Ozvěny z Bundesligy: Major Tom se vrací. Už známe hit pro Euro

28.03., 08:26
Názory a komentáře
Florian Wirtz (© Profimedia)

Pamatujete na osm let staré mistrovství Evropy? Tehdy šampionát žil popěvkem severoirských fanoušků Will Grigg’s On Fire. Letošní Euro už svůj hit zřejmě má. Alespoň tedy němečtí fanoušci dělají vše pro to, aby se uchytil.

Goal song. Torhymne. V češtině se těžko hledá ideální překlad. Někdy lze narazit na "gólovou znělku” nebo "gólovou píseň”, oboje ale zní tak nějak krkolomně. Proto se raději používá anglické znění. Fanoušci kolektivních sportů ale dobře ví, o čem je řeč - o znělkách či písních, které na stadionu zahrají po vstřelení branky domácího mužstva.

Goal songy se postupně rozšiřují napříč fotbalem i hokejem. Již několik let jsou taky přirozenou součástí Bundesligy, přičemž její fanoušci se pravidelně přou, která Torhymne je tou vůbec nejlepší. Někde se přitom hrají celospolečensky osvědčené hity, přičemž i takové se mohou stát součásti klubové identity (kankán v Bochumi nebo kapela Scooter v Mönchengladbachu). Jinde však jde o písně složené přímo pro daný oddíl (Darmstadt, Dortmund), případně takové, jež zdůrazňují sounáležitost s městem (Köln, Mainz). Po přesném zásahu nic nezní pouze na stadionu berlínského Unionu, protože... je prostě jiný.

Torhymne se pyšní taky německý národní tým. Od úterý zbrusu novou. Jde o píseň Major Tom od Petera Schillinga, která nahradila techno pecku Kernkraft 400 složenou DJem Zombie Nation. Ačkoliv se jedná o hit z 80. let minulého století, příznivci "Nationalelf" si jej nyní takřka okamžitě zamilovali. A požadují, aby zněl taky na nadcházejícím mistrovství Evropy. Což se může celkem snadno stát... avšak ne v té podobě, jakou veřejnost žádá.

Major Tom je populárním šlágrem už nějakou dobu. A to nejen v Německu, i když tam obzvlášť. Před 40 lety dobyl vedle tamní hitparády taky žebříčky v Rakousku, Švýcarsku a dokonce Kanadě, kde píseň vyšla v anglické verzi (která slavila úspěch - byť ne tak velký - i v USA). Němky a Němci si Schillingův hit pobrukují dodnes na různých společenských eventech, včetně těch sportovních.

Nynější vzestup popularity Major Toma je však i tak pozoruhodný a nečekaný. Může za něj reklama firmy Adidas na nové dresy německé reprezentace. Reklama představuje, co je pro Německo typické, celou ji přitom doprovází právě Schillingova píseň o putování Major Toma vesmírem.

Došlo tak k dosti zajímavé situaci. Cesty Adidasu a Německého fotbalového svazu (DFB) se, jak je známo, za tři roky rozejdou. Od roku 2027 bude dresy Nationalelf vyrábět Nike. Tento krok, který dlouholetou spolupráci ukončil zejména z ekonomických důvodů, vyvolal ohlas řady kritiků, podle nichž je Adidas s německým nároďákem spjatý natolik, že si žádného jiného výrobce dresů nedovedou představit. Na rozhodnutí DFB už ale ani tyto výtky nic nezmění.

Adidas si však očividně ještě pár es v rukávu nechal. Reklama s Major Tomem spustila lavinu, která se zatím nehodlá zastavit.

Poblázněná fotbalová veřejnost mezitím začala podepisovat petici požadující, aby se Major Tom hrál po gólech vstřelených Nationalelf na domácí půdě. Tento cíl se již podařilo splnit, a tak se v úterním přátelském zápase proti Nizozemsku rozezněla frankfurtskou arénou nová Torhymne. Fanoušci ovšem chtějí víc. Doufají, že si oblíbený hit zapějí taky na nadcházejícím mistrovství Evropy. Toho mohou dosáhnout, neboť jednotlivé národní svazy mají právo předkládat pořadateli Eura, tedy organizaci UEFA, návrhy písní, které lze zahrát během rozcvičky a po závěrečném hvizdu.

Hlavní požadavek příznivců Nationalelf je však ještě smělejší: Major Tom se podle nich má stát Torhymne i na samotném Euru. Něco takového ovšem odmítá UEFA, která sdělila, že goal song bude na šampionátu pro všechna mužstva stejný. Konkrétně půjde o oficiální píseň mistrovství, kterou nazpívá německá zpěvačka Leony a veřejnosti bude představena v květnu.

Fanoušci ovšem neztrácí naději a věří, že téměř 70 tisíc podpisů pod peticí (nasbíraných ani ne za týden) UEFA ještě zohlední. A co víc, song se líbí i samotným hráčům německé reprezentace. ”Ta píseň je naprostou klasikou,” prohlásil středopolař Robert Andrich. Jeho spoluhráč Thomas Müller po zápase proti Nizozemsku kvitoval, že si hit může snadno zazpívat. A celou iniciativu podporuje též autor chytlavé melodie.

Sociálními sítěmi se mezitím pod hashtagem #MajorTom šíří spousta memes, na což se chytají i bundesligové kluby. Celé to šílenství jen podtrhuje dobrou náladu, která nyní okolo Nationalelf panuje. Trvalo to tedy pořádně dlouho, avšak objevený hit i blížící se domácí Euro společně rozjíždí euforii. A taky je třeba připsat zásluhy samotné reprezentaci. Její trenér Julian Naglesmann zohledňuje během nominací spíše aktuální formu nežli historické zásluhy, což nejen že se líbí fanouškům, ale taky očividně přináší plody.

Navzdory dvěma výhrám nad Francií a Nizozemskem má Nationalelf do červnového výkopu mistrovství Evropy ještě na čem pracovat. Maximilian Mittelstädt sice svou premiérovou pozvánku do národního týmu okořenil výstavní trefou, zároveň se ale proti Nizozemsku podepsal pod inkasovaný gól, předtím proti Francii měl zase problémy s bráněním. Minimálně obsazení postu levého beka tedy ještě musí Nagelsmann řešit.

Jinak se ale zdá, že předturnajová horečka naplno startuje. A německá reprezentace po letech zase získává sílu, což podporuje zvyšující se zájem o ní. Nationalelf ožívá stejně jako Major Tom - fiktivní postava astronauta, s níž ještě před Schillingem pracoval ve svých hitech slavný David Bowie. Úkol zní tedy jasně: do června se naučit alespoň pár slov:

Völlig losgelöst
von der Erde!

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (82)

Přidat komentář
Rudnevs

Osemdesiatky milujem a Major Tom je klasika. Sám som petíciu podpisoval. Som rád, že sa to takto chytilo a že Nemci majú pred domácim šampionátom opäť niečo, čo ich spája. Už som čakal, že k tejto spolupatričnosti nepríde a EM skončí znovu fiaskom, no teraz mám znovu pocit, že by z toho niečo mohlo byť. Aj po pozretí predošlých zápasov mám pocit, že Nemci sú back a treba s nimi znovu rátať.

Völlig losgelöööst von der Erdeee…

Reagovat
andrew96

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Rudnevs

Keď už sú tu tie ozveny, tak aj k ligovému futbalu (nemám to kam inam dať):

https://x.com/schalkezone/status/1773056050591125583?s=46&t=8TYhRWtiEDaSfU01xTQz3w

Tento “tím” si nezaslúži nič iné než zostup.

Reagovat
cologneFC

Stane sa Ale je to amatérizmus nehodný takého klubu. Tam evidentne nie je veľa vecí v poriadku a návrat bude veľmi dlhý, ťažký a bolestivý. Ale bude, Schalke sa skôr či neskôr vráti a polokluby odídu. Bude dobre

Reagovat
Werkrider

https://youtu.be/OhIgIdnVu0k?si=KkcfY25kd-FapoEp

Auf geht's Deutschland

Němci vypadají skvěle už na papíru. Hlavně na čtyřku Wirtz, Musiala, Gündogan a Kroos se neskutečně těším. A otisk Werkself v Nationalelf je super třešnička.

Reagovat
Freedo

Jen doufám, že v základní sestavě na hrotu bude čistokrevný útočník, snad Füllkrug. Na posledním MS se podle mě dostatečně ukázalo, že hrát tak s hráčem typu Havertz není nejlepší řešení. Proti Francii nebo Nizozemsku to ještě jít mohlo, ale ve skupině proti betonářům ze Skotska nebo Švýcarům bude třeba klasický zakončovatel.

Reagovat
Werkrider

Souhlasím, I když to v tom rozestavení může trochu mást. Útočníci tam jsou tři a to Havertz, Wirtz i Musiala. Ten hrot je dnes strašně nevděčný post.

Reagovat
Rudnevs

Mám pocit, že Nagelsmann si toto s tým hroťákom uvedomuje, minimálne viac než jeho dvaja predchodcovia a podľa toho necháva aj hrať. Tým, že sú vo výbere hneď traja - Undav, Füllkrug i Beier, malo Nemecko hneď viac možností než v časoch, keď bol Füllkrug jediná ako tak použiteľná varianta.

Súhlasím s Werkriderom, že chlapci z Leverkusenu reprezentácii veľmi pomohli. Nemôžem si pomôcť, ale za mňa vyndať všetkých tých dortmunďákov bez formy a dať tam hráčov z Bayeru a VfB, ktorým sa darí a trénujú v kluboch asi na lepšej úrovni, to podľa mňa spravilo obrovský rozdiel. Hoeneß a Alonso svojimi tréningami a svojim futbalom takto nepriamo pomáhajú reprezentácii, zatiaľ čo pod Terzicom tí hráči nejak stagnujú a ani pre repre nie su prínosom, skôr naopak.

Reagovat
vladino10

Tak lepšieho ako nagelsmann, čo sa týka úlohy "mat hrot" asi nájdeme ťažko- ved svojho času uprednostnil chuopo motinga pred manem

Reagovat
Martin9719

Jednoznačně je úkol pro Nagelsmanna aby zařadil do sestavy hráče s nejlepší formou a vyřadil ty symboly neúspěchu z posledních turnajů. Za mě je skvělý že máš na LB in-form Mittelstädta a k němu za RB velice solidního Rauma. Tam už je to jen o tom si vybrat. Dále určitě Waldi Anton, podceňovaný Führich který zažije přelomovou sezonu nebo klíčový Wirtz. Já osobně nejsem už ani pro Gündogana, byť v Barce je to asi pořád tahoun. Na RB může zůstat Kimmich a pokud mu bude krýt záda Henrichs tak ok. Je otázka jak bude vypadat Sané a nebo jestli na té pozici nechá spíš Musialu což asi ano. Havertz mu možná teď dává větší logiku do systému, protože nemá klasická křídla která by sypala jeden centr za druhým.

Reagovat
cologneFC

Za mňa Major Tom iba vo verzii od Plastic Bertrand

https://youtu.be/UXWZ2A7G6Ho?si=HK1Rfr866fTpcfQN

Ale inak skvelá voľba, dúfam, že znova raz zvíťazí hlas ľudu. Lebo futbal patrí ľuďom.

Reagovat
andrew96

Já nechápu, že dosud hrála taková sračka.

Reagovat
Rudnevs

Vtedy v 2019 som hlasoval taktiež za Kernkraft, ale pamätám si, že tie ostatné možnosti na výber boli snáď ešte horšie a tuctovejšie. Oliver Bierhoff fakt ten imidž reprezentácie zničil, ako sa dalo.

Reagovat
St. Pauli

Ano.

Reagovat
Werkrider

O.T. 595 tisíc?

Reagovat
cologneFC

Co 595 tis.?

Reagovat
Werkrider

Tohle, to je novinka, nebo je to ta pokuta zpřed Vánoc?

"Tvrdé postihy vynesla disciplinárka v Německu směrem k bundesligovým klubům za chování jejich fanoušků. Ti v drtivé většině případů narušovali průběhy utkání protestními akcemi či vyvěšovali hanlivé transparenty kvůli počínání vedení soutěže, jež je i přes odpor některých diváků nakloněno vstupu soukromých investorů. Rekordní pokutu ve výši 595 tisíc eur bude muset zaplatit 1. FC Köln. Bayern vyfasoval 40 tisíc, Freiburg s Dortmundem po 30 tisících."

Reagovat
cologneFC

To je pokuta za pyro v derby

Reagovat
Werkrider

Predpokladám, že "derby" myslíš ešte októbrový zápas s Gladbachom, alebo si práve nazval zápas s Werkself "derby"?

Dobrá pecka medzi oči výška tej pokuty

Reagovat
cologneFC

áno, myslím októbrový zápas s Gladbachom keď sme odpálili 10 minútové pyro.

V “Nachbartschaftsduel” proti vám nebolo pyro tento rok. Iba choreo Gruppe AntiLev

Reagovat
Seydou Doumbia

Ten song celkem o ničem, jako by to měli hrát na pohřeb německé repre.

Reagovat
Mervin

Hrozný song.

Reagovat
Rudnevs

No nič sa nedá robiť, niektorí ľudia majú vkus a niektorí nie.

Reagovat
Seydou Doumbia

A proč Němci nemají vkus? Jsem z písní na MS/ME zvyklý na typické letní popové veselé songy než takovou nudnou ukolebavku. Snad ještě něco vydá M.Gims nebo někdo jiný.

Reagovat
Rudnevs

Ja a Nemci vkus práveže máme, ty očividne nie, keď sa ti toto zdá pohrebné V 80. rokoch zažívala nemecká hudba svoj rozkvet, Neue Deutsch Welle bolo populárne všade a Major Tom je jedna z TOP piesni tej doby, je to proste klasika, ktorú má v Nemecku rád hádam každý. Za mňa stokrát lepšie než Kernkraft, ktorý je proste ohraný a má ho snáď každé dedinské mužstvo. Výnimočná reprezentácia si zaslúži výnimočnú Torhymne.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Pithivier

Reagovat
Acquanni

Já musím taky říct, že ačkoli je ta písnička fakt dobrá, tak je prostě taková suchá k fotbalu. Kernkraft a seven nation army jsou prostě pořád nejlepší goal songy

Jinak obracet to na vkus podle mě fakt nemusíš, očividně člověk musí mít k Německu a tomu songu hlubší vztah, aby to spojení docenil. Ty jej očividně máš, stejně očividně si to spojení užívají Němci, jen pro nezaujatého člověka z venku to prostě může být nezajímavá změna

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Ja som to s tým vkusom nemyslel v zlom, malo to byť také menšie podpichnutie. Ja a Seydou sa už z diskusii trošku poznáme a večne spolu diskutujeme týmto štýlom

Reagovat
Seydou Doumbia

Taky to neberu nijak špatně, neboj.

Reagovat
Acquanni

Mě šlo spíš o to napsat, proč to očividně ty "prožíváš" s Němci, kdežto my pak ne a proto je tahle novinka pro některé prostě "meh" Taky jsem to nemyslel špatně jako protiofenzivu

Reagovat
Freedo

Seven nation army je fajn, ale nejlepší je Song 2 od Blur.

Reagovat
Acquanni

Ta je super, ale já mám výš tyhle dvě a teda nejvíc se mi asi stejně líbí goalsong Realu musím říct. Ale ten beru za jinou kategorii než tyhle populární songy využité jako goalsongy

Reagovat
Seydou Doumbia

Ano, je to jedna z top písni 80. let, ale nejsme fanoušci United abychom žili v minulosti. Ne vše co bylo v 80. letech dobrý bude najednou dobrý i po čtyřiceti letech ted. Mě se to nelíbí a k fotbalu se to nehodí, ale proti dišputátu žádný Malo Gusto.

Reagovat
Rudnevs

Zrovna o hudbe ale toto neplatí. Osemdesiate, deväťdesiate a nulté roky sú peak hudby, módy a vlastne tak nejak všetkého, nie nadarmo sa to teraz vracia a mladí tínedžeri si prajú, aby žili v tých časoch. Väčšina (nie všetky) nových pesničiek je buď odpad alebo vykrádačka tých starých, pretože to sú proste evergríny, ktoré budú in vždy.

Reagovat
Kiss Me Polka!

to je jedna blbost vedle druhé. na základě toho že na toiktoku objevili pár songů od Kate Bush atd vytvořit takovou generalizaci..

Reagovat
St. Pauli

Ano. Tentokrate jsem i ja v opozici vuci jinak obdobne naladenemu Rudnevsovi.

Major Tom je ale kazdopadne banger.

Reagovat
Rudnevs

Nemám na to nejaku štatistiku, ktorou by som to podložil, ale aj napriek nesúhlasu si za tým stojím. Skoro každá druhá nová popová pesnička (Ava Max, Bebe Rexha atp.) má základ z nejakej pesničky z minulosti a nie je to len Kate Bush, ktorá sa stala znovu poplárna. Mladá generácia miluje cítiť nostalgiu z čias, ktoré ani nezažila a miluje vracať staré pesničky či oblečenie do obehu (napr. myslím, že jedna z najpočúvanejších pesničiek 2024 je 20-ročná Unwritten). A vidno to vlastne aj pri futbale, trebárs dres Nemcov je poskladaný z viacerých prvkov retro dresov a pár ostatných dresov taktiež. Nie je žiadnym tajomstvom, že sa tieto veci vracajú, čiže by som pesničku z 80. rokov nepovažoval určite za niečo staré a nudné.

Že sú 80s / 90s (a povedzme ešte aj tie 00s) peak hudby či oblečenia, to je môj subjektívny názor. Samozrejme, každý si môže myslieť niečo iné, ale veľa ľudí so mnou bude určite súhlasiť.

Reagovat
fenixLFC

Skoro každá druhá nová popová pesnička (Ava Max, Bebe Rexha atp.) má základ z nejakej pesničky z minulosti

ale to si mal aj v minulosti ked tie pesnicky mali tiez velmi casto zaklad v uz existujucich, ktore si len nepoznal

Reagovat
Kiss Me Polka!

každá generace miluje cítit nostalgií a každá generace muzikantů se inspirovala, půjčovala si hudbu a navazovala na své předchůdce..

to, že každá druhá popová písnička je nějaká kopie je prostě uplna píčovina, zrovna o té největší hvězdě soucasnosti to jednoduše neplatí. jinak ono se taky stojí podívat, co bylo na topu žebříčku v těch letech které zminujes, to tam byly taky slušně sracky jako new kids on the block atd..

nedivil bych se kdyz za 10 let bude retro zase to co bylo in v 10s, popkultura funguje v cyklech

Reagovat
Moshe Dajan

Onehdy jsem omylem zadal do googlu Kristýnu Kočí a ta měla tedy opravdu ukázkový "2004" design

Reagovat
Rudnevs

nedivil bych se kdyz za 10 let bude retro zase to co bylo in v 10s, popkultura funguje v cyklech

No vsak a to je presne to, o com hovorim

Reagovat
Seydou Doumbia

podle mě v nostalgii ale nejsme vůbec objektivní a hraje si to jen s našemi emocemi...dost věci tehda bylo na hovno i věci které milujeme nebyli ideální, ale my si je díky vzpomínkám přílíš idealizujeme a co bylo na těch věcech špatný to nevidíme protože jsme slepí

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
Freedo

Za mě 80' a 90' byla naprostá bláznivost bez špetky stylu a vkusu. To, co byli lidi schopní vzít na sebe a bylo považováno za trendy, by dnes musel nosit člověk na drogách. Stejně tak mainstream taneční hudba byla jedna velká šílenost (nepočítám třeba metal, kterej prodělal velký změny a spoustu žánrů má kořeny právě v této době).

Naopak bych řekl, že vkus měli lidi v 30' a 40' a to se teď vrací zpět - třeba pánský účesy vystříhaný kolem uší, pilot bundy a celkově elegance v té módě - už se nejedou infantilní nápisy, ale spíš jednobarevné věci.

Takže každý to vidí jinak.

Reagovat
Kiss Me Polka!

V tomhle ale s rudnevsem souhlasím,že se to vrací, to co popisujes ty mu přijde že bylo někdy před covidem, teď to přejela Billie eilish a její stylizace plus ta nostalgie

Reagovat
Kiss Me Polka!

ale spíš ty 90s, 00s

Reagovat
Moshe Dajan

Všechno se pořád opakuje. Vždyt právě dnes jsou hrozně in 90s, každé druhé tenisky vypadají jako z roku 96. Taky se třeba vrací do módy široké nohavice u obleků, jako nosil Oldřich nový ve 30s, tam máš pravdu

Reagovat
andrew96

Ban.

Reagovat
Werkrider

okamžitě

Reagovat
herbage

ta písnička nemá nic

Reagovat
St. Pauli

Diky za kazdy novy smysluplny clanek.

Reagovat
8lampard8

https://www.youtube.com/watch?v=0v0VR6Kf7KQ

Fanoušci Breaking Bad by měli vyžadovat jen tuto verzi

Reagovat
Kejza

Reagovat
andkoo

fajn clanok

Nemcom budem fandit, rad sledujem trojku Kroos, Musiala a Wirtz

Reagovat
St. Pauli

Dovolim si tvrdit, i kdyby se k prekvapeni vsech vyhralo, nebude to tentokrate ve stinu vseobjimajicich valek, krizi, frustrace i obav, ve spolecnosti tak rezonovat, ani na ulicich nebude, poradatelstvi navzdory, takova euforka jako prave pred deseti lety. Tehdy se to cele potkalo naramne. Takovy prunik dobou bezstarostnosti s krasnym fotbalovym zazitkem. Nezapomenu, kdy nas na Fanmeile v Berline bylo puldruheho milionu fanynek a fanousku na jedne ulici. Vsichni verici ve spolecny cil. A pak... Supermario Goetze... Ten mzik okamziku. Nadhera nadherna.

Ale proc o tom pisu, i letos jsem si naplanoval zivot tak, abych ty zaverecne vyrazovaci boje travil opet v Berline. Nabizi se myslenka, zda lze vstoupit podruhe do stejne (i kdyz jine, ja vim, Eurofotbale) reky...

Mach's gut, Deutschland!

Reagovat
Rudnevs

Tá atmosféra na uliciach aj vďaka spoločenskej situácii už nebude taká ako v 2006 alebo 2014, ale napriek tomu si myslím, že sa v posledných mesiacoch aspoň trochu (zmenou trénera, torhymne, hráčov a najmä lepšími výkonmi) podarilo dostať ľudí späť k reprezentácii. Za čias Flicka seriózne hrozilo, že Nemci budú hrať domáci turnaj a nebudú na to ani len pozerať.

Reagovat
Martin9719

MS 2014 bylo nejlepší mistrovství jaké jsem zažil. Ne jen Německo, ale i Nizozemsko, Tim Cahill, James a další legendy.

Reagovat
Seydou Doumbia

2014 potom rok co rok odcházeli legendy na které jsem byl zvyklý a nahradili je fotbalové močky nebo naklonovani hráči a každým rokem to je horší

Reagovat
Martin9719

Možná i to je ten důvod proč to tak mám. MS 2014 byl taky van Persieho pohřeb. Od té doby už nikdy nehrál jako před ním. Vrchol kariéry. Pro něj i spoustu dalších. Od té doby jsem nikoho tak neobdivoval jako jeho. Možná potom už jen Vardy. A dnes? Naději mi dává jen Fabian Reese. Poslední hráč u kterého vítězí morálka a hrdost nad penězi.

Reagovat
Seydou Doumbia

Persie ono je taky sranda že kdysi měli Oranje miliardu top světových ofenzivních hráčů a od MS 2014 tam mimo Depaye není žádný kvalitní ofenzivní hráč co by snesl měřítko robbena, persieho, huntelaara, bergkampa, overmarse, nisterlooye, maakaye, kluiverta a dalších mistrů ...kdysi v obraně hovada typu mathijsen heitinga a dnes de vrij, aké, van de ven, botman, van dijk ...takovou otočku jsem u holandska nečekal

Reagovat
Rudnevs

No takto.. Mathijsena i Heitingu som v Bundeslige zažil a oproti tomu mám pocit, že De Vrij, De Ligt, Aké, Van Dijk a spol. sú luxus. Úpadok kvality vidieť skôr v ofenzíve.

Reagovat
Bayern +

No však tak to aj myslel. Hovädá malo znamenať akože dreváci a teraz tam majú topku. VDV, VVD, Aké je na papieri jedna z najlepších obrán Eura.

Reagovat
Seydou Doumbia

Zrovna Ruddy Boy by to mohl poznat jak jsem to myslel no

Reagovat
Rudnevs

Sorry páni, čitanie s porozumením ma nejak opustilo V takom prípade samozrejme súhlasím

Reagovat
Martin9719

No je to o tom, že i ta ofenziva se změnila. Top zabiják teď vpředu není, ale už to začíná být zajímavější než když tam byl Promes a spol. Teď se tvoří alespoň něco trochu zajímavého - Simons, Gakpo, Malen.

Reagovat
Seydou Doumbia

Pořád to je takové meh. Gakpa by se Live klidně zbavilo, Malena BVB taky...to pořád nejsou ty top světové hvězdy o které by se pral celý svět...v holandsku hvězdy, po přestupu průměr...jako ldj, janssen, promes, bergwijn, berghuis a další i když samozřejmě tihle jsou o něco lepší

Reagovat
Rudnevs

Keďže bol Van Persie nositeľom morálky a hrdosti, tak ten prestup z Arsenalu do United sa mi teda asi len sníval Inak ja chápem, ako to myslíš, nepopieram, že sa futbal zmenil, ale podľa mňa sú aj dnes vo futbale tieto typy, akurát to ľudia viac docenia až keď odídu. Napríklad Lars Stindl dnes ukončil kariéru, z čias minulých mi napadá Petersen, Lars a Sven, Rolfes a tak podobne. Z hrajúcich napríklad Hradecky, Kimmich, Ginter, Günter, Hasebe, Arnold, Kramer, Terodde,… nie je všetko stratené

Reagovat
Martin9719

Bundesliga je právě poslední soutěž kde se takových hráčů dá nelézt víc. Jsou to spíš nenápadní hráči ale souhlas. Nemyslel jsem to úplně tak, že nesmíš přestoupit do jiného klubu, ale jde o to jak se na hřišti prezentuješ, jaký máš body language atd. Van Persie dal Arsenalu co mohl, dal co mohl i United. Tak to má vypadat. Hráči co jsi vyjmenoval jsou na tom podobně, viz např. Terodde, Ginter.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
kulych

Ta reklama adidasu je naprostá pecka tam je tolik zajimavych sdeleni zabalenych do marketingoveho obalu, jak jsem dlouho nevidel

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
St. Pauli

Ta Späti na konci. Awwww. To je krasny. Napadity. Naposled jsem videl obdobne originalni skvosty pred lety pri kultovnich reklamach na berlinskou MHD - BVG.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Kiss Me Polka!

jinak ten song je samozřejmě top

skoday že u nás je něco podobného nemyslitelného a ti nasi myslitele by si vybrali nějakou sracku od maxim Turbulenc jak hokejisti

co byste brali jako českou torhymne?

mně by se líbil třeba hodinový hotel od mnagy on ten refrén je tak udělany, že bych si dokázal představit, že by to fungovalo

Reagovat
Moshe Dajan

jedině marek potracený

Reagovat
Kejza

To by bylo dobrý. Jenže vzhledem k tomu, že hokejisti jedou věci typu Hajný je lesa pán, si to neumim představit

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
St. Pauli

Kez by!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele