Události Serie A: Tahle liga je pro mladé - kouč Monzy přepisuje dějiny

11.10.2022, 16:18
Názory a komentáře
Edin Džeko (© AFP)
Na čele italské Serie A se po víkendových zápasech osamostatnila po výhře 4:1 na půdě Cremonese nezastavitelná Neapol. K aktuálnímu prvnímu místu jí dopomohl vzájemný souboj Udinese s Atalantou (2:2). Výhru oslavilo i římské AS, ale José Mourinho (59) z ní velkou radost neměl - přišel totiž o Paula Dybalu (28). A co dalšího přineslo 9. kolo italské nejvyšší soutěže?

Mnozí to považovali za dobrý vtip. Prezident letošního nováčka Monzy Silvio Berlusconi nebyl po úvodních šesti kolech s výkony svého celku vůbec spokojen a prohlásil, že musí vzít situaci do svých rukou. Nebylo se co divit, vždyť Brianzoli měli na svém kontě jediný bod za remízu na půdě Lecce. Ambice byly přitom o poznání vyšší. Sportovní ředitel Adriano Galliani se před začátkem ročníku nechal slyšet, že cílem je desáté místo.

K tomu mělo ale prvních pět proher hodně daleko. Osud kouče Giovanniho Stroppy pak zpečetila i pouhá plichta v Lecce, byť to byl historicky první bod Monzy mezi elitou. Berlusconi se vyjádřil v tom smyslu, že jeho rady a pokyny nejsou brány vážně, a Stroppa se poroučel. Jmenování trenéra juniorky Raffaela Palladina se považovalo za dočasné řešení. Našel někoho, komu do toho může mluvit.

Tahle liga není pro mladé. Stěžují si často Italové v narážce na to, že do Serie A chodí poslední dobou jen vysloužilé hvězdy. Osmatřicetiletý Palladino je ale důkazem, že to vždycky není pravda. Po úvodních třech vystoupeních v roli hlavního kouče prvoligového klubu má na svém kontě devět bodů za tři výhry s čistým kontem. Něco takového se přitom v Itálii stalo v tříbodové éře (od první poloviny devadesátých let) vůbec poprvé. Ještě žádný trenér své první tři duely na lavičce nového týmu nevyhrál. Natožpak s čistým kontem.

Dvojice Berlusconi - Galliani si tak opět může gratulovat. Tři výhry bez inkasované branky s novým trenérem ještě během svého dlouholetého působení ve fotbale nezažili. Na nekvalitní jména si přitom rozhodně nemohli stěžovat - mezi "jejich" trenéry patřili třeba Arrigo Sacchi, Fabio Capello či Carlo Ancelotti.

Zejména pro sportovního ředitele Gallianiho je příběh Monzy skvělým závěrem funkcionářské kariéry. Na stará kolena přemluvil dlouholetého kamaráda, aby finančně vstoupil do klubu jeho dětství, kterému fandil i v dobách jejich společného působení v Miláně. Je všeobecně známo, že v jeho začátcích vzal Berlusconiho na pohárové utkání do Monzy v naději, že svému týmu pomůže alespoň nějakou spoluprací s gigantem. Galliani proto letošní premiérové zápasy mezi elitou hodně prožívá a ten poslední proti Spezii (2:0) v neděli odpoledne ani neviděl celý.

Byl tak nervózní, že v poločase sešel do kabiny a během druhého dějství navštívil hlavní kostel v centru města. Jeho modlitby byly každopádně vyslyšeny a Raffaele Palladino slavil důležité vítězství. Monza se stala prvním nováčkem, co vyhrál v Serii A tři zápasy v řadě bez inkasované branky od roku 2004, kdy se to povedlo Palermu.

Překvapit Juventus (1:0) a Sampdorii (3:0) se podařit může, potvrzení těchto výsledků výhrou v nepříjemném souboji s dalším aspirantem na boj o záchranu Spezií (2:0) ale vrací do hry dříve zmiňované desáté místo. Vždyť Monza dala v posledních třech kolech dvakrát tolik branek než v úvodních šesti dohromady (6 oproti 3) a ukazuje se, že její kádr je oproti dalším očekávaným bojovníkům o záchranu někde jinde.

Nadšený kouč Palladino po zápase prohlásil, že Monza konečně hraje týmově a stala tím nepříjemným soupeřem, na kterého se protivníci netěší. Viditelně dojatý trenér naopak při televizním rozhovoru přiznal, že se nemůže dočkat telefonátu od slavného prezidenta. "Mám vybitý mobil, musím ho rychle zprovoznit a zavolat Berlusconimu. Vždy je radost s ním hovořit," pronesl Palladino.

Hráč kola

V létě se uvažovalo, jestli neuvolní místo Paulu Dybalovi, ale teď je to právě Edin Džeko, kdo táhne milánský Inter z krize. Nestárnoucí bosenský střelec o víkendu skóroval dvakrát do sítě Sassuola a kouč Simone Inzaghi si mohl oddechnout. V dosud nejtěžším okamžiku sezony jeho tým zaznamenal dvě klíčová vítězství - proti Barceloně a Sassuolu.

Samotný Edin Džeko se v tomto ročníku trefil již čtyřikrát. Své zkušenosti zúročil v milánském derby a v Lize mistrů proti Plzni. A jeho góly se budou hodit i nadále - hlavní tahouni totiž mlčí. Takový Lautaro Martínez se netrefil již v osmi zápasech v řadě a Romelu Lukaku zase nastoupil naposledy 26. srpna.

Gól kola

Nejmenší radost z příchodu talentovaného Charlese De Ketelaereho měl v létě mít Brahim Díaz, který s ním soupeří o místo - společně odehráli dosud jen 26 minut. Španělský záložník se ale nevzdává a po skvělém výkonu v 1. kole proti Udinese o sobě dal opět vědět během minulého víkendu.

V důležitém zápase s Juventusem vystihl přihrávku soupeře ještě na vlastní polovině a následně předvedl skvělé sólo, kterému mohli fotbalisté z Turína jen přihlížet. Díaz pak našel síly i na zakončení, které dokázal brankář hostí pouze tečovat. Branka na 2:0 v úvodu druhé půle uzavřela skóre střetnutí a v Miláně se začíná hovořit o tom, kolik času vlastně mladý De Ketelaere ještě dostane.

Branka Douého je ke shlédnutí zde.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol972022:723
2.Atalanta Bergamo963014:521
3.SS Lazio962121:520
4.Udinese Calcio962119:1020
5.AC Milán962118:920
6.AS Řím961212:919
7.Inter Milán950416:1415
8.Juventus FC934212:713
9.US Sassuolo933311:1012
10.Turín FC93248:1111
11.Salernitana Calcio924312:1410
12.AC Monza Brianza93159:1410
13.ACF Fiorentina92347:119
14.Empoli FC91538:118
15.Spezia Calcio92257:178
16.US Lecce91448:117
17.Bologna FC91448:147
18.Hellas Verona91268:175
19.US Cremonese90367:193
20.UC Sampdoria90365:173

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (1)

Přidat komentář
Largo

Super cteni, na tyhle Udalosti se vzdycky tesim

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele