám se napřímo - myslíte, že by zahraniční trenér dokázal změnit myšlení a nastavení v českém fotbale?

"Jsem přesvědčený, že je to správná cesta a byl bych jedině pro. I v hráčích by to mohlo probudit něco jiného, nabídl by jim nový pohled, přinesl by jiné taktické věci a jednoznačně by se hráči museli víc snažit bojovat o místo v nároďáku. Když vidím, o jakých jménech se v souvislosti s reprezentací spekuluje v médiích, tak je to neustále dokola, někteří u reprezentace už byli a nevím, jestli je ideální to znovu zkoušet. Pokud by se ukázalo na cizince, byl by to pro lidi signál, že svaz chce něco změnit."

Za trenéra se veřejně postavil kapitán Tomáš Souček. Dokonce avizoval výkonnému výboru, aby dal na názor kabiny. Posléze byl na dálku i hostem na jednání. Přijde vám správné, že hráči mluví do výběru trenéra?

"Nerozumím tomu, proč se takové věci řeší přes média. Ukazuje to neprofesionalitu českého fotbalu a je z toho akorát jen zajímavé téma pro novináře. Bylo to ze strany Tomáše nešťastné to takhle vypustit ven, šlo to zaobalit jinak. Ze strany svazu chápu, že chce znát názor hráčů, ale aby měli důležitou roli při rozhodování o budoucnosti trenéra, to jsem asi nikdy nezažil. Jen to potvrzuje chaos, který kolem toho všeho panoval."

Může se stát, že současný realizační tým dostane Česko na Euro, ale na šampionátu už povede národní tým někdo jiný. Myslíte si, že je takový scénář vůbec reálný?

"Stalo se to vůbec někdy? Aby trenér, který postoupí na turnaj, byl odvolán na základě výkonnostních důvodů? Na žádný takový případ si nemohu vzpomenout. Asi by to byl unikát. Já už bych to nedělal. Jestli se do toho mělo sáhnout, tak teď. Po postupu na turnaj by to bylo zvláštní."

Věříte, že Češi postoupí rovnou ze skupiny a vyhnou se baráži?

"Nyní už věřím, nicméně by se to mělo určitě vyhodnotit jako obrovsky šťastný postup, kdy pro nás hrála spousta okolností. Papírově měli být nejsilnější Poláci, kteří paradoxně prožívají velkou krizi. Postupu věřím, ale co bude případně na Euro, to je zatím daleko. Pokud bychom se tam chtěli prezentovat stejně jako v současnosti, tak si myslím, že bychom to měli hodně složité."

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (58)

Přidat komentář
Modi6

Zahraniční trenéři? Jožka Weber je volný, Fernando Santos jakbysmet, ani by nemuseli být tak drazí. Ten druhý má v matraci jistě ještě dost polských zlotých.

Ale beze srandy.

Zahraničních trenérů jsou tisíce. Kterého z nich ale vytáhnout? Je to velká, riskantní loterie. Většina z nich toho o českém fotbale moc neví, a než takový trenér pozná české fotbalové reálie, uteče hezkých pár měsíců a další kvalifikace...Ani takový Fernando Santos nepochopil, že polští hráči nevlastní super techniku Portugalců, tudíž musí hrát jiným stylem.

Na druhou stranu, čeští trenéři, se kterými přicházejí ti tzv. experti, to je smutná přehlídka. Většina z nich už dlouho nezažila žádný úspěch a reprezentaci by měl převzít úspěšný trenér. Trenér, který to bude brát jako další posun ve své dobře rozjeté kariéře. Jmenovat vyčichlého dinosaura jehož posledn úspěch má datum z 19. století, je nesmysl.

Byť ti, kteří ta jména vyslovují, se hrdě prohlašují za EXPERTY.

Reagovat
STR

Reagovat
Spalovač šancí

Z "českých" trenérů dávají smysl jedině Trpiš, Priske a Svědík. První dva k repre nepůjdou a otázkou je, jak by hráči brali Svědíka.

Takže zahraniční trenér je lepší volba, nicméně úplně zbytečná, protože aktuální vedení by správného našlo jedině náhodou.

Reagovat
smazaný uživatel

Fousek a spol. stojí za spolukorytníky, experti volí kamarády a hráči (čti Souček) shtějí Šilhavku. Pak se není co divit, že nikoho nevyberou a ani se reálně na nikom neshodnou. Výkoný výbor spolu se sportovní radou čítají dvacet lidí. Navrhovaná řešení? Holoubek a Chytrý.

Reagovat
kattos

Z CZ trenéru jak Trpišovský a Svědík, jenže ti nechtěji...

Reagovat
fabec1222

Trpiš by to nikam neposunul.

Reagovat
smazaný uživatel

On má asi největší podporu napříč veřejností, ale těch otazníků u něho je celá řada. Jednak má své oblíbence, na které momentálně v rámci NT nadáváme (Masíčko, Jurečka), jeho vztah s hráči Spraty není nejlepší, základem jeho hry je bojovnost a fyzická připravenost, kterou v rámci NT neovlivní a Slávia má poslední dobou problém s dobíváním obran slabších soupeřů. A pak je otázka, zda mu dovolit volbu asistentů. Svědík mi přijde jako mladší verze Trpiše, fotbalově opět zaměřený na bojovnost a fyzičnost. Chtěl bych konečně vidět od NT kombinační fotbal s viditelným herním plánem a ne jen nákopy a důraz.

Reagovat
kattos

Tak tohle můžeš uplatnit i u repre, vybrat si ty hráče které potřebuje.

Však tohle dělá Šilhavka, ten ale ztrácí výsledky které zezačátku měl, za skvělé ME dostal druhou šanci za posrané MS a je to takové... nic moc

Reagovat
kilobyte

Trpiš na problém jen s Kuchtou, ne?

Reagovat
Lemond Laws

Mladší verze? Jako stylem trénování nebo jak to myslíš?

Reagovat
dave30

Jak chceš hrát kombinační fotbal, když uprostřed hřiště kombinuje Souček s Králem? Kolik máme těch kreativních záložníků evropské úrovně (když chceme uspět na tom EURU)?

Reagovat
Imos

Kozla do repre, ten má herní plán jak víno

Reagovat
Salfovic

Jsem tedy nikdy neslyšel/nečet, že by se takhle Svědík vyjádřil.

Reagovat
Seydou Doumbia

Je to velký risk, ale zase kdyby to vyšlo tak je to paráda. Bohužel Češi jsou na tohle strašné konzervy udělat riskantní krok bud a nebo. Co se špatného může stát po Euru? Příjde trenér, vyhodí se love a nepostoupí se na MS, to zas taková tragédie nebude ani když se MS pro Evropu trochu rozšířilo. Podle mě větší bordel lze spáchat v klubu, kde si přivedeš 15 nových hráčů jako Stramačioni a pak je všechny musíš vyházet a prychy lítají oknem. A i tak do toho Sparta šla znova a ted má top trenéra. Ano s tím rozdílem že přivedli trenéra, který si tam nepostavil tým z celého světa, ale pořád zahraniční trenér byl riziko.

A ty druhořadé evropské repre ted stejně v hodně případech vedou zahraniční trenéři, třeba Madary, Slováky, Řeky, Turky, Albánce, Kazachy...nemůžeš furt koukat na nějakou jistou variantu a bát se co by se mohlo posrat, takhle se nikdy repre nikam neposune...udělá se jeden dobrý turnaj jako minulé euro, ale potom se další kvalifikační cyklus stejně kurví a na dlouhodobé práci to žádný výsledek nemá, protože to vyšlo jen 1 turnaj...zahraniční trenér by tomu mohl dodat řád a stabilitu a dlouhodobě tu repre posunout výše, třeba...zas tak marné fotbalisty nemáme když se podívám na ty ostatní druhořadé evropské repre

Reagovat
kattos

Ale tohle pak můžeš říct o jakékoliv volbě.

Chce to trenéra kterej prostě bude nejlepší volba k tomu abychom měli výsledky. Konec.

Reagovat
kilobyte

Je jedno jaké národnosti. Možná klidně i Slováka, když to bude klapat.

Reagovat
Seydou Doumbia

Pak je otázkou jestli lidé, kteří o té nejlepší volbě rozhodují jsou vůbec kompetentní dělat takové velké kroky nebo prostě na to nemají koule nebo prostě netuší kerá bije.

Reagovat
Salfovic

Tak dřív se k volbě repre trenéra vyjadřovala trenérská rada. Teď Brabec se Šmicerem

Reagovat
mistr129

Reagovat
Csaplárova past

Jenže v ČR není z čeho brát, takže cizinec je jakási naděje a bude mít za sebou více zkušeností a třeba i nějakou senzaci. Může mít za sebou zápasy v LM, na MS ... v dobrých týmech v Německu nebo Anglii .... možností je spousta. Ale to by někdo na svazu musel začít něco dělat. A ne to narychlo lepit jak se Šilhavý vyhodí ....

Nemáš co ztratit, můžeš jen získat. Nebo stále žijeme v době, že úspěchem je jenom to dostat se na závěrečný turnaj?

S cizincem ti rapidně vzroste počet možných kandidátů, jsi v dobré pozici a vybíráš si, nehledáš.

Reagovat
fenixLFC

zas na druhu ake "ceske realie" potrebuje poznat? naopak ked bude odstrihnuty od tlaku agentov a podobnych, ktori sa snazia pretlacit svojich zverencov a tym im zvysit cenu, to je vlastne len pozitivne. trener si tak ako tak musi vytvorit siet a tych hracov sledovat, je jedno ci je to miestny alebo zahranicny. to, ze by chcel s nimi hrat nieco ine akosa hrava nezavisi od narodnosti ale od stupidity trenera ktory nie je schopny vyuzit prednosti timu. ved aj silhavy sa snazi hrat nieco na co nema hracov.

Reagovat
ttopi

To že zahraniční trenér nezná české reálie je mnohými právě bráno jako výhoda a naznačuj to i Morávek. Každý by musel fakt makat, žádné známosti, žádné klubové nadržování (které - nemohu si pomoci - u Šilhavého vidím), žádné vazby na agenty a vracení si služeb a podobné věci. Vzhledem k tomu, že teď se u nás fakt nic moc volného nenabízí, proč to nezkusit...

Reagovat
Spalovač šancí

Až na ty peníze víceméně souhlas. Trenér fotbalové repre je nejprestižnější trenérský flek s největším tlakem a tomu by měl odpovídat plat. Argument, že by měl upozadit peníze a být rád, že takovou funkci může dělat, je mimo. To by potom úplně stejný argument šel použít na prezidenta, premiéra, CEO Apple atd.

Kdysi to dobře říkal Jágr, že v kolektivních sportech nejsou peníze jen vyjádřením výkonnosti, ale též hierarchie v týmu. A asi by nedělalo dobře, pokud by trenér byl chudý příbuzný v porovnání s hráči.

Reagovat
kattos

Reagovat
Mönchengladbach

OT: Neymar.

Reagovat
liborarnold

Nejde o maso, ide o peníze.

Reagovat
Geordies

Souhlas, je to sice risk, ale v Česku je těch trenérů mininum. Ideální nějaký Němec nebo Rakušák se zkušenostma z Bundesligy, ve které je Čechů nejvíc. Těch jmen je fakt dost, jen prostě bude něco stát, to tak je. Za mě třeba Hasenhuttl nebo Glasner

Reagovat
Moshe Dajan

Morávek naložil Fousky je třeba oholit do hladka.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Acrocephalus

Má pravdu, že když komentátoři četli, kdo kde z Albánie hraje, tak jsem si říkal, že my se ničím takovým fakt pochlubit nemůžeme. Okej, Hložek Leverkusen, Souček a Cuf West Ham... a pak nic. Albánci měli celý zápas vyšší zařazenou rychlost, byli hodně pohybliví, prostě fotbal v jejich pojetí vypadal mnohem "světověji" než ten náš pomalej, těžkopádnej, čecháčkovskej, stojící fotbal. Vlastně tak jak to dopadlo, tak mě zpětně nijak nepřekvapuje.

K zahraničním trenérům mám víceméně konzervativní postoj. Jak vidím, že jsme se jednou spálili, tak by se mi do toho risku podruhé nechtělo, viz Strama. Nebo když se podíváme za hranice, tak věhlasný Santos za Polsko, to bylo zoufalství jak u nás za Jarolíma. Prostě pokud by se rozhodli jít cestou zahraničního trenéra, fakt bych kladl důraz na to, aby aspoň trochu znal české prostředí a byl dobrý psycholog, protože zavést nové postupy a novou filozofii do týmu, to chce s hráči dobře komunikovat. A samozřejmě to chce vydobýt si respekt, srovnat je do latě jak za Brücknera.

Reagovat
letitfly

Ano, Albánie už dávno není trpaslík. Na druhou stranu to neustálý podceňování našeho týmu mě už sere. Albánie měla v základu 6 hráčů ze Serie A, z čehož 3 hráči hrajou v týmech, který budou spíš hrát v dolní polovině tabulky, možná o sestup. Naše sestava proti Albánii byli dva hráči z West Hamu a pak Benfica, dva hráči z BL, jednou Twente a z lavičky nám přišli dva hráči z BL. To všechno je doplněný hráči z pražských S.

Ten tým prostě aktuálně strašně underperformuje, což prostě je vina trenérskýho týmu. Vždyť sám Franco s výrazně horším materiálem dokázal na začátku svoji repre štace udělat daleko víc. Prostě už je vyčichlej a je potřeba to osvěžit.

Reagovat
pawels

Přesně. Vždyť v současnosti můžeme poskládat tým z kombinace BL, PL, Serie A, Eredivisie, Primeiry. To je za mě hodně slušný potenciál. Ten tým prostě underperformuje a to jde za trenérem.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
srbic13

Reagovat
Pablos

jj, třeba prohrát v Kosovu

Reagovat
letitfly

Ok, ale dokázal nás taky nejdřív udržet v Lize národů B a v dalším cyklu ji dokázal i vyhrát, což nám zajistilo možnost hrát baráž o MS a teď nám to dává téměř záruku baráže o ME. V kvalifikaci o ME jsme porazili Anglii a v klidu uhráli 2. místo. Ano, od ME to jde od desíti k pěti, ale na tom se tady všichni shodujem

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Pablos

Zvedl to, ale neuhrával krom té Anglie nic velkého do Eura. Výklep i v Bulharsku. Já se jinak shoduji, jen si to období do Eura zase tak růžově nepřebarvuji.

Reagovat
exploze slizu

Ani to EURO samotné nepřeceňovat - Skoti nás válcovali jak malé komiky, výhra byla totální haluz. Pak ubráněný bod s Chorvatskem a opruz s Anglií. Jediný slušný zápas s Holanďany, ovšem pouze díky tupé červené a trapas s vyhajpovaným Dánskem, které svou pravou sílu ukázalo na nedávném MS.

Reagovat
letitfly

Přijde mi, že si spousta z vás vůbec nepamatuje, v jakých hovnech jsme byli za Jábulíma. Šilhavý ten tým vážně přebíral v totální krizi po prohrách 5:1 s Ruskem a 4:0 s Austrálií. Šilhavýmu se podařilo téměř ihned ten tým stabilizovat, vykristalizovala se ihned nějaká základní rotace a lídři. Zachránili jsme Ligu národů a další rok ji vyhráli, porazili dvakrát Slováky, Poláky, Anglii, zahráli jsme skvělej zápas proti Belgii. Ve skupině ME jsme porazili Skoty (za stavu 2:0 jsme se zatáhli a Skoti nás začli jasně přehrávat, ale i tak jsme to ukopali), s Chorvatama, kteří mají mimo jiné z posledních dvou MS dvě medaile, jsme hráli vlastně vyrovnanej zápas a uhráli bod, pak dobrej výkon s Holandskem. Za mě to není málo...

Reagovat
exploze slizu

Jarolím zdědil totálně rozesraný tým po Vrbovi a dal to dohromady. To on nastartoval progres - Šilhavý z toho jenom dva roky žral a pak se to celý sesypalo. Vytahovat ty dva pouťáky je nesmysl, prostě se zkoušelo, Austrálie byla nabušená před MS a i teď by nám dala do kožichu, nadopovaný Rusáky pak nemá smysl řešit už vůbec.

Reagovat
Bakary3

Máš pravdu jen v tom, že dostal trosky po Jarolímovi.

Jinak Jarolím nenastartoval nic, to byla čirá tragédie.

Dva poutaky to nebyly.

Austrálie nijak nabusena nebyla.

Řešit rusaky nemá smysl proč?

Co je to za blbosti?

Reagovat
exploze slizu

Ale nastartoval, zapracoval hromadu hošanů, který pak Šilhavý vytěžil do mrtva - Schick, Jankto, Barák, Brabec, Krmelec.. Jenom to vzal moc zeširoka, to jediný mu lze vyčíst, mohl si odpustit všechny ty Jugase, Droppy apod.

Ve srovnání s náma byla Austrálie nabušená a je i teď.

Protože doping

Reagovat
ratusek

ty vole underperformuje.

Reagovat
Sosi

Reagovat
Neon

hraje unter svoje Fähigkeit.

Reagovat
letitfly

Vacíno určuje trendy

Reagovat
JFT97

Horší než tahle halamajzna pod Šilhavym to snad bejt nemůže

Reagovat
Gryphonheart

Trenér, ať už domácí nebo odjinud, asi úplně nevyřeší hned ty problémy českého fotbalu, že.. takže já jsem rád, že Šilhavý zůstal, ale další kvalifikaci fakt už nee. A protože s tím materiálem co tam je by nevymyslel nic ani sebelepší trenér, klidně bych se poohlédl venku, než tady dosrostou noví hráči a trenéři

Reagovat
Seydou Doumbia

Omlouvat neschopnost národaku protože je špatný trenér je rozhodně lepší, než tu neschopnost omlouvat špatnou kvalitou hráčů. Ti hráči nestojí za úplný hovno, tedy je otázka zda z nich trenér víc nedokaže dostat a nebo každý hráč v repre hraje o úroven hůře než v klubu, kde kolem sebe ti hráči mají lepší spoluhráče. Repre jako Albánie, Madarsko, Slovinsko, Slovensko, Rumunsko rozhodně nemají lepší kádry než Češi, přestou si ve kvalifikaci vedou lépe než oni.

Reagovat
anarchochuligan

Českou repre může trénovat každý kdo má licenci "A". Tam se jede jen na kšefty a prodej kopáčů, čím více v repre tím větší cena na Transfermarket. Trenéři jsou tam jen aby zaplnili soupisku, nemohou si ani nechtějí dovolit posadit někoho kdo nemá formu, protože by jej moneyžer dotyčného kopáče doslova sežral, co si to dovoluje.

Reagovat
anarchochuligan

Problem to Fouka je to, že zahraniční trenér by si to toho nechtěl nechat kecat a to on nemůže svojí vazbou na moneyžery kopáčů dovolit.

Kopáč = profesionální fotbalista, který nikdy nevyhraje KL, EL, LM, ME a MS.

Reagovat
srbic13

to je krasne zjednodusene chapani - takze scout ani kupujici klub nema zadne slovo a proste plati, ze hral borec za repre, jo?

Reagovat
RickNash

Mori

Před odchodem do Německa to byl jeden z nejlepších hráčů, co jsem měl tu čest nějak soustavně vídat. A nepřeháním, když řeknu, že tehdy bylo jen málo lepších driblérů v český lize. Úžasnej dynamickej záložník, míč přilepenej na noze, pořád v pohybu, radost to sledovat. Když po našem sestupu odmítnul Spartu, že si cizinu vykope z Ďolíčku ve druhý lize, byl to (asi nejen pro mě) jeden z mála momentů obrovský hrdosti, co jsem jako bohemák v těch letech zažil. A druhou ligou nás provedl s přehledem, vyčníval nade všemi a vyčníval by i v první lize.

Je obrovská škoda jeho zranění i blbýho načasování příchodu do Schalke a srážce s Magathem, měl na to bejt jedním z tahounů repre, a takhle talentovanýho a zároveň komplexního mladýho hráče jsem v Česku už viděl jen párkrát. (Skoro se nabízí heretická myšlenka, jestli by pro jeho kariéru nebylo tehdy lepší jít k rudejm a pak do světa jako větší jméno, ale "lepší je bejt klokan nežli bolševik" platilo v sedmdesátejch letech a je skvělý, že to platilo i v tomhle případě.

Šíleně mě mrzelo, jak se k němu klub zachoval, jakkoli už asi zdraví nedovolilo ho stavět víc. Ten kluk nám vydělal desítky milionů v době, kdy jsme otáčeli každou korunu (narozdíl od Kadlece, kterej si vytrucoval Letnou), vrátil se, makal v béčku i v lize... a nedostal ani rozlučkovej zápas, ani fakin článek na webu, jen na fb se objevila zmínka, že smlouva nebyla prodloužena. Ech ech.

Je skvělý vidět z rozhovorů (má i jeden skvělej na bezfrází), že je to podle všeho fakt chytrej člověk, kterej věci vidí, nebojí se a k tomu je umí precizně předat. Hodně mě zajímá, jestli zůstane u fotbalu a kde bude za třeba deset let. Jestli někdo může vrátit opravdu velký úspěchy pod topoly, je určitě jeden z nich a jeden z mála.

Trochu jsem se tu rozněžnil, ale co. Přeju každýmu fanouškovi a fanynce, aby zažil ve svým týmu takovýhleho hráče. Spolu s mladým Hartigem, Francúzem ve formě, nesmrtelným Jindřiškem a samozřejmě Barťasem je legendou a jedním z důvodů, proč byl fotbal v Ďolíčku vedle bojovnosti a hrdosti občas i fakt krásnej na pohled. Ať se daří!

Reagovat
tofupust

Reagovat
Firkraag

Jen na obranu Bohemky, on sám Mori se vyjádřil, že rozlučkový zápas nechce a ani nějaké haló ohledně odchodu. Způsob vyjádření byl na jeho přání. Mě to také mrzí, ale on je takový introvert a navíc měl určitě pocit, že klubu fotbalově prakticky nepomohl (což je vlastně pravda).

Reagovat
RickNash

aha, dík! no já bych na místě klubu udělal třeba aspoň nějaký video se sestřihama, nějak se mi nechce věřit, že by i to Morimu vadilo. navíc klub už u několika jinejch miláčků publika dost zklamal při odcházení, tak jsem předpokládal tu horší variantu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele