LaLiga - souhrn 12. kola: Girona otočila a je v čele

03.11.2023, 22:56, aktualizováno 06.11.2023, 23:00
Komentáře a souhrny
Carlo Ancelotti (© AFP)

Girona otočila nepříznivý stav na půdě Osasuny a po remíze Realu Madrid s Vallecanem se osamostatnila na čele tabulky. Betis prodloužil svou neporazitelnost na devět zápasů, když přemohl Mallorcu. U konce je naopak vítězné tažení Atlética Madrid, svěřenci Diega Simeoneho překvapivě nestačili na Las Palmas. Remízou skončilo utkání Celty Vigo se Sevillou. Barcelona uspěla na půdě Realu Sociedad...

Getafe CF - Cádiz CF 1:0

06.11.2023 21:00

Góly: 76. Borja Mayoral

Getafe ve 12. kole LaLigy prolomilo pětizápasovou ligovou sérii remíz, když na vlastní půdě porazilo Cádiz 1:0. Hosté již od 44. minuty hráli v početní převaze, jelikož se nechal za zbytečný faul vyloučit Djené. Domácí to však nakonec mrzet nemuselo, protože si díky srdnatému výkonu došli pro tři body, které jim v 76. minutě zajistil Borja Mayoral.

Pro většinu celků z LaLigy mělo být odskočení si do španělského poháru příjemným relaxem doplněným šancemi pro hráče širšího kádru. Zatímco Getafe tomu dostálo a nasázelo 12 branek, Cádiz zvládl souboj s celkem ze čtvrté nejvyšší soutěže až po penaltách. Ofenzivní sebevědomí toužili Azulones přenést i do ligy, v níž remizovali pětkrát za sebou. Čekání na výhru se týkalo i hostujících Pirátů, kteří naposledy slavili první zářijový den. V této sezoně navíc ještě nezvítězili na hřištích soupeřů.

K výraznějšímu ohrožení branky se dostali hosté po 10 odehraných minutách, když Robert Navarro hlavou označkoval horní tyč. Většinu času se poté hrálo především mezi oběma šestnáctkami a obě mužstva neúspěšné procházela defenzivou svého soupeře. Nejblíže ke vstřelení branky byl ve 40. minutě po přihrávce Rogera Martího Chris Ramos, domácí gólman však střelu vytěsnil na roh. Od konce první půle museli domácí dohrávat bez vyloučeného Djeného, a výrazně si tak zkomplikovali cestu za úspěšným prolomením série remíz.

Od začátku druhého dějství nebylo na hřišti výrazně znát, že domácí mají o jednoho hráče méně. Žlutá ponorka sice držela více míč na svých kopačkách, ale v ofenzivě se stále nebyla schopna dostat gólových situací a neúspěšně dobývala defenzivní tvrz madridského klubu. V 76. minutě to bylo naopak Getafe, které i přes početní nevýhodu otevřelo skóre tohoto utkání. Po prodloužení rohového kopu Mayoral překonal z blízka hostujícího golmana, a oslavil tak svůj 150. zápas v LaLize šestým gólem v aktuální sezoně. Pojistit vítězství mohl v 85. minutě Nemanja Maksimovič, ale skvělým zákrokem se proti němu blýsknul Conan Ledesma.

Týmem, který ukončil čekání na výhru, se tak stalo Getafe. To se v příštím kole představí 11. listopadu v Granadě, Cádiz zamíří o den později na Mallorku.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Rayo Vallecano 0:0

05.11.2023 21:00

Góly: -

Real Madrid se v zápase 12. kola LaLigy až nečekaně trápil proti Rayu Vallecanu, se kterým pouze remizoval 0:0. Celek z dělnické čtvrti Vallecas přicestoval na stadion o poznání slavnějšího městského rivala s cílem neinkasovat, což se mu i díky obětavosti a troše štěstí nakonec podařilo. Domácí se tak v tabulce nedostali před přízrak sezony z Girony a poprvé v ročníku před vlastním publikem zaváhali.

Fotbalisté Realu Madrid nastupovali do zápasu proti Vallecanu ve skvělé náladě. V minulém kole se jim totiž podařilo ovládnout El Clásico, ve kterém díky dvěma gólům nezastavitelného Juda Bellinghama zvítězili 2:1. Právě anglický klenot Bílého baletu navíc v týdnu získal i ocenění za nejlepšího mladého hráče Evropy. Potěšující zprávou byl pro fanoušky Los Blancos i podpis nové smlouvy Viníciuse Júniora, která má platnost až do roku 2027.

Hned v úvodu se musel blýsknout gólman Vallecana proti Federicovi Valverdemu. Ten při samostatném úniku nedokázal zachovat chladnou hlavu a mířil pouze doprostřed brány. Obrovskou šanci měli i hosté. Luka Modrić netradičně udělal v rozehrávce školáckou chybu, gól z toho ovšem nakonec nebyl.

O otevření skóre se mohl postarat Joselu, jeho střela z hranice pokutového území nakonec prosvištěla kolem levé tyče. Štěstí zkusil také levý bek Realu Fran García, Španěl ale bránu přestřelil. V závěru poločasu měl loženou šanci v šestnáctce znovu Joselu, nicméně Stole Dimitrievski předvedl fantastický zákrok.

Ve druhé půli se královský celek hledal. Snažil se vytvářet šance, ale žádná z nich neměla gólové parametry. Chvíli to vypadalo, že se na Bílý balet usmálo štěstí, nicméně zásah Viníciuse Júniora kvůli ofsajdu neplatil. Obrana Raya byla po této situaci pevná jako skála. Los Blancos ve druhé půli Dimitrievského moc nezaměstnali, což udělalo na dálku nesmírnou radost Gironě, která po 12 kolech překvapivě kraluje španělské nejvyšší soutěži.

Real Madrid tak po úspěšném El Clásiku překvapivě selhal a získal jen bod. Oba celky sehrají další ligový zápas 11. listopadu. Bílý balet svede bitvu s Valencií, Rayo změří síly s Gironou.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Athletic Bilbao 2:3

05.11.2023 18:30

Góly: 86. Gerard Moreno, 87. Alexander Sørloth - 2. Iñigo Ruiz de Galarreta, 22. Nico Williams, 30. Iñaki Williams

Athletic porazil ve 12. kole LaLigy domácí Villarreal 3:2. Po dlouhou dobu jednoznačné utkání rozhodl atraktivní první poločas, ve kterém se prosadili oba bratři Williamsové, pro mladšího Nica Williamse šlo navíc o první gól v sezoně. Jednu z branek si připsal i Iňigo Ruiz de Galarreta, který dokonce vsítil premiérovou trefu v dresu Los Leones. Baskové tak odčinili předchozí ztráty, domácí naopak po dvou soutěžních triumfech ztratili i přesto, že se v závěrečných minutách duelu dokázali ještě dvakrát střelecky prosadit.

Villarreal v minulém kole konečně prolomil pětizápasovou ligovou sérii bez vítězství, když na půdě nováčka z Granady zvítězil 3:2. Výborný výkon předvedl především dvougólový Gerard Moreno, jenž se po vyléčení lehčího zranění dokázal prosadit již ve třetím utkání v řadě. Na hřiště Žluté ponorky přijelo Bilbao, které nemělo dobré vzpomínky na poslední vzájemný duel, který prohrálo vysoko 1:5. I Baskové však chtěli zlepšit své výsledky, jelikož z pěti předchozích klání v lize vyhráli jen jednou.

Do duelu s Villarrealem ovšem vstoupili fantasticky. Už ve druhé minutě vypálil z okraje půlkruhu Ruiz de Galarreta a s odrazem od břevna dostal míč za gólmanova záda. Žlutá ponorka poprvé zahrozila v osmé minutě, kdy zpoza vápna vypálil z voleje těsně vedle pravé tyče Étienne Capoue.

Další branky se ale dočkali hosté, když po laxní rozehrávce Daniho Pareja ve 22. minutě zakončoval pohlednou akci metr před prázdnou brankou Nico Williams. Ani jeho bratr Iňaki Williams se však nedržel pozadu a přesně po půlhodině hry se na hranici půlkruhu šikovně otočil a přesnou ranou na přední tyč posunul svůj tým do tříbrankového vedení. Ve třetí minutě nastavení první půle nebyl daleko od snížení Moreno, napálil však pouze bránícího hráče.

Po změně stran byla jasně lepší na hřišti Žlutá ponorka. Velkou šanci měl v 52. minutě Alexander Sörloth, z bezprostřední blízkosti ale trefil přesně Unaie Simóna. Po hodině hry si navedl míč na střelu Moreno, avšak pálil nad brankovou konstrukci. Krátce nato zakončoval těsně vedle pravé tyče hostující Oihan Sancet.

Nebezpečnou sérii šancí si v 71. minutě vytvořili Álex Baena a Capoue, když první jmenovaný nejdříve pálil do tyče, následnou dorážku směřoval Capoue do brankáře. Na konečném vítězi už ale nic nezměnil ani pozdní gól Morena, který se prosadil přesnou ranou zpoza dvou obránců, ani úspěšný pokus Sörlotha, jenž hlavou zakončil vysoký centr krátce po rozehrávce.

Utkání tak do vítězného konce dotáhlo hostující Bilbao. Baskové se pokusí na výhru navázat 10. listopadu, kdy se střetnou s Celtou Vigo. Villarreal změří o dva dny později síly s Atlétikem Madrid.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Granada CF 1:0

05.11.2023 16:15

Góly: 45+7. Pepelu (pen.)

Hráči Valencie si ve 12. kole LaLigy poradili v domácím prostředí s tápající Granadou 1:0 a dokázali bodovat již ve čtvrtém utkání v řadě. Netopýry nasměroval ke třem bodům v nastaveném čase první půle z pokutového kopu Pepelu, pro něhož se zároveň jednalo o druhý zásah v letošním ročníku. Bývalý záložník městského konkurenta Levante, kde za dvouleté působení v A-týmu skóroval pouze jednou, neudělal radost hostům, kteří mimo svůj stadion po návratu do ligy zatím získali jediný bod.

Granada v roli nováčka soutěže svými výkony neoslňovala a se ziskem pouhých šesti bodů se nacházela na předposlední příčce, přičemž její jediná výhra se uskutečnila 26. srpna. Od té doby Andalusané odehráli osm ligových klání, ve kterých ani jednou nezvítězili a hned pětkrát padli. Valencia na tom tak špatně nebyla, když neprohrála tři ligová střetnutí v řadě a v tabulce jí před startem kola patřilo deváté místo.

Domácí celek mohl roli mírného favorita potvrdit už po necelé minutě. Javi Guerra napřáhl z rohu velkého vápna, jeho kroucená rána však jen těsně minula šibenici. Kdyby na druhé straně nezradilo zpracování Myrta Uzuniho, mohl by albánský forvard pálit z nebezpečné pozice. Po půlhodině hry se ve vápně příliš ochotně poroučel k zemi Sergi Canós a dožadoval se penalty, ale rozhodčí jeho prosby nevyslyšel. Jinak tomu bylo krátce před odchodem do šaten, kdy Raúl Torrente udeřil do obličeje Huga Dura a sudí už pro tentokrát ukázal na bílý puntík. K exekuci pokutového kopu se postavil Pepelu a nedal Andrému Ferreirovi žádnou šanci.

Andalusané zaznamenali první střelu na branku až po změně stran. Na svědomí ji měl Gerard Gumbau, který se na ose hřiště ujal zahrávání přímého kopu, pokus z velké vzdálenosti však skryl pohodlně do rukavic Giorgi Mamardashvili. Na druhé straně předvedl výborný přehled o hře Guerra, když prostrčil míč na nabíhajícího Canóse, jenže tomu po ráně z první vystavil stopku reflexivním zákrokem Ferreira.

Valencia doma proti Granadě nezaváhala a získala tři body. Oba celky sehrají další ligový duel 11. listopadu. Netopýři se střetnou s Realem Madrid, Andalusané změří síly s Getafe.

Více informací k zápasu

Deportivo Alavés - UD Almería 1:0

05.11.2023 14:00

Góly: 79. Aleksandar Sedlar

Almería se nedočkala teprve druhého bodového zisku ze hřišť soupeřů, když na stadionu Alavésu prohrála ve 12. kole LaLigy 0:1. Domácí v průběhu první půle stupňovali svůj tlak a v jejím nastaveném čase měli ideální možnost skórovat, když Ianis Hagi kopal penaltu. Syn nejlepšího rumunského fotbalisty 20. století Gheorgheho Hagiho však přestřelil. Po změně stran se již do hry dostali také Rojiblancos, nakonec se ovšem přece jen prosadili modrobílí zásluhou Aleksandara Sedlara. Srbský obránce se radoval z první ligové trefy na Pyrenejském poloostrově, na němž působí už od roku 2019.

Odpolední utkání svedlo k souboji dva utrápené celky nejvyšší španělské soutěže. Na hřiště Alavésu přijela z pozice beznadějně posledního celku celé ligy Almería, která od startu ročníku nepoznala chuť vítězství a pouze třikrát z 11 zápasů brala bod. Deportivo na tom ale nebylo o moc lépe, jelikož tři body posbíralo jen dvakrát a v celé soutěži mělo přitom nejhorší útok.

Úvod zastihl v lepším rozpoložení domácí celek. Jeho útočné výpady byly vedeny převážně po levé straně přes aktivního Luise Rioju. Při jedné takové akci se po sérii narážeček dostal zkušený křídelník do šestnáctky, ale jeho přihrávka na nabíhajícího spoluhráče byla zblokována do zámezí. Po nakrátko rozehraném rohovém kopu si od svého strážce odskočil Antonio Blanco, jenže jeho rána ze záklonu plachtila vysoko nad. Krátce před odchodem do šaten si počínal ve své šestnáctce nedovoleně Chumi a Baskové byli za svůj aktivní přístup odměněni pokutovým kopem. K jeho exekuci se postavil Hagi, balon však příliš podkopl a trestuhodně přestřelil.

Po změně stran zvýšili svoji aktivitu také Rojiblancos, kterým se dařilo souvisle kombinovat na útočné polovině. I přesto hrozili modrobílí. Kike Garcia se zjevil zcela osamocený v pokutovém území, ale Luís Maximiano byl rychle na zemi a jeho přízemní střelu skvělým zákrokem zlikvidoval. Na levé straně dokázal na poslední chvíli Rioja oslovit Jona Guridiho, ten si však se skákavým míčem neporadil a v nadějné příležitosti pálil pouze na tribuny. Nováček soutěže si nakonec pomohl standardní situací. Po ní se po několika nedůrazech ve vápně prosadil z voleje stoper Sedlar.

Sérii špatných výsledků tak nakonec prolomilo domácí Deportivo. V dalším kole jej však nebude čekat vůbec jednoduchý úkol, jelikož se 12. listopadu střetne s Barcelonou. Rojiblancos změří o den dříve síly s Realem Sociedad.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - FC Barcelona 0:1

04.11.2023 21:00

Góly: 90+2. Ronald Araújo

Barcelona předvedla ve 12. kole LaLigy nevýrazný výkon, přesto nakonec zvítězila na hřišti Realu Sociedad 1:0. Pro Katalánce se přitom utkání mohlo vyvíjet mnohem hůře, kdyby baskický celek po svém dominantním nástupu proměnil jednu z mnoha vyložených příležitostí. Ve druhém poločase se již oba týmy dokázaly vzájemně hlídat, o to větším překvapením proto byla přesná trefa Ronalda Araúja ze samotného závěru. Blaugranas tak napravili zaváhání z minulého víkendu a v tabulce se opět zařadili o bod za Real Madrid.

Barcelona v letošní sezoně odehrála již 14 soutěžních utkání, porážku však poznala až v tom posledním, když v El Clásiku nestačila na Real Madrid, se kterým padla 1:2. Aktuální rozpoložení si tak chtěla zlepšit vítězstvím v San Sebastiánu. Tam ji ovšem nečekal vůbec jednoduchý úkol. Sociedad totiž od startu ročníku prohrál jen dvakrát a v tabulce byl v těsném závěsu právě za Blaugranas.

A mužstvo ze San Sebastiánu začalo ukazovat svou sílu už od úvodních vteřin. Po půl minutě si připsal nebezpečnou střelu zpoza obrany Ander Barrenetxea, Marc-André ter Stegen však dobře zasáhl proti ráně na bližší tyč. Vzápětí se po laxní přihrávce na brankáře chopil míče Mikel Oyarzabal, i proti jeho osamocenému pokusu se vytáhl gólman ter Stegen. Z následného rohu potom nebezpečně hlavičkoval Mikel Merino, mířil ale těsně vedle vzdálenější tyče. Po čtvrthodině hry musel hosty znovu zachraňovat 31letý Němec, tentokrát proti střele Takefusy Kuba z ostrého úhlu. Ve 33. minutě naopak po jeho nepřesvědčivém zákroku na poslední chvíli odklízel míč do bezpečí Jules Koundé, který bránil dorážejícího Martína Zubimendiho.

Množství šancí opadlo po změně stran. Barcelona sice hru vyrovnala, avšak gólové příležitosti si stále netvořila. To se však s přibývajícími minutami změnilo a San Sebastián začal znovu na svého soupeře tlačit. Překvapivou ranou z velké vzdálenosti se blýskl Barrenetxea, ter Stegen ale opět dobře zakročil. První vážnější možnost ohrozit branku Basků měl z přímého kopu Raphinha, avšak pálil nad břevno. V nastaveném čase na něj potom navázali Araújo a Gavi, proti oběma střeleckým pokusům ovšem fantasticky zasáhl Álex Remiro. Nestačil ale už na hlavičku prvně jmenovaného ze čtvrté minuty nastavení, když si těsně pohlídal ofsajd a přesným zakončením pohřbil naděje baskického týmu.

Real Sociedad tak Barcelonu nakonec nezaskočil a doma padl. V následujícím kole se 11. listopadu střetne s Almeríí, Blaugranas změří o den později síly s Deportivem Alavés.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Sevilla FC 1:1

04.11.2023 18:30

Góly: 22. Carl Starfelt - 84. Youssef En-Nesyri

Celta Vigo remizovala ve 12. kole LaLigy na vlastním hřišti se Sevillou 1:1, což znamenalo, že vzájemné utkání nepoznalo vítěze už počtvrté v řadě. Los Celestes otevřeli skóre díky hlavičce Carla Starfelta, který se po letním příchodu ze Celtiku premiérově prosadil na Pyrenejském poloostrově. Cestu za první domácí výhrou jim však značně zkomplikovalo vyloučení ze 65. minuty, jehož nakonec v závěru využil k vyrovnání Youssef En Nesyri. V říjnu jmenovaný trenér hostů Diego Alonso tak se svými novými svěřenci zapsal nerozhodný výsledek i ve třetím odkoučovaném ligovém duelu.

Celta se po minulém kole dál topila v mizérii, když prohrála 0:1 na hřišti Girony a skončila v sestupovém pásmu. Od startu letošního ročníku dokázala zvítězit pouze jednou, a to naposledy zkraje září, kdy jen těsně porazila Almeríi, jež byla v lize úplně poslední. O moc lépe na tom ovšem nebyla ani Sevilla, která sice nedávno uhrála cenný bod s Realem Madrid, ihned poté ale ztratila s Cádizem a s celkovým ziskem 10 bodů se nacházela ve druhé polovině tabulky.

Ve velké šanci se už ve 13. minutě objevil Jorgen Strand Larsen, tváří v tvář svému krajanovi Örjanu Nylandovi však selhal a branku přestřelil. Ani šance Iaga Aspase neskončila úspěchem, jeho výborně zahraný přímý kop totiž dokázal Nyland vyškrábnout. Ve 22. minutě se mohli domácí radovat, když si na centr Aspase z přímého kopu naskočil Starfelt a poslal bleděmodré do vedení. O rychlou odpověď se mohl na druhé straně postarat Lucas Ocampos, jeho razantní hlavičku ovšem vychytal Vicente Guaita. Gól nepadl ani po velkém závaru před brankou Sevilly ve 32. minutě. Ještě do konce poločasu mohli Los Hispalenses srovnat, proti střele z nepřímého volného kopu se ale vyznamenal Guaita.

Hned na začátku druhé půle mohli domácí zvýšit svůj náskok, jenže míč skončil jen těsně vedle levé tyče poté, co ho v pádu téměř usměrnil do brány Starfelt. Velká komplikace pro domácí přišla 20 minut po změně stran. Renato Tapia ostře zajel do protihráče, za což si vysloužil druhou žlutou kartu a zápas pro něj předčasně skončil. Aktivita svěřenců trenéra Rafaela Beníteze tím nijak neustala, naopak v 73. minutě mohl přijít druhý gól, se šancí hráčů Viga si ovšem dokázal nadvakrát poradit Nyland. Přesto se hosté hned z následné akce prosadili. Míč si po centru našel En Nesyri a ukázal, že se v podobných situacích nemýlí. Rojiblancos se těsně před koncem málem dostali do vedení, ve třetí nastavené minutě ale zblízka nedokázali dostat balon do sítě.

Sevilla tak naplno neuspěla ani na hřišti trápící se Celty a získala opět jen bod. V následujícím kole se 12. listopadu střetne s Betisem, Los Celestes změří o dva dny dříve síly s Bilbaem.

Více informací k zápasu

Real Betis - RCD Mallorca 2:0

04.11.2023 16:15

Góly: 7. Willian José, 65. Ayoze Pérez

Fotbalisté Betisu si v domácím prostředí ve 12. kole LaLigy poradili s Mallorkou 2:0. První branku utkání si připsal už v sedmé minutě tahoun ofenzivy Willian José, jenž zazářil i při nedávné demolici v rámci Copa del Rey. V posledních třech soutěžních duelech Brazilec zaznamenal šest gólů, což je stejný počet jako za předchozích 47 zápasů v barvách El Glorioso. V závěru úvodní půle pak viděl druhou žlutou kartu Omar Mascarell a dlouhé početní převahy využil favorit ke vstřelení pojišťující branky, kterou měl na svědomí Ayoze Pérez.

Hráči Betisu se začali pomalu ale jistě dostávat do skvělého tempa. Andalusané v posledních devítí soutěžních zápasech ani jednou neprohráli, přičemž si navíc v týdnu zastříleli v Copa del Rey, kde zvítězili proti celku z nižší soutěže vysoko 12:1. Mallorca se naopak v lize s pouhou jednou výhrou dost trápila a domácí El Glorioso navíc příliš v lásce neměla. Urvat tři body v souboji s nimi totiž dokázala naposledy v roce 2013.

A ani nástup do tohoto duelu nepředpovídal větší úspěch Los Bermellones. Betis totiž na hosty od úvodu tlačil, za což se brzy dočkal odměny v podobě přesného zásahu. V sedmé minutě vracel míč před branku Juan Miranda, který z obtížné pozice našel Williana Josého, jenž se i v sevření dvou soupeřů z hranice malého vápna prosadil. I nadále byli lepším týmem na hřišti zelenobílí, další gólovku si ovšem vytvořili hosté. Ve 25. minutě hlavičkoval těsně nad branku Vedat Muriqi. Krátce nato už míč za záda domácího gólmana dostal, avšak tentokrát jeho šanci předcházel ofsajd. V závěru úvodního dějství zkomplikoval svému týmu snahu o vyrovnání Mascarell, který po střetu se soupeřem viděl přísnou druhou žlutou kartu.

I tak si ale hosté dokázali po změně stran tvořit šance. V 54. minutě poslal zpoza vápna nebezpečně vyhlížející dělovku Muriqi, jeho pokus však prosvištěl těsně vedle vzdálenější tyče. O čtyři minuty později dorážel míč do branky domácí Assane Diao, proti jeho střele ale nakonec stačil vystoupit obránce. Krátce nato akrobaticky zakončoval na přední tyči Willian José, nicméně ani střelec úvodní branky nemířil zcela přesně. Početní převahy domácí tým využil až v 65. minutě, kdy přihrávka skrze vápno propadla až k Pérezovi, který z první mířil přesně k pravé tyči. Oslabená Mallorca už se v závěrečných minutách nedokázala vzedmout k většímu odporu.

Betis tak na svého oblíbeného soupeře opět vyzrál a získal tři body. Následující zápas odehrají oba celky 12. listopadu. El Glorioso změří síly se Sevillou, Rumělky poté svedou bitvu s Cádizem.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Girona FC 2:4

04.11.2023 14:00

Góly: 25. Ante Budimir, 55. Ante Budimir - 16. Iván Martín, 71. Artem Dovbyk, 80. Viktor Cyhankov, 90. Aleix García

Fotbalisté Girony vyhráli ve 12. kole LaLigy na půdě Osasuny 4:2 a minimálně do nedělního večera se posunuli do čela tabulky. Hosté působili v utkání aktivněji, po gólu Anteho Budimira z 55. minuty, který byl už jeho druhým v zápase, se však blížili ke druhé porážce v sezoně. S tím se ale nesmířila ukrajinská ofenzivní vozba hostů, když nejprve srovnal Arťom Dovbyk a následně stejný hráč asistoval u vítězné branky Viktora Cygankova.

Nezastavující překvapení letošní fotbalové sezony z Girony stále poráželo jednoho soupeře za druhým a v tabulce se s 28 získanými body nacházelo jen o horší vzájemný zápas na druhé příčce. Blanquivermells zdobila především silná ofenziva, která byla společně s Barcelonou nejlepší v soutěži. Její sílu měla tentokrát okusit domácí Osasuna. Ta v posledních kolech střídala výhry s prohrami, přičemž na vlastní půdě naplno bodovala v letošním ročníku pouze jednou.

Hosté od začátku ukazovali svou sílu. Arnau Martínez našel skvělým centrem ze strany hlavu Yangela Herrery, jehož pokus byl sice tvrdý, avšak o pár centimetrů nepřesný. Další šance už se přeměnila v gól. V rychlém protiútoku nahrál Dovbyk kolem obránce Ivánu Martínovi, jenž míč doklepl do odkryté brány. Ve 25. minutě přišlo vyrovnání. Přízemní projektil Moie Gómeze ještě dokázal gólman Paulo Gazzaniga vyrazit, nicméně pouze k Budimirovi, jenž ranou pod břevno rozvlnil síť. Živou vodou polití Zrzci byli nadále aktivnější, do konce prvního dějství si však další příležitost nevypracovali.

Po změně stran pálil levačkou na zadní tyč Johan Mojica, jenže o pár centimetrů minul. V 55. minutě se domácí zaslouženě dostali do vedení. Centr Mojicy si našel Budimir, který hlavičkou přidal druhý gól v zápase. Girona se nesložila a radovala se z vyrovnání. Další povedený centrovaný míč ze strany tentokrát vyslal Miguel Gutiérrez, jenž našel volného Dovbyka a ten hlavou srovnal. Gironistes v 80. minutě skóre dokonce otočili. Dovbyk balon skvěle přiklepl k Cygankovovi, jenž nadvakrát překonal brankáře, čímž zařídil svému týmu tříbodový zisk. V nastaveném čase ještě přidal další gól výstavním volejem Aleix García.

Girona potvrdila fantastickou formu i v Pamploně a opět si odvezla plný bodový zisk. Oba celky sehrají další ligové kolo 11. listopadu. Osasuna změří síly s Las Palmas, Blanquivermells poté vyzvou Vallecano.

Více informací k zápasu

UD Las Palmas - Atlético Madrid 2:1

03.11.2023 21:00

Góly: 51. Kirian Rodríguez, 75. Benito Ramírez - 83. Álvaro Morata

Atlético Madrid v 11. kole LaLigy překvapivě zaváhalo na hřišti Las Palmas, kde padlo 1:2. Velmi sympatický výkon outsidera z ostrova Gran Canaria dostal gólovou třešničku v 51. minutě zásluhou Kiriana Rodrígueze. Nováček soutěže dokonce přidal zásluhou Benita Ramíreze v 75. minutě druhý zásah, jenž se stal nakonec rozhodujícím. Ofenziva hostů se totiž zmohla pouze na kontaktní trefu a poprvé od půlky září v ligovém duelu zaznamenala méně než dva góly. Žlutomodří se tak ziskem tří bodů dostali kousek od příček znamenajících evropské poháry.

Klub z Kanárských ostrovů měl za sebou úspěšnou pohárovou vsuvku, když v úterním duelu zvítězil na hřišti Manacoru 3:0. To jeho hráčům nicméně nechávalo pouhé dva celé dny na regeneraci, čehož chtěl využít přijíždějící madridský gigant. Ten se k tomu navíc nacházel ve vynikající formě, neboť v rámci nejvyšší španělské soutěže opanoval šest utkání v řadě a měnit to nehodlal ani v Las Palmas. S místním klubem totiž Atlético v lize naposledy ztratilo body v roce 1987.

Publikum muselo být s úvodem zápasu více než spokojené. Nováček soutěže nebojácně nastoupil na svěřence Diega Simeoneho a podařilo se mu Los Colchoneros rozhodit z tempa. Klub z Kanárských ostrovů úspěšně diktoval hru ještě ve 23. minutě, nepřesnost v jeho ofenzivní fázi ovšem po bleskovém kontru Atlétika umožnila individuální únik Rodrigu Riquelmemu a jen zásluhou famózního zákroku Álvara Vallese se stav neměnil. Domácí měli velmi zajímavou příležitost ve 38. minutě, kdy se Javi Muňoz dostal k hlavičce přímo před brankou a k prvnímu zásahu utkání nechybělo mnoho.

Fantastický výkon La Unión Deportiva byl v 51. minutě korunován gólem. Rodríguez využil perfektně načasovaný pas Alberta Moleira a přízemní ranou k levé tyči rozjásal drtivou většinu fanoušků na tribunách. Čtvrt hodiny před koncem základní hrací doby se navíc Ramírez dostal k míči vybojovaném Muňozem a prudkou ranou na přední tyč zvýšil náskok svého týmu. Riquelme, kterého si gólman Valles dobře pamatoval již z prvního poločasu, stál u zrodu jediné branky, kterou Španěl inkasoval. V 83. minutě našel centrovaným míčem Moratu a ten střelou z voleje nezaváhal. Hvězdný střelec se mohl prosadit také v nastaveném čase, v 91. minutě ale po jeho razantní dorážce zvonilo pouze břevno.

Las Palmas tedy obralo favorita o všechny body a před zbytkem víkendu si upevnilo pozici v první polovině tabulky. Na překvapivou výhru bude chtít navázat také 11. listopadu, kdy se představí na hřišti Osasuny. Los Colchoneros o den později přivítají Villarreal.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Girona FC
12
10
1
1
29 : 15
31
2
Real Madrid
12
9
2
1
23 : 8
29
3
FC Barcelona
12
8
3
1
24 : 12
27
4
Atlético Madrid
11
8
1
2
26 : 11
25
5
Athletic Bilbao
12
6
3
3
21 : 14
21
6
Real Betis
12
5
5
2
16 : 15
20
7
Real Sociedad
12
5
4
3
20 : 15
19
8
Valencia CF
12
5
3
4
15 : 13
18
9
Rayo Vallecano
12
4
6
2
14 : 15
18
10
UD Las Palmas
12
5
2
5
10 : 11
17
11
Getafe CF
12
3
6
3
14 : 16
15
12
CA Osasuna
12
4
1
7
14 : 20
13
13
Villarreal CF
12
3
3
6
17 : 21
12
14
Deportivo Alavés
12
3
3
6
10 : 16
12
15
Sevilla FC
11
2
5
4
17 : 16
11
16
Cádiz CF
12
2
4
6
10 : 17
10
17
RCD Mallorca
12
1
6
5
12 : 18
9
18
Celta Vigo
12
1
4
7
11 : 20
7
19
Granada CF
12
1
3
8
17 : 29
6
20
UD Almería
12
0
3
9
14 : 32
3

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (75)

Přidat komentář
Elliasson

Tohle bolí. Viděl jsem zápas od 60.minuty. Nechci říkat, že Las Palmas vyhráli zaslouženě, to ne. Ale ten druhý gól - to byla hrůza.

Byla tam trocha smůly, to ano. Ale zas až příliš mnoho faulů v nastavení, které být nemusely a tím utrpěla hra. Jediná útěcha - Riquelme bude fakt skvělej.

Reagovat
Phillipinho

Jedinej Riquelme a Barrios meli chut hrat fotbal. Cholo nepochopitelne rezignoval a stahnul nejlepsi hrace Griezmanna, Kokeho a de Paula. Chapu, ze prioritiuzuje postup v LM, ale tohle bylo moc. Jinak Saul je opravdu na odpis, na to se divat neda…

Reagovat
Moshe Dajan

Vamooos Palmičky!

Reagovat
Jordi Alba

Nevím, co s nima Michel udělal, ale to otáčení zápasů je něco neskutečnýho.

Reagovat
santini

https://youtu.be/MYbplAlwac4?feature=shared

Akože tá odvolaná penalta na konci čo mala byť? som jediný, komu sa zdá, že obranca útočníka stiahol?

Reagovat
MystycMac

To bola jasne predsa Barca jednoznačne... Socky predviedli malo aby prekonali skalopevnú Defenzivu Barci, Araujo to je monštrum najlepší Def pod slnkom kde su oproti nemu polena jak Militao či Rudiger...

Reagovat
Tony Stark

Haluzáci cirkusantskí

Aj tak vybuchnú ako v lige, tak aj v Európe

Reagovat
2miguel1

Aj tak nie Jaj vy ste museli nadavať hahaha

Reagovat
Tony Stark

Tak ako vy niekoľkokrát

Reagovat
2miguel1

No tento rok mate patent na tie nadstavene goly, aj nam sa šťastie teraz priklonilo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
MystycMac

LaLiga bude Easy pre Barcu v LM vypadnú jedine ak narazia na City alebo Bayern...aj to je otázne Ked bude Ready De Jong a Pedri tak ťažko niekto bude Barce konkurovať.

Reagovat
Manik...

Reagovat
misinho7

Diskostu ze ta to ešte baví

Reagovat
Rizek

Tak tohle chutná hodně dobře.

Reagovat
Rizek

Každopádně ten pán s praporkem by měl dostat tučný flastr. Má mávat ofsajd, když si je stoprocentně jistý, že je. V opačném případě má nechat praporek dole. Ohromná chyba.

Reagovat
Phillipinho

Celtu rozhodci rezou brutalne. Navas ho stahne obema rukama ve vapne, on se podiva na VAR a penaltu odvola. Cely je to smesny…

Reagovat
Well

Mám Navase rád, ale poslední dobou má skoro každý zápas nějaký penaltovy zákrok a vždy mu to projde.

Reagovat
LeonardoUžoa

To není holt Pelta Vigo

Reagovat
Elliasson

Přesně tak.

Barcelona

Atletico

Girona

a nevím, co se stalo se Sevillou, ale jestli zase něco, tak už by to byl 4.zápas, kdy rozhodčí pochybil proti Celtě docela výrazně.

Reagovat
smazaný uživatel

Ta penalta mi přišla hodně soft, asi bych ji spíš nepísknul, ale to nic nemění na tom, že do toho VAR nemá co zasahovat.

Reagovat
santini

Tvl ja akurát rozmýšľam, prečo to robia. Akože mesiac dozadu sme hrali takú sračku, že som myslel že predsezónny cieľ je vyhrať segundu 2024/2025, ale herne sa zlepšujeme.... Zápas čo zápas kktiny od rozhodcov. Ako som zvyknutý, že v La Lige to zas nie je žiadna hitparáda, ale v poslednej dobe fakt obrovské chyby...

Som zvedavý, dokedy vydrží Rafa, ale na vyhadzov to moc nevidím, nebolo by to moc rentabilne začal by som efektivitou a dať viac priestoru Douvikasovi, nepríde mi až taký márny

Reagovat
celeb

Za prve 3 minuty zapasu socky 3 dobre sance na skorovanie. Do 15 minut 6 dobrych sanci, Araujo mohol byt vonku. Do prichodu Pedriho to bol hrozostrasny vykon z nasej strany a socky mali totalnu smolu v zakonceni, MOTM ter Stegen.

Preco VAR nezapiskal penaltu za zakrok na Oyarzabala nepochopim, spociatku to na faul nevyzeralo, ale opakovacka bola jasna - tam mu chytil nohu.

3 body za hlavicku Arauja v nadstaveni - toto bola lupez v priamom prenose.

Ale nie, genialny Xavi zas s bratom naordinoval vitaznu strategiu, ktora priniesla ovocie.

A v play off LM zas budu vsetci ti, co pozeraju len vysledky, ci highlights prekvapeni.

Hrat takto zufalo s touto skladbou hracou je priam trestne.

Reagovat
Well

Strašně jsem se divil, jak vás dokázali místy zatlačit, Barca začala hrát snad posledních 10 min, do té doby to byl až strašidelný výkon. Socky naopak velky klobouček, jak dokázali tlačit, nepamatuji dlouho tým, co by tak přehrával Barcu v lize.

Reagovat
vilp

Aspoň Xavi dává šance těm mladým, a to i když prohráváte. Dinosaur chce vyhrát a pošle na hřiště Nacha, k tomu asi není co dodat. Brahim má za 3 měsíce v lize 100 minut a Arda na tom časem asi nebude o moc líp.

Reagovat
misinho7

Naša klasika. Vyhráme ťažký zápas a potom stratíme relatívne 3 povinné body.

Reagovat
Well

Reagovat
Registrujisejenproto

Ten šašek golman Vallecana by se hodil do Fraudcelony, pekne nechal vzpomenout na časy dumb&dumber Valdes Pinto

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
2miguel1

Ten Real ma to nadstavenie vždy grandiozne velke ked potrebuje dat gol. Plus 7min? Začo. My vcera 3min. Strata poteši ale

Reagovat
Gftw

Jeste mi chce nekdo tvrdit jak je Carlo uzasnej taktik? Proc prvni stridani az v 70min? ...a proc zrovna Rodrygo absolutne z formy a toncek, kdyz tam je brahim arda a dalsi hladovi kluci.... A majstrstyk v podani ala dat tam pred koncem Nacha kdyz potrebuje vstrelit gol.... Nemam co dodat Carlo... Uz at je konec sezony jeden velkej hnus s timhle at jde doprdele nedat klukum co by mohli neco dopredu zmenit ani cuchnout

Reagovat
Laliga

Tak ani nedodávaj keď len bezhlavo kritizuješ. Nacho mal svoje opodstatnenie, rovnako ako to že nehral napr Guler. Bol po prvý krát po zranený na lavičke. Kto sa aspoň trocha vyzná tak vie že jeho nasadenie bolo krajne nepravdepodobné. A Brahim jednoducho nie je hráč ktorému Carlo verí a bodka. Ničím si jeho dôveru nevyslúžil, nesedí mu do systému, nevybral si ho, nepoužíva ho. Nemá mu čo ponúknuť.

Chýba Courtois, chýba Militao, na ľavej strane obrany je najlepším hráčom stredný záložník. Carlo pýtal od svojho nástupu útočníka, miesto toho prišiel ešte aj o Benzemu. Kvôli Bellinghamovi a absencii útočníka prekopal celý systém na ktorý si hráči stále zvykajú. Napriek tomu tie výkony nie sú vôbec také zlé ako sa tu prezentuje.

A po zápase ktorému chýbal len ten povestný gól tu ideš písať tieto nezmysli. Neuveriteľné ako ľudia ignorujú okolnosti.

Reagovat
misinho7

to je taka klasika no

Reagovat
MystycMac

A zrazu už je EC zabudnuté...Real márny, zúfalý, dochádza na moje slova ale nie len na moje ten tým nemá útok nato aby niečo vyhral a už vôbec nie dlhodobú súťaž, Vini je vyhoretý jak dušičkové sviečky ,Rodrygo nemá nato hrať základ respektíve byt ťahúňom Realu...Takých zápasov bude ešte v tejto sezóne spusta, chýbajú gólový hráči. Stačí troche lepšie defenzívne mužstvo a Real ma obrovsky problem.

Reagovat
CHONG

Jsi znalec, i to EC jsi trefil přesně.

Reagovat
misinho7

Reagovat
MystycMac

aj včera Barcu a EC 20.3.2022 0:4 presne aj výsledok

Reagovat
MystycMac

Netreba byt znalec len stačí dat dole ružové okuliare.

Reagovat
Pithivier

Ficuv syn opet zlepsil naladu, diky Diskostu!

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
zasranej malíř

Zase máš pravdu

Reagovat
patas92

Reagovat
MystycMac

Včera Barca neskutočne vylúpila Anoetu nič nehrali a 3 body, Real sa dnes vytrápil doma a nič stoho Pride Rayo do Barci a dostane 4

Reagovat
Pithivier

Sasci, co proste doufaji ze nejvetsi souper ztrati, posrankove

Reagovat
Rizek

JJ, jsem si jistý, že ty Barce při jejích zápasech přeješ, ať je ten souboj o titul vyovnanej. Machr ...

Reagovat
Pithivier

Nefandim Realu ani vam, spis mam alergii na vypatlany debilky jako jsi ty nebo Diskostu

Reagovat
Elliasson

Klobouček před Gironou, že povede po 12.kole. Nevím, kolikátí skončí, ale už teď je skoro jasné, že toto je historická sezóna. Ale můžeme dát tipovačku - kolikátá skončí Girona v tabulce?

Můj odhad - 4.místo

Reagovat
Jordi Alba

V koutku duše v to 4. místo doufám, ale nevím, no. Když bude po 19 kolech aspoň 38 bodů začnu tomu dávat reálnou šanci.

Reagovat
Rizek

Taky to vidím na čtvrté, páté místo. Ale i tak ohromný klobouk dolů.

Reagovat
Doubas

Teď už každopádně nespadnou, tak se na to můžou klidně vysrat. Tipuju 9.

Reagovat
Jordi Alba

Gironka po 12 kolech osamocená na čele ligy s nejlepším útokem v lize.

Reagovat
Raul=Real

Ďakujeme Carlo, dovidenie kurva ale už Pred rokom bolo neskoro

Reagovat
2miguel1

Však mate v utoku Joselu Rodrygo, co s tym chcete? To by ani Guardiola nezatrenoval, nebyt tych nezmyselnych golov Judea, stracate vela

Reagovat
CHONG

Reagovat
Raul=Real

Joselu nieje vôbec taky traged ako sa z neho robi...naopak, problemom su prehypovani brazílčania (teda čo sa týka hráčov), na lavičke je samozrejme problém každému jasny...

Reagovat
Laliga

Problém máš akurát tak ty. A to taký že vôbec nerozumieš tomu čo komentuješ. Len bezhlavo táraš , lebo nevieš zvládnuť fakt, že všetko vždy nejde ako by si si predstavoval.

Reagovat
Rizek

Mají tam Brahima, kterej byl v ACM parádní. Jejich chyba, že ho nehrají. Mimochodem - on musí být řádně nasranej - stáhli si ho a nedají mu čuchnout.

Reagovat
misinho7

Reagovat
misinho7

to su zas picoviny..

Reagovat
zasranej malíř

Potřebuješ dát gól, na lávce máš Brahima s Ardou a dáš tam Nacha ::facepalm: no nic v týdnu potvrdit postup ze skupiny a o víkendu napravit dnešek

Reagovat
ACSeRw!n

Carlo je mimo proste

Reagovat
Laliga

Videl si niekoho po takom dlhodobom zranení(respektíve v tomto prípade dvoch), aby v Reale naskočil hneď do prvého zápasu v ktorom sa objaví v nominácii? Ja sa na Gulera veľmi teším, no bolo mi jasné, že krajne nepravdepodobné že naskočí teraz, o to viac za takéhoto stavu. A Brahim, sorry, ale to nie je hráč ktorý by bol zárukou väčšej kvality ako ktokoľvek iný na súpiske.

Reagovat
Salfovic

Já vůbec nechápu, co tu z něj nektěří dělají. Tak nějak za všechno mluví to, že fans AC jeho odchodu nijak nelitovali.

Reagovat
Laliga

Reagovat
vilp

Minimálně je to dost přímočarý hráč s dobrým driblinkem, co má svoje záblesky. Nijak moc jsem AC loni nesledoval, ale v LM proti Neapoli udělal v tom dvojzápase společně s Leaem největší rozdíl. Každopádně to nejlepší určitě je nedat mu skoro žádnou šanci, i když takový Rodrygo hraje pravidelně hovno. A taky argumentovat "zárukou kvality" a "nelitováním". Já bych teda hlavně z pozice fanouška viděl, aby to, jestli má (nebo nemá) na to týmu něco dát, ukázal na hřišti.

Reagovat
Salfovic

Girona titul

Reagovat
Hachim Mastour

Ancelotti je stary chren co odpisal Brahima

Reagovat
Laliga

Hmm, zaujímavé. Doteraz toho Brahima všetci na rukách nosili?

Reagovat
Krausio_Real_M

Je dobře že když potřebujeme dát gól tak na hřiště pošle Carlo všechny ofenzivní hráče co máme k dispozici.

Jo tak nic...

Reagovat
Laliga

Vy by ste tam niektorý len bezhlavo poslali 7 útočníkov a čakali že tým pádom je šanca skórovať vyššia, tak to ale nefunguje

Reagovat
vilp

Lepší je poslat tam Nacha, lebo to malo svoje opodstatnenie.

Reagovat
Rizek

Příjemné pondělní ráno.

Reagovat
misinho7

Endrick povolaný prvýkrát do repre

Reagovat
Well

On se zase začal rozehrávat ty 2 góly proti Botafogu byly krása.

Reagovat
misinho7

Tak stale ma len 17. Nemozme čakať ze bude totm tam točiť tyzden co tyzden. Verím mu. Asi bude potrebovať viac času, tak ako Vini a Rodrygo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele