Profily, historie

České desetiletí (2): Limberského mistrovský skok

Před sedmi lety pražská Sparta toužila jako každý rok po zisku mistrovského titulu. V sezoně 2012/2013 proti sobě měla silného soka - Viktorii Plzeň. Ta měla po neúspěšné předchozí sezoně, kdy skončila až třetí, velké ambice. Skolit rivala z Prahy a usednout na ligový trůn. Titul tehdy obhajoval Slovan Liberec, který v minulém ročníku ovládl tabulku s náskokem dvou bodů na druhou Spartu. Soutěž byla napínavá tak, jak by si asi každý nezávislý fanoušek přál. Plzeň si titul nakonec zajistila v posledním kole...

Historie evropských pohárů - 1992/1993 - Italská stopka

Poslední společné československé představení dopadlo poměrně dobře. V prvním ročníku Ligy mistrů nás reprezentoval Slovan Bratislava, jenž před branami skupinové fáze nestačil na hegemona této doby, Berlusconiho AC Milán. Stejně tak Sigma i Sparta, které slušně navázaly na rok staré představení, skončily na italských soupeřích.

Dekáda na Ostrovech (2): Mistrovské loučení SAF

Končila sezona 2012/2013 a v Anglii se s fotbalem loučil jeden z největších trenérských velikánů historie. Sir Alex Ferguson. Jeho trofejemi nabitá kariéra ani nemohla skončit jinak než mistrovským titulem. Manchester United byl v té době na vrcholu, od konce svého milovaného trenéra na další prvenství čeká a na manažerské židli už se vystřídalo pět jmen.

České desetiletí (1): Titulová řežba u Nisy

Prohýřený dvanáctibodový náskok, tři týmy bojující o titul. O tom nakonec rozhodl až přímý souboj v posledním kole, v němž i dvě tyče dělily Plzeň od mistrovských oslav v sezóně, v níž ani jednou nepobývala na čele tabulky. Bezbranková remíza naopak spustila jásot v řadách domácího Liberce.

Dekáda na Ostrovech (1): Agüeroooo

V době, kdy začínal nastavený čas, Citizens prohrávali. Když na Stadium of Light jejich městský rival uslyšel závěrečný hvizd, stále potřebovali vstřelit ještě jednu kýženou branku. Fanoušci, několik desítek sekund zpátky svírající hlavu v dlaních a mlátící do všeho možného, se nakonec dočkali.

Ze dna na vrchol a zase zpátky. Kam dál povede cesta Lorise Kariuse?

Ten příběh zná snad každý, kdo se o fotbal, byť jen okrajově, zajímá. Jak se během několika desítek minut posledního květnového sobotního večera roku 2018 z ambiciózního gólmana Lorise Kariuse stalo ze dne na den synonymum pro brankářské selhání mají fanoušci stále v živé paměti. Co však životnímu zlomu mladého Němce předcházelo a kam jeho kariéra bude směřovat dál?

Historie evropských pohárů - 1991/1992 - Sparta i Sigma se ukazují světu

Sezóna 1991/1992 byla předposledním společným působením československých klubů, mistři svých zemí bojovali naposledy o Pohár mistrů evropských zemí a poprvé se objevil skupinový formát, díky čemuž je tato sezóna známá jako nultý ročník Ligy mistrů, která PMEZ oficiálně nahradila o rok později.

Fotbal jako jazz i kopání do dveří. Kdo je tahoun United Bruno Fernandes?

United zase stoupají vzhůru - a v čele rudého vzestupu stojí Bruno Fernandes. Čerstvá posila ze Sportingu je produktivní a jeho fotbal baví. V pětadvaceti letech už má přitom za sebou leccos - brzký odchod do Itálie, rekordní gólovou sezonu i pár kontroverzních afér.

Křížem krážem Evropou: Jak Finsko ke své pravé zlaté generaci přišlo

Když se řekne Finsko, fotbal si v první řadě vybaví málokdo. Když se řekne fotbalové Finsko, na mysli každému vytane jen pár individualit. Pro poslední finský kolektivní úspěch bychom museli jít na konec 90. let, kdy navíc úspěch helsinského HJK simultánně vykupoval národní tým svou nejslavnější implozí. Teď se Finové po Švédech, Dánech, Norech a Islanďanech konečně též dočkali, uprostřed bezprecedentní fotbalové mánie...

Křížem krážem Evropou: Do Angers za francouzským modelem stability

V tomto měsíci slaví své sté výročí jeden z nejpozoruhodnějších, a přece nejméně nápadných klubů francouzské scény. Pouze šest ze současných dvaceti účastníků Ligue 1 si odbylo svůj prvoligový debut později, a jen tři z oněch 20 celků dohromady strávily v nejvyšší soutěži méně sezon. Přesto se Angers SCO stihlo nesmazatelně zapsat do historie francouzské kopané, a další kapitoly psát jen tak nepřestane...

21.10.2019 Profily, historie 28 komentářů
Zaujalo nás

CFR Cluj: Neznámý majitel, "rumunský Mourinho" a sehraný kádr

Cítíte to napětí? V této pohárové sezoně ještě ani nekopli do balonu, a už se na ně upírají zraky všech Čechů, zatímco se na jejich bedra snáší všechen tlak chřadnoucího koeficientu české ligy. Slavia Praha je posledním českým zástupcem v Evropě a v cestě za druhou zkušeností s hlavní fází Ligy mistrů jí stojí CFR Cluj...

Křížem krážem Evropou: Jak se Berlín konečně dočkal

O tomto víkendu se Union Berlín stane 56. klubem se zkušenostmi z 1. německé Bundesligy a již pátým berlínským celkem v dějinách. Žádné jiné německé město se historicky nemůže pochlubit více než párem svých zástupců. Přesto je tohle svým způsobem příběh o tom, jak se Berlín konečně dočkal...

Trenér poděs a nebezpečný kanonýr. Co čeká Plzeň proti Antverpám?

Sen o Lize mistrů je pryč, ambiciózní Olympiakos šance viktoriánů na milionářskou souI těž rozdrtil na prach. Pokud chtějí svěřenci Pavla Vrby trávit podzimní týdny v pohárové Evropě, zbývá jim už jen Evropská liga. Tam ale nejprve musejí zdolat dva protivníky, přičemž prvním z nich jsou belgické Antverpy.

Křížem krážem Evropou: Unikátní, nalomené pouto z Vallecas

Sdílet jedno město s Realem Madrid se samo o sobě zdá postačující k tomu, aby váš fotbalový klub zapadl. To pak platí dvojnásobně, pokud se takový klub musí krčit ještě za Atlétikem Madrid. Přesto si Rayo Vallecano vypracovalo tak silnou identitu, že o něm vyšla celá kniha a desítky článků v cizích jazycích. Nyní je však tato identita ve vážném ohrožení; fanoušci se od klubu z pochopitelných důvodů odvrací...

Křížem krážem Evropou: Vzpomínáte na Alemannii?

Bundesligová tabulka sezony 2006/07 dnes působí surreálně. Mistrovský Stuttgart byl o dekádu později druholigový. Tradiční fenomén Bayern Mnichov prožil svůj nejhorší ročník za více než 10 let s finišem na čtvrté příčce. Dortmund byl devátý. Na samém dně tabulky se krčila druhá Borussia z Gladbachu, nynější pátý tým Německa. A spolu s ní sestupovala... jistá Alemannia Aachen.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele