Polsko bez trenéra, konec Santose byl potvrzený

13.09.2023, 15:47, aktualizováno 13.09.2023, 18:05
Aktuality

U Polska, které je soupeřem českého týmu v evropské kvalifikaci, kvůli neuspokojivým výsledkům skončil trenér Fernando Santos. Osmašedesátiletý portugalský kouč vydržel ve funkci jen necelých devět měsíců. Na svém webu o tom informoval polský svaz. Santosův nástupce zatím nebyl určen.

Santos v roce 2016 dovedl Portugalce k titulu mistrů Evropy, na lavičce polského celku se mu ale nedařilo. Reprezentace figuruje v evropské kvalifikaci až na čtvrtém místě své skupiny s dvoubodovou ztrátou na český tým, který aktuálně drží poslední postupovou příčku. Poláci navíc mají na kontě o zápas více.

"I když končíme naši spolupráci, jsem vděčný, že jsem polskou reprezentaci vedl. Přeji jen to nejlepší Polsku a jeho lidem, kteří mě tak dobře přivítali, když jsem tu žil," citoval svazový web Santose.

Od lednového podpisu smlouvy si s polským celkem připsal tři vítězství a stejný počet porážek a v pěti duelech kvalifikace získal jen šest bodů za dvě výhry. Naposledy Poláci o víkendu podlehli v Albánii 0:2 a ještě více si zkomplikovali boj o účast na evropském šampionátu.

Při premiéře v březnu Santosem vedené mužstvo prohrálo v Edenu s Českem 1:3. V listopadu Poláci ve svém závěrečném zápase kvalifikace přivítají svěřence Jaroslava Šilhavého už s jiným trenérem.

Podle médií nepanovala v reprezentaci pod Santosovým vedením dobrá atmosféra. Vztah mezi hráči a rodákem z Lisabonu se údajně postupně zhoršoval a nespokojeno bylo i svazové vedení. Sám kouč ale odmítl odstoupit. Podle médií probíhal mezi Santosovými právníky a polským svazem poměrně tvrdý boj o podmínkách vypovězení smlouvy a odstupném, nakonec ale došlo k dohodě.

Nový reprezentační kouč zatím není znám. Svazové vedení uvedlo, že brzy zveřejní, kdy představí Santosova nástupce. Podle tamních médií nepůjde o trenéra ze zahraničí, ale z Polska.

Autor: ČTK

Komentáře (38)

Přidat komentář
milan78

hadamčik jde na scénu !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Nepochopil specifka polské kabiny.

Reagovat
Puskas

No prý tam fakt nebylo vše v pořádku mezi ním a hráči.

Reagovat
smazaný uživatel

Co jsem někde četl, že on snad ty hráče ani netrénoval, nekomunikoval s nimi, že to za něj dělali asistenti a on se zdálky díval..

Reagovat
kilobyte

Tak hlavní trenér/manažer tréninky nevede. Na to má asistenty.

Reagovat
smazaný uživatel

“Nemusíte příliš pozorně poslouchat zprávy z národního týmu, abyste věděli, že Portugalec neudržuje se svými hráči žádné skvělé vztahy. Nemluví s nimi, nesnaží se ani o integraci, nevidí je mimo běžný program soustředění.” Takhle to v překladu psali, tam to prostě nefungovalo.

Reagovat
fabec1222

Tak třeba SAF tohle dělal úplně stejně

Reagovat
nani92

ale tu išlo asi o to, že on na nich sral aj mimo tréning

Reagovat
Puskas

Ve hře jsou hlavně dvě jména - Marek Papszun (Raków) a Michał Probierz (U 21).

Místo Santose jednali předtím i s Cannavarrm, to ale nedopadlo.

Reagovat
kylo ren

Takže naše naděje v postup na euro zase klesli

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
Milan.B

Postupite z prstom v riti....

Reagovat
Milan.B

S prstom

Reagovat
kattos

Reagovat
bartes

to není tak jisté. Spočítali si, že potřebují 8 bodů, tzn. ze 4 zápasů 3 vyhrát nebo 2x výhra a 2x remíza. A to hrají v Albánii a v Polsku. Rozhodně to žádná jistota není, že těch 8 bodů dají.

Reagovat
mayday

Stačí sedm za určité situace.

Reagovat
mayday

Mohlo by stačit sedm

Reagovat
Salfovic

Jedině s Šilhavým v řiti.

Reagovat
JackDaniels.

S prstom v Šilhavého riti

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Ranoth

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Santos zatím na polské lavičce nekončí, podržen však také nebyl

Včera, 14:55

Reagovat
kattos

Nejdříve zkurví MS Portugalsku a ted tohle

Škoda, ME zvládl fakt krásně

Reagovat
El Cid z City

Jak jim zkurvil MS?

Reagovat
esmuellert

Na těch 6 zápasu jistě nezapomene.

Reagovat
Modi6

To pro nás moc dobrá zpráva není. Santos by je zřejmě dokázal potopit. Nové koště horší výsledky už mít těžko může.

Reagovat
Sigma Olomouc

Snad teď převezme Albánii nebo Moldavsko a měli bychom postup (jestli to Franco neposere)

Reagovat
Mönchengladbach

Čas nacpat Polákům stratéga Honzu "Žižku" Suchopárka, jinak jsme v řiti.

Reagovat
bartes

Aspoň bude větší sranda . V podstatě musíme za měsíc vyhrát v Albánii, jinak bude Šilhavka ještě více kritizovaný, než teď a v koutku duše doufám, že ho vyrazí. Ale to je jen zbožné přání

Reagovat
Seydou Doumbia

A kdo místo něj ?

Reagovat
bartes

to už se tady probíralo 100 x. Osobně jsem pro progresivního trenéra, který využívá nové trendy včetně datové analýzy. Je mi celkem jedno, jestli to bude český nebo cizí trenér. Kdybych to vedl já, tak tam dám Priskeho a Trpiše, a ať si k sobě vezmou třeba další 2-3 lidi každý, kterým věří. Mají nejlíp zmapované hráče, umí pracovat s analýzami a osobně si tu spolupráci dokážu představit. Byl by to model "půlúvazku", tzn. klasicky by trénovali kluby a současně repre. K tomu je právě třeba více lidí, aby zvládali obě funkce, ale věřím tomu, že by se to dalo vyřešit. Tohle je ale moc tvořivá varianta na ty konzervy ve FAČR.

Druhá možnost je najít takového trenéra v cizině, ale to už by FAČR musel mít někoho vytipovaného, takže i to padá.

Třetí možnost je vybrat někoho z domácí scény, kdo je zrovna volný nebo je ochoten se uvolnit. Mezi nespokojené trenéry patří Svědík ve Slovácku, takže by to pro mě byla první volba, protože je to moderní a náročný trenér.

Čtvrtá možnost je, že FAČR to nějak okecá a prodlouží Šilhavému smlouvu nebo vybere nějakou podobnou konzervu a vrazí tam třeba znova Bílka, v lepším případě ukecá Lavičku. Bohužel ta čtvrtá možnost mi přijde nejpravděpodobnější, tzn. 1, prodloužení smlouvy Šilhavému bez ohledu na výsledky 2, další konzerva typu Bílek 3, ukecají někoho trochu lepšího, ale pořád konzervu, např. Lavičku.

Reagovat
Seydou Doumbia

Lavičku bych tam čekal celkem. Hele repre většinou berou trenéři, kteří prostě nejsou dostatečně dobří na kluby, samozřejmě se najde par vyjímek, ale ti nej trenéři trénuji kluby, ne nějakou repre že. Takže Priske moc dobrý kouč na repre a Trpiš taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Progresivní názor konečně

Reagovat
Benfica
Reagovat
juveforever

toto bolo od začiatku divné spojenie

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Kucka

Reagovat
Mercury

Vcera bylo pozde. Stejny traged jako precenovany Scolari.

Reagovat
Modroočko

Tí Poliaci sú komici koho potrebujú, aby si uvedomili, že s nimi nikto neurobí zázrak z večera na ráno.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele