Události Serie A: Slavná derby ovládly Juventus a Lazio, rozjetou Neapol to ale netrápí

08.11.2022, 16:55
Aktuality
Victor Osimhen (© AFP)
Poslední kolo italské Serie A bylo ve znamení několika velkých bitev. Střetnutí tehdy prvních dvou celků ovládla v sobotu v podvečer nezastavitelná Neapol a římské derby ve stejném čase jen o 24 hodin později zase Lazio. Nedělní program pak vyvrcholil výhrou Juventusu nad Interem. Co dalšího přineslo 13. kolo Serie A?

Na úvod malá hádanka. Slavné Derby d’Italia tedy bitvu o celý Apeninský poloostrov vyhrál Juventus nad Interem 2:0. Souboj o hlavní město neboli Derby della Capitale zase Lazio. Který z těchto týmů je tedy vládcem Itálie? Správná odpověď je ani jeden. Je to totiž Neapol, která vyhrála i na půdě tehdy druhé Atalanty a na čele nejvyšší italské soutěže si vytvořila již šestibodový náskok.

Málokdy v historii se stalo, že v Itálii byla v jednom kole k vidění tato dvě velká derby, ale ani v jednom případě se ho neúčastnil aktuálně první či druhý tým soutěže. Souboj římského AS s Laziem byl spíše bojem o umístění v první čtyřce, ačkoliv Lazio se teď díky svým posledním úspěchům posouvá ještě výš.

Na týden předcházející klíčovému klání o Věčné město by přitom v klubu asi nejraději zapomněli. Vše začalo už předchozí neděli, kdy Lazio prohrálo doma nečekaně se Salernitanou, a protože jeho rival uspěl ve Veroně, šlo do vzájemného utkání z horší pozice. Aby toho nebylo málo, tak čtvrteční zápasy o postup v Evropské lize dopadly opět ve prospěch AS Řím.

Lazio mělo přitom skupinu rozehranou podstatně lépe než jeho konkurent, ale poslední vystoupení v Rotterdamu nezvládlo. Maurizio Sarri zuřil. Jednak byl načatý tím, že v neděli přišel kvůli sporné žluté kartě o Sergeje Milinkoviče-Saviče, s nímž tak nemohl do derby počítat, ale také se mu nelíbilo, že Feyenoord si domluvil odložení svého ligového duelu. Vše vyvrcholilo tím, když mu kolem lavičky začaly při zápase přistávat pytlíky naplněné močí domácích příznivců.

Všechny tyto nepříjemnosti ale jako kdyby Lazio namotivovaly ještě víc. V derby to byla úplně jiná písnička, a i když mu k vstřelení jediné branky pomohla hrubá chyba domácího Ibaňeze, šlo prostě výsledku více naproti. A všechno zvládlo navíc bez již zmiňovaného Milinkoviče-Saviče, ale také bez Cira Immobileho.

Po utkání se čekala zase show od jeho trenérského kolegy Josého Mourinha. Ten samozřejmě nemohl zklamat. Podobně jako po střetnutí s Neapolí prohlásil, že Římané si "prohrát nezasloužili a Lazio vlastně dalo gól jen takový poloviční gól". Vzhledem k tomu, že šlo ale o třetí domácí prohru 0:1 se soupeřem z první čtyřky v posledních čtyřech ligových vystoupeních na Stadio Olimpico, musel i portugalský stratég přiznat, že směrem dopředu to prostě není ono.

Velkou radost měli naopak v Turíně, kde domácí Juventus porazil v souboji dvou nejpopulárnějších italských celků Inter 2:0. Svěřenci Massimiliana Allegriho udrželi již čtvrté čisté ligové konto v řadě, což se jim povedlo poprvé od roku 2018, a posunuli se už na páté místo. Úspěchem povzbuzený kouč po zápase prohlásil, že on nebude říkat, jestli je favoritem na zisk titulu Neapol či AC Milán. Allegri věří svému Juventusu.

Nutno dodat, že zejména výkon v prvním poločase ale měl k ideálu hodně daleko. Juventus ani jednou nevystřelil na branku a dopředu byl prakticky neviditelný. Jeho problémy tedy rozhodně žádným mávnutím kouzelného proutku nezmizely, a jestli se někdo domnívá, že toto bude v evropských pohárech stačit, pak se plete.

Jenže na tragickou hru v Lize mistrů se zapomnělo a do dalších bojů v Evropské lize je daleko. Fanoušci Bianconeri věří v lepší zítřky, které má symbolizovat i návrat Federica Chiesy po dlouhodobém zranění. Naprosto nečekaným hrdinou se pak stal Adrien Rabiot, který se zase zapsal mezi střelce. V létě měl přitom nakročeno do Manchesteru United. A bylo to poprvé od roku 2008, kdy se v tomto derby prosadil nějaký francouzský fotbalista. Tehdy to byl samozřejmě slavný David Trezeguet.

Trenér Interu Simone Inzaghi byl o to smutnější, že podle jeho slov šlo oběma brankám velmi snadno zabránit: "Stačilo dvakrát v klidu faulovat," prohlásil po utkání. Je pravdou, že propad Barelly před prvním gólem byl opravdu pozoruhodný. Svého kouče ale zradil i jubilant Lautaro Martínez, který svůj 200. start v barvách Interu 82. gólem neoslavil. Inter tak prohrál už páté letošní ligové utkání a ve čtyřech případech to bylo s ostatními aspiranty na nejvyšší příčky. A na to nejsou v Miláně zvyklí.

Hráč kola

Ani předchozí porážka v Lize mistrů na půdě Liverpoolu, která přerušila oslnivou sérii 13 soutěžních výher v řadě, nerozhodila fotbalisty Neapole před důležitým duelem s Atalantou. Ta šla sice z penalty po ruce Victora Osimhena do vedení, ale nejlepší ligový střelec o pár minut později své zaváhání odčinil. A navíc pak ještě přihrál na vítěznou trefu spoluhráči Eljifu Elmasovi.

Victor Osimhen tak zaznamenal svůj již 32. gól v nejvyšší italské soutěži, čímž předběhl Simyho, a stal se historicky nejproduktivnějším Nigerijcem v Serii A. Spokojený mohl být i hlavní architekt letošního úspěchu Neapole trenér Luciano Spalletti, který si pochvaloval hru svých svěřenců: "Jsme zkrátka tým, co chce hrát ofenzivní fotbal. A k tomu je zapotřebí trochu riskovat."

Gól kola

Už to málem vypadalo, že autorem gólu kola bude mladík Daniel Maldini. Jeho příběh by za to stál. Postaral se totiž o vůbec první letošní venkovní branku Spezie až v jejím sedmém vystoupení na půdě soupeře, a navíc to bylo před zraky jeho otce slavného Paola Maldiniho. Jenže ten byl ve finále spokojenější - důležité vítězství strhl na stranu AC Milán parádní akrobatickou střelou Olivier Giroud.

Podobně se v minulosti trefil třeba legendární Francesco Totti, přičemž Giroud i díky této trefě může stále doufat v nominaci na blížící se mistrovství světa. "Podobně jako Zlatan mám pořád velkou motivaci a nic mě nelimituje. Ale ta oslava," kroutil hlavou zkušený útočník v reakci na to, že za stažení dresu dostal druhou žlutou kartu a dodal: "Úplně jsem zapomněl, že už jednu kartu mám."

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SSC Neapol
13
11
2
0
32 : 10
35
2
AC Milán
13
9
2
2
27 : 14
29
3
SS Lazio
13
8
3
2
25 : 8
27
4
Atalanta Bergamo
13
8
3
2
19 : 10
27
5
Juventus FC
13
7
4
2
20 : 7
25
6
AS Řím
13
8
1
4
16 : 12
25
7
Inter Milán
13
8
0
5
25 : 19
24
8
Udinese Calcio
13
6
5
2
21 : 13
23
9
Salernitana Calcio
13
4
5
4
18 : 19
17
10
Turín FC
13
5
2
6
13 : 16
17
11
ACF Fiorentina
13
4
4
5
15 : 17
16
12
Bologna FC
13
4
4
5
16 : 19
16
13
US Sassuolo
13
4
3
6
14 : 18
15
14
Empoli FC
13
3
5
5
10 : 17
14
15
AC Monza Brianza
13
4
1
8
13 : 21
13
16
US Lecce
13
1
6
6
10 : 16
9
17
Spezia Calcio
13
2
3
8
11 : 24
9
18
US Cremonese
13
0
6
7
11 : 24
6
19
UC Sampdoria
13
1
3
9
6 : 23
6
20
Hellas Verona
13
1
2
10
11 : 26
5

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (1)

Přidat komentář
Agent z Melmacu

vždy keď Mourinho prehrá 0:1, treba sa usmiať. Ak prehrá doma 0:1, treba sa usmiať viac.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele