Konferenční liga - souhrn 5. kola skupinové fáze

30.11.2023, 20:54, aktualizováno 01.12.2023, 08:57
Komentáře a souhrny
Juraj Kucka (© AFP)

Slovan vyhrál v Klaksvíku a odmítl spekulace o postupu, v posledním kole bude hrát s Lille na dálku o prvenství ve skupině. Ostudu si uřízl Besiktas, doma inkasoval pět branek.

Skupina A

KÍ Klaksvík - Slovan Bratislava 1:2

30.11.2023 18:45

Góly: 17. Mads Mikkelsen - 24. Juraj Kucka, 62. Juraj Kucka

Klaksvík se prezentoval velmi zajímavým fotbalem prakticky po celou svou cestu základní skupinou Konferenční ligy, pohárová pouť pro něj ovšem skončí v příštím utkání. Ve čtvrtek si totiž domácí neporadili s návštěvou ze Slovenska a postup si zajistil Slovan Bratislava.

Slovenský Slovan ve čtvrtek vyhrál 2:1 a díky tomu si zajistil postup do jarní fáze soutěže. Zbývá ale ještě určit, jestli se do ní dostane jako první nebo druhý tým tabulky, ale na to odpoví až závěrečné kolo. Prakticky od prvních minut utkání na Faerských ostrovech hráli prim hosté. Neuplynulo ani sedm minut, když se do větší šance dostal Strelec. Jeho ránu ale vyrazil pohotovým zákrokem brankář Johansson mimo tři tyče.

O to větší překvapení nastalo v sedmnácté minutě, když udeřili domácí! Vagard Forren našel nádherným pasem nabíhajícího kolegu Madse Boeho Mikkelsena. Ten si obhodil hostujícího brankáře Borjana a zasunul míč do prázdné brány i přesto, že se do ní stahovali hostující obránci - 1:0 pro Klaksvík.

Naštěstí pro Slovan se ale o pouhých sedm minut později urodila zajímavá šance i na opačné straně. David Strelec se dostal k míči, naservíroval ho svému kapitánovi Jurajovi Kuckovi a zkušený matador krásnou ranou na zadní tyč srovnal skóre na 1:1.

Delší dobu se pak nic zásadnějšího nedělo a na větší šanci jsme čekali. Brankáře Borjana trochu vystrašila situace z 52. minuty, kdy ho vyzkoušel Klettskard, jenže Borjan jeho ránu vykryl. A krátce poté Slovan definitivně rozhodl o své výhře. Po hodině hry utekl rychlonohý bek Aleksandar Čavrić krajem hřiště až k vápnu, před ním ve druhé vlně našel Juraje Kucku a velezkušený záložník si po krátkém zpracování poradil přesnou střelou i se zbytkem akce.

Více informací k zápasu

Olimpija Lublaň - Lille OSC 0:2

30.11.2023 18:45

Góly: 15. Rémy Cabella, 75. Yusuf Yazici

Lille o víkendu zvládlo pikantní ligový duel s Lyonem (2:0) a stejným poměrem teď zvítězilo i na slovinské půdě proti místní Olimpiji. Podceňovaný domácí výběr byl v ofenzivě naprosto bezzubý a po porážce o dva góly se ho nebude týkat jarní fáze Konferenční ligy, jelikož je v tabulce úplně poslední čtvrtý se třemi body o bod za třetím Klaksvíkem. Naopak OSC si udrželo svou neporazitelnost a s jedenácti body uhájilo vedoucí pozici skupiny A.

Francouzský favorit momentálně drží jednobodový náskok před druhým Slovanem, a pokud v závěrečném kole doma porazí trpaslíka z Faerských ostrovů Klaksvík, tak přímo postoupí do osmifinále. Slovinský celek se rozloučí se svým účinkováním v hlavní fázi KL v Bratislavě proti Slovanu. Svěřenci mozambického rodáka Paula Fonsecy začali velmi aktivně a do vedení se dostali přesně po odehrané čtvrthodině.

Skóre tohoto utkání otevřel zkušený záložník Rémy Cabella, jenž se po akci na pravé straně zjevil před brankou a nadvakrát doslova propasíroval balón do sítě přes obětavého brankáře Pintola. Hosté mohli navýšit svůj náskok ve 26. minutě, nicméně pokus Zhegrovy ze střední vzdálenosti skvěle zneškodnil domácí strážce. Hosté byli aktivnější také po změně stran a podruhé skórovali deset minut po přestávce.

V tuto chvíli měl přesnou mušku Yusuf Yazici, jenomže jeho trefa nebyla uznána vinou ofsajdu. Turecký záložník znovu zahrozil zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem, ale Pintol opět výborně zasáhl a ukryl balón ve svých rukavicích. Yazici se však přeci jen dočkal zaslouženého gólu v 75. minutě, jelikož definitivně pojistil výhru Lille razantním projektilem z deseti metrů ke vzdálenější konstrukci.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Lille OSC (FRA)
5
3
2
0
7 : 2
11
2
Slovan Bratislava (SVK)
5
3
1
1
7 : 5
10
3
KÍ Klaksvík (FRO)
5
1
1
3
5 : 6
4
4
Olimpija Lublaň (SLO)
5
1
0
4
2 : 8
3

Skupina B

KAA Gent - Zarja Luhansk 4:1

30.11.2023 18:45

Góly: 20. Malick Fofana, 49. Arsenij Batahov (vl.), 55. Gift Orban, 75. Omri Gandelman - 82. Denys Nahnoinyi

Belgický Gent je považován za největšího favorita své skupiny Konferenční ligy a tyto prognózy zatím naplňuje - v dosavadních pěti duelech hned čtyřikrát vyhrál a jedinou ztrátu zaznamenal v polovině září právě s ukrajinským vyzyvatelem, nicméně teď v domácí odvetě naprosto dominoval a stejného protivníka porazil vysoko o tři góly. V tabulce se tak vrátil na vedoucí pozici se třinácti body a je poslední krok od postupu do osmifinále.

Domácí favorit momentálně drží jednobodový náskok před druhým izraelským konkurentem z Tel-Avivu a v závěrečném vzájemném utkání na jeho půdě potřebuje získat alespoň bod. Zarja naopak utrpěla svou třetí porážku, se čtyřmi body je třetí a v jarní fázi KL se tedy neobjeví. Letošní ročník zakončí duelem s podceňovaným islandským Breidablikem. První poločas spíše probíhal v opatrnějším duchu a příliš vyložených možností k vidění nebylo.

KAA se však i přesto dostalo do kýženého vedení přesně po dvaceti odehraných minutách, neboť Malick Fofana si po krásném sólu navedl balón až před hranici pokutového území a svou přízemní střelu poslal přímo do vzdálenějšího spodního růžku kolem bezmocného brankáře Turbajevskyho. Svěřenci trenéra Heina Vanhaezebroucka pak sice lehce polevili, ale ihned po změně stran se vrátili do obvyklého tempa a ve 49. minutě přidali druhou trefu.

Na pravém křídle se uvolnil Fadiga a do šestnáctky protivníka poslal prudký centr, který si velmi nešťastně srazil do vlastní sítě bránící Arsenij Batahov. O osudu tohoto střetnutí bylo definitivně rozhodnuto za dalších šest minut, jelikož teprve jednadvacetiletý nigerijský kanonýr Gift Orban využil dalšího parádního pasu v podání Fadigy a z první usměrnil balón k pravé konstrukci kolem dívajícího se Turbajevskyho - 3:0.

Gent si pak zbytek zápasu užíval a svůj závěrečný čtvrtý zásah přidal zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem. Tentokráte dokázal skórovat izraelský obránce Omri Gandelman, který se po narážečce s Cuypersem zjevil sám před ukrajinským strážcem a zblízka ho pohotově obstřelil. Zarja se alespoň zmohla na čestný úspěch v 82. minutě, kdy střídající Denys Nahnoinyi napřáhl z necelých pětadvaceti metrů a jeho skákavý pokus zapadl do sítě s pomocí bližší tyče.

Více informací k zápasu

Breidablik UBK - Maccabi Tel-Aviv 1:2

30.11.2023 14:00

Góly: 61. Gísli Eyjólfsson - 35. Dan Biton, 82. Eran Zahavi

Izraelské Maccabi má za sebou na evropské scéně velmi náročný program, nyní však naplnilo papírové předpoklady proti největšímu outsiderovi skupiny B Breidabliku a díky čtvrtému vítězství z pěti případů se alespoň dočasně vyhouplo do čela tabulky s dvanácti body o dva body před belgický Gent, čímž si minimálně zajistilo druhé místo zaručující play-off o osmifinále Konferenční ligy.

Domácí celek nepředvedl úplně špatný výkon a ještě zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem držel nerozhodný stav, nicméně těsný úspěch favorizovanému klubu z Tel-Avivu přisoudil tradiční šestatřicetiletý kanonýr Eran Zahavi. Breidablik tak při své premiéře v hlavní fázi některého z evropských pohárů ani na pátý pokus nebodoval a jistojistě skončí poslední čtvrtý, protože se skóre 5:14 zaostává za třetí Zarjou o nedostižné čtyři body.

Úvodní poločas spíše probíhal v opatrnějším duchu - domácí vážněji zahrozili jen jednou a to po devíti odehraných minutách, kdy těsně vedle pálil Steindorsson, svěřenci irského trenéra Robbieho Keana se z ničeho nic dostali do vedení zhruba deset minut před přestávkou. Gólový účet otevřel Dan Biton, který po přihrávce Cohena napřáhl z hranice šestnáctky a svou bombou propálil vše, co mu stálo v cestě včetně nejistého brankáře Einarssona.

Maccabi mohlo navýšit svůj náskok v 56. minutě, jenomže trefa Dora Peretze nebyla uznána kvůli předchozímu zpracování rukou. Severský outsider překvapivě vyrovnal za dalších pět minut díky chytré kličce Gísliho Eyjólfssona a následnému pohotovému zakončení do zcela prázdné branky, ovšem v 82. minutě rozhodl na opačné straně nestárnoucí "veterán" Zahavi ukázkovým projektilem z dvaadvaceti metrů přesně pro břevno.

Breidablik nakonec dohrával tento zápas v oslabení, neboť v páté nastavené minutě byl po druhé žluté kartě zbytečně vyloučen právě autor jediného gólu domácího týmu Eyjólfsson.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
KAA Gent (BEL)
5
4
1
0
15 : 4
13
2
Maccabi Tel-Aviv (ISR)
5
4
0
1
11 : 8
12
3
Zarja Luhansk (UKR)
5
1
1
3
6 : 11
4
4
Breidablik UBK (ISL)
5
0
0
5
5 : 14
0

Skupina C

KF Ballkani - Viktoria Plzeň 0:1

30.11.2023 18:45

Góly: 81. Pavel Šulc

Viktoria Plzeň zůstala i po pátém utkání skupinové fáze Konferenční ligy bez ztráty kytičky, když zvítězila nad FC Ballkani 1:0. Ačkoliv Západočeši nechali na stadionu v Tiraně odpočívat hned několik členů základní sestavy a do hry nasadili tři teprve 18leté hráče, působili po většinu střetnutí aktivněji. To nakonec vedlo k vítězné trefě střídajícího Pavla Šulce z 81. minuty. Kosované tak ve vyrovnané skupině C pohrdli šancí posunout se před posledními duely na druhé postupové místo.

Plzeň musela pět dnů před odletem z Česka řešit nečekanou nepříjemnost. Trávník na stadionu v Prištině totiž přestal vlivem velké vytíženosti i častých dešťů splňovat minimální parametry pro Konferenční ligu, a tak UEFA rozhodla o přeložení duelu do albánské Tirany. Západočeši si však na této situaci mohli najít i něco pozitivního, protože když naposledy zavítali do Kosova, zápas proti tamní Dritě poznamenaly kromě hrozivého stavu hrací plochy i výpadky osvětlení.

Ballkani vstoupilo do utkání proti jasnému lídrovi skupiny bez ostychu a mohlo jít už po 10 minutách hry do vedení. Edvin Kuc hlavičkou sice přeloboval gólmana Viktora Baiera, toho však na brankové čáře skvěle zastoupil Robin Hranáč. Plzeňský celek se dostal do první zajímavé příležitosti až uprostřed poločasu, Jan Kliment ovšem zamířil z voleje jen doprostřed brány, kde stál připravený Enea Kolici. Klimentovi se nepodařilo otevřít skóre ani krátce před pauzou, kdy z bezprostřední blízkosti poslal míč z dorážky těsně vedle levé tyče.

Po poločasové pauze vyslal nepříjemnou střelu z dálky Lukáš Kalvach, brankář Kolici však tvrdou ránu vytěsnil. Chybu kosovské defenzivy mohl po hodině hry potrestat Jan Sýkora, jeho razantní pokus na bližší tyč však zvládl albánský gólman odrazit na roh. Nedynamický průběh druhé půle tak rozsekl až střídající Šulc, jenž skóroval hlavičkou po rohovém kopu.

Suverénní plzeňská jízda skupinou se na Balkáně nezastavila, jelikož kosovský celek nedosáhl ani na bod. Oba celky zakončí podzimní část pohárů 14. prosince. Ballkani zamíří do Záhřebu, Plzeň přivítá Astanu.

Více informací k zápasu

FC Astana - Dinamo Záhřeb 0:2

30.11.2023 16:30

Góly: 48. Gabriel Vidović, 79. Takuro Kaneko

Dinamo Záhřeb zvítězilo v pátém kole skupiny C Konferenční ligy na půdě Astany 2:0. S hosty to přitom nevypadalo dobře, neboť již v úvodní čtvrthodině museli čelit pokutovému kopu, který ale neproměnil Dembo Darboe. Gambijský forvard, jenž do kazašského celku zamířil na půlroční hostování ze Spojených arabských emirátů, stihl navíc v průběhu duelu zahodit několik dalších nadějných příležitostí. Po změně stran ukončil třízápasové gólové sucho záhřebského týmu kmenový hráč Bayernu Mnichov Gabriel Vidovič a po třech porážkách v řadě pomohl vrátit chorvatský celek do souboje o druhou postupovou příčku.

Hráči Astany ztratili v posledních týdnech zápasový rytmus, jelikož kazašská nejvyšší soutěž skončila na konci října. Modrožlutí se v tamní Premier League umístili na druhé příčce a o stejné umístění usilovali také ve skupinové fázi Konferenční ligy. K tomu potřebovali bodovat s Dinamem, které na chladný východ rozhodně necestovalo v ideální náladě. Jednoznačně nejúspěšnější chorvatský celek totiž zpovzdálí sledoval suverénní tažení rivala ze Splitu, v pohárech navíc dvakrát proti Plzni neuhrál ani remízu.

Po úvodní pasáži, ve které se míč držel pouze na kopačkách hostujících fotbalistů, se na konci rychlého protiútoku Astany po tvrdém zákroku Josipa Mišiče skácel ve vápně Elkhan Astanov a rozhodčí s odpískáním jasné penalty nezaváhal. Jinak tomu ovšem bylo u exekutora Darboeho, jehož nevýraznou ránu k levé tyči vytěsnil gólman. Gambijský forvard mohl prohřešek o několik minut později odčinit, hlavičku z krkolomné pozice v šestnáctce však mezi tři tyče opět nevměstnal. Darboe potřetí zahrozil krátce před pauzou, když se zbavil obránců a vyslal dělovku vedle pravé tyče.

Chvíli po návratu z kabin se předvedla zapůjčená mladá naděje německého Bayernu Vidovič, jenž si našel odražený balon ve vápně a nekompromisní přízemní ranou poslal Dinamo do vedení. Chorvatský mladík trápil domácí defenzivu i nadále, po dobré kombinaci však vyprodukoval pouze střelu vysoko nad břevno. Kazašskému celku navíc v 73. minutě znepříjemnil situaci Dušan Jovančič, jenž se nechal druhou žlutou kartou vyloučit. O chvíli později si premiérový zásah na evropské scéně připsal Takuro Kaneko, který se prosadil nechytatelným volejem do pravé šibenice.

Vyrovnaný boj o druhé místo bude pokračovat i v závěrečném kole, protože Dinamo vítězstvím odskočilo Astaně jen o dva body. Kazašský celek se na závěr skupiny představí 14. prosince v Plzni, klub ze Záhřebu přivítá Ballkani.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Viktoria Plzeň (CZE)
5
5
0
0
6 : 1
15
2
Dinamo Záhřeb (CRO)
5
2
0
3
7 : 5
6
3
KF Ballkani (KOS)
5
1
1
3
3 : 4
4
4
FC Astana (KAZ)
5
1
1
3
4 : 10
4

Skupina D

Beşiktaş JK - Club Bruggy 0:5

30.11.2023 18:45

Góly: 4. Casper Nielsen, 14. Igor Thiago, 46. Igor Thiago, 50. Raphael Onyedika, 69. Andreas Skov Olsen

Turecký Besiktas patřil před zahájením skupiny D Konferenční ligy mezi největší adepty na přímý postup do osmifinále, jenže v evropské konkurenci tentokráte neobstál a nyní si na domácí půdě v Istanbulu vypil kalich hořkosti až do dna. V duelu s belgickým konkurentem zaostával ve všech ohledech, po hodně nepovedeném začátku celkově inkasoval pětkrát a tuto ostudnou porážku si bude pamatovat hodně dlouho.

Svěřenci trenéra Rıziho Çalımbaye tedy získali v dosavadních pěti duelech jediný bod hned za úvodní remízu právě s belgickým suverénem, v tuto chvíli jsou beznadějně poslední a do jarní fáze se rozhodně nepodívají. Svou letošní pouť zakončí za čtrnáct dní na půdě švýcarského Lugana, a jestli chtějí poskočit alespoň na konečné třetí místo ve skupině, tak musí zvítězit minimálně o dva góly.

Naopak výběr vedený norským koučem Ronnym Deilou zaznamenal svou čtvrtou výhru v řadě, se třinácti body si upevnil vedení a k přímému postupu do osmifinále mu stačí udělat poslední krok - v závěrečném střetnutí přivítá norské Bodø/Glimt a vzhledem k úvodnímu vítězství 1:0 si může dovolit i prohrát, ale pouze o jednu trefu. Hosté zahájili tento zápas naprosto fantasticky a během úvodní čtvrthodiny vedli o dvě branky.

Neuběhly ani čtyři minuty a gólový účet tohoto utkání otevřel devětadvacetiletý dánský záložník Casper Nielsen, jenž si udělal prostor ke střele ve středu hrací plochy a jeho skákavý projektil z necelých třiceti metrů zapadl přesně do pravého spodního růžku domácí branky. Za dalších deset minut se prosadil teprve dvaadvacetiletý brazilský forvard Igor Thiago, neboť si seběhl před hranici brankového území na perfektní nahrávku Vetlesena a zcela osamocen usměrnil balón k pravé tyči do protipohybu gólmana Destanoğlua.

Stejný hráč se mohl podruhé prosadit zhruba deset minut před přestávkou, nicméně trefil jen nohu přesouvajícího se strážce tureckého vyzyvatele. Igor Thiago však měl přesnou mušku ani ne po šedesáti sekundách druhého dějství, jelikož se po přízemní kombinaci na jeden dotek zjevil na pravé straně šestnáctky a svůj křižný přízemní pokus usměrnil ke vzdálenější konstrukci - 0:3.

Favorit z Beneluxu nepolevoval ani v následujícím průběhu a svůj čtvrtý zásah přidal v 50. minutě - tentokráte skóroval nigerijský talent Raphael Onyedika, který si po zpětné pobídce střídajícího Skóraśe posunul balón až do středu pokutového území a pak nekompromisně zavěsil k pravé tyči kolem bezmocného Destanoğlua. Zhruba v polovině závěrečné části stvrdil kolaps Besiktase další dánský krajánek v dresu belgického týmu Andreas Skov Olsen pohotovou střelou z osmi metrů do poloprázdné branky.

Více informací k zápasu

FK Bodø/Glimt - FC Lugano 5:2

30.11.2023 18:45

Góly: 40. Amahl Pellegrino, 52. Sondre Fet, 66. Patrick Berg, 79. Amahl Pellegrino, 89. Oscar Kapskarmo - 69. Žan Celar, 86. Boris Babic

Bodø/Glimt si dle očekávání poradilo s Luganem. Hosté sice v Norsku předvedli ke konci utkání bojovný výkon, ale za výsledek 2:5 jim asi nikdo gratulovat nebude. Domácí ofenzivu opět řídil hlavně Amahl Pellegrino, autor dvou branek domácího výběru.

Bodø/Glimt se doma pokusilo upevnit si druhé místo a s tím i jistou kvalifikaci do další fáze. Potřebovalo ale porazit Lugano, které přijelo do Norska jako jasný outsider. Podcenit ho by ale byla velká chyba a Norové to dobře věděli. V případě souhry výsledků by si spolu s dnešní výhrou mohlo představovat dokonce i místo první. Je ale fakt, že se doma docela trápilo a po většinu první půle nemohlo najít správnou cestu k bráně gólmana Saipiho.

Před ním jeho obránci prostor zdatně čistili a domácím dělalo velké potíže vytvořit si souvislý tlak. Po několika neúspěšných střeleckých pokusech z dílny pánů Pellegrina, Berga nebo Moumbagny se nakonec střeleckou smůlu povedlo prolomit Amahlu Pellegrinovi. Zkušený kanonýr si na kraji vápna nikým nehlídán zpracoval pas od Wembangoma a přes padajícího brankáře neomylně zavěsil - 1:0 pro domácí.

První půle tedy moc vzruchu nepřinesla, druhá už ale byla o poznání zajímavější. Domácímu mužstvu stačilo jen sedm minut na další gól. Pojišťující druhý zásah měl na svědomí Sondre Fet, který uklidil balon po rychlé kombinaci nechytatelně k tyči a děkoval Patricku Bergovi za asistenci. Jejich spolupráce tím ale ani zdaleka neskončila.

Tahle dvojice si po hodině hry své role prohodila, tentokrát Fet nahrál proti noze Patricku Bergovi a záložník domácího mužstva s pomocí lehké teče propasíroval míč až do sítě. Na tuhle trefu ale hosté bleskově odpověděli. Po pouhých dvou minutách se k centru od Hajdariho propracoval snajpr Žan Celar a poslal míč hlavou do sítě - 3:1 z pohledu domácích.

S tím se ale domácí nehodlali spokojit a k další trefě jim pomohl sprint Alberta Grönbaeka. Ten vletěl nakonec i do vápna, nahrál pod sebe na volného střelce Amahla Pellegrina a sledoval, jak jeho útočný parťák zvyšuje na jasných 4:1 ve prospěch norského mužstva. Ani to ale nebylo všechno a ještě do konce řádné hrací doby se oba týmy prosadily jednou. Aktivněji začali poslední desetiminutovku hosté a dočkali se další trefy. Hosté z Lugana přepnuli na vyšší rychlostní stupeň a hnali se za další brankou, která by jim aspoň trochu zvedla kredit. A to se jim nakonec i povedlo. Na Babićovu přesnou ránu ale o pár minut později navázal v samém závěru střídající domácí záložník Oscar Kapskarmo a uzavřel skóre na konečných 5:2 pro domácí Nory! Ti se tak radují z dalšího klíčového vítězství.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Club Bruggy (BEL)
5
4
1
0
12 : 2
13
2
FK Bodø/Glimt (NOR)
5
3
1
1
10 : 5
10
3
FC Lugano (SUI)
5
1
1
3
6 : 12
4
4
Beşiktaş JK (TUR)
5
0
1
4
5 : 14
1

Skupina E

Aston Villa - Legia Varšava 2:1

30.11.2023 21:00

Góly: 4. Moussa Diaby, 59. Álex Moreno - 20. Ernest Muçi

Aston Villa splnila úlohu favorita v domácím prostředí proti Legii Varšava a díky čtvrtému vítězství ve skupině má nakročeno k tomu, aby si v jarní fázi zahrála osmifinálovou fázi Konferenční ligy. Díky nejtěsnějšímu vítězství 2:1 se osamostatnila na vedoucí pozici se ziskem dvanácti bodů. Tříbodový náskok si vytvořila právě na polského rivala. K přímému postupu mezi šestnáctku nejlepších potřebuje na závěr získat v bosenském Mostaru alespoň bod.

Hostující celek předvedl v Birminghamu houževnatý výkon, jenže alespoň na kýženou remízu přeci jen nedosáhl. Legia tedy za čtrnáct dnů sehraje doma klíčovou bitvu o udržení se v jarní části evropských pohárů proti silnému nizozemskému Alkmaaru a nesmí prohrát. Svěřenci španělského trenéra Unaie Emeryho vstoupili do tohoto čtvrtečního utkání naprosto fantasticky a již po necelých čtyřech minutách vedli.

Vůbec první vážnější možnost přetavil v důležitý gól Moussa Diaby, jenž si po famózní kolmici Tielemanse na pravé křídlo navedl balón blíže do středu hrací plochy a levačkou z hranice šestnáctky nekompromisně zamířil do vzdálenějšího spodního rohu. O čtyři minuty později mohl dokonce navýšit náskok favorita Durán, jenomže v tuto chvíli si nepřišel na skvělého brankáře Tobiasze.

Polský vyzyvatel z ničeho nic udeřil přesně po dvaceti odehraných minutách. O překvapivé vyrovnání se postaral dvaadvacetiletý albánský útočník Ernest Muçi, který po obrovské hrubce v rozehrávce v podání Kamary na nic nečekal a z dvanácti metrů parádně zakroutil balón do protější šibenice kolem dívajícího se gólmana Olsena. Ve zbývajícím průběhu úvodního dějství již k ničemu dalšímu nedošlo, hosté mohli senzačně otočit vývoj ihned po změně stran.

Po krásném centru Wszołeka se totiž propracoval k velmi nebezpečné hlavičce Gil Dias, nicméně míč orazítkoval břevno a poté skončil v zámezí. Klíčový okamžik se zrodil na opačné straně v 58. minutě. O úspěchu anglického favorita rozhodl španělský obránce Álex Moreno, když po famózně zahraném přímém volném kopu Douglase Luize z pravé strany nekompromisně hlavičkoval ze tří metrů přesně pod břevno. V samém závěru ještě chtěl pečetit výhru Villains střídající Bailey, avšak ten pouze trefil horní konstrukci.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - Zrinjski Mostar 1:0

30.11.2023 18:45

Góly: 59. Vangelis Pavlidis (pen.)

AZ Alkmaar doma nakonec zvládl roli favorita a poradil si s bosenskou návštěvou. Díky trefě střelce Pavlidise domácí Nizozemci ještě žijí, byť nemají svůj postup ve vlastních rukách.

Alkmaar chtěl napravit svou pošramocenou reputaci, protože letošní pouť Konferenční ligou se mu vůbec nepovedla. Před tímto zápasem se nizozemský celek nacházel až na posledním místě ve skupině a hodlal ho opustit. Dnes domácí hodně sázeli na schopnosti a efektivitu střelce Pavlidise, který se ale v prvních momentech utkání ukazoval spíš jako zdatný asistent. Nejprve vyslal do šance Van Bommela a následně i Poka, jenže ani jeden z nich jeho krásnou nahrávku nezužitkoval.

Poku se dostal do velké šance s blížícím se koncem první půle, jenže ani napodruhé si neporadil. Ke konci poločasu se ještě Alkmaaru zranil Bazoer a musel střídat. Domácímu mužstvu dnes nic nevycházelo a dokonale to deklaroval Pavlidis, který se zničehonic objevil sám ve vápně, jenže jeho rána se zastavila na tyči!

Zkušený kanonýr měl víc štěstí až po změně stran. Deset minut bylo ukrojeno z druhé půle, když sudí posoudil Pavlidisův pád ve vápně jako penaltový a s nařízenou penaltou si sám faulovaný bez potíží poradil - 1:0.

Dvacet minut před koncem mohl stejný hráč zvýšit. Nejprve se do šance po rychlé kombinaci probil Mihajlović, jenže narazil na dobře zasahujícího brankáře Mariće. A na něm si nakonec vylámal zuby i dorážející Pavlidis. I to ale nakonec domácím stačilo k výhře.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Aston Villa (ENG)
5
4
0
1
11 : 6
12
2
Legia Varšava (POL)
5
3
0
2
8 : 6
9
3
AZ Alkmaar (NED)
5
2
0
3
7 : 10
6
4
Zrinjski Mostar (BIH)
5
1
0
4
5 : 9
3

Skupina F

FK Čukarički - Ferencvárosi TC 1:2

30.11.2023 21:00

Góly: 11. Luka Adžić - 83. Kristoffer Zachariassen, 90+8. Aleksandar Pešić

Čukarički se doma na začátku prezentovalo velmi dobrým úvodem, jenže nakonec se musí opět obejít bez bodů. Ke konci utkání totiž Ferencvárosi zapnulo, srovnalo a v posledních vteřinách dlouhého nastavené dokonce vsítilo i rozhodující druhou branku.

Ferencvárosi potřebovalo vyhrát, aby si uchovalo šanci na postup do jarní fáze soutěže. Jeho hlavním konkurentem se dnes večer stal Genk, který hrál svůj part s vedoucí Fiorentinou. A právě o druhé místo za ní sváděl maďarský celek úporný boj v duelu s Čukarički. Nenastoupil do něj ale vůbec pozitivně. Už v jedenácté minutě totiž domácí Sissoko rozehrával volný přímý kop, který se dostal přes Kovaće až k Lukovi Adžićovi. A na jeho elegantní oblouček neměl brankář Dibusz nárok.

S domácími to vypadalo dobře, jenže právě tehdy začali polevovat a aktivitu přebíralo hostující mužstvo. Delší dobu se ale z pohledu domácích nic zásadního neměnilo. Plno toho ale změnil hostující trenér, který poslal na hřiště rovnou čtyři nové tváře hned po poločase. A doufal ve změnu. Ta sice delší dobu nepřicházela, ale sedm minut před koncem střídající Katona našel Zachariassena a ten srovnal.

Ta největší rána ale na Čukarički teprve čekala. Sudí totiž nastavil enormních sedm minut. A právě na jejich konci si Aleksandar Pešić zpracoval dlouhý míč a nádhernou ranou ochromil domácí fandy! Ferencvárosi tak jasně míří za postupem, zatímco domácím zbyly oči pro pláč.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - KRC Genk 2:1

30.11.2023 21:00

Góly: 45+4. Lucas Martínez, 82. Nicolás González (pen.) - 45. Joris Kayembe Ditu

Fiorentina nakonec zvládla svůj předposlední zápas ve skupině F proti houževnatému belgickému Genku a díky těsnému vítězství 2:1 se udržela na vedoucí příčce. Se ziskem jedenácti bodů je první o dva body před maďarským Ferencvárosem a právě na maďarské půdě se představí za čtrnáct dní, v Budapešti potřebuje k postupu do osmifinále alespoň remizovat. Hosté prohráli vůbec poprvé a jejich šance se naopak výrazně ztenčily.

KRC má totiž na kontě šest bodů a patří mu třetí pozice, za maďarským vyzyvatelem v tuto chvíli zaostává o tři body. Pokud chce ještě poskočit na druhou pozici zaručující pokračování v evropských pohárech i v jarní části, tak na závěr musí porazit srbského outsidera FK Čukarički alespoň o dva góly a zároveň doufat, že Ferencváros nebude doma bodovat právě s italským favoritem.

Úvodní poločas probíhal v opatrném duchu a na obou výběrech bylo znát, že jde o hodně. Genk se mohl dostat do překvapivého vedení již po necelých pěti odehraných minutách, jenže v obrovské možnosti selhal Fadera, který zakončil svůj samostatný únik jen střelou do pravé tyče. Mírný outsider tohoto čtvrtečního střetnutí přeci jen šel do důležitého vedení v poslední minutě úvodního dějství.

Prosadit se dokázal devětadvacetiletý obránce Joris Kayembe Ditu, když se po finální nahrávce střídajícího Bonsua Baaha zbavil skluzujícího Lucase Martíneze a pak zblízka obstřelil marně se natahujícího brankáře Christensena. Nicméně "Fialky" na sebe nenechaly čekat s odpovědí příliš dlouho a ještě do přestávky bleskově vyrovnali, neboť ve čtvrté minutě nastavení skóroval právě argentinský obránce Lucas Martínez.

Ten se po rohovém kopu a hlavičce Miny nejlépe zorientoval v předbrankovém prostoru a razantní dorážkou z bezprostřední blízkosti rozvlnil síť. Ihned po změně stran chtěl otočit vývoj český krajánek Antonín Barák, jenž nastoupil v základní jedenácte a odehrál devětapadesát minut, ale s jeho hlavičkou si poradil pozorný gólman Van Crombrugge.

Rozhodující okamžik tohoto duelu se zrodil zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Klíčové vítězství pro AFC zařídil argentinský útočník Nicolás González, jelikož s naprostým přehledem proměnil pokutový kop nařízený za nedovolený zákrok Mujaida Sadicka ve vlastní šestnáctce.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
ACF Fiorentina (ITA)
5
3
2
0
13 : 5
11
2
Ferencvárosi TC (HUN)
5
2
3
0
8 : 5
9
3
KRC Genk (BEL)
5
1
3
1
6 : 5
6
4
FK Čukarički (SRB)
5
0
0
5
2 : 14
0

Skupina G

Eintracht Frankfurt - PAOK Soluň 1:2

30.11.2023 21:00

Góly: 58. Omar Marmoush - 55. Tomasz Kędziora, 73. Andrija Živković

PAOK pokračoval ve skvělých výkonech ve skupinové fázi Konferenční ligy i na půdě nečekaného šampiona Evropské ligy z roku 2022 Frankfurtu a díky překvapivému vítězství 2:1 si definitivně zajistil jistotu prvenství ve skupině G, tedy i přímý postup do osmifinále. Řecký celek v dosavadních pěti zápasech zvítězil počtvrté a jen jednou remizoval, se třinácti body si tedy na čele vytvořil nedostižný čtyřbodový náskok právě před Eintrachtem.

Německý favorit měl svému soupeři co vracet, neboť na jeho půdě prohrál začátkem října taktéž 1:2, ovšem reparát se mu vůbec nepovedl a obsadí tak konečné druhé místo znamenající play off o osmifinále Konferenční ligy. Frankfurt má na kontě devět bodů a Helsinky ani Aberdeen ho už dohnat nemohou, jenomže se svým celkovým vystoupením v hlavní fázi spokojen určitě nebude.

Úvodní poločas se nesl v ofenzivním duchu, nicméně diváci se i přes nespočet šancí na obou stranách žádného gólu nedočkali. Do druhého poločasu vlétli lépe hosté a z kýženého vedení se mohli radovat v 52. minutě, ovšem pokus Mbwany Samatty proletěl o několik decimetrů vedle pravé tyče. Neuběhly však ani další tři minuty a PAOK přece jen vsítil důležitou vedoucí branku.

Gólový účet otevřel devětadvacetiletý polský obránce Tomasz Kędziora, jenž se po sérii odrazů zjevil v pokutovém území soupeře a svou přesnou přízemní ranou uklidil balon k levé konstrukci. Domácí se ale v žádném případě nehodlali vzdát a ani ne za další tři minuty bleskově odpověděli. O vyrovnání se postaral čtyřiadvacetiletý egyptský forvard Omar Marmoush, který si seběhl před hranici brankového území na parádní pas Chaïbiho a prudkou hlavičkou zavěsil k bližší tyči.

Eintracht od této chvíle tlačil, avšak poslední slovo měl soluňský tým. O jeho cenném vítězství rozhodl zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem tradiční srbský kanonýr Andrija Živkovič, když po ráně Brandona Thomase stál ve správnou chvíli na správném místě a s dorážkou z bezprostřední blízkosti neměl větší problémy. Domácí potkala v nastaveném čase ještě jedna rána, jelikož kvůli dvěma žlutým kartám během pouhých tří minut byl vyloučen Kristijan Jakič.

Více informací k zápasu

HJK Helsinky - Aberdeen FC 2:2

30.11.2023 18:45

Góly: 16. Hassane Bandé, 33. Santeri Hostikka - 41. Angus MacDonald, 56. Duk

Skotský Aberdeen si dnes toužil v Helsinkách pojistit třetí příčku, protože na postup už prakticky myslet nemohl, ostatně stejně jako domácí protistrana. Pořád jde kromě pomyslné cti ale aspoň o evropské koeficienty a Skotové mohou být rádi, že si dnes odnesli jeden bod.

Dnes šlo hlavně o to, kdo se udrží na třetím místě a kdo bude poslední. A je pravda, že vstoupit na trávník v počasí, které na Sonera Stadium dnes večer panovalo, by se chtělo asi málokomu. Husté sněžení, sychravý vítr, prostě taková ta zima, kterou nejraději sledujete za oknem s hrnkem horkého svařáku v ruce. To samozřejmě nebyla možnost ani pro jednu stranu. Domácí byli přeci jen aktivnější a viditelně je to počasí nešokovalo tak moc jako Skoty.

Taky se dočkali první branky právě oni. Psala se teprve šestnáctá minuta, když Matti Peltola našel nabíhajícího Hassaneho Bandého, ten si udělal prostor uvnitř vápna a pak nechytatelnou ranou překonal brankáře Roose! Hosté se delší dobu nemohli dostat do tempa, i když nějaké střelecké pokusy jsme zaregistrovali. Ale nebylo to ono.

Naopak, po třiatřiceti minutách centroval Lucas Lingman do vápna a na zadní tyči uklidil míč do sítě nepohlídaný Santeri Hostikka.

Kombinačně to Skotům nevycházelo podle představ, tak to zkusili jinak. Ve 41. minutě se míč dostal k nohám Anguse MacDonalda, ten si srovnal mířidla a ze vzdálenosti asi třiceti metrů nádherně překonal brankáře Mäenpäu! A to nebylo všechno. Po pětapadesáti minutách zahrávali hosté rohový kop, na něj si nejvýš naskočil mladý útočník s přezdívkou Duk a poslal míč do sítě! V závěru ještě sudí přerušil utkání kvůli enormně silnému sněžení, ale nakonec po pár minutách naznal, že je možné opět hrát. Nic dalšího se už ale v zápase nestalo.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PAOK Soluň (GRE)
5
4
1
0
12 : 8
13
2
Eintracht Frankfurt (GER)
5
3
0
2
11 : 5
9
3
Aberdeen FC (SCO)
5
0
3
2
8 : 10
3
4
HJK Helsinky (FIN)
5
0
2
3
5 : 13
2

Skupina H

FC Nordsjaelland - Fenerbahçe SK 6:1

30.11.2023 21:00

Góly: 21. Lucas Hey, 25. Daniel Svensson, 55. Benjamin Nygren, 66. Christian Rasmussen, 75. Benjamin Nygren, 84. Benjamin Nygren - 44. Michy Batshuayi

Dánský Nordsjaelland je považován za černého koně skupiny H a po minulé trestuhodné domácí remíze se slovenskou Trnavou tyto předpoklady potvrdil, neboť zaskočil favorizované turecké Fenerbahçe a po naprosto fenomenálním výkonu ho deklasoval vysoko po výsledku 6:1. Díky třetí výhře se dostal do čela skupiny s deseti body, jenže v tuto chvíli stále ještě nemá jistý postup do jarní fáze Konferenční ligy.

Domácí výběr se poprvé blýskl začátkem října, kdy rozdrtil bulharský Ludogorec dokonce 7:1, avšak kvůli zbytečné ztrátě se slovenským outsiderem se bude rozhodovat o jeho dalším působení až za čtrnáct dní v Razgradu. Severský celek je první o bod před istanbulským celkem i před bulharským konkurentem, v případě dalšího tříbodového zisku by rovnou postoupil do osmifinále. Pokud ale prohraje, tak dokonce může spadnout i na nepostupovou třetí pozici.

Fenerbahçe působilo v úvodních třech utkáních naprosto suverénním dojmem a neztratilo jediný bod, nicméně teď utrpělo druhou prohru v řadě a svou situaci si výrazně zkomplikovalo. Jistotu umístění do kýženého druhého místa mu dá pouze závěrečná výhra nad Trnavou, první skončí za předpokladu, že duel v Bulharsku skončí remízou. V domácím týmu se tentokráte blýskl střídající švédský forvard Benjamin Nygren, jenž po přestávce zaznamenal hodně rychlý hattrick.

Úvodní dvacetiminutovka tohoto čtvrtečního utkání nic zásadního nepřinesla, nicméně dánský klub se vzápětí uklidnil dvěma bleskovými góly během necelých pěti minut. Do vedení ho dostal Lucas Hey, jenž se po rohovém kopu Tverskova zjevil před hranicí brankového území a prudkou hlavičkou zavěsil za naprosto bezmocného brankáře Livakoviče. Ve 25. minutě byl rozdíl ve skóre dvoubrankový, protože teprve jednadvacetiletý švédský obránce Daniel Svensson zakončil z osmi metrů přímo k pravé tyči.

Svěřenci trenéra Johannese Hoffa Thorupa si zkomplikovali svou situaci v samém závěru první půle. Ve 44. minutě snížil belgický kanonýr Michy Batshuayi technickým obstřelem z hranice šestnáctky do protějšího spodního růžku a ani ne o šedesát sekund později dokonce vyrovnal polský špílmachr Szymański, jehož trefa však nakonec neplatila kvůli předchozímu zpracování rukou.

Po změně stran však jasně dominoval Nordsjaelland a jeho hrdinou se stal již zmiňovaný Nygren, který přišel na trávník o poločasové přestávce. Svůj první zásah zaznamenal v 55. minutě nádhernou dělovkou z deseti metrů pod břevno, o jedenáct minut později ho doplnil Christian Rasmussen pohotovou dorážkou do zcela prázdné branky po nahrávce Schjelderupa - 4:1.

Nygren zkompletoval svůj hattrick dvěma brankami v rozmezí 75.-84. minuty. Nejprve se prosadil po samostatné akci přes několik protihráčů a svůj přízemní pokus z dvanácti metrů uklidil k pravé konstrukci, gólový účet zápasu uzavřel razantní střelou zblízka po zpětné pobídce Hardera.

Více informací k zápasu

Spartak Trnava - Ludogorec Razgrad 1:2

30.11.2023 21:00

Góly: 78. Erik Daniel - 74. Kwadwo Duah, 90+5. Matías Tissera

Bulharský Ludogorec získal v úvodních třech duelech jen tři body a zdálo se, že ve velké konkurenci na postup nedosáhne, ovšem po cenném skalpu tureckého Fenerbahçe (2:0) zachránil výhru 2:1 na slovenské půdě díky gólu v páté nastavené minutě a jeho reálná šance tedy stále existuje. Klub z Razgradu doposud vybojoval devět bodů a momentálně je ve skupině H druhý o skóre před istanbulským konkurentem.

Svůj závěrečný duel odehraje na domácí půdě a čeká ho nebezpečný dánský Nordsjaelland, kterému rozhodně má co vracet - na jeho půdě totiž utrpěl málo vídaný debakl 1:7 a teď navíc půjde o udržení v evropských pohárech i v jarní fázi. Ludogorec bude muset vyhrát, aby skončil do kýženého druhého místa, remíza mu stačí jen v případě, že Trnava na závěr obere o body Fenerbahçe.

Houževnatý Spartak naopak pro letošek v evropských pohárech končí, s jediným získaným bodem je beznadějně poslední čtvrtý a tuto pozici opustit nemůže. V tomto čtvrtečním utkání však rozhodně nepředvedla špatný výkon a k bodovému zisku měla hodně blízko. Průběh zápasu nebyl hodně dlouhou dobu příliš zajímavý, nicméně v závěrečné dvacetiminutovce se s vyloženými šancemi doslova roztrhl pytel.

Hosté poprvé rozvlnili síť přesně v polovině úvodního dějství, jenže zásah Tekpeteye nakonec neplatil kvůli velmi těsnému ofsajdu. Svěřenci trenéra Georgiho Dermendžieva vládli na trávníku i v následujícím průběhu, ale i přes nespočet šancí se ne a ne prosadit. Zaslouženého gólu se přeci jen dočkali v 74. minutě, kdy Kwadwo Duah po skvělé finální kolmici od Tekpeteye vůbec na nic nečekal a ze středu pokutového území propálil bezmocného brankáře Takáče.

Spartak to ale nezabalil a za další čtyři minuty nečekaně vyrovnal, jelikož český krajánek Erik Jirka napřáhl z osmnácti metrů a jeho tečovaný skákavý pokus zapadl přímo do vzdálenějšího spodního růžku. Ludogorec odmítl obrovskou možnost na opětovné vedení v 86. minutě, neboť lotyšský rozhodčí Spasjoņņikovs nařídil v jeho prospěch pokutový kop za ruku Zeljkoviče, jenže penaltou pohrdl Olivier Verdon, který nepřekonal famózního Takáče.

Hrdinou bulharského favorita se nakonec stal střídající argentinský útočník Matías Tissera. Ten přišel na trávník teprve minutu před vypršením základní hrací doby a o úspěchu svého celku rozhodl v páté minutě nastavení, když po dalším zákroku Takáče stál ve správnou chvíli na správném místě a ze tří metrů chladnokrevně dorazil balón k pravé konstrukci.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
FC Nordsjaelland (DEN)
5
3
1
1
17 : 6
10
2
Ludogorec Razgrad (BUL)
5
3
0
2
10 : 11
9
3
Fenerbahçe SK (TUR)
5
3
0
2
9 : 11
9
4
Spartak Trnava (SVK)
5
0
1
4
3 : 11
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele