Komise potrestala napadení fanoušků: Budějovice zaplatí 350 tisíc

11.05.2023, 16:56, aktualizováno 11.05.2023, 17:59
Aktuality
Střelecký ostrov (© SK Dynamo České Budějovice)

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení jabloneckých fanoušků pořadatelskou službou v dubnovém utkání nejvyšší soutěže. Komise v komuniké po dnešním zasedání uvedla, že zásah členů bezpečnostní agentury proti hostujícím příznivcům byl naprosto nepřiměřený a neadekvátně agresivní. Disciplinárka potrestala Dynamo nejvyšší pokutou v této sezoně. Severočeský klub musí za drobné výtržnosti svých příznivců, kteří na zápas dorazili v podnapilém stavu, zaplatit 20 tisíc korun.

Incident se odehrál 23. dubna v 28. ligovém kole, v němž Jihočeši rozdrtili Jablonec 5:1. Krátce po utkání se na sociálních sítích objevil videozáznam, na němž jeden z pořadatelů za tribunou vláčí fanouška hostů po zemi a další do něj několikrát udeří pěstí.

Komise se událostmi v zápase zabývala 14 dnů. Před týdnem od obou klubů dostala důkazní materiály a verdikt vynesla až na dnešním zasedání. Jihočeši tvrdili, že incidentu předcházely výtržnosti jabloneckých fanoušků. Hostující příznivci se podle Dynama neúspěšně pokoušeli dostat na stadion zadarmo a vydávali se za zaměstnance Severočechů. Jeden z příznivců ve svém sektoru ve 32. minutě vytrhl sedačku a hodil ji ke hřišti, zastavila ji ale ochranná síť. Stejný muž podle Jihočechů dokonce o pauze zaútočil na obsluhu stánku s občerstvením a členy ochranky.

"Disciplinární komise nashromáždila velké množství dokumentů a kamerových záznamů ze stadionu. V kombinaci s vyslechnutím zástupců obou klubů měla dostatečné důkazní materiály pro to, aby mohla spolehlivě rekonstruovat dění kolem zásahu pořadatelské služby i všechny události, které zásahu předcházely a které následovaly," uvedl předseda komise Richard Baček.

Kamerové záznamy i výpovědi svědků podle komise dokládají, že tvrzení Dynama o fyzickém napadení členů bezpečnostní agentury nebo obsluhy stánku s občerstvením ze strany jabloneckých fanoušků se nezakládají na pravdě. "Konflikt byl dle mínění komise vyvolán neadekvátně agresivním chováním bezpečnostní agentury poté, co jeden z jabloneckých fanoušků vhodil uvolněný sedák do ochranné sítě. Naprosto bezprecedentní postup členů bezpečnostní agentury pokračoval i v útrobách stadionu stejně jako mimo areál stadionu v případě zásahu proti dvěma vyvedeným fanouškům Jablonce," podotkl Baček.

Celému incidentu se podle disciplinárky dalo ze strany pořadatelů předejít. "Fanoušci Jablonce byli viditelně v podnapilém stavu už při příchodu na stadion. Domácí klub mohl všemu předejít, pokud by je nevpustil na stadion tak, jak mu ostatně umožňuje návštěvní řád. Chování fanoušků Jablonce se následně během prvního poločasu neobešlo bez drobných incidentů v podobě pokusu o vhazování předmětů na hrací plochu. Za tyto přestupky také hostující klub obdržel trest ve výši 20 tisíc korun," řekl Baček.

Jím vedená komise udělila vyšší peněžitý trest jen v březnu 2019, kdy dostala Viktoria Plzeň pokutu půl milionu korun po utkání se Spartou na Letné, v němž pyrotechnika hozená ze sektoru pro hosty zranila několik diváků. Pořádající Pražané museli za výtržnosti diváků zaplatit 350 tisíc korun.

"Reakce bezpečnostní agentury v Budějovicích byla zcela neadekvátní situaci, kterou v určitých momentech sami členové pořadatelské služby vyvolali. Z našeho pohledu rozhodně nešlo o selhání jedince, ale o nepřiměřené brutální chování skupiny osob z bezpečnostní agentury. Disciplinární komise se proto rozhodla udělit domácímu klubu, který zodpovídá za činy své pořadatelské služby, nejvyšší pokutu v aktuálně probíhajícím soutěžním ročníku," dodal Baček.

Záznamy z kamerového systému podle něj nemůže disciplinárka zveřejnit, neboť incident vyšetřuje policie. Dynamo se zatím nerozhodlo, zda se proti trestu odvolá. Mluvčí klubu Dušan Mendel ČTK řekl, že Jihočeši zváží další kroky až poté, co dostanou od komise písemné vyhotovení verdiktu.

Sparta obdržela od disciplinárky pokutu 100 tisíc korun za použití pyrotechniky, která zranila domácího fanouška v utkání 29. ligového kola s Plzní (2:1). Ostravský Baník musí zaplatit 90 tisíc korun za použití pyrotechniky vedoucí k přerušení zápasu se Slavií.

"Při posledním domácím utkání Sparty v základní části proti Plzni byl při neúmyslném kontaktu s pyrotechnikou v sektoru Sparty zraněn domácí fanoušek. Disciplinární komise dlouhodobě razí jasný a konzistentní postoj vůči nepovolenému zacházení s pyrotechnikou na stadionech. Tato událost dokazuje, že její použití je skutečně vysoce nebezpečné," podotkl Baček.

Slavia dostala po domácím utkání s Hradcem Králové za porušení povinností pořadatele pokutu 40 tisíc korun, dalších 20 tisíc musí zaplatit za chování svých fanoušků v Ostravě. Zbrojovka Brno obdržela trest 50 tisíc korun po duelu v Uherském Hradišti, domácí Slovácko pak 20 tisíc.

Výběr nejvyšších pokut uložených v posledních letech klubům z FORTUNA:LIGY v souvislosti s chováním fanoušků (disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila Dynamu České Budějovice pokutu 350.000 korun za fyzické napadení jabloneckých fanoušků pořadatelskou službou v dubnovém utkání):

500.000 a 350.000 korun:

Březen 2019 - Plzeň dostala pokutu půl milionu korun po utkání se Spartou na Letné, v němž pyrotechnika hozená ze sektoru pro hosty zranila několik diváků. Pořádající Sparta musela za výtržnosti diváků zaplatit 350.000.

350.000 korun:

Květen 2023 - České Budějovice dostaly pokutu 350.000 korun za fyzické napadení jabloneckých fanoušků pořadatelskou službou 23. dubna během utkání 28. kola nejvyšší soutěže. Pokutu 20.000 korun za drobné výtržnosti příznivců dostal od komise i severočeský klub.

300.000 korun:

Duben 2019 - Slavia a Sparta dostaly pokutu 300.000 korun za nevhodné chování fanoušků, kteří při derby v Edenu vedle nevhodných pokřiků používali zakázanou pyrotechniku. Hosté ji navíc házeli na hrací plochu.

Květen 2022 - Slavia obdržela za několik incidentů a porušení povinností pořadatele v zápase proti Plzni pokutu 300.000 korun. Vršovický klub dostal i trest podmínečného uzavření severní tribuny a části hlavního ochozu stadionu v Edenu, a to na jedno soutěžní utkání se zkušební lhůtou na dva duely.

250.000 korun:

Srpen 2019 - Slavia dostala pokutu 250.000 korun po výtržnostech v utkání proti Olomouci, v jehož závěru naházelo několik příznivců červenobílých pyrotechniku do sektoru hostů. Navíc musela odehrát jeden zápas bez diváků.

Březen 2022 - Sparta dostala pokutu 250.000 korun kvůli chování fanoušků v pražském derby, které v závěru přerušil na osm minut požár v "kotli" hostů. Domácí Slavia dostala pokutu o 100.000 korun nižší.

Říjen 2022 - Slavia obdržela pokutu čtvrt milionu korun za výtržnosti fanoušků v utkání v Plzni. Příznivci červenobílých poničili zařízení stadionu, vhazovali mezi domácí diváky předměty včetně pyrotechniky a také napadli hasiče. Plzeňský klub musel po utkání zaplatit 110.000 korun.

Březen 2023 - Slavia dostala pokutu čtvrt milionu korun za to, že fanoušci v utkání s Plzní použili velké množství pyrotechniky. Pražané měli zároveň podmínečně uzavřenou Tribunu Sever, kde sídlí "kotel", na jedno soutěžní utkání ve dvouměsíční zkušební době.

Autor: ČTK

Komentáře (57)

Přidat komentář
mistr129

„Kamerové záznamy i výpovědi některých svědků dokládají, že tvrzení Budějovic o fyzickém napadení členů bezpečnostní agentury nebo obsluhy stánku s občerstvením ze strany jabloneckých fanoušků se nezakládají na pravdě,“ zopakoval Baček.

Zdroj: https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/dynamo-ceske-budejovice-trest-ochranka-fanousci-jablonec-350-tisic-pokuta.A230511_165154_fotbal_jic

škoda že už letos nespadnou, tak snad příští rok

Reagovat
bobis21

Takže mají kamerový záznam, který ukazuje že si to vymysleli a přesto je celý trest pokuta 350 tisíc? To je hrozně mírný trest

Reagovat
mistr129

Reagovat
db18

Reagovat
naheCZ

Reagovat
ratusek

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Pony Slaystation

tohle mělo jít přes mega, minimálně

Reagovat
kilobyte

Od té doby co je tam Koubek, tak se jim nedá věřit nic.

Nejdříve nařknul Vozábala, že nedělá to na čem se dohodli. Pak natřel Sivoka, že za něj podepsal MVB a když zjistil, že by z toho byl průser, tak to vzal zpátky. A teď si vymysleli napadení od fanoušků, které mají na kameře a tam nic.

Ten Koubek je fakt odpad a nejhorší, co se mohlo ČB stát.

Reagovat
KingMaster13

Stali se z nich teď hrozný zmrdi.

Reagovat
mistr129

Reagovat
GjøvikFF

Škoda že jim za tohle nevzali body, naprosto nechutný klub.

Reagovat
ratusek

Reagovat
db18

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Džeko55

Nechutnej je majitel, klub za to nemůže, klub si ho nevybral...

Reagovat
db18

Sedmilhář na pět.

Reagovat
kilobyte

Koubek je na 6.

Reagovat
db18

To jsem nedopočítal

Reagovat
kilobyte
Reagovat
Mass

legenda

Reagovat
PISTOLERO

A teď to vymáhat od těch bezmozků v zelených vestičkách!

Reagovat
ratusek

ty vole oni vědomě lžou a dostanou jen 350 litrů? Minimálně milion a ještě podmínečně uzavřít stadion a x zápasů bez diváků

Reagovat
mistr129

diváci za to nemůžou, bodový odpočet by tomu slušel (byť klidně jen 3 body na začátek příští sezony).

Reagovat
ratusek

většinou za excesy může část publika a trestá se pak uzavřením sektoru nebo sektorů a vždy to odnese někdo, kdo s tím nic nemá. Takže bych jim uzavřel celý stadion aspon na tři zápasy a podmínku na celý rok. Ideálně kdyby sestoupili, ale to už nejde no

Reagovat
Džeko55

Jestli za to mohlo publikum, tak hosté, takže zavřít hostující sektor v ČB.. anebo dát zákaz na 3 zápasy pořadatelský službě a vidělo by se, jestli jsou tam nutný

Reagovat
KingMaster13

Přeřadit je na Juventus do druhý ligy

Reagovat
PBLead

Málo. Dementní pořadatelská služba na fotbal nepatří.

Reagovat
Godwinson

Takze nejaky kokoti rvou sedacky a hazeji je kamsi a kdyz dostanou lehce do drzky, hned se z toho dela halo?

Reagovat
mrtvej ofsajd

Nejsi z ty poradelsky služby?

Reagovat
inferno08

Vždyť má pravdu. Teda pokud tam to rvaní sedaček opravdu bylo... Jako jestli jdeš dělat bordel na fotbal, tak nebreč, když dostaneš přes hubu.

Reagovat
bobis21

Jeden člověk prý hodil jednu sedačku. A ani podle jejich vlastního vyjádření to nebyl ten, kterého na videu zmlátili. Toho obvinili z napadení pořadatele, což kamerové záznamy prokázaly jako lež. Tohle je normálně na kriminál, to není jak obhájit..

Reagovat
kilobyte

A tahle dopadá lidový soud. Prostě někoho zmlátí a je jedno, že to udělal jiný.

Reagovat
inferno08

Ale běž ty lidovej soude...

Reagovat
kilobyte

Tobě přijde v pořádku, aby lidi z pořadatelské služby soudili a trestali?

Reagovat
inferno08

Já myslel, že tím lidovým soudcem myslíš mě.

Reagovat
kilobyte

Ne, myslel jsem tím ty borce, co vzali spravedlnost do vlastních rukou.

Reagovat
inferno08

No pokud dostal přes hubu jinej, tak je to samozřejmě chyba...

Reagovat
ratusek

Přes hubu neměl dostat nikdo tvl. Samozřejmě pokud někdo házel sedačku na hřiště, tak má být vyveden a předán příslušným orgánům. Ne ho na místě zlynčovat bez důkazu.

Reagovat
verv

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
emisarpravdy

Reagovat
Kily

Reagovat
Rudy

ano takhle si predstavuji adekvatni postup.

Reagovat
kecipep

Reagovat
bobis21

A i kdyby ano, jediné co pořadatel může udělat ho vyvést ven a předat policii. Rozhodně nemají absolutně žádnou pravomoc někoho na zemi zkopat. To je prostě napadení.

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
JFT97

pls

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
Rudy

Ne! Security na sebe vzala moc judikativni a rovnou i exekutivni. Hotovo dvacet. Nebyl cas, resit kdo je kdo. Policie byla udajne nedaleko, ale nebyl cas!

Reagovat
ratusek

Slavia neplatí už z principu? Prvně taťkovi, teď Budějovicím

Reagovat
Mass

Twl nechceš si to aspoň přečíst než ze sebe uděláš blbce?

Reagovat
Džeko55

to je dement, snad zkrachuje a bude to brzo muset předat někomu jinýmu... klidně zpátky Dvořákovi, ikdyž to bylo hrozný, horší než teď by to být nemohlo.. By mě zajímalo, kde prošustroval těch 40 míčů za Basseyho, z toho klub neviděl nic..

Reagovat
Džeko55

To že je majitel píča neznamená že jako klub jsme mrdky... myslím, že 98 % příznivců ho chce pryč a rozhodně by se za něj v nějakým sporu nepostavili.. Myslím si, že trest je OK.. když se kouknete do článku (vím, články se nečtou, BAN), kolik se dávalo za házení pyrotechniky mezi lidi, fanoušky soupeře, což je podle mě mnohonásobně horší/nebezpečnější... takže vaše návrhy s bodovýma odečtama nebo administrativním sestupem jsou zcestný.. Tím nijak neobhajuju ten čin, je to prasárna

Reagovat
Mass

Za to lhaní bych jim ještě odečetl tak 6 bodů.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele