Trenéra bude hledat i Barcelona. Po sezoně končím, oznámil Xavi

27.01., 22:38
Aktuality
Xavi (© AFP)

Potupná domácí porážka 3:5 s Villarrealem ve 22. kole La Ligy nebyla pro fanoušky Barcelony největším šokem sobotního večera. Ten si pro ně přichystal trenér Xavi, který na pozápasové tiskové konferenci oznámil, že po sezoně u Blaugranas končí. Španělský kouč tak následuje kolegu Jürgena Kloppa, jenž v pátek uvedl, že na konci ročníku opustí Liverpool.

Xavi vedl Barcelonu od listopadu 2021, kdy se do klubu svého srdce vrátil z angažmá v katarském Al Saddu. V sezoně 2022/23 s ní ovládl La Ligu a Španělský superpohár. Aktuálně je s týmem v tabulce třetí s desetibodovou ztrátou na vedoucí Gironu. Byť Barca není v nejlepší formě, Xaviho oznámení působí jako blesk z čistého nebe.

"Rozhodl jsem se, že po 30. červnu už nebudu pokračovat. Je to rozumné řešení pro dobro klubu," prohlásil na tiskovce po krachu s Villarrealem. Jeho rozhodnutí je o to překvapivější, že loni v září prodloužil v katalánském klubu smlouvu až do léta 2025.

Odhodlání k zásadnímu kroku v něm prý zrálo už nějaký čas. "Rozhodl jsem se už před dlouhou dobou. I kdybychom dnes vyhráli, nic by to nezměnilo. Můj odchod je to nejlepší pro klub, hráče i mě," prohlásil a dodal: "Po sezoně si odpočinu. Moje rodina kvůli mně trpěla, teď chci být s nimi."

Na rozdíl od Kloppa nezmiňoval nedostatek energie. "Nejsem vyhořelý, mám sílu. Ale myslím si, že klub potřebuje něco nového. Do posledních měsíců ve funkci dám vše. Pořád můžeme zabojovat o ligový titul, i když máme ztrátu 10 bodů."

"Nemůžete mi upřít, že jsem tomuto klubu dal vše. Postavil jsem klubové zájmy před své," prohlásil Xavi, jenž se pustil i do kritických španělských médií. "Tohle se po nějaké době stane všem trenérům Barcelony. Odejdete, protože si uvědomíte, že nestojí za to pokračovat. Tenhle klub nikdy nebude mít svého Fergusona, protože nikomu nedovolíte, aby tady zůstal tak dlouho."

Autor: Livesport.cz

Komentáře (302)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele