Setrvání Šilhavého je konzervativním řešením, řekl Fousek

17.10.2023, 19:23
Aktuality

Předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petr Fousek připustil, že rozhodnutí o setrvání trenéra Jaroslava Šilhavého u reprezentace je konzervativním řešením. Výkonný výbor podle něj na mimořádném zasedání zvažoval nejrůznější varianty a vyhodnocoval také to, jak jsou rizikové. Na tiskové konferenci uvedl, že až závěrečné dva listopadové zápasy evropské kvalifikace v Polsku a s Moldavskem ukážou, zda vedení FAČR rozhodlo správně.

"Jsme si vědomi, že je to konzervativní řešení, že to není řešení revoluční. Důvodů, které nás k tomu vedly, je hodně. Zaprvé jaká je situace ve skupině, museli jsme vzít v úvahu i to, že už 27. října je potřeba obeslat kluby s širší nominací. Součástí posuzování variant byla i míra rizika," řekl Fousek.

"Nikdo z nás nemá křišťálovou kouli. Jsme si vědomi, že tohle řešení není jistota, je to nějaký předpoklad. I další řešení by byla nějakým předpokladem a měla by nějakou míru rizika. Odpověď nám dá 17. a 20. listopad," doplnil šéf FAČR s odkazem na zápasy v Polsku a s Moldavskem.

Fousek svolal mimořádné zasedání výkonného výboru v pátek ráno po čtvrteční porážce 0:3 v Albánii. V neděli však národní tým v druhém z říjnových duelů doma zvítězil 1:0 nad Faerskými ostrovy a díky nečekané remíze Polska s Moldavskem poskočil na postupovou druhou příčku ve skupině. K účasti na šampionátu v příštím roce v Německu stačí Šilhavého výběru na závěr kvalifikace doma zdolat Moldavsko.

"Ve fotbale rozhodují výsledky. Trenér Šilhavý byl v poslední době pod tlakem, my jsme si toho vědomi, on sám si toho je vědom. Byli jsme nespokojeni s některými výkony a výsledky, ale zajíci se počítají po honu. Jsme zaměřeni na to, abychom udělali výsledky v Polsku a doma s Moldavskem," uvedl Fousek.

"Výsledek Polska s Moldavskem bych nepřeceňoval. Ve skupině bylo mnohem více překvapivých výsledků, ale nejen v té naší. Jsme toho svědky v každém okně. Nepoužíval bych to jako nějaký argument nebo berličku. Byli jsme vedeni především snahou o nějakou stabilitu," dodal Fousek.

Výkonný výbor podle něj zvažoval řadu variant - zavrhl možnost angažovat dočasného trenéra na závěr kvalifikace či využít kouče od jiného reprezentačního týmu. "Některé neoficiální konzultace (ohledně jiných trenérů) proběhly. Jinak ale ta záležitost postupuje tak, že jestliže se výkonný výbor rozhodne vydat nějakým směrem, pověří předsedu k jednání s adeptem či adepty. To nebylo třeba," řekl Fousek.

S vedením Slavie o jejím trenérovi Jindřichu Trpišovském nyní nehovořil. "My jsme tu věc nezávazně konzultovali tehdy (vloni) po baráži. Ale nyní jsem směrem k nadcházejícímu rozhodování s trenérem Trpišovským, jeho manažerem Jiřím Müllerem ani panem (šéfem Slavie Jaroslavem) Tvrdíkem nemluvil. Respektujeme, že trenér má smlouvu ve Slavii. Navíc variantu krátkodobé výpomoci jsme zavrhli jako nesystémovou," uvedl Fousek.

Šilhavý podle něj na jednání výkonného výboru působil odhodlanějším dojmem než po posledních zápasech. "Byl to trenér Šilhavý s větší sebedůvěrou a sebevědomím. Myslím, že o tom bylo napsáno hodně. V našich funkcích musí být člověk zvyklý na tlak, umět s tím pracovat. Jsem přesvědčen, že trenér tu chuť má a musí to ukázat. Co se týká přípravy nominace, studie soupeřů, analýzy, tak ten čas do 17. listopadu musí beze zbytku využít," řekl Fousek.

"Každý z nás je jiný řečník, motivátor, prezentér. Dovedu si představit, že ten tlak na něj byl ze všech stran velký. Musíte ještě připravit mužstvo, aby podalo co nejlepší výkon. Není to jednoduché, moc nespíte, k tomu třeba cestování. To není omluva, to je konstatování faktů. S tím se každý v té funkci musí vyrovnat," doplnil Fousek.

S Šilhavým se dnes na výkonném výboru dotkli i situace ohledně záložníka Antonína Baráka, který chyběl v posledních nominacích kvůli údajně nevhodnému chování v týmu. "Trenér nás informoval, že je s Barákem v kontaktu, že se chystá nějaká schůzka mezi nimi. Víc k tomu momentálně nejde říct," uvedl Fousek.

Realizační tým nyní bude pod větším drobnohledem. "Aniž by někdo chtěl zasahovat do jeho kompetence, bude probíhat intenzivnější komunikace nejen se mnou, ale i technickým ředitelem (Erichem Brabcem) a mými kolegy ve výkonném výboru. Jde skutečně o hodně," dodal Fousek.

Autor: ČTK

Komentáře (54)

Přidat komentář
fabec1222

Ještě větší kokot, než jsme doufali.

Reagovat
utatis

Jedna věc jsou výsledky, druhá předváděná hra. A to druhé mě děsí víc než výsledky.

Reagovat
pobody's nerfect

Souhlasím. Pokud má hra hlavu a patu, výsledky musí přijít. Pokud je hra na náhodou, může se udělat výsledek ale k ničemu to jeni

Reagovat
Kaspar

OT:Petr Rada: Když jsem se dozvěděl, jaké se tvoří varianty v případě Šilhavého odvolání… Brabec, Holoubek, kteří mají pro úroveň nároďáku minimální trenérské zkušenosti. Pokud je to pravda a došlo by na ně, fotbal by mě snad přestal zajímat. Bylo by to hodně smutné, skoro degradace velkých trenérů jako byli Uhrin, Chovanec, Brückner. Nehraju si na Ancelottiho. Ale reprezentace je nejvíc. Musíte mít něco odtrénovaného, jste po prezidentovi skoro nejdůležitější osobou v zemi. Já šel k nároďáku v padesáti. Pořád si myslím, že máme hodně kvalitních trenérů pro Spartu, Slavii nebo reprezentaci.“

Reagovat
kilobyte

Holoubek má 94 zápasů (plus ještě 6, kdy byl jako hlavní veden Požár). Rada měl před příchodem do repre 167 ligových zápasů (plus ještě nějaké zápasy v domácím poháru). Takže měl sice asi 2x tolik zápasů co Holoubek, ale zase to měl jen na domácí scéně. Holoubek byl na lavičce Sparty třeba proti Interu. A to že bylo Radovi 50 bych jako přednost oproti Holoubkovi neviděl.

Jestli to Rada bere jako degradaci, tak jeho jmenování byla podobná degradace.

Reagovat
Salfovic

To tedy byla.

Reagovat
krisa

Na to sere pes. Kolik udělá Holoubek žonglů?

Reagovat
bartes

Ten Rada by měl někam zalézt a už nevycházet. Chovanec měl v době trénování repre 38, Bílek 45, Uhrin 50, Vrba 49, Bruckner 60, Hašek 45, takže Holoubek ve 43 není v tomto nijak výjimečný. Navíc trénuje U18, takže prostředí repre zná.

Reagovat
Salfovic

Jo, ale všichni měli za sebou nějaké hmatatelné úspěchy.

Reagovat
kilobyte

Stejně jako Rada.

Reagovat
$dolar$

Rada žádné neměl v té době.

Reagovat
kilobyte

Proto ten biggrin.

Reagovat
bartes

zrovna Holoubka si pamatuju, když přebíral Spartu na pár zápasů po nějakém dinosaurovi typu Hašek. Hrál se pod ním zajímavý fyzicky náročný fotbal, který dneska praktikuje třeba Trpiš, ale odstřelila ho kabina, která nechtěla makat. Prostě najednou zmizel. Pak šel na Slovensko, kde skončil s průměrným Ružomberokem snad 3. a vyhořel v Liberci. Jak je na tom s U18 fakt nevím. Rozhodně by nebyl horší než Šilhavý.

Reagovat
kilobyte

Zase tak skvělé to pod Holoubkem nebylo. Asi v něm nějaký potenciál bude, ale zatím ještě neukázal, že by měl na repre. I když to třeba Rada taky ne.

Reagovat
bartes

Fotbal se hodně posunul a vedení téměř vždy dá jako repre trenéra nějakého dinosaura. Holoubek je naopak moderní trenér, který využívá moderní trendy podobně jako třeba Trpiš. Díval jsem se, jak si vede s tou U18 a on má letos bilanci 622, např. i remízu s Německem. Co by za to A tým dal, kdyby uhrál remízu s DE.

Jeho velká nevýhoda je, je vyhořel v Liberci, kde se mu to fakt nepovedlo a jinak není na očích. Málokdo sleduje slovenskou ligu nebo U18. Že to nesleduje veřejnost, je normální, že to nesledují lidi ve svazu a neocení ho např. tím, že ho dají k U21, je dost podivující. I na výsledcích jde vidět, že zatímco Suchopárek hraje na max. ušmudlané 2 góly, tak Holoubek to má 3:2, 4:3, 6:0 atd.

Když se podíváš na wiki, tak nikde ani moc šancí nedostával. Dlouho byl ve Spartě, kde si to prošel od mládeže, pak rok Slovensko, půl roku Liberec a teď cca 3 roky U18.

Jsem docela přesvědčený o tom, že kdyby nevyhořel v Liberci a naopak udělal poháry, tak po něm sáhne někdo z top3 a dneska bychom se bavili o vhodném kandidátovi. A to jen proto, že by byl na očích a měl trochu víc štěstí.

Reagovat
Uwe háže buly

Holoubek by měl jít aspoň někam k u21 místo toho zoufalce. Nebo ideálně trénovat někam do lepší půlky ligy, jinak nikdy žádný kandidát ani nebude.

Reagovat
smetos

Vcera U18 dostala 5:0 v polsku. Jinak jen podle vysledku to vypada, ze to spatne neni.

Proste nejlip z toho porad vychazi Svedik.

Reagovat
bartes

kdybych byl konzerva jako vedení a chtěl zároveň vhodného a progresivního trenéra, tak bych oslovil Papszuna. Ten je takový lepší Svědík. V podstatě vytáhl Rakow odněkud z 2.ligy, v 1.sezóně uhrál střed a v další hned titul. Od té doby hraje o titul každý rok. Cca 2 roky zpět s nimi hrála Slávia v pohárech a tak tak postoupila, jestli si dobře vzpomínám.

Reagovat
San Iker

Ten Polák je utopie, údajně bral snad víc peněz než Šilhavka už ve druhé lize... Tvrdil to Sport a zdroj snad byl jeho bývalý svěřenec Petrášek. Těžko ho zaplatí. To je tak trenér pro Slavii/Spartu, kdyby JT či Brian odešli.

Reagovat
bartes

tak u Šilhavého se mluví o cca 500k. To je jasné, že nikdo soudný za to dělat repre trenéra nepůjde. I ten Svědík by byl na hraně, protože bere ve Slovácku cca 300 a má tam relativně klid.

Aby přitáhli někoho moderního, tak musí počítat s tím, že ho musí zaplatit jako pražské S, tzn. v ideálním případě 1-1,5 mega, které teoreticky můžou srazit na nějakých 700-900k + bonusy za postupy atd.

Reagovat
Lemond Laws

Chovanec byl u repre v 38?

Reagovat
Lemond Laws

Už na to koukám..slušný. A hned rekord v té kvalifikaci.

Reagovat
Sosi

A od re doby to s nim slo z kopce

Reagovat
spider_8

Vtipny, ze to rika zrovna on, kterej tam sel z Teplic cerstve po vypadnuti s Honvedem Budapest (nebo s kym to tehdy bylo). Jeho jedina erudice je opravdu jen ten vek (podle jeho meritek) a pokud nekdo degradoval tyhle velke trenery, tak to byl v prvni rade on.

Reagovat
Sosi

Spis to, ze predtim asistenta repre delal...

Reagovat
Nihilister

Ten dědek by měl být ticho. Cokoliv z něj vyleze je totální nesmysl. Nevím jestli se víc smát tomu, že trenér fotbalové reprezentace je po prezidentovi skoro nejdůležitější osobou v zemi nebo, že máme HODNĚ kvalitních trenérů.

Reagovat
shitcool

By mě zajímalo jak je to s tou Jardovou smlouvou. Pochybuji, ze svolil její nevýhodnou změnu, aby mu končila 30.11., všichni vědí, jak je strašně na prachy. To zas bude nějaká fouskovina

Reagovat
krisa

počítají že postoupí a nechají ho i na Euro no..

Reagovat
bartes

podle mě se ta smlouva nezměnila skoro vůbec. Měl smlouvu do konce kvalifikačního cyklu, tzn. 20.11. hrajeme poslední zápas s Moldavskem, takže to měl být jeho poslední zápas a smlouva mu 20.11. končí. V případě postupu by se automaticky prodlužovala.

Teď jen upravili datum na 30.11. s tím, že se pak rozhodnou, jestli mu smlouvu prodlouží. V reálu tak nepřijde ani o korunu a když postoupí, tak mu ji automaticky prodlouží Fousek. Takže zase jen oblbují lidi.

Jinak je ta smlouva postavená pořád stejně. V případě nepostupu se o něm bude rozhodovat znovu. Neznamená to, že automaticky končí.

Reagovat
ttopi

Nemáš úplně pravdu. Předtím by se v případě podpisu prodloužila automaticky, teď po novu je to s oboustrannou opcí, to znamená musí s prodloužením souhlasit obě strany. Už jen z tohoto důvodu je to pro JŠ méně výhodné. Popravdě nechápu jak se jim podařilo ho k tomuhle přemluvit, on fakt neměl co ztratit - pokud by ho včera vylili, dostal by zlatej padák. Změna smlouvy tak jak je interpretována nedává moc smysl. Leda že by byl fakt takový dobrák, což ale nepopírám.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
thewall

Jaký je rozdíl mezi oboustrannou opcí, jak ji popisuješ a prostým prodloužením smlouvy, která skončila? Jako laik v tom rozdíl nevidím, protože v momentě, kdy skončí smlouva, tak ani jedna strana není k prodloužení smlouvy zavázána.

Proto si myslím, že v té oboustranné opci bude něco navíc a pokud se strany nedohodnou na pokračování, tak Šilhavý z toho bude mít nějaký příjem (ať už ho pojmenujeme jakkoliv). Tj. souhlasím s tebou v tom, že tak jak je stručně interpretovaná smlouva ze strany Fouska, tak to nedává smysl.

Reagovat
VersaceChain

neni mezitim zadny rozdil

Reagovat
ttopi

Stará smlouva se po postupu měla prodloužit autimaticky, nová až po oboustranné shodě. V tom je rozdíl snad ne?

Reagovat
thewall

Ve srovnání se starou smlouvou je ten rozdíl jasný.

Šlo mi jen o srovnání oboustranné opce, kde se musí shodnout obě strany a prostého ukončení smlouvy, po kterém se obě strany mohou rozhodnout o dalším pokračování smluvního vztahu podpisem nové smlouvy. A tam rozdíl nevidím, pokud nejsou součástí smluvního ujednání další věci, které nebyly zmíněny. Pokud by tam ty další nezmíněné věci nebyly, tak je zbytečné šaškovat s nějakou oboustrannou opcí, ale stačilo by ukončit smlouvu k určitému datu a pokud by obě strany měly zájem dál spolupracovat, tak jednoduše uzavřou novou smlouvu.

Takto v tom vidím skryté podmínky ve prospěch Šilhavého (nedivím se) a asi nejvíce to, že jde o falešnou hru před fanoušky = po postupu zůstává Šilhavý a nic se tedy nemění a vše je jen bouře ve sklenici vody.

Reagovat
bartes

vždyť dohromady v tom žádná změna není. Ano, máš pravdu, že se budou 30.11. rozhodovat, co dál. Ale v reálu nevěřím tomu, že když se postoupí, tak jedna nebo druhá strana to neprodlouží. Tím pádem se na celé záležitosti nic nemění. Jen si dají tiskovku navíc, že ho slavnostně podpoří dál.

A pro Šilhavého se taky nic moc nemění. S koncem cyklu by mu končila smlouva po zápase v Moldavsku nejspíš ještě dříve než 30.11, když s Moldavskem hrajeme 20.11. A v případě původní smlouvy by postup znamenal automatické prodloužení.

Fakt nevidím dohromady žádný rozdíl a dál bych nespekuloval, jestli mu v té oboustranné opci něco nabídli, aby na to kývl. Podle mě tam vůbec nic není. Šilhavý na tom nijak netratí a v reálu jde jen o ten pokec, že ho potvrdí.

Pokud ho budou chtít udržet ve strukturách svazu, tak mu nabídnou novou smlouvu s danou funkcí. Klidně ta funkce mohla být součástí této dohody, ale to se tak běžně dělá. Pokud je vedení spokojeno, tak se hledá pro zaměstnance nový flek. On už si stejně v lize moc neškrtne, protože takové peníze mu nikdo nenabídne. Jedině že by jel někam do Emirátů.

Reagovat
ttopi

Já ten rozdíl vnímám v tom, že Šilhavý už pokračovat nechce. Ale zároveň chce dojet kvalifikaci, když už to začal a je to jeho dílo. Kdyby tu chuť měl a nechtěl by se pozice vzdát, v životě by na novou smlouvu nemohl přistoupit, nedává to smysl.

Reagovat
bartes

tak odejít může vždycky. Ta automatická opce na tom nic nemění, kdyby odešel po cyklu. Navíc si myslím, že pokud odejde sám, tak nemá nárok na odstupné. A fakt si nemyslím, že on to položí, když postoupí.

Druhá věc je, že teď je tam taková atmosféra, že se kloním spíš k tomu, že to Moldavsko nedají a někdo půjde před ně.

Reagovat
ttopi

Vsadím boty že i přes postup na EURO se smlouva neprodlouží. To by tu změnu nedělali.

Reagovat
bartes

já jsem přesně opačného názoru. Vedení za ním stojí, hráči za ním stojí, Šilhavý bude označován za superhrdinu, takže nevidím důvod, proč by měl po postupu před Eurem končit. A stejně tak bych si na to vsadil.

Reagovat
ttopi

Pokud to tak bude, ztratím i ten zbytek doufání, že ti lidé na FAČR jsou alespoň trochu kompetentní

Reagovat
Pablos

Dle mého je to jen pojistka na případnou baráž... když by nepostoupil ze skupiny, tak by mu to automaticko klaplo i na tu baráž ta smlouva... takže to tak jediné kdy věřím, že ho odvolají kdyžtak. Jinak ho tam podrží.

Reagovat
bartes

s tím souhlasím a taky to vidím jako dost pádný argument, že se bude řešit jeho setrvání v případě baráže.

Dohromady to vidím asi takto. Postoupí, tak ho podrží. Nepostoupí, bude se řešit možnost postupu přes baráž. Pokud uvidí velkou pravděpodobnost, tak ho podrží a záležet bude i na Šilhavém. Pokud to bude daleko i od baráže, tak ho neprodlouží a řeknou, že nesplnil cíl postupu na Euro.

V každém případě to bude postup - je setrvání Šilhavého. Nepostup je jeho konec.

Reagovat
ttopi

Ty vole ne, ne. Já si vůbec nepřipouštím že by tam měl zůstat, ikdybychom vyhrál v Polsku 3:0. Já si myslím, že po tom honu, co na něj dlpuhodobě je, už to Franco fakt dělat nechce. Jen nechce být vyhozen, ale chce v klidu odejít po vypršení smlouvy

Reagovat
Pablos

Kéž by

Reagovat
bartes

to vystřízlivění je horší než po víkendové kalbě, co ?

Reagovat
Salfovic

Já si myslím, že po tom honu, co na něj dlpuhodobě je Šilhavý měl u mrdek mediálních naopak naprostý klídeček, ve srovnání třeba s Bílkem, na něj to byl hon.

Reagovat
ttopi

To jo, ale každej si to připouští jinak.

Reagovat
kilobyte

Když půjdeme do baráže, tak řeknou, že není čas na nového trenéra a podepíšou Šilhavého.

Reagovat
Pablos

Suk řekne, že ho chtějí i na baráž

Reagovat
Kluivert9

* Připosrané řešení

Reagovat
srbic13

*reseni, ktere nevyzaduje moc prace a nevyzadovalo si ani predem pripravu cehokoli

Reagovat
Kucka

4-2-3-1 a Barák na plac!

Reagovat
Mirek na tenisu

Šilhavý, Chytrý, Pešír a spol. VEN! Tomáši Galásku, promiň. Je mi líto s jakými lúzry musíš sedět na lavě.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele