Konferenční liga - souhrn 4. kola skupinové fáze

09.11.2023, 18:26, aktualizováno 09.11.2023, 23:20
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Plzně (© fcviktoria.cz)

Plzeň porazila Dinamo Záhřeb i podruhé a čtvrtou výhrou si zajistila postup do osmifinále z prvního místa. Slovan Bratislava vybojoval remízu s Lille a zůstává o bod za favoritem na druhém místě. Po dalších výhrách míří za postupem Gent, Bruggy, Legia, Fiorentina nebo Frankfurt, jistotu stále zatím nemá PAOK...

Skupina A

Slovan Bratislava - Lille OSC 1:1

09.11.2023 21:00

Góly: 81. Aleksandar Čavrić - 52. Angel Gomes

Slovan Bratislava před čtrnácti dny předvedl srdnatý výkony na francouzské půdě, ale po změně stran neudržel jednobrankové vedení, a nakonec se musel smířit s porážkou 1:2. Tentokráte na Tehelném poli prohrával od začátku druhého poločasu, avšak díky trefě Aleksandara Čavriče zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem vybojoval cenný bod a přiblížil se tak k vytoužené účastí v jarní fázi Konferenční ligy.

Svěřenci trenéra Vladimíra Weisse totiž mají na kontě velmi solidních sedm bodů a patří jim kýžená druhá příčka, za vedoucím OSC zaostávají o jediný bod a před třetím Klaksvíkem drží ve skupině A tříbodový odstup. Úvodní dějství tohoto čtvrtečního střetnutí mnoho gólových možností nepřineslo, za zmínku stojí jen obrovská šance gruzínského obránce Kašii, jenž po rohovém kopu z pravé strany hlavičkoval do břevna.

Hosté z ničeho nic udeřili ze své první vážnější akce zápasu sedm minut po změně stran. Do důležitého vedení je dostal třiadvacetiletý portugalský záložník Angel Gomes, který si seběhl před hranici brankového území na povedené přistrčení Yazıcıho a zblízka ukázkově přeloboval naprosto bezmocného kanadského brankáře Borjana. Výběr vedený koučem Paulem Fonsecou chtěl navýšit svůj náskok po necelé hodině hry.

Tentokráte měl přesnou mušku aktivní Yazıcı, ale jeho přesná střela pod levou šibenici neplatila kvůli těsnému ofsajdu. Domácí ve druhé polovině závěrečného dějství zvýšili své obrátky a hnali se za vyrovnáním. Blízko k němu měli v 73. minutě, protože se ve velké příležitosti zjevil unikající Dávid Strelec, nicméně ten nikým nehlídán neměl mnoho času na zakončení a tváří v tvář nevyzrál na pozorného gólmana Chevaliera.

Slovan se přeci jen dočkal kýženého vyrovnání o osm minut později. Zkušený devětadvacetiletý srbský útočník Čavrič zařídil konečný nerozhodný výsledek po zpětné přihrávce českého krajánka Jaromíra Zmrhala téměř od brankové čáry a zcela osamocen na hranici brankového území usměrnil balón k levé konstrukci kolem dívajícího se Chevaliera. Lille se poté k ničemu nebezpečnému nedostalo a výsledek se tedy nezměnil.

Více informací k zápasu

Olimpija Lublaň - KÍ Klaksvík 2:0

09.11.2023 21:00

Góly: 84. David Sualehe, 88. Mustafa Nukić

V Lublani čekali přítomní diváci na góly hodně dlouho, ale nakonec se dočkali. V rozmezí posledních deseti minut utkání se domácí Olimpija prosadila dvakrát a poslala Klaksvík na Faerské ostrovy zpátky bez bodů.

Olimpija byla před utkáním stále bez výhry a bez bodů, Klaksvík naopak chtěl prohánět bratislavský Slovan. Že to dnes neklapne, mu ale asi brzy začalo být jasné, protože domácí hráli jasně prim. Už po dvaceti třech minutách slavili první gól, i když krátce. Centrovaný míč usměrnil do brány Rui Pedro, jenže VAR jeho gól kvůli postavení mimo hru odvolal. I nadále ale byli domácí aktivnějším týmem. Jen se jim to dlouho nedařilo vyjádřit gólově.

Povedlo se to až v samém závěru jinak nezáživného utkání. Tou dobou už hosté hráli bez vyloučeného Frederiksberga. Centr do vápna odvrátila hostující obrana jen k nohám Davida Sualeheho a zkušený obránce ho napálil do sítě! A definitivní podobu výsledku dal v 89. minutě střídající veterán Mustafa Nukić ranou k tyči, když jeho postup nikdo z hostujících obránců nezastavil.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Lille OSC (FRA)
4
2
2
0
5 : 2
8
2
Slovan Bratislava (SVK)
4
2
1
1
5 : 4
7
3
KÍ Klaksvík (FRO)
4
1
1
2
4 : 4
4
4
Olimpija Lublaň (SLO)
4
1
0
3
2 : 6
3

Skupina B

Breidablik UBK - KAA Gent 2:3

09.11.2023 21:00

Góly: 16. Jason Dadi Svanthórsson, 18. Jason Dadi Svanthórsson - 6. Gift Orban, 54. Gift Orban (pen.), 69. Gift Orban

Belgický Gent přijížděl na půdu islandského outsidera Breidabliku s nálepkou velkého favorita a hned zkraje zápasu vedl, ovšem vzápětí ho dvěma bleskovými trefami uzemnil Jason Dadi Svanthórsson a rodilo se tak velké překvapení. Nicméně KAA po změně stran opět zabralo a v 69. minutě otočilo vývoj ve svůj prospěch, v tuto chvíli totiž zkompletoval svůj hattrick teprve jednadvacetiletý nigerijský útočník Gift Orban.

Domácí výběr se za svůj čtvrteční výkon určitě nemusí stydět, ale ve čtyřech duelech ani jednou nebodoval a se skóre 4:12 je tedy beznadějně poslední čtvrtý bez šance na postup do jarní fáze Konferenční ligy. Belgický tým naopak vyhrál potřetí a s deseti body si vytvořil na čele čtyřbodový náskok před izraelským týmem Maccabi Tel-Aviv. Svěřenci trenéra Heina Vanhaezebroucka se dostali do očekávaného vedení již v 6. minutě.

Svou první trefu zaznamenal Orban, jelikož si seběhl před hranici brankového území na naprosto ukázkový pas Gerkense z levého křídla a umístěnou hlavičkou pokořil marně se natahujícího gólmana Einarssona. Severský trpaslík pak ovšem znovu ukázal svou neuvěřitelnou houževnatost a za dalších deset minut překvapivě srovnal po zásahu Svanthórssona, jenž po tečované střele Eyjólfssona stál ve správnou chvíli na správném místě a zblízka snadno dorazil míč do zcela prázdné branky.

Třiadvacetiletý záložník dokonce senzačně otočil vývoj o dvě minuty později a jednalo se o velmi podobnou situaci. Přízemní pokus Eyjólfssona totiž trestuhodně neudržel ve svých rukavicích brankář Nardi a k balónu se vzápětí přiřítil právě rychlonohý Svanthórsson, který odkrytý prostor tří tyčí neminul ani napodruhé. Gent mohl vyrovnat v závěru úvodního dějství, ale Gandelmanův projektil zastavila tyč a pak Orban pálil z voleje příliš vysoko.

Hosté se dočkali kýženého vyrovnání v 54. minutě z pokutového kopu. Rakouský rozhodčí Weinberger ho nařídil za zbytečné držení Yeomana na Cuyperse a nabídnutou možností vzápětí nepohrdl Orban, když s přehledem zakončil doprostřed branky. O osudu tohoto duelu bylo definitivně rozhodnuto v 69. minutě - rozdílovou trefu zaznamenal nezastavitelný Orban přízemním pokusem do prázdné branky po finální nahrávce střídajícího Tissoudaliho.

Více informací k zápasu

Zarja Luhansk - Maccabi Tel-Aviv 1:3

09.11.2023 21:00

Góly: 74. Danyjil Alefirenko - 7. Derrick Luckassen, 25. Dor Peretz, 43. Dor Peretz

Zarja v Polsku nestačila na návštěvu z Izraele a prohrála s ní o dvě branky. Velkou měrou se na vítězství Maccabi Tel-Aviv podílel Dor Peretz, který měl na svědomí dva góly ze tří. Zarja dokázala díky trefě Alefirenka jen snížit.

Zarja v polském azylu přivítala v Lublinu Maccabi Tel-Aviv a hrálo se o hodně. Vítěz by se posunul na druhé místo tabulky, přičemž oba týmy mají ještě jeden zápas k dobru oproti ostatním. Byla otázka, jak si Maccabi poradí s tím, že téměř měsíc nehrálo soutěžní zápas. Ale evidentně mu to takové problémy nedělalo. Zejména to, jak suverénně zvládlo první poločas, bralo dech. Na první branku jsme totiž čekali jen sedm minut. Centrovaný míč se se štěstím dostal k Derrickovi Luckassenovi, který zády k brance patičkou rozvlnil síť.

I nadále to byli hosté, kdo diktoval tempo hry. Po dalších dvaceti minutách si Eran Zahavi všiml nabíhajícího Dora Peretze, který silnou hlavičkou předčil ostatní a usměrnil míč do brány. A ještě před koncem první půle se situace téměř opakovala. Tentokrát z pravé strany odcentroval Milson a Dor Peretz opět neměl ve vzduchu konkurenci.

Tři góly za poločas, Zarja byla v šoku a vlastně nevěděla, jak zareagovat. Deset minut po změně stran se sice prosadil Petar Mičin, ale jeho trefu odvolal VAR kvůli ofsajdu. Zarja se tak regulérně prosadila až dvacet minut před koncem, kdy Kyrjuchancev našel mladého útočníka Danyjila Alefirenka a ten snížil.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
KAA Gent (BEL)
4
3
1
0
11 : 3
10
2
Maccabi Tel-Aviv (ISR)
3
2
0
1
6 : 5
6
3
Zarja Luhansk (UKR)
3
1
1
1
3 : 4
4
4
Breidablik UBK (ISL)
4
0
0
4
4 : 12
0

Skupina C

Viktoria Plzeň - Dinamo Záhřeb 1:0

09.11.2023 18:45

Góly: 35. Tomáš Chorý (pen.)

Viktoria Plzeň ve čtvrtém kole skupiny C Evropské konferenční ligy navázala na úspěch z prvního vzájemného zápasu a Dinamo Záhřeb opět porazila 1:0. Stejně jako před 14 dny se pomyslným jazýčkem na vahách stala proměněná penalta Tomáše Chorého, která západočeskému celku definitivně zajistila postup do jarní části, a to dokonce z prvního místa. Chorvatům naopak začalo téct do bot, neboť z pozice nejvýše nasazeného celku okupují pouhé dva zápasy před koncem podzimní části poslední příčku tabulky.

První polovina skupinové fáze se vyvíjela výrazně lépe, než si na západě Čech dokázali po losu představit. Po dvou těsných triumfech nad outsidery z Kosova a Kazachstánu přišla velesložitá zkouška na hřišti Dinama Záhřeb, kde o udržení stoprocentní bilance viktoriánů rozhodl novopečený reprezentant Chorý. Pokud by se domácímu týmu podařilo zdolat chorvatský velkoklub také v odvetě, o postup by jej už nemohlo nic připravit.

Plavi po bezbrankové remíze Astany s Ballkani vstupovali do zápasu jakožto poslední celek skupiny. Chuť hrát byla na Chorvatech znát od úvodních vteřin a už v šesté minutě jedovatou ranou pozdravil českého brankáře Stefan Ristovski. Ve 24. minutě si Chorý počínal nebojácně v souboji s hostujícím gólmanem a díky své houževnatosti dotlačil míč do sítě. Jeho počínání však sudí posoudil jako nedovolené. Tak jako v zápase v Záhřebu se i nyní stal katem Dinama právě hráč s číslem 15. Po ruce ve vápně byl nařízen pokutový kop, který plzeňský dlouhán nekompromisně proměnil.

Viktoriáni si v defenzivní části hry počínali nad míru vyspěle a nepouštěli Chorvaty do nebezpečnějších příležitostí. Dinamo se s ubývajícím časem dostávalo blíže a blíže domácího gólmana. Tlak hostů vrcholil v 70. minutě, kdy nešikovně odvrácený míč skončil na ruce jednoho z bránících hráčů. Videorozhodčí ale naštěstí pro Západočechy po přezkoumání záběru pokutový kop nenařídil. VAR podržel domácí podruhé v 94. minutě. Sandro Kulenovič dokázal propasírovat míč skrz změť hráčů až do sítě, nicméně brance předcházel nedovolený zákrok, a tak nebyla uznána.

Plzeň tedy uhájila stoprocentní bilanci i v domácí odvetě a s předstihem si zajistila účast ve vyřazovací části. Další utkání ji čeká 30. listopadu venku proti Ballkani, zatímco Dinamo se ve stejný den představí v Astaně.

Více informací k zápasu

FC Astana - KF Ballkani 0:0

09.11.2023 16:30

Góly: -

Plzeň dál vládne tabulce skupiny C a pomáhá jí k tomu také fakt, že její pronásledovatelé nejsou schopní jeden druhého porazit. Vzájemný duel mezi Astanou a Balkani dnes odpoledne nabídl hromadu nudy a branku žádnou.

Výsledek 0:0 znamená, že se na postavení obou týmů nic nemění a jediný, kdo v tomto hracím dnu opravdu něco získal, je Plzeň. Českému týmu se povedlo zvýšit svůj náskok na další týmy už na rozdíl osmi bodů. Astana se nicméně aspoň snažila a od prvních minut bylo vidět, že chce vyhrát. Hodně vysoko napadala a hosté neměli na nic čas ani klid. Nicméně větší šanci si domácí vytvořit ani přesto nedokázali.

Ono se to dělá dost obtížně, když si za celý zápas připíšete jen jednu přesnou střelu na bránu. Balkani vypálili na bránu čtyřikrát, ale ani to jim nepomohlo ke všem bodům. Největší šance zápasu jsme se dočkali vlastně až na samém konci. V 82. minutě utekl v brejku Nazmi Gripshi a dostal se i do zakončení, jenže Astanu tentokrát podržel výtečným zákrokem brankář Čondrić.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Viktoria Plzeň (CZE)
4
4
0
0
5 : 1
12
2
KF Ballkani (KOS)
4
1
1
2
3 : 3
4
3
FC Astana (KAZ)
4
1
1
2
4 : 8
4
4
Dinamo Záhřeb (CRO)
4
1
0
3
5 : 5
3

Skupina D

Club Bruggy - FC Lugano 2:0

09.11.2023 21:00

Góly: 62. Igor Thiago (pen.), 90+6. Hans Vanaken

Belgický favorit Club Bruggy si před dvěma týdny odvezl všechny body ze švýcarské půdy (výhra 3:1), a i když se teď s podceňovaným Luganem poměrně trápil, tak nakonec zvítězil i na druhý pokus po výsledku 2:0. V tabulce si tak upevnil první místo s deseti body a před druhým norským klubem Bodø/Glimt stále drží tříbodový náskok. Naopak FC po druhé porážce v řadě kleslo na třetí pozici se čtyřmi body a situaci ve skupině si tedy komplikuje.

Svěřenci trenéra Mattii Crochoie-Tortiho přitom nehráli v Bruggách vůbec špatně a více jak hodinu hry drželi se svým favorizovaným rivalem krok, jenže po proměněné penaltě soupeře jen marně dobývali jeho pozornou defenzívu a v nastaveném čase inkasovali ještě jednou. Čtvrteční duel zpočátku probíhal ve velmi opatrném duchu a dlouho se v něm nic zajímavého nedělo, první větší možnost byla k vidění až v poslední minutě základní hrací doby.

Vypracovat si jí dokázal Zinckernagel, jenž se uvolnil na pravé straně pokutového území, ale jeho pohotovou křižnou střelu vytáhl skvělý brankář Saipi jednoruč do zámezí. Asi nejdůležitější moment tohoto střetnutí se zrodil přesně po hodině hry. Mahmoud totiž ve vlastní šestnáctce evidentně srazil k zemi Buchanana a maďarský rozhodčí Bognár bez váhání ukázal na penaltový puntík.

K němu se sebevědomě postavil brazilský útočník Igor Thiago a bez potíží ho proměnil střelou do levého spodního růžku. Domácí si pak hlídali těsný náskok a navýšit ho mohli v 85. minutě opět z penalty nařízené za nedovolené počínání Espinozy na Ferrana Jutglàu, avšak právě španělský forvard obrovskou šancí pohrdl a balón poslal vedle pravé tyče. Nicméně domácí přeci jen pojistili své vítězství v šesté minutě nastavení, neboť tečovaný přímý volný kop Hanse Vanakena zapadl k protější konstrukci kolem dívajícího se Saipiho.

Více informací k zápasu

Beşiktaş JK - FK Bodø/Glimt 1:2

09.11.2023 18:45

Góly: 64. Tayfur Bingöl - 38. Faris Moumbagna, 49. Faris Moumbagna

Beşiktaş se ocitá v zásadních potížích, protože dnes navečer nezvládl svou roli a prohrál doma s Bodø/Glimt. V barvách norského celku zažil naopak skvělý večer Faris Pemi Moumbagna, který se postaral o obě branky svého týmu. Domácí dokázali nakonec jen snížit.

Turecký Beşiktaş zatím prožívá hodně smutnou cestu evropským pohárem, protože v relativně lehké skupině těžce ztrácí. Před začátkem utkání mu dokonce patřilo až poslední místo. To chtěl dnes zlepšit, jenže musel porazit norské Bodø/Glimt. A je pravda, že od prvních minut se domácí snažili o aktivní hru, napadali soupeře a sami se často dostávali poblíž bráně. Jenže efektivita vázla.

Navíc se domácím zranil obránce Eric Bailly, a to ještě před uplynutím třiceti minut, což byl velký zásah do sestavy. Další velká rána na sebe ale nenechala dlouho čekat. Ve 38. minutě se totiž naplnily černé myšlenky domácích fandů, když po krásném pasu od Sörliho za obranou Turků tečoval míč do sítě Faris Pemi Moumbagna.

To Turky znovu rozhodilo a v jejich mezihře se začaly objevovat vážné mezery, kterých však hosté nedokázali prozatím využít. V závěru první půle už si hosté vedení pohlídali a hned po změně stran se jim povedlo znovu udeřit. Tentokrát po rychlé akci našel Amahl Pellegrino opět Farise Pemiho Moumbagnu a ten svůj náběh ze strany zakončil přesnou ranou - 2:0 pro hosty.

Beşiktaş se sice nehodlal vzdávat a natlačil se před bránu svého soka, ale k šancím se probíjel jen velmi obtížně. Pomohli mu vlastně až hosté sami. Svým laxním přístupem v obraně totiž darovali domácím šanci, Ante Rebić posunul míč na volného Tayfura Bingöla a třicetiletý obránce snížil povedenou ranou na rozdíl jediné branky.

Turci díky tomu chytili druhý dech a začali se opět aspoň opticky tlačit před bránu soupeře, leč šanci si vytvořit nedokázali. V závěru navíc inkasovali červenou kartu a nastavení dohráli bez Necipa Uysala. Víc už domácí do konce utkání nezvládli a jsou na pokraji vyřazení ze skupiny.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Club Bruggy (BEL)
4
3
1
0
7 : 2
10
2
FK Bodø/Glimt (NOR)
4
2
1
1
5 : 3
7
3
FC Lugano (SUI)
4
1
1
2
4 : 7
4
4
Beşiktaş JK (TUR)
4
0
1
3
5 : 9
1

Skupina E

Aston Villa - AZ Alkmaar 2:1

09.11.2023 21:00

Góly: 61. Diego Carlos, 81. Ollie Watkins - 52. Vangelis Pavlidis

Nizozemský Alkmaar se sice tentokráte v Birminghamu prezentoval mnohem lepším výkonem než před čtrnácti dny na vlastní půdě (vysoká porážka 1:4), ovšem ani na druhý pokus nedokázal bodovat proti favorizované Aston Ville a i přes vedení v prvním poločase prohrál nejtěsnějším poměrem 1:2. Tím si navíc výrazně zkomplikoval postupové ambice do jarní fázi Konferenční ligy, protože s pouhými třemi body je úplně poslední.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena totiž utrpěli ve skupině E již svou třetí porážku ze tří případů a za třetím týmem z Bosny jsou vinou horšího skóre, na druhou Legii i vedoucí Aston Villu navíc ztrácejí propastných šest bodů a toto manko už budou velmi těžko dohánět. Villans vstoupili i do této odvety s velkým elánem a ani ne po třech odehraných minutách se jim povedlo rozvlnit síť zásluhou Lengleta, ale jeho úspěšná hlavička nemohla platit kvůli předchozímu ofsajdu.

Hosté pak drželi se svým favorizovaným rivalem krok a sami se nečekaně prosadili zhruba pět minut před přestávkou, jenže řecký ostrostřelec Vangelis Pavlidis dosáhl gólu po ofsajdovém postavení Mijnanse a stav úvodního dějství se proto nezměnil. Alkmaar se přiblížil k důležitým bodům sedm minut po výměně stran, jelikož svou patnáctou trefu tohoto ročníku zaznamenal kanonýr Pavlidis.

Ten si seběhl za defenzívu protivníka na naprosto precizní pas Bazoera z vlastní poloviny a svůj samostatný únik zakončil s grácií, neboť balón uklidil do vzdálenějšího spodního růžku podél bezmocného brankáře Martíneze. Nicméně neuběhlo ani dalších devět minut a bylo vyrovnáno - přesnou mušku měl třicetiletý brazilský obránce Diego Carlos, jenž si po rohovém kopu Baileyho z pravé strany udělal prostor k hlavičce před hranicí brankového území a přesně umístěnou hlavičkou pokořil dívajícího se gólmana Ryana.

Aston Villa ve zbývajícím průběhu přitlačila a vývoj přeci jen otočila v 81. minutě. Rozdílovou branku zaznamenal útočník Ollie Watkins, když si naběhl mezi dva protihráče na precizní oblouček střídajícího Douglase Luize a prudkou hlavičkou ze šesti metrů nedal žádnou naději na úspěšný zákrok plachtícímu Ryanovi.

Více informací k zápasu

Legia Varšava - Zrinjski Mostar 2:0

09.11.2023 18:45

Góly: 14. Rafal Augustyniak, 30. Josué (pen.)

Legia dokázala zvládnout důležité domácí utkání a porazil návštěvu z Mostaru o dvě branky. Díky tomu zůstala na čele skupiny E a může pomýšlet na postup. Tři body jí dnes vystřelili pánové Augustyniak a Pesqueira.

Legia chtěla doma podat dobrý výkon a pomoci jí k tomu měl i český útočník Tomáš Pekhart, který nastoupil od prvních minut na hrotu útoku. V úvodních minutách bylo vidět, že i bosenský celek přijel hrát fotbal a že by si rád vypracoval nějakou šanci. Jenže i když evidentně chtěl, nedokázal se dostat do zakončení. To naopak nedělalo problémy domácí ekipě. Ve 14. minutě Tomáš Pekhart minul míč posílaný před bránu od rohu a za ním se do balonu opřel přichystaný Rafał Augustyniak - 1:0.

Pak se na delší dobu tempo hry uklidnilo, až ve 29. minutě se fanoušci opět mohli začít těšit na další trefu. Po vpádu do vápna byl Ćorlukou faulován Kuna a sudí neměl jinou možnost, než pískat penaltu pro Legii. K puntíku se postavil Josué Pesqueira a snadno si poradil umístěnou střelou k tyči!

Stejný hráč měl krásně nakročeno na další asistenci, když v 69. minutě vysunul Wszołka. Jenže úplně volný hráč zamířil střelou do protipohybu naprosto mimo! O pouhou minutu pálil Wszołek jen do stehna bránícího Memiji. Nakonec se z utkání stala jasná záležitost, která mohla skončit i mnohem vyšším rozdílem.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Aston Villa (ENG)
4
3
0
1
9 : 5
9
2
Legia Varšava (POL)
4
3
0
1
7 : 4
9
3
Zrinjski Mostar (BIH)
4
1
0
3
5 : 8
3
4
AZ Alkmaar (NED)
4
1
0
3
6 : 10
3

Skupina F

FK Čukarički - ACF Fiorentina 0:1

09.11.2023 18:45

Góly: 8. M'Bala Nzola (pen.)

Čukarički pokračují v mizerných výkonech a dnes srbský celek přenechal všechny tři body Fiorentině. Té k výhře stačila jediná branka z úvodu utkání, kdy penaltu proměnil střelec M’Bala Nzola.

Srbský celek chtěl odčinit poslední utkání s Fiorentinou, od níž naposled dostal potupných šest branek. Jenže ani dnes na domácí půdě nezačal vůbec dobře. "Fialky" se usadily na polovině srbského mužstva a v páté minutě se měnilo skóre. Domácí brankář Nenad Filipović totiž skočil pod nohy M‘Balu Nzolovi tak nešťastně, že ho ve vápně fauloval. Sudí chvíli váhal, ale po přezkoumán VARem pískal pokutový kop a ten následně proměnil sám faulovaný útočník Nzola.

Návštěva z renesančního města byla jasně lepším týmem a míč soupeři prakticky nepůjčovala. Naopak hýřila aktivitou a kontrolovala vývoj utkání ke své radosti. Jenže se jí postupem času nedařilo dostávat se do zakončení, natož pak proměnit nějakou šanci. Sottil pálil vedle, Duncan rovněž a ránu Maxime Lópeze zastavila pečlivá obrana Čukarički.

Po změně stran se ale domácí probrali a dokonce sedm minut po začátku hry mohli srovnat. Ibrahima Mame N'Diaye si obhodil obránce a následně předal na malé vápno centr. Tam se včas dostal padající Stefan Kovač, jenže balon vůbec nezasáhl dobře a Fialky se ubránily. Ke konci utkání se hosté soustředili na udržení skóre, které mohl v 77. minutě ještě upravit Josip Brekalo. Ránu střídajícího útočníka ale vyrazil brankář Filipović.

Více informací k zápasu

Ferencvárosi TC - KRC Genk 1:1

09.11.2023 18:45

Góly: 47. Aleksandar Pešić - 62. Daniel Muñoz

Genk bojoval o druhé místo ve skupině a potřeboval k tomu vyhrát. To se mu ale nakonec nepovedlo a oba celky si jen rozdělily body. Na první branku domácího Pešiće totiž dokázal odpovědět po hodině hry pálící Muñoz.

Domácí začali aktivněji a už po devíti minutách jsme se málem dočkali otevření skóre. Záložník Marquinhos napřáhl z větší vzdálenosti, když před sebou viděl ustupující obranný val, jenže jeho rána zamířila těsně vedle. Na opačné straně se podobnou ranou zaskvěl El Khannous, který donutil brankáře Dibusze k efektnímu zákroku.

Komplikací pro hostující Genk se stalo zranění kapitána Heynena, který musel opustit hřiště po třiatřiceti minutách. Těsně před koncem první půle znovu zahrozili domácí. Po rychlé akci tažené v křídelních prostorech se míč dostal do druhé vlny ve vápně na Marquinhose, jenž z první vypálil. Jenže jeho ránu pod víko skvěle vykryl hostující gólman Vandevoordt.

Gól byl ale cítit ve vzduchu a pouhé tři minuty po změně stran se objevil první zásah. První ránu sice hostující brankář Vandevoordt vyrazil, jenže na rychlou odpověď dobíhajícího Aleksandara Pešiće už reagovat nedokázal.

Obdobná situace ale byla k vidění i na druhé straně. Po hodině hry nejprve brankář Dibusz vyrazil střelu od Matiase Galarzy, avšak už si nedokázal poradit s dobíhajícím Danielem Muñozem. V nastavení ještě zahodil velkou šanci domácí Makreckis, jehož obrovskou šanci lapil skvělý Vandevoordt!

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
ACF Fiorentina (ITA)
4
2
2
0
11 : 4
8
2
Ferencvárosi TC (HUN)
4
1
3
0
6 : 4
6
3
KRC Genk (BEL)
4
1
3
0
5 : 3
6
4
FK Čukarički (SRB)
4
0
0
4
1 : 12
0

Skupina G

PAOK Soluň - Aberdeen FC 2:2

09.11.2023 18:45

Góly: 23. Taison, 67. Mbwana Samatta - 14. Duk, 70. Jamie McGrath

Skotský outsider Aberdeen i na druhý pokus sehrál s favorizovaným řeckým PAOKem vyrovnanou partii a tentokráte už dosáhl na cenný bodový zisk. Před čtrnácti dny neudržel vedení 0:2 a hodně těžce kousal porážku 2:3 kvůli inkasovanému gólu v samém závěru, nicméně teď remizoval v Řecku 2:2. V tabulce skupiny G si sice připsal na konto svůj druhý bod a je třetí, na druhou stranu definitivně přišel o naději na postup.

PAOK po třech předchozích výhrách opět na trávníku dominoval, jenomže soupeř ho vyškolil z produktivity, protože ze dvou střel mezi tři tyče dvakrát skóroval. Domácí se sice udrželi na vedoucí pozici s deseti body, ale po překvapivé ztrátě se jejich náskok na druhý Frankfurt ztenčil na jediný bod. Hosté zaostávají právě za Eintrachtem o nedostižných sedm bodů a je tedy jasné, že na jaře v Konferenční lize již pokračovat nebudou.

Hosté stejně jako před dvěma týdny svého soupeře šokovali. Po necelé čtvrthodině hry totiž senzačně vedli, jelikož po parádním centru Devlina pohotově zakončil do levého spodního růžku dobře postavený Duk. Avšak PAOK postupně zvyšovalo své obrátky a kýženého vyrovnání se dočkalo přesně v polovině první půle, neboť zkušený brazilský záložník Taison využil brilantní narážečky Despodova a zblízka chladnokrevně rozvlnil síť.

Řecký celek po změně stran ještě přidal a hned na začátku závěrečného dějství si vytvořil dvě gólové možnosti, jenže dělovku Konstanteliase brilantně zneškodnil pozorný brankář Roos a ten si po následném rohovém kopu poradil i s razantním zakončením Koulierakise. Svěřenci rumunského trenéra Răzvana Lucescua přeci jen otočili vývoj v 67. minutě.

Do vedení je dostal střídající útočník z Tanzanie Mbwana Samatta, protože po přesném pasu Troosta-Ekonga hlavičkoval přímo k levé konstrukci. Aberdeen se ale nevzdal a za další tři minuty zařídil konečný nerozhodný výsledek Jamie McGrath, který svým nezištným přímým volným kopem zaskočil bránící zeď i dívajícího se gólmana Kotarskiho.

Více informací k zápasu

HJK Helsinky - Eintracht Frankfurt 0:1

09.11.2023 18:45

Góly: 30. Farès Chaïbi

Senzační vítěz Evropské ligy z roku 2022 Frankfurt se poslední dobou dostal do vynikající formy a o víkendu si například v lize snadno poradil s konkurenčním Unionem Berlín (3:0), i proto se teď na umělé trávě v Helsinkách čekal další ofenzivní koncert. Jasný favorit před čtrnácti dny deklasoval svého severského rivala 6:0, a i když tentokráte tak suverénní nebyl, tak díky brance Farèse Chaïbiho po odehrané půlhodině zvítězil nejtěsnějším poměrem 1:0.

Eintracht si tak připsal na konto třetí výhru ve skupině G a s devíti body si minimálně zajistil druhé místo zaručující play-off o osmifinále Konferenční ligy, navíc díky zaváhání suverénního PAOK s Aberdeenem (2:2) ztrácí na první místo řeckého klubu jediný bod. Naopak HJK zůstává na poslední čtvrté příčce s jediným bodem a jarní část se ho určitě týkat nebude, v tuto chvíli si to pouze rozdá o konečnou třetí pozici se skotským rivalem.

Svěřenci trenéra Dina Toppmöllera začali mnohem lépe a po necelých sedmi odehraných minutách si vytvořili obrovský závar před brankou soupeře, jenže balón nakonec do sítě neprotlačili. O svém "hubeném" úspěchu rozhodli ve 30. minutě, jelikož Chaïbi po krásné akci na křídle napřáhl od levého rohu pokutového území a jeho parádní technický pokus zaplachtil přímo do vzdálenější šibenice.

Neuběhlo ani dalších devět minut a stejný hráč dokonce skóroval podruhé, avšak tento jeho zásah neplatil vinou těsného ofsajdu. Chaïbi si vypracoval další obrovskou příležitost deset minut po přestávce, nicméně tváří v tvář nevyzrál na fantastického brankáře Mäenpääu. Domácí v závěrečné půlhodině přidali a překvapivě srovnat mohli hned dvakrát, ale Hostikka trestuhodně nepropálil gólmana Trappa a v samém závěru hlavičkoval Peltola o pár decimetrů nad břevno.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PAOK Soluň (GRE)
4
3
1
0
10 : 7
10
2
Eintracht Frankfurt (GER)
4
3
0
1
10 : 3
9
3
Aberdeen FC (SCO)
4
0
2
2
6 : 8
2
4
HJK Helsinky (FIN)
4
0
1
3
3 : 11
1

Skupina H

Ludogorec Razgrad - Fenerbahçe SK 2:0

09.11.2023 21:00

Góly: 18. Jakub Piotrowski, 90+2. Rwan Seco

Ludogorec po úvodní výhře nad Trnavou (4:0) utrpěl neskutečný debakl 1:7 s dánským Nordsjaellandem a před čtrnácti dny neuspěl ani v Istanbulu s favorizovaným Fenerbahçe, ovšem stejného protivníka teď přivítal v Razgradu a nečekaně ho porazil 2:0. Domácí celek si tak upevnil třetí místo se šesti body a za dánským konkurentem zaostává o jediný bod, hosté i přes první ztrátu zůstávají první s devíti body.

Domácí celek hrál oproti předchozích dvěma zápasům mnohem lépe, a především v defenzivní činnosti nedělal žádné chyby. Ofenzivně laděné Fenerbahçe se tentokráte trápilo a směrem dopředu téměř nic nevymyslelo. Za celých devadesát minut byly k vidění jen tři přímé střely mezi tři tyče, bulharský outsider se však přiblížil k potřebnému vítězství krátce po odehrané čtvrthodině z vůbec první větší šance tohoto čtvrtečního utkání.

Prosadit se dokázal šestadvacetiletý polský špílmachr Jakub Piotrowski, jenž po nahrávce Nedjalkova napřáhl z dobrých pětadvaceti metrů a jeho nádherný projektil se odrazil od břevna přímo do sítě kolem dívajícího se brankáře Livakoviče. Domácí chtěli navýšit svůj náskok necelých pět minut před přestávkou, jenže vyloženou šanci rychlonohého Tekpeteye brilantně zneškodnil chorvatský strážce Livakovič.

Hosté byli v podstatě nebezpeční jen v úvodní čtvrthodině druhého dějství, ale přízemní pokus Batshuayie zlikvidoval gólman Sluga a stejný hráč pak v 56. minutě trestuhodně pálil pouze do břevna. Výběr vedený trenérem İsmailem Kartalem začal hrát s přibývajícím časem na stále větší riziko a v nastaveném čase na to doplatil druhým inkasovaným gólem. O překvapivé výhře Ludogorce rozhodl střídající Brazilec Rwan Seco, který po rychlém brejku nasměroval míč ve skluzu doprostřed poloprázdné branky.

Více informací k zápasu

FC Nordsjaelland - Spartak Trnava 1:1

09.11.2023 18:45

Góly: 32. Marcus Ingvartsen (pen.) - 61. Michal Ďuriš

Dánský Nordsjaelland po úvodní porážce s tureckým Fenerbahce (1:3) deklasoval bulharský Ludogorec (7:1) a poté neměl větší potíže ani na Slovensku s Trnavou (2:0), ovšem nyní v domácím prostředí nepotvrdil úlohu favorita a se Spartakem selhal - věnoval mu totiž vůbec první bod ve skupině H a se sedmi body je stále druhý, nicméně vzhledem k výhře týmu z Razgradu nad tím z Istanbulu (2:0) drží před třetí příčkou už jen jednobodový odstup.

Hosté si naopak díky premiérovému bodovému zisku ještě uchovali alespoň teoretickou naději na jarní fázi Konferenční Ligy, i když ta je v tuto chvíli hodně malá. Svěřenci trenéra Johannese Hoffa Thorupa sice měli míč v držení z více jak šedesáti procent, ale v jiných statistických ohledech nedominovali. Do čtvrtečního utkání vstoupili dle očekávání aktivněji, jenže úvodní rána Nygrena byla nepřesná a po odehrané čtvrthodině neplatila branka Marcuse Ingvartsena kvůli těsnému ofsajdu.

V následujícím průběhu mířili o pár decimetrů mimo tři tyče hostující Štětina i domácí Osman, pak gólman Takáč ve stoprocentní možnosti vychytal rozběhnutého Ingvartsena. Jeden z prvních klíčových momentů se urodil přesně po odehrané půlhodině - pozdější střelec Michal Ďuriš totiž zahrál ve vlastní šestnáctce rukou po přihrávce Freseho a finský rozhodčí Al Emara ukázal směrem na penaltový puntík.

Nabídnutou možností vzápětí nepohrdl nesmírně agilní Ingvartsen, který poslal bezmocného Takáče na opačnou stranu. Spartak v následujícím průběhu srovnal krok a více se tlačil do zakončení, překvapivého vyrovnání se dočkal v 61. minutě. O konečném nerozhodném výsledku rozhodl již zmiňovaný Ďuriš, neboť po pasu Oforiho z levé strany rozvlnil síť na hranici ofsajdové pasti úspěšnou hlavičkou a po více než tříminutovém čekání nakonec byla tato jeho trefa uznána.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Fenerbahçe SK (TUR)
4
3
0
1
8 : 5
9
2
FC Nordsjaelland (DEN)
4
2
1
1
11 : 5
7
3
Ludogorec Razgrad (BUL)
4
2
0
2
8 : 10
6
4
Spartak Trnava (SVK)
4
0
1
3
2 : 9
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
DidusIneptus

Dinamo jasné lepší. Viktorii pomohl rozhodčí svými chybami

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele