Ozvěny z Bundesligy: Sliby se mají plnit. Jinak přijde protest

04.04., 09:52
Názory a komentáře
Jsou dny Clause Vogta ve vedení Stuttgartu sečteny? (© AFP)

Zdálo se, že sportovní vzestup přináší do Stuttgartu klid. Jenže zdání očividně klame. Fanoušci VfB zuří, neboť management klubu porušil slib. Podnikl krok, jenž oslabuje oddíl a jeho členy. Hazarduje se ve čtvrti Bad Cannstatt s pravidlem 50+1?

"Členové prodáni a zrazeni! Máte dva týdny na nápravu těchto chyb!" Tyto bannery vyvěsili příznivci Stuttgartu v polovině března během zápasu na hřišti Hoffenheimu. K nápravě nedošlo, a tak za dva týdny přišli ultras Schwaben s dalším transparentem. V něm požadovali odstoupení prezidenta klubu Clause Vogta, viceprezidenta Rainera Adriona i posledního zástupce tříčlenného prezidia Christiana Riethmüllera.

Všichni tři muži ztratili v očích fanoušků důvěru po březnových událostech, během nichž došlo k odvolání Vogta z funkce předsedy dozorčí rady akciové společnosti VfB Stuttgart 1893 AG. Tato společnost je vyčleněna ze sportovního oddílu VfB Stuttgart 1893 e. V. a jako taková řídí fotbalový klub. Neboli ještě jednou pro pochopení: existuje oddíl - e. V., do něhož patří několik sportovních družstev (hokejové, atletické, stolního tenisu). A do roku 2017 bylo součástí e. V. taky fotbalové družstvo, které už ale sedm let funguje samostatně jako akciová společnost - AG. Důrazně doporučujeme si zkratky e. V. a AG (i jejich význam) zapamatovat, při čtení článku se ještě budou hodit.

Fotbalový klub tedy figuruje jako samostatná entita, s původním oddílem je ale pořád pevně spjat. Téměř 80 procent akcií AG totiž nadále drží e. V. A navíc během již zmíněného odloučení v roce 2017 se e. V. i AG zavázaly, že funkce předsedy dozorčí rady akciové společnosti automaticky připadá prezidentovi oddílu.

Nyní ovšem došlo k porušení tohoto závazku. A fanoušci běsní.

Boj o moc trvá již roky

Události z uplynulých týdnů se staly vlastně jen vyvrcholením dlouholetého boje o moc, který se táhne minimálně od roku 2017. Už ono odloučení AG bylo sporným krokem, především z pohledu fanoušků strachujících se o to, že nad svým milovaným VfB ztratí kontrolu. Tu sice formálně zajišťuje pravidlo 50+1, podle něhož většinu akcii fotbalového klubu musí držet e. V. (což Stuttgart splňuje), reálně ale postupem času sílí vliv dalších akcionářů právě na úkor domovského oddílu tvořeného více než 90 tisíci členy (převážně fanoušky). A neformální záruka v podobě slibu, že prezident e. V. = předseda dozorčí rady AG, očividně stála na ještě chatrnějších základech.

Letité putky mezi ambiciózními individualitami zřejmě ještě zesílily poté, co se novým akcionářem Schwaben stala automobilka Porsche. Proslýchá se, že výrobce vozů podmínil svůj vstup do VfB tím, že prezident Vogt ustoupí do pozadí. Jak přesně se to má stát, ukázalo březnové dění.

Členové dozorčí rady nejprve Vogta vybídli k rezignaci. Když se tak nestalo, došlo k mimořádnému zasedání rady, na níž byl Vogt většinou hlasů odvolán z funkce předsedy. Uvolněný post něj obsadila jedna z členek 11místného orgánu Tanja Gönnerová. Vogt se alespoň mediálně nevzdal a celou proceduru napadl. Argumentoval, že o něčem takovém musí rozhodnout valná hromada všech členů e. V. Předsedou dozorčí rady každopádně momentálně není.

Vedení oddílu zcela ztratilo důvěru

Možná by se dalo čekat, že fanoušci se za takové situace postaví za "pokořeného" prezidenta. Stal se ale pravý opak, ultras žádají, aby se Vogt pakoval. Za ty roky už zkrátka mají dost všeho zákulisního pletichářství, v němž prezident e. V. jistě taktéž figuruje. Ostatně se o Vogtovi šušká, že je neprofesionálním a chaotickým vůdcem, což demonstruje několikaměsíční marné hledání nového šéfa sportovního úseku VfB (sportovní operace Stuttgartu momentálně řídí Fabian Wohlgemuth, do pozice Sportvorstand ale povýšen nebyl... zatím).

Příznivci Schwaben taktéž dobře pamatují, že i kvůli Vogtovi v klubu před necelými dvěma roky postupně skončil oblíbený triumvirát - trenér Pellegrino Matarazzo, sportovní ředitel Sven Mislintat a šéf sportovního úseku Thomas Hitzlsperger. K tomu prezident zjevně ztratil i poslední spojence z řad prezidia e. V. - již zmíněné Adriona s Riethmüllerem. Tito dva odpověděli na Vogtovu kritiku mířící na procesní stránku odvolání a uvedli, že to byl právě prezident VfB, kdo během jednání ohledně vstupu Porsche do Stuttgartu písemně souhlasil, že se předsednictví v dozorčí radě vzdá - a poruší tím slib, jestliže zároveň zůstane prezidentem.

Vogt tak skončil zcela izolován. Na lidi z managementu se kvůli dlouhodobým sporům nemůže spolehnout, k tomu se ale nešikovně odstřihl též od fanoušků. Ti už ovšem nevěří ani viceprezidentovi Adrionovi a zbývajícímu členovi prezidia Riethmüllerovi. Pořádně je naštval zejména druhý jmenovaný. Riethmüller, který se s Vogtem zřejmě pře už delší dobu, stál podle zjištění ultras skupiny Commando Cannstatt za iniciativou Zukunft_VfB. Tato iniciativa se odkazuje na požadavky stuttgartských ultras a sama volá po odvolání Vogta, avšak už nikoliv Adriona s Riethmüllerem. Commando Cannstatt nicméně zjistilo, že autorem výzvy by měl být právě Riethmüller.

Dost možná tak šlo od Riethmüllera o kouřovou clonu a snahu hodit všechnu špínu na Vogta. Sám tvrdí, že není autorem obsahu, pouze si iniciativu na žádost přečetl a formálně ověřil. Ať už to bylo jakkoliv, působí to celé jako trapná etuda, která nakvašené fans ještě víc pobuřuje.

Tři požadavky fanoušků

Rozhodně nelze čekat, že se příznivci Stuttgartu po "zradě" e. V. upnou na akcionáře z řad Porsche, potažmo dalších dvou investorských firem - Mercedesu a Jako. Fanoušci míní, že právě umožněním jejich vstupu do klubu v roce 2017 se veškeré pnutí spustilo. A největší máslo na hlavě má Porsche, které začalo Schwaben podporovat jako poslední, o to rychleji a houževnatěji se ale do mocenských bitev pustilo.

Nová předsedkyně dozorčí rady AG Gönnerová sice není přímo svázaná s některou z investorských firem, i tak ale na ní fanoušci hledí spíše skrz prsty. Může za to politika. Gönnerová dřív zasedala v Německém spolkovém sněmu (Bundestagu), výraznější stopu každopádně zanechala na regionální úrovni. Ve vládě spolkové země Bádensko-Württembersko vystřídala tři ministerské pozice (sociálních věcí, životního prostředí a dopravy). A především obhajovala probíhající projekt "Stuttgart 21" - kontroverzní plán přestavby železniční sítě v hlavním městě Bádenska-Württemberska, k němuž se veřejnost staví přinejmenším liknavě. Těm šťouravějším ovšem neušlo, že Gönnerová byla členkou nadace, která stála za výstavbou polyfukčního domu, jenž ve středu Stuttgartu vznikl právě díky ambicióznímu projektu. Což smrdí střetem zájmů.

Gönnerová se snaží obavy fans tlumit a tvrdí, že je její jmenování do čela dozorčí rady pouze dočasným řešením. Sama si myslí, že by tato funkce měla patřit prezidentovi e. V., avšak jinému než Vogtovi. Svou kandidaturu na prezidentku oddílu pak vyloučila.

Řešení celé situace nabídne nejpozději valná hromada členů e. V. na konci července. Fanoušci ovšem tak dlouho nehodlají čekat. Chtějí nápravu ihned. Vogta nemusí, to ale ještě neospravedlňuje porušení slibu, tedy svévolné odvolávání a následnou volbu předsedy dozorčí rady. Skupina Commando Cannstatt tak zformulovala tři hlavní požadavky:

1) Rezignaci prezidia e. V., jmenovitě prezidenta Vogta, viceprezidenta Adriona a člena prezidia Riethmüllera (v prohlášení ultras stojí, že se "zcela zničily základy důvěry" a "situaci dál zhoršují neshody a z nich plynoucí slabost prezidia");

2) Návrat předsednictví dozorčí rady prezidentovi e. V. Mělo by jít o prozatímního prezidenta, který se ujme kompetencí do doby řádných voleb;

3) Důvěryhodný závazek dozorčí rady AG brát vážně zájmy členů VfB e.V., respektovat je a jednat v souladu s pravidlem 50+1 a posláním VfB.

Byla sázka na akciovou společnost chybná?

Nedávný článek zabývající se vstupem Porsche do Schwaben rozebírá taky různé právnické formy účastníků Bundesligy. Stuttgart si v roce 2017 vybral poměrně přímočarý model akciové společnosti. Experti na sportovní právo ovšem tvrdí, že z pohledu ochrany klubů jde o nejhorší volbu. Současná situace ve čtvrti Bad Cannstatt ukazuje proč.

Hlavním řídícím orgánem v akciové společnosti VfB Stuttgart 1893 AG je představenstvo, které řídí zkušený manažer Alexander Wehrle. Představenstvo ovšem není v podstatě nijak právně vázáno vůči domovskému oddílu e. V. Proto je pro fanoušky Schwaben tolik důležitá pozice předsedy dozorčí rady - orgánu, jenž kontroluje činnost představenstva. Není-li předsedou dozorčí rady prezident e. V, oslabuje se vliv oddílu, jeho členů = fanoušků a tím pádem i pravidla 50+1 hájícího majoritu příznivců. To, že se prezident oddílu stává automaticky hlavou dozorčí rady, pak zajišťoval pouze příslib, žádný podpis. Něco takového ani nelze dle expertů právně zaručit.

Ztrátou pozice předsedy dozorčí rady přišel e. V. taky o jedno místo ve výkonném výboru. Tento sbor nezasedá pravidelně, jeho hlavním posláním je především řešit krizové situace, například po odvolání trenéra. Výkonný výbor je ve Stuttgartu tříčlenný a skládá se z předsedy dozorčí rady, jeho zástupce a viceprezidenta e. V. Dosud měl oddíl ve výkonném výboru dvě místa, po odvolání Vogta mu však zbylo jediné.

Opět je třeba zdůraznit, že naštvaným příznivcům VfB nejde o osobu Vogta. Jde jim o zachování svého postavení a obranu před expanzí investorů. Zkrátka o to, aby jejich oblíbená hra patřila těm, kteří chodí týden co týden na tribuny. Což je dle hlasitých kritiků po změnách ve vedení dozorčí rady v ohrožení.

Pravidlo 50+1, jak se ukazuje, není pro fanoušky samospásné. Aktivní participace je pořád potřeba. Obzvlášť v "chatrném" modelu akciové společnosti.

Autor: Ondřej Vaculík / cc97.de, kicker.de, stuttgarter-zeitung.de, swr.de

Komentáře (24)

Přidat komentář
cologneFC

Podľa mojich skúseností je sem zbytočné dávať takéto články. 99% diskutujúcich nezaujímajú tieto veci, ide im iba o športovú stránku veci, primárne o úspechy.

Ja osobne veľmi držím palce členom VfB a dúfam, že akcionárov pošlú do prdele. A to takým spôsobom, že to bude exemplárny príklad pre všetky kluby.

ALLE AUSNAHMEN ABSCHAFFEN UND 50+1 BEHALTEN!!!

Reagovat
andrew96

Jednak jsou ta procenta snad přestřelená, jednak je článek i pro "pouhé" čtenáře, nejen diskutující. A ty to zcela jistě zajímá.

Reagovat
Pablos

Ale nemusí to být půl dne připnuto na hlavní

Reagovat
Rudnevs

Prečo nie? Lebo je to “len” Bundesliga? Tento web je o všetkých európskych ligách, nie len o českej. Takýto kvalitatívne obsiahly článok na zložitú tému tu dlho nebol, rozhodne lepšie než všetky žvásty o ČTK o tom, kde všade hrali Česi a kde nie.

Reagovat
Pablos

Ale o to nejde... jsou to názory a komentáře... což se mi zdá, že je všude jinde většinou jako doprovodný obsah ,,něco navíc". Jako mě je to ve výsledku buřt, ale pořád řadím zprávu (informovat) nad názorem a komentářem... proto mi to příjde nepřiměřený aby to tu viselo půl dne... ale jde o hovno, tak klid

Reagovat
andrew96

Jiný pohled zase říká, že tyto články mají větší vypovídající hodnotu než agenturní texty. Tvoří přidanou hodnotu EF a dělají z webu něco unikátního, co nikde jinde (na rozdíl od zpráv z četky) není.

Zrovna tento článek je, dovolím si říct, informativní dost. A navíc jej zrovna dnes žádná bombastická novinka nezastiňuje.

Reagovat
mistr129

Reagovat
verv

Reagovat
Rudnevs

Ja to vidím práve naopak, tie ostatné veci si môžem kľudne prečítať hocikde na flashscore alebo podobne, takýto článok je presne niečo, čo odlišuje EF od ostatných webov

Reagovat
Pablos

Já to chápu, že to je to navíc co EF má a ani to není nic proti článku, vůbec né přeci, je to super, že si tu práci někdo dá, ale ptal ses na důvod, tak jsem ti odpověděl jen Já nechodím vůbec nikam jinam ohledně fotbalu… pro mě je EF tím informátorem a to je pro mě prioritní no.

Reagovat
cologneFC

Nemyslel som to v zlom, určite si to prečítajú ľudia. Skôr som myslel na to, že je im to jedno, že ako kluby fungujú.

Reagovat
Martin9719

Neříkám že těmhle věcem rozumím jako někdo kdo detailně sleduje německý fotbal dekádu a víc, ale i když se zajímám víc o sportovní stránku a ne o politiku jednotlivých klubů tak jsou to jedny z mála článků na které si udělám na EF čas abych se trochu vzdělal. Spíš bych to viděl tak že 99% diskutujících už tady ani není, ne že by to ten zbytek co na EF zůstal nezajímalo.

Reagovat
vladino10

Reagovat
Werkrider

Tak ja si radšej v sobotu popoludní sadnem do kresla s pivom v ruke na nejaký dobrý fotbalový zápas, než na valnou hromadu vedení klubu.

Reagovat
cologneFC

Popravde, myslel som si

Reagovat
Rudnevs

A povedal snáď niekto z Porsche alebo z AG, že nový prezident nebude zároveň aj predsedom dozornej rady? Však aj tá baba samotná tvrdí, že tam je len dočasne, kým sa v lete nezvolí niekto iný a následne bude obe funkcie zastávať opäť jedna osoba. Ide len o to, dostať odtiaľ Vogta. Taký človek klubu škodí, AG našlo cestičku, ako mu obmedziť v moci, keďže sám zrejme neodstúpi.

Zas by sa fans mohli tiež trošku ukľudniť s tým hejtom na investorov (a zrovna VfB má naozaj šťastie na to mať regionálnch investorov). Podľa všetkého došlo k obmedzeniu moci fans (resp. ich zastupiteľa) len dočasne, a to kvôli tomu, že ich zastupiteľ bol idiot. Po tom, čo sa zvolí nový zastupiteľ, sa to vráti späť do poriadku.

Ja som tiež zástanca 50+1, ale zas buďme realisti, bez vyčlenenia a odpredania podielov by na tom bolo VfB športovo asi tak ako Schalke, ak nie horšie. Chaos v klube od roku 2017 je z výraznej časti aj preto, že si fans za prezidentov zvolili dvoch magorov Dietricha a Vogta. Netreba dávať všetko za vinu investorom.

Reagovat
andrew96

Tak ten hejt míří v prvé řadě na lidi z e. V., až následně na AG.

Možnost, jak se zbavit Vogta, nabízejí volby. Tedy demokratický proces, na nichž si členové klubů zakládají. Odstavení Vogta z vedení dozorčí rady bude opravdu zřejmě jen dočasný krok, nicméně každý takový mimořádný akt může nastavit nežádoucí precedens. Obzvlášť, když není právně vázán. Jedna věc jsou proklamace, druhou pak činy.

Reagovat
Rudnevs

Hejt na členov e.V., resp. na Vogta chápem. Treba ho dostať čo najskôr k tomu, aby odstúpil, potom sa táto situácia môže vyriešiť. Narozdiel od fans verím Porsche, že z ich strany nejde o snahu uzurpovať si moc, však to je jedna seriózna spoločnosť z rovnakého mesta, oni vedia aké sú vo futbale a vo VfB pomery, neni to žiaden idiotský Arab, čo zdedil ropu. Zároveň chápem, že nechcú, aby s ich peniazmi nakladal niekto ako je Vogt. To by celý tento projekt mohlo zhatiť a urobiť zlé meno aj samotnému Porsche.

Reagovat
andrew96

Sdílím pohled, že Porsche jakožto zavedená a v regionu ukotvená značka vzbuzuje větší jistotu než zahraniční mecenáš anebo egoisti typu Tönnies a Kühne.

Na druhou stranu si nedělám iluze, že ani takové firmě nejde ve VfB o moc, vliv a postupné upevňování svého postavení. Ne snad, že by do toho vletěli po hlavě jako třeba Ismaik, nicméně by mě nepřekvapilo, kdyby pozici e. V. postupně, systematicky podrývali. Možná v souladu se sportovním a ekonomickým prospěchem, nicméně na úkor členů. Pořád je to úspěšná firma toužící po expanzi a prosperitě, která se řídí jinými principy než bundesligový klub, jenž si zakládá na komunitě.

Reagovat
Rudnevs

Stále musia dodržiavať 50+1, to je jasné. Myslím si však, že pokiaľ budú sledovať ekonomický i športový rozvoj klubu, tak nejaky ich vplyv a do určitej miery záujem o moc je úplne prirodzená, tak funguje bussiness. Tá určitá miera je určená práve pravidlom 50+1.

Uprimne, tá moc členov klubu je trochu preceňovaná, nakoľko pri zastúpení členov klubu nejde o imperatívny mandát (ten by samozrejme nebol realizovateľný - o tom tu už raz bola reč). Ber ma z pohľadu fanúšika Schalke, my tam máme Hefera, predtým Buchtu a rôznych ďalších magorov v AR. Úprimme asi radšej by som bral schopného človeka od Porsche než idiota zvoleného členmi. To ukazuje vlastne aj prípad Vogt. Zastupiteľ členov klubu tiež nie je garancia.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
8lampard8

sice je to kacířství zde články číst, ale právě ozvěny z Bundesligy mi připadají jako ta nejosvětovější sekce na EF a všechny nové přírůstky čtu, přestože jsem primárně EPL fanoušek. Články v podobném duchu (ne čistě o BL) zde byly na začátku corony a rozhodně bych přivítal, kdyby jich zde bylo víc. Sice se tak zavděčí minimu lidí, protože většinu může odradit jejich specializace na jedno konkrétní téma či jejich délka, ale pořád by to bylo něco navíc, co se dneska tolik nevidí

Reagovat
Rudnevs

Zaroven cenim autora, ze sa to pokusil takto vysvetlit, aby to ludia pochopili. Je to trochu taka zlozitejsia tema. Nevravim, ze je to jadrova fyzika, ale pochybujem, ze kazdy ma jasno, ake su tie samotne struktury klubu.

Reagovat
vladino10

OT: Hradecky- hincapie, tapsoba, tah, frimpong- andrich, aranguiz - diaby, wirtz, adli - schick

Neskutočne, toto je zostáva leverkusenu z decembra 2021, kde prehrali s eintrachtom 2:5.

Až na diabyho a aranguiza (a absenciu grimalda) to je totožná zostáva ako ta, co hra prím dnes. Krásna koncepcna práca a dôvera v to co robia bez nejakých zázračných zmien...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele