Šilhavý zůstává koučem reprezentace, jeho smlouva ale prošla úpravou

17.10.2023, 15:32
Aktuality
Jaroslav Šilhavý (© AFP)

Jaroslav Šilhavý zůstává trenérem české fotbalové reprezentace. Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR ho na dnešním mimořádném zasedání v Praze, které po čtvrteční porážce 0:3 v Albánii v evropské kvalifikaci svolal předseda FAČR Petr Fousek, ponechal ve funkci na závěrečné dva listopadové zápasy skupiny v Polsku a s Moldavskem. Vedení asociace tak rozhodlo především kvůli nedostatku času i vzhledem k tomu, že národní tým má blízko k postupu na šampionát v příštím roce. Fousek o tom informoval na tiskové konferenci.

FAČR zároveň po vzájemné dohodě upravila smlouvy trenéra a členů realizačního týmu, kontrakt nově platí do 30. listopadu s možností oboustranné opce. Předchozí smlouvu měl Šilhavý do konce kvalifikačního cyklu s automatickou opcí na závěrečný turnaj v případě postupu.

Trenérova pozice byla v ohrožení poté, co národní mužstvo ve čtvrtek vysoko prohrálo v Albánii a Fousek hned po utkání svolal mimořádné jednání výkonného výboru. Fotbalová "vláda" zvažovala více variant včetně okamžité výměny Šilhavého, nakonec ale jednašedesátiletého kouče podržela na listopadové duely. Český tým po nedělním domácím vítězství 1:0 nad Faerskými ostrovy i díky ostatním výsledkům figuruje v kvalifikační skupině na postupovém druhém místě a k účasti na šampionátu v příštím roce v Německu mu stačí 20. listopadu doma porazit Moldavsko. O tři dny dříve nastoupí v Polsku. Už nyní má jistotu minimálně startu v play off o Euro.

Výkonný výbor jednal zhruba čtyři hodiny a podle Fouska rozhodl o setrvání Šilhavého drtivou většinou. "Vedlo nás k tomu několik skutečností. Zaprvé jaká je situace ve skupině. Museli jsme vzít v úvahu i to, že už 27. října je potřeba oznámit širší nominaci a už 13. listopadu začne sraz reprezentace," uvedl Fousek. Výbor diskutoval i nad tím, že by Šilhavému v případě odvolání musel vyplatit odstupné v řádu několika milionů, klíčové při rozhodování to ale podle šéfa FAČR nebylo.

"Zvažovali jsme i další varianty, jako okamžitou výměnu celého realizačního týmu. Výkonný výbor stejně tak zamítl improvizovaná nebo částečná řešení, zejména využití trenérů či asistentů pod smlouvou v klubech. Výkonný výbor zavrhl i možnost využití jiných trenérů FAČR od dalších reprezentačních kategorií, stejně jako variantu zahraničního trenéra," řekl Fousek. Doplnil, že se zástupci Slavie o případné výpomoci trenéra Jindřicha Trpišovského nyní nehovořil.

Výkonný výbor si na dnešním zasedání vyslechl Šilhavého i manažera reprezentace Tomáše Pešíra. "Trenér shrnul dosavadní kvalifikaci a deklaroval maximální odhodlání a připravenost. Byl to trenér Šilhavý s větší sebedůvěrou a sebevědomím," odpověděl Fousek na dotaz, zda Šilhavý působil odhodlanějším dojmem než po uplynulých zápasech.

"Každý z nás je jiný řečník, motivátor. Jsem přesvědčen o tom, že trenér musí ukázat, že chuť má. Není to o tom, jestli má smlouvu, je to o odhodlání, nastavení. Musí bezezbytku využít čas, který do 17. listopadu má," doplnil Fousek.

Nechtěl spekulovat, zda je pravděpodobnější, že Šilhavý v případě postupu na Euro bude pokračovat, nebo skončí. "To je předčasná otázka. My jsme napjali veškeré síly, abychom zvládli závěrečné dva zápasy. Počátkem prosince je standardní zasedání výkonného výboru, kde budeme hodnotit celou kvalifikaci. Tam se k tomu vrátíme," řekl Fousek.

"Co se týče té upravené smlouvy, je tam možnost oboustranné opce. V překladu to znamená, že jedna i druhá strana musejí souhlasit, aby se pokračovalo dál," doplnil místopředseda FAČR Jiří Šidliák.

Nad budoucností reprezentace diskutoval výkonný výbor i s novým technickým ředitelem asociace Erichem Brabcem a předsedou sportovní rady Vladimírem Šmicerem, kteří byli na jednání pozváni. Fousek se v pondělí také spojil s kapitánem národního mužstva Tomášem Součkem, jenž za tým vyjádřil Šilhavému podporu.

"Zopakoval postoj kabiny. Na jednu stranu tomu rozumíme, ale musím říct, že výkonný výbor se spíše ztotožňuje s vyjádřením hráče Michala Sadílka, který řekl, že tohle je věc vedení FAČR. Hráči mají hrát, trenéři trénovat a funkcionáři funkcionařit," řekl Fousek. "Doporučení od sportovní rady nebylo úplně jednoznačné, bylo víceméně variantní. Obsahovalo i některé návrhy do budoucna, ale ty budou předmětem až po kvalifikaci," uvedl.

Šilhavý převzal národní celek v září 2018 po Karlu Jarolímovi a mužstvo pozvedl. Někdejší reprezentační asistent předloni nečekaně došel s týmem na minulém evropském šampionátu až do čtvrtfinále. S mužstvem také postoupil do elitní divizi A Ligy národů, odkud ale Češi následně sestoupili. Reprezentace naopak neprošla na mistrovství světa, výkonný výbor i tak s Šilhavým vloni na jaře prodloužil smlouvu.

Autor: ČTK

Komentáře (436)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele