Švédští reprezentanti už v noci po předčasně ukončeném zápasu opustili Belgii

17.10.2023, 10:55, aktualizováno 17.10.2023, 15:00
Aktuality
Janne Andersson a Victor Lindelöf (© AFP)

Švédská reprezentace po předčasně ukončeném kvalifikačním utkání o mistrovství Evropy v Bruselu už v noci na dnešek opustila charterovým letem Belgii. Zápas se nedohrál kvůli střelbě v belgické metropoli, při níž zemřeli dva švédští fanoušci.

Na zastavení zápasu se o přestávce za stavu 1:1 dohodli zástupci obou týmů s evropskou unií UEFA. Ta zatím neoznámila, zda se utkání bude dohrávat. Dnes nicméně UEFA rozhodla o tom, že před dnešními zápasy kvalifikace budou všichni zúčastnění držet za oběti minutu ticha. Na programu je sedm utkání.

Výkonný šéf Belgické fotbalové asociace Manu Leroy deníku Le Soir řekl, že k dohrání zápasu není důvod a nejspravedlivějším řešením by bylo ponechání výsledku 1:1. "Nebudeme po Švédsku požadovat kontumační porážku. Chceme tím projevit respekt k těmto událostem," uvedl.

Již před zápasem bylo jasné, že Belgie má společně s Rakouskem ze skupiny F jistou účast na ME, zatímco Švédsko už je z postupové hry venku. "Budu kontaktovat švédskou asociaci, rakouskou asociaci a UEFA. Někdy musí mít etika a morálka přednost," uvedl Leroy. V případě remízy by se Belgie dostala jeden zápas před koncem kvalifikace v tabulce skupiny bod před Rakousko.

K teroristickému útoku došlo zhruba pět kilometrů od stadionu, kde utkání přihlíželo asi 35 tisíc fanoušků včetně několika stovek švédských. Diváci museli z bezpečnostních důvodů zůstat na stadionu zhruba dvě a půl hodiny po předčasném ukončení duelu, policie začala s evakuací kolem půlnoci.

Švédská fotbalová federace uvedla, že poslední ze zhruba 650 švédských fanoušků opustili pod policejním dohledem stadion kolem čtvrté hodiny ranní společně s několika členy federace. Všechny hotely, kde byli švédští příznivci ubytováni, byly pod policejním dohledem. "Spolupráce mezi fanoušky, federacemi a úřady v této extrémně stresující situaci proběhla velmi dobře," uvedl bezpečnostní šéf švédského svazu Martin Fredman.

Informace o střelbě se objevila už před výkopem zápasu. Utkání začalo po ujištění belgických úřadů a policie, že stadion je pro švédské fanoušky v dané situaci nejbezpečnějším místem.

Rozhodnutí o předčasném konci padlo o poločase. "Když jsem přišel do kabiny a začali jsme se o tom bavit, se stoprocentní jistotou jsme se shodli, že z respektu k obětem a jejich rodinám nebudeme pokračovat. Také jsme se chtěli spojit s našimi rodinami a přáteli," řekl na tiskové konferenci švédský trenér Janne Andersson.

Jednašedesátiletý trenér na událost reagoval emotivně. "V jakém světě to žijeme? Byl jsem hodně smutný. Jako Švédovi je mi to moc líto. Když jsem to slyšel, bylo mi z toho do pláče," uvedl.

Podle švédského kapitána Victora Lindelöfa přispělo k předčasnému ukončení zápasu také to, že Belgie už má postup na ME jistý a Švédsko se naopak na šampionát kvalifikovat nemůže. "Nemělo žádný smysl pokračovat. Chtěli jsme se okamžitě spojit s rodinami a přáteli, abychom se ujistili, že jsou v pořádku," řekl obránce Manchester United. Bezpečnostní složky hráče ujišťovaly, že stadion je v daném okamžiku nejbezpečnějším místem v Bruselu. "Cítili jsme se tady v bezpečí," řekl Lindelöf.

Z pondělní vraždy je podezřelý pětačtyřicetiletý Tunisan, jenž v Belgii neúspěšně žádal o azyl. Před činem muž zveřejnil video, v němž se hlásí k Islámskému státu, a po činu video s kritikou pálení koránu. Při dnešním ranním zásahu ho belgická policie postřelila, muž následně v nemocnici zraněním podlehl.

Autor: ČTK

Komentáře (1)

Přidat komentář
valloire

"V jakém světě to žijeme?"

No přece v takovým, jaký jsme si z Evropy udělali.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele