PETER SCHMEICHEL KONČÍ

14.04.2003, 17:48
Aktuality
Dánský brankář Peter Schmeichel, před několika lety považován za jednoho z nejlepších gólmanů na světě, se rozhodl definitivně ukončit svou dlouhou kariéru. Její podstatnou část strávil v Manchesteru United, svou poslední sezónu nyní završuje v týmu City, velkého městského rivala United...

"Trvalo mi to celý měsíc, než jsem k tomuto rozhodnutí, nejtěžšímu v životě, dospěl," řekl Schmeichel pro Sunday Times. "Fotbal byl po dlouhých 20 let celý můj život a je těžké si připustit, že závěrečný hvizd při utkání 11. května na Maine Road bude něco víc, než jen konec dalšího zápasu a další sezóny," uvedl dále. Právě 11. května je na programu poslední kolo letošního ročníku Premier League, City na svém stadiónu přivítají Southampton. V zápase už pravděpodobně o nic nepůjde, oba týmy jsou v klidném středu tabulky, Schmeichel si tak svůj poslední zápas bude moci náležitě vychutnat.

Peter Schmeichel, jemuž bude v listopadu 40 let, dodal, že už nemůže nadále ignorovat signály nebezpečí, které mu jeho tělo vysílá. "Mé klouby jsou opotřebované, sice zatím žádný nepotřebuje vyměnit, ale zřejmě by to k tomu dospělo, kdybych pokračoval," poukázal na jeden z důvodů svého rozhodnutí.

Už jednou chtěl skončit, bylo to v roce 2001, když působil ve Sportingu Lisabon. "Zápas starých gard v Dánsku to všechno změnil. Byla to jen charitativní akce, ale uvědomil jsem si, že se nedokážu vzdát toho napětí ze soutěžních zápasů," vzpomíná Schmeichel. "Tak jsem se vrátil do Anglie a užil si poslední dvě sezóny v Aston Ville a Manchesteru City. Nyní už jsem na odchod připraven. A jsem také připraven zkusit hrát jen pro zábavu," dodal bývalý dánský reprezentant.

Nejen v dresu dánského národního týmu, který oblékl 129krát, byl velkou oporou. Když v roce 1991 odešel za 550 tisíc liber z Bröndby Kodaň do Manchesteru United, stal se jedním ze symbolů úspěšného týmu, kterému v devadesátých letech pomohl mimo jiné k pěti ligovým titulům. Nejúspěšnější Schmeichelovou sezónou v dresu Rudých ďáblů byla bezesporu ta poslední. Na jaře roku 1999, kdy už bylo jasné, že po sezóně z klubu odejde, získali United jako první anglický tým v historii "treble" – kromě Premier League a FA Cupu vyhráli i Ligu Mistrů. V dresu United nastoupil k rovným čtyřem stům zápasům.

Na další dvě sezóny se Schmeichel přesunul na jih, do Portugalska, konkrétně do Sportingu Lisabon. V roce 2001 se vrátil zpět do Anglie, nejprve hájil barvy Aston Villy a v letošní sezóně nastupuje za nováčka Manchester City. Kromě úspěchů s Manchesterem United má na svém kontě i jeden velký úspěch s reprezentačním týmem – v roce 1992 byl ústřední postavou ve vítězném dánském tažení evropským šampionátem, na jehož konci si na krk pověsil zlatou medaili. V roce 1995 se dočkal také velkého individuálního ocenění, byl vyhlášen nejlepším brankářem Evropy.

Autor: Petr Starý

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Bravo, Smeichel udelal pro MU skvelou praci! Kdyz sme u tech golmanu, tak o Petra Cecha se zajima MU! Ocekavam ze ho v lete koupi, pristi sezonu bude spis krit zada Barthezovi aby pochytal zkusenosti a bude chytat jen par zapasu ale tu dalsi sezonu zazari naplno. Predpokladam ze Barthez ale dvojka nezustanu, to neni nic pro nej a tak ocekavam ze pude zkusit stesti jinam jak treba Smeichel nebo navrat do Monaca. MU ma kromo Bartheze talentovane golmany Carolla a Ricarda pak jeste van den Growa ale ten pude do duchodu.

Reagovat
antimadrista

Přesně tak, Smeichel byl dobrej brankář, stejně dobrej jako Vitor Baia.

Reagovat
HOST*Don Vito Corleone

No teda Ricardo mi zrovna jako mladej talent nepřipadá. A Carrol taky ne. A když Čech bude dobrej, může se Barthez plešatej třeba *****! Ty jeho minely, fůj!

Reagovat
smazaný uživatel

No Ricardo nejmladsi neni ale je talentovanej. Carollovi je nak 23. Barthez RULEZ

Reagovat
PJ

Jojo Barthez dělá chyby, občas by si je moh odpustit. Ale je dobrej, třeba teď s Arsenalem to na konci vychytal a zachránil. Ale na Petera Schmeichela nemá a mít nebude, to byl bůh mezi tyčema...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele